Poszukuję gitary akustycznej dla początkującego do 700 zł. W grę wchodzą tylko nowe instrumenty. Od gitary oczekuję ciepłego i donośnego brzmienia, dobrego wykonania i wytrzymałości oraz dobrego stroju. Cutaway nie jest konieczny. Preferowany kolor to natural lub sun burst.
Dotychczas udało mi się ograć następujące instrumenty:
Cort AF580-NS [449 zł] - całkiem niezłe, ciepłe brzmienie, które przypomina mi Yamahę F310 i LAGa T66D, aczkolwiek gitara jest od nich cichsza i gra z mniejszym przytupem.
Epiphone DR 100 [376 zł] - przeciętne brzmienie, bardzo atrakcyjna cena.
LAG T66D [629 zł] - dobre i donośne brzmienie, niezły wygląd.
Marris D-220M [520 zł] - jak na mój gust brzmienie jest zdecydowanie za ciemne.
Marris D-306 [400 zł] - bardzo dobrze brzmienie w stosunku do ceny, ładny wygląd.
Samick Kensington D3 [420 zł] - niezła jakość brzmienia w stosunku do ceny, ale wygląd nie powala.
Takamine G220 [699 zł] - brzmienie nie przypadło mi do gustu, szukam czegoś cieplejszego.
Takamine G320 [699 zł] - brzmienie nie przypadło mi do gustu, szukam czegoś cieplejszego.
Washburn D10S [698 zł] - chyba najlepsze brzmienie spośród wszystkich wypróbowanych instrumentów, do tego gitara gra całkiem donośnie i nieźle się prezentuje.
Yamaha F310 [529 zł] - ładne ciepłe brzmienie, choć gitarka jest trochę za cicha i podobno ma klucze wątpliwej jakości.
Pewnie dziwi Was dlaczego w zestawieniu pojawiły się zarówno instrumenty poniżej 400 zł jak i w okolicach 700 zł. Stało się tak ponieważ nadal nie jestem zdecydowany czy warto wydawać tyle pieniędzy na gitarę dla początkującego. Sprzedawcy w sklepach przekonywali mnie, że lepiej kupić porządny instrument, który starczy mi na dłużej i nie zniechęci mnie do nauki swoim wykonaniem.
W tym budżecie polecano mi zakup gitary z litym topem, niestety z tej rodziny udało mi się ograć tylko Washburn D10S, który notabene jest moim zdecydowanym faworytem i Takamine G220S, której brzmienie niezbyt mi odpowiada. Jeśli moglibyście mi podsunąć jakieś propozycje gitar z litym topem do 700 zł byłbym bardzo zobowiązany. Proszę się również wypowiedzieć czy warto wydawać tyle pieniędzy na instrument dla osoby początkującej.