Odp: [Wzmacniacze i efekty gitarowe] Co wybrać?
Ostatnio się rozglądam za piecykiem do gitary (ćwiczenie na sucho już nie daje tyle frajdy). Przeszukałem trochę polskie fora i wybrałem kilka modeli. Póki co faworytami są numer 2 i 4:
- Kustom Arrow 16,
- Vox Pathfinder 15R,
- Vox DA5,
- Kustom 12 Gauge Combo,
- Crate FW 15R.
Problem w tym, że moja wiedza z dziedziny elektroniki i tych wszystkich parametrów wzmacniaczy jest mniej niż żałosna. Nie mam zbytnio sprecyzowanego gatunku muzyki, który chciałbym grać, słucham zwykle rocka, podobają mi się dźwięki bluesa. Część zespołów, których słucham jest na www.last.fm/user/Soonfire. Czy mógłby mi ktoś doradzić na co powinienem zwracać uwagę przy wyborze wzmacniacza? Chodzi mi o domowe ćwiczenia. Ew. przy ognisku u brata. Nie szukam czegoś maksymalnie cichego, bo nie przyda mi się to na przyszłość, gdy będę chciał gdzieś z gitarą wyjść (jednak akustyki mają swoją zaletę). Ew. jakieś propozycje i uwagi co do listy.
Posiada ktoś któryś z tych wzmacniaczy? Może miał z którymś styczność? I przy okazji - mógłby mi ktoś napisać średnią cenę ciekawych efektów? I o co dokładniej chodzi z overdrivem.