2,001

Odp: [Gitara klasyczna i akustyczna] Co wybrać?

Wg mnie to bzdura ze lepiej na klasyku na poczatku grac o,O lepiej grac na poczatku na akustyku poniewaz potem wszystko latwiejsze bedzie, wiadomo trudny poczatek ale potem satysfakcja gwarantowana. Sam wziąłem do gitary klasycznej Defil dalem metalowe struny poniewaz wiedzialem ze potem bede gral na akustyku badz elektryku. Reasumujac: lepiej wg mnie na akustyku grac, zwlaszcza ze chcesz celowac w rocka. Jakiegos rockowego utworu jestes w stanie nauczyc sie w 4 miesiace max smile

Co do gitary why not T.Burton Greengo? wydatek 440 zł a Yamaha 470 zl, wezniesz od babci te 70 zl badz odsniezysz komus przed domem ;D

Oabliss here ~~
Takamine G320 i pickup Shadow SH330 Soon

2,002

Sklerotyk napisał/a:

lepiej grac na poczatku na akustyku

Panie, pieprzysz pan.
Należy zaczynać na tym, na czym chce się grać i tyle.
Powaga. Jeżeli ktoś chce grać na klasyku, niech gra na klasyku, jeżeli przynosi mu to satysfakcję i radość

PRECYZUJĄC: są jakieś poważne przeciwskazania jeśli chodzi o początkujacego i gitarę akustyczną poza twardością strun? Jeśli potworny ból opuszek palców na początku byłby jedynym problemem to jakoś bym to zniósł za możliwość bardziej sensownej gry w przyszłości ;p

GeNeX, to prawda że Yamaha jest "miękka"? Takie opinie mi wyskakują w googlach

To jest do przeskoczenia, ja zacząłem na akustyku i przywykłem.
Teraz zdecydowanie wolę struny metalowe od nylonowych i to o wiele.

Która Yamaha? C-30 jest miękka na marzenie, to w końcu klasyk.
A i F310 jest wygodna.

Co do gitary why not T.Burton Greengo? wydatek 440 zł a Yamaha 470 zl, wezniesz od babci te 70 zl badz odsniezysz komus przed domem ;D

O Greengo krąży wiele niepochlebnych opinii, aczkolwiek ja nie grałem na nich jeszcze, nie wypowiem się.
Zapewne zależy od sztuki, jedne Greengo okej, inne do bani.

Greco '90 SG 61 Made In Japan + Blackstar HT Studio 20 + Yamaha F310 + thumbpick
GG: 5042784

2,003

@genex
Żle sprecyzowalem, chodzilo mi o niego, ze skoro celuje w rocka to lepiej na akustyku zaczac, a co do greengo, dawniej slyszalem wiele dobrych opini na temat greengo... myslalem ze dalej trzymaja poziom

Oabliss here ~~

2,004

Oki.
No właśnie ja też kiedyś słyszałem wiele dobrych opinii.
A ostatnio coraz gorsze, nie wiem wtf. Muszę ograć kiedyś.
Pozdrówka smile

Greco '90 SG 61 Made In Japan + Blackstar HT Studio 20 + Yamaha F310 + thumbpick

2,005

Pewnie przez kryzys t.burton sięgnął po syf ;D

Oabliss here ~~

2,006

Sklerotyk, dzis testowałem pickup'a.Szczerze, to jak na tą cene to profesjonalny sprzęt. CO prawda, podłaczylismy go pod piec akustyczny(miód, cud i orzeszki), ale na moim fenderze też sie ładnie prezentuj:)
Głębokie brzmienie, poza tym ładnie wyglada xD

"Naszą największą zaletą nie jest to, że nigdy nie upadamy, ale to, że zawsze potrafimy się podnieść." Ralph Waldo Emerson
--------------------------------------------------
Schecter Diamond Series Omen 6 i Fender Frontman 25R smile

2,007 (edytowany przez Sklerotyk 2012-02-06 19:14:58)

Oki dziekuje za info ;D przemysle kupno big_smile
Dziś byłem w mieście i o dziwo znalazlem tego pick upa, wow gitara brzmi pieknie, jeszcze jak podglosnilo sie mocno to przester był piekny <3 big_smile gotta love this, za tydzien jade i kupuje big_smile 200zl jestem w stanie wydac za takie cacko big_smile Tylko ciekaw jestem jak to brzmiec bedzie jak do kompa podebne ;O o ile bedzie brzmiec big_smile
Obiecuje, jak kupie to postaram sie dodac jakiesik probki wink

Oabliss here ~~

2,008

Hej planuje kupić T.Burton Greengo JC BK!
Czy to dobry wybór? Chciałam wydać do 400zł, ale chyba ceny gitar podskoczyły, najniższą cenę jaką widziałam to 489zł. Wiecie dzie kupić taniej gitarę?

Pozdrawiam, warszawianka smile

2,009

Better Yamaha F310 podobno teraz, a kupic mozesz na guitarcenter

Oabliss here ~~

2,010

Sklerotyk, właśnie z kompem...jeżeli mixera, czy czegoś takiego nie masz, to może być problem. W sensie z jakością dźwięku, ale są chyba programy wspierające smile

"Naszą największą zaletą nie jest to, że nigdy nie upadamy, ale to, że zawsze potrafimy się podnieść." Ralph Waldo Emerson
--------------------------------------------------
Schecter Diamond Series Omen 6 i Fender Frontman 25R smile

2,011

Chciałbym w końcu zakupić jakąś porządną gitarę, w związku z czym wybrałem się do kilku warszawskich muzycznych. Ceny były zawrotne, więc po ograniu kilku modeli, postanowiłem poszukać jakiejś używanej gitary na allegro. Spodobała mi się licytacja używanego T. Burtona Greengo - http://allegro.pl/gitara-akustyk-t-burt … tabsAnchor

Co myślicie o tej aukcji? Warto kupić?
I jak to jest z samymi T. Burtonami? Słyszałem ostatnio kilka niefajnych opinii, ale marka przecież cieszy się dobrą sławą.

2,012 (edytowany przez Sklerotyk 2012-02-09 16:38:07)

@alias
Mysle ze guitar rig to pociagnie ;D
To juz jutro... zakup pickupa yeah ! big_smile

Oabliss here ~~

2,013

Poszukuję gitary akustycznej dla początkującego do 700 zł. W grę wchodzą tylko nowe instrumenty. Od gitary oczekuję ciepłego i donośnego brzmienia, dobrego wykonania i wytrzymałości oraz dobrego stroju. Cutaway nie jest konieczny. Preferowany kolor to natural lub sun burst.

Dotychczas udało mi się ograć następujące instrumenty:
Cort AF580-NS [449 zł] - całkiem niezłe, ciepłe brzmienie, które przypomina mi Yamahę F310 i LAGa T66D, aczkolwiek gitara jest od nich cichsza i gra z mniejszym przytupem.
Epiphone DR 100 [376 zł] - przeciętne brzmienie, bardzo atrakcyjna cena.
LAG T66D [629 zł] - dobre i donośne brzmienie, niezły wygląd.
Marris D-220M [520 zł] - jak na mój gust brzmienie jest zdecydowanie za ciemne.
Marris D-306 [400 zł] - bardzo dobrze brzmienie w stosunku do ceny, ładny wygląd.
Samick Kensington D3 [420 zł] - niezła jakość brzmienia w stosunku do ceny, ale wygląd nie powala.
Takamine G220 [699 zł] - brzmienie nie przypadło mi do gustu, szukam czegoś cieplejszego.
Takamine G320 [699 zł] - brzmienie nie przypadło mi do gustu, szukam czegoś cieplejszego.
Washburn D10S [698 zł] - chyba najlepsze brzmienie spośród wszystkich wypróbowanych instrumentów, do tego gitara gra całkiem donośnie i nieźle się prezentuje.
Yamaha F310 [529 zł] - ładne ciepłe brzmienie, choć gitarka jest trochę za cicha i podobno ma klucze wątpliwej jakości.

Pewnie dziwi Was dlaczego w zestawieniu pojawiły się zarówno instrumenty poniżej 400 zł jak i w okolicach 700 zł. Stało się tak ponieważ nadal nie jestem zdecydowany czy warto wydawać tyle pieniędzy na gitarę dla początkującego. Sprzedawcy w sklepach przekonywali mnie, że lepiej kupić porządny instrument, który starczy mi na dłużej i nie zniechęci mnie do nauki swoim wykonaniem.
W tym budżecie polecano mi zakup gitary z litym topem, niestety z tej rodziny udało mi się ograć tylko Washburn D10S, który notabene jest moim zdecydowanym faworytem i Takamine G220S, której brzmienie niezbyt mi odpowiada. Jeśli moglibyście mi podsunąć jakieś propozycje gitar z litym topem do 700 zł byłbym bardzo zobowiązany. Proszę się również wypowiedzieć czy warto wydawać tyle pieniędzy na instrument dla osoby początkującej.

2,014

Osobiście wydaje mi się, że siedem stów to trochę za dużo. Gitary za powiedzmy 500 zł są już dobrej jakości i nie wydaje mi się, że potrzeba Ci czegoś więcej. Ale znawcą nie jestem.

2,015

A ja powiem Ci, że im lepszy tym będzie Ci się milej uczyło.
Ja mam gitarę za ponad 2 koła i jest to moja pierwsza gitara elektryczna.
I ta różnica w jakości jest wielka, aż chce się grać.

2,016

Nevermind napisał/a:

Cóż chciałem sie niejako prykleić do pytania o gitarę. Jestem zdecydowany na akustyka do maksymalnie 500 zł ( wiem że za taką kwotę na cuda liczyć nie będę i mimo ze jestem raczej zaciętą osoba to nie mam pewności ze pochwyce smykałke gry na dłużej. Tak wiec wolałbym za duzo na start nie płacić).

Na wlasną rekę rozglądałem sie w internecie za różnymi modelami (choc do sklepu pojde z koleżanka co brzdąka na klasyku i elektryku). Spodobał mi się Epiphone AJ100 bodajże . Spogladałem też na Yamahy jednak ceny generalnie zaczynają sie od 700 w góre.
Pozdrawiam.

Zdecydowany na akustyka... Moja pierwsza gitara, z którą mam bardzo dobre wspomnienia, to Squier SA-105 Fenderowski. Z tego, co wiem, to ostatnio nawet tańszy jest... Jeśli chcesz grać na gitarze akustycznej, to właśnie tę gitarę bym Ci poleciła. Nie zapłacisz za nią więcej jak 400-500 zł. Myślę, że jak na początek to bardzo dobra gitara, sama chętnie do niej wracam, bo nadal cieszy się moim szacunkiem i miłością niemal smile
Epiphone bardzo podobny do Squiera, ale do Yamahy ja osobiście nie mam przekonania...
I powtarzam: jeśli mam Ci coś szczerze polecić, to Squier, a jak już załapiesz na dłużej, to wymienisz tę gitarę na jakąś z wyższej półki. Ale jeśli i ta się uchowa, to będziesz do niej chętnie wracał. A może nawet zdecydujesz, że droższa Ci niepotrzebna.

2,017

@matten

Ja tylko odnośnie tego washburn'a. Sam mam model z tej stajni, trochę niższy ale jestem w pełni zadowolony. Świetnie brzmi jak na mój gust, jest głośny i całkiem ładny.
Washburn'y są mniej powszechne i polecane ale moje wrażenie są jak najbardziej pozytywne.
Skoro ci się nadał to myślę, że warto wink

2,018

Czy Waszym zdaniem Washburn D10S ma jakąś konkurencję wśród gitar z litym topem do 700 zł? Zaznaczam, że dane było mi już ograć Takamine G220S, ale brzmienie nie przypadło mi do gustu.

2,019 (edytowany przez Dreammaker 2012-02-12 08:39:25)

Może ograj Laga T66. Słyszałem o nim wiele dobrego i sam raz grałem na nim, i wrażenia pozytywne. ;]

Lag Tramontane T200DCE

2,020

matten napisał/a:

Poszukuję gitary akustycznej dla początkującego do 700 zł. W grę wchodzą tylko nowe instrumenty. Od gitary oczekuję ciepłego i donośnego brzmienia, dobrego wykonania i wytrzymałości oraz dobrego stroju. Cutaway nie jest konieczny. Preferowany kolor to natural lub sun burst.

Dotychczas udało mi się ograć następujące instrumenty:
Cort AF580-NS [449 zł] - całkiem niezłe, ciepłe brzmienie, które przypomina mi Yamahę F310 i LAGa T66D, aczkolwiek gitara jest od nich cichsza i gra z mniejszym przytupem.
Epiphone DR 100 [376 zł] - przeciętne brzmienie, bardzo atrakcyjna cena.
LAG T66D [629 zł] - dobre i donośne brzmienie, niezły wygląd.
Marris D-220M [520 zł] - jak na mój gust brzmienie jest zdecydowanie za ciemne.
Marris D-306 [400 zł] - bardzo dobrze brzmienie w stosunku do ceny, ładny wygląd.
Samick Kensington D3 [420 zł] - niezła jakość brzmienia w stosunku do ceny, ale wygląd nie powala.
Takamine G220 [699 zł] - brzmienie nie przypadło mi do gustu, szukam czegoś cieplejszego.
Takamine G320 [699 zł] - brzmienie nie przypadło mi do gustu, szukam czegoś cieplejszego.
Washburn D10S [698 zł] - chyba najlepsze brzmienie spośród wszystkich wypróbowanych instrumentów, do tego gitara gra całkiem donośnie i nieźle się prezentuje.
Yamaha F310 [529 zł] - ładne ciepłe brzmienie, choć gitarka jest trochę za cicha i podobno ma klucze wątpliwej jakości.

Pewnie dziwi Was dlaczego w zestawieniu pojawiły się zarówno instrumenty poniżej 400 zł jak i w okolicach 700 zł. Stało się tak ponieważ nadal nie jestem zdecydowany czy warto wydawać tyle pieniędzy na gitarę dla początkującego. Sprzedawcy w sklepach przekonywali mnie, że lepiej kupić porządny instrument, który starczy mi na dłużej i nie zniechęci mnie do nauki swoim wykonaniem.
W tym budżecie polecano mi zakup gitary z litym topem, niestety z tej rodziny udało mi się ograć tylko Washburn D10S, który notabene jest moim zdecydowanym faworytem i Takamine G220S, której brzmienie niezbyt mi odpowiada. Jeśli moglibyście mi podsunąć jakieś propozycje gitar z litym topem do 700 zł byłbym bardzo zobowiązany. Proszę się również wypowiedzieć czy warto wydawać tyle pieniędzy na instrument dla osoby początkującej.

Witaj.
Całkiem niedawno byłem w podobnej sytuacji. Gram od roku a zaczynałem na pożyczonym Staggu. Musiałem oddać pożyczaka więc przyszła pora na wybór. Nie ograłem aż tylu modeli przed podjęciem wyboru i może tak było lepiej. Najpierw poczytałem na forach i zawęziłem wybór do 2 modeli: Yamaha F310 i Fender CD-60 (sun burst). Wybrałem się do sklepu muzycznego i po kilku akordach na obu modelach wybór był bardzo oczywisty - Fender. Kwestia brzmienia była najważniejsza ale nie przeczę, że zwracałem też uwage na wygląd ogólny i jakość wykonania. Jednak Fender zwyciężył we wszystkich kategoriach. Ostatecznie zakupu dokonałem na allegro ze względu na cenę - 520zł z przesyłką. Do tego dokupiłem również na allegro pokrowiec i komplet strun na wymianę i zmieściłem się w 590 zł (cena zestawu Yamahy z pokrowcem, strunami i kilkoma innymi drobiazgami to właśnie 590zł).
Z gitarą to trochę jak z kobietami - każdy ma inny gust smile Proponuję nie ogrywać już więcej gitar bo będziesz miał kompletny mętlik w głowie. Powodzenia

2,021 (edytowany przez kaŚka11723 2012-02-20 11:51:54)

Witam wink
jestem totalnie zielona jeśli chodzi o grę na gitarze.. planuję dopiero zacząć naukę, jednak mam pewien problem.. kompletnie nie wiem jaką gitarę wybrać.. klasyczną czy akustyczną?  czytałam komentarze i da się zauważyć, że najlepiej jest się szwendać po sklepach muzycznych i o wszystko wypytywać... ja jednak nie mogę tego zrobić, bo w pobliżu mojej miejscowości nie ma takiego sklepu.. owszem, wybiorę się do jakiegoś, ale chciałabym mieć już jakiekolwiek pojęcie o tym jaka gitara byłaby dobra, bo kolejny raz szybko się tam nie zjawię... ah.. i jeszcze drugi problem.. =/ nie mam zbyt dużo funduszy na gitarę.. wiem, że ciężko będzie mi pomóc, ale proszę o jakąkolwiek radę... naprawdę bardzo chciałabym nauczyć się grać..

2,022

ile kasy masz i co chcesz grac, bo nic nie wiem z twojego opisu

Oabliss here ~~

2,023

Co sądzicie o Ibanezie v50? Miał ktoś tę gitarę albo ograł? Można na tym spokojnie cieszyć się grą czy to jednak niewiele warty śmieć?

2,024

@mifal
Grałem na tym i ciekawy instrumencik, nie jest zly, napewno pocieszysz sie na tym grą smile

Oabliss here ~~

2,025

Można go przyrównywać do t. burtona greengo, fendera cd 60 i innych modeli 400zł+? Czy ten ibanezik to klasa niżej? Próbuję wypytać, bo wiele w internecie o tym modelu nie ma smile

2,026

Z całą pewnoscia tak smile

Oabliss here ~~

2,027

Wow, to jestem zaskoczony. Ale bardzo dziękuję za pomoc smile

2,028

Mam 200 złotych... Czy da się za to kupić coś w miarę przyzwoitego?(na Bóg wie co nie liczę, wiem, że to niewysoka kwota...) Czy raczej lepiej będzie się powstrzymać i zbierać dalej? Nie ukrywam, że chciałabym zacząć się uczyć jak najszybciej, ale też nie chciałabym być rozczarowana brzmieniem gitary, więc jeśli będzie trzeba to poczekam..

2,029

kasiu, radze Ci, zbieraj dalej, jak uzbierasz okolo 300 zl to dopiero mozesz pomyslec o czyms uzywanym

Oabliss here ~~

2,030

ok, ok.. jakoś to przeżyję.. a czy moglibyście mi powiedzieć jakie najtańsze klasyczne bądź akustyczne gitary nadawałyby się ewentualnie do grania..? nie chodzi mi o takie najgorsze..

2,031 (edytowany przez Sklerotyk 2012-02-21 13:09:24)

z klasyków napewno hohner hc06, jedyny jaki znam dobry, tani - koszt chyba kolo 300 zl badz 200  (nówka)
z akustykow - nic, jedynie uzywane ibanezy v50, t.burton greengo i wiele innych, polecam tez sledzic na guitarcenter zakladke demo poniewaz czasem sa zarabiste oferty, przeceny, badz male uszkodzenie smile

Oabliss here ~~

2,032

Trochę poczytałam i zastanawiam się czy ktoś mógłby mi napisać jakie wady ma Yamaha f310? Wszyscy tylko zachwalają wink
Poza tym czym różni się Takamine g220 od g220ns?
I co lepsze Takamine czy Yamaha?
Ostatecznie wiem, że trzeba ograć i to zamierzam tylko się zastanawiam co jest lepsze technicznie? Bo piszą, np. że Takamine to dobra marka, ale nie wychodzą im tanie gitary.

2,033

1. Yamaha f310? nie znam wad big_smile znam same plusy hahaha big_smile
2. To to samo
3. Takamine
4. Hmmm... zalezy jakie gitary chcesz przyrownac...

Oabliss here ~~

2,034 (edytowany przez Alain93 2012-02-21 21:30:28)

Planuję w niedalekiej przyszłości zakup gitary. W związku z tym potrzebuję opinii na temat Stagga SW 203 BK. Czy ktoś ją ma/miał i jak tą gitarę wspomina/ocenia.
Z opisu wydaję się w miarę dobra.

Gitara akustyczna Dreadnought
Wierzch: lipa amerykańska
Tył i boki: lipa amerykańska
Szyjka: nato
Podstrunica: lity klon, barwiona na czarno
Mostek: lity klon, barwiony na czarno
Osprzęt: niklowany
Klucze: zamknięte diecast
Wykończenie: wysoki połysk
Kolor czarny

2,035

Sklerotyk napisał/a:

1. Yamaha f310? nie znam wad big_smile znam same plusy hahaha big_smile
2. To to samo
3. Takamine
4. Hmmm... zalezy jakie gitary chcesz przyrownac...

Te modele Yamahy lub Takamine wink
No chyba jednak nie to samo, gdzieś widziałam podział gdzie były jeszcze inne, ale nie pamiętam niestety gdzie.
A w czym lepsza jest Yamaha F370 od F310?

2,036

Ja tam takamine wole big_smile ale to od ciebie zalezy, to juz musisz sam przetestowac

Oabliss here ~~

2,037

a miał ktoś może Washburn OC 1? podobno kosztuje w granicach 300-350 złotych.. czy jest to w miarę dobra gitara czy lepiej jej nie kupować? wink

2,038

Nie znam tej gitary, ale skoro juz celujesz w klasyka to hohner hc 06 polecam

Oabliss here ~~

2,039

Przymierzam się do kupna gitary i mam dylemat, mianowicie:
a) Ephiphone AJ100
b) Ephiphone DR100

Które lepsze?

2,040

Jeden ciul.