1,921

Odp: [Gitara klasyczna i akustyczna] Co wybrać?

Wierzch, spód i boki - lipa

Mówi samo za siebie... LIPA! smile

Epiphone Futura CUSTOM Prophecy EX, Cort KX-5 Katana, Fender CD-60 + Laney IRT Studio (CRATE FW 15R) + Harley Benton G212 V30 + Digitech Bad Monkey + MXR M-116 Fullbore Metal + Zoom G3X

1,922 (edytowany przez agnes_aw 2011-12-02 17:12:50)

Te niebieskie gitarki znalazłam u nas w sklepie muzycznym  -z allegro tu podałam przykłady , a cenowo niedużo się różni od hohnera /200-280/. Ja jej sobie nie sprawdzę czy da się nastroić, ponieważ nie mam o tym pojęcia. Mam dylemat
Dziękuję za wypowiedzi smile

1,923

Tu nie chodzi o cenę, ale o jakość wykonania... Co do sprawdzenia czy da się nastroić, proszę poprosić sprzedawcę i po prostu posłuchać, czy nie ma fałszów na progach.

Epiphone Futura CUSTOM Prophecy EX, Cort KX-5 Katana, Fender CD-60 + Laney IRT Studio (CRATE FW 15R) + Harley Benton G212 V30 + Digitech Bad Monkey + MXR M-116 Fullbore Metal + Zoom G3X

1,924

Dziękuję postaram się porozmawiać z córką, ale nie wiem jak to się skończy. Z jednej strony fajnie by było spełnić marzenie dziecka ale z drugiej strony co jej z takiej gitary jak będzie jej się źle grało. sad

1,925 (edytowany przez Ziemian 2011-12-03 17:33:58)

Dlatego więc idźcie razem do muzycznego i niech posłucha jak brzmi takie "niebieskie byle co", w porównaniu z jakąś gitarą na której już można spokojnie zacząc naukę, powiedzmy tego hohnera'a. Może jak usłyszy różnicę w brzmieniu to zmieni zdanie wink

1,926

Witam
Jest to mój pierwszy post na forum. Przebrnąłem przez całe 78 stron tego wątku i nie znalazłem odpowiedzi na pytanie które chcę zadać. Chcę kupić akustyka w cenie absolutnie nieprzekraczalnej 400 zł. Wybór został "ograniczony" do poniższej listy.
Oscar Schmidt Washburn OA N
Stagg SW 201
Stagg SW 203
Squier SA 105
Samick Gold Rush ST61
Samick Gold Rush ST91
Crafter HD24
Washburn OG 200
Cort AD810

Która z tych gitar prezentuje najbardziej przyzwoity, akceptowalny poziom, najlepszy stosunek jakości do ceny?
W całym wątku polecane są T.burtony ( przez pierwsze 35 stron były najlepsze...później już bywało różnie ), yamaha 310 , marris 220 i kilka innych, lecz wszystkie przekraczają mój budżet. Z góry mówię zdecydowanie nie poradom typu : dołóż stówę, 150 i kup coś lepszego. Nie będę ryzykował więcej pieniędzy ponieważ nie wiem czy wystarczy mi zapału do nauki. Dobijam powoli do 40ki i brak umiejętności grania na gitarze jest jedną z tych rzeczy, które mnie zaczynają boleć...zawsze chciałem, nigdy nie przysiadłem nad tym, i w końcu powiedziałem sobie, że do 40tych urodzin nauczę się grać...może nie wszystko, może nie wymiatać, ale ot tak sobie melodyjnie pobrzdąkać. Dlatego chcę taniej ale firmowej gitary do nauki. Nie everplaja czy tensona czy też wiosła z lidla na podpałkę ,ale taniej firmowej przyzwoitej gitary. Jeśli mi się granie spodoba to na 40te urodziny sprawię sobię coś bardziej mięsistego w okolicach 1500-2000zł, a tę gitarę przekażę synom do nauki.
No więc konkludując... która z powyższej listy będzie najlepszym wyborem ( IMO samick i washburn ale mogę się mylić ). Aha...nie mam możliwości ogrania czy też innego pomacania gitar, więc będę zdany na net. Czy zakup w guitarcenter jest trafiony, czy też są lepsze/tańsz/solidniejsze sklepy?

1,927

http://musicman.pl/sklep/gitara-i-akces … -trd-5778/
http://sklepmuzyk.pl/pl/gitara-akustycz … 5a8cb7ebe6

to tylko 50zł wiecej, jeżeli ci się znudzi granie, to bedziesz mógł ją spokojnie sprzedac za ~400zł,
może ktoś się wypowie o tych gitarach które wymieniłeś.
A nie może byc gitara klasyczna?

1,928

Przecież wystarczająco klarownie napisałem, że budżetu nie przekroczę i że nie oczekuję porad typu "dołóż 50:100:150zł ". T burtona nie biorę pod uwagę...za dużo bezkrytycznego zachwalania przez pierwsze 35-40 stron wątku wink.
Gitara klasyczna nie...flamenco mnie nie pociąga, bardziej bym sobie pobrzdąkał smoke on the water albo nothing else matters wink

1,929

pdrog napisał/a:

bardziej bym sobie pobrzdąkał smoke on the water albo nothing else matters wink

To kup sobie elektryka. Chociaż nie, za tą kasę lepiej akustyka.
Od siebie mogę z czystym sumieniem* polecić Epiphone DR100, tańszy, niż podana kwota, jeszcze na pokrowiec zostanie.

* - warunek: ogranie i dokładne rozpoznanie gitary w celu uniknięcia bubla, niedoróbek itp.

Poza byciem gitarzystą, jestem wielkim fanem gitary. Kocham ten cholerny instrument. - Steve Vai
//Washburn WI24 (TESLA Plasma 2 set) -> VOX V845 -> Ashdown G60R, Epiphone DR100
GG: 7365993

1,930

400zł... hm... Cort AD810 NS ? http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g … t-ad810-ns

albo Epiphone AJ 100 na którym niedawno grałem i wydawał się przyzwoity(chociaż epki to masówka czyli ten mógł się 'trafić') http://muzyczny.pl/118792_Epiphone-AJ10 … yczna.html

Przebrnąłem przez całe 78 stron tego wątku i nie znalazłem odpowiedzi na pytanie które chcę zadać. Chcę kupić akustyka w cenie absolutnie nieprzekraczalnej 400 zł

Może jakieś 10 stron temu było o tym Cort'cie, nieźle szukasz wink

1,931

Vicossess napisał/a:

chociaż epki to masówka

Większość gitar to masówka. ;]

Poza byciem gitarzystą, jestem wielkim fanem gitary. Kocham ten cholerny instrument. - Steve Vai
//Washburn WI24 (TESLA Plasma 2 set) -> VOX V845 -> Ashdown G60R, Epiphone DR100

1,932

Vicossess napisał/a:

400zł... hm... Cort AD810 NS ? http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g … t-ad810-ns

albo Epiphone AJ 100 na którym niedawno grałem i wydawał się przyzwoity(chociaż epki to masówka czyli ten mógł się 'trafić') http://muzyczny.pl/118792_Epiphone-AJ10 … yczna.html

Przebrnąłem przez całe 78 stron tego wątku i nie znalazłem odpowiedzi na pytanie które chcę zadać. Chcę kupić akustyka w cenie absolutnie nieprzekraczalnej 400 zł

Może jakieś 10 stron temu było o tym Cort'cie, nieźle szukasz wink

tym epiphonem to trochę mi szyki przewalacie, bo z lektury forum wynika, że można się naciąć albo być zadowolonym...to znaczy , że egzemplarze nie trzymają powtarzalnej jakości. I z tego powodu go odpuściłem.
O cort'cie było...niejednokrotnie ( ja nigdzie nie napisałem, że nie było o niektórych gitarach z mojego zestawienia ) ale odpowiedzi na pytania były niejednoznaczne, ponadto nie było porównania gitar z mojego zestawienia. I tak zupełnie BTW to najczęściej na pytania o różne gitary, padała taka sama odpowiedź...dołóż 100 i kup greengo. A ja nie chcę dokładać i nie chcę T.burtona.
To na chwilę obecną Cort...jakieś inne podpowiedzi?

1,933

Co do Epi, czytaj uwaznie mojego wcześniejszego posta. Sam mam DR100, wybrałem spośród kilku egzemplarzy. Za tą kasę, gitarka jak marzenie.

1,934

grzesiek2805 napisał/a:

Co do Epi, czytaj uwaznie mojego wcześniejszego posta.

czytam i widzę warunek konieczny : ogranie i pomacanie. niestety nie mam możliwości więc jest z epiphonem problem

grzesiek2805 napisał/a:

Sam mam DR100, wybrałem spośród kilku egzemplarzy. Za tą kasę, gitarka jak marzenie.

jak trafisz dobry egzemplarz. ja mam możliwość dojechania do porządnego sklepu, jednak nie mam możliwości/ umiejętności samodzielnego dobrego zakupu. ostatni raz gitarę miałem w rękach tak około 1985 roku, jako nastolatek, jakieś radzieckie cośtam.

1,935 (edytowany przez grzesiek2805 2011-12-05 22:25:06)

Tylko musisz liczyć się z tym, że kupowanie gitary przez internet zawsze wiąże się z ryzykiem. Nie oczekuj, że gitara będzie cud, miód i malina, jeśli chcesz dać za nią tylko kilkaset złotych. W każdej gitarze mogą trafić się niedoróbki, nie tylko w Epi. Nie zawsze należy wierzyć w to co inni (czasem bezmyślnie) wypisują. Brzmienia w ciemno też nie wyczujesz.

Edit:

pdrog napisał/a:
grzesiek2805 napisał/a:

Sam mam DR100, wybrałem spośród kilku egzemplarzy. Za tą kasę, gitarka jak marzenie.

jak trafisz dobry egzemplarz.

Trafiłem, dlatego, że osobiście wybierałem.

1,936

grzesiek2805 napisał/a:

Tylko musisz liczyć się z tym, że kupowanie gitary przez internet zawsze wiąże się z ryzykiem. Nie oczekuj, że gitara będzie cud, miód i malina, jeśli chcesz dać za nią tylko kilkaset złotych. W każdej gitarze mogą trafić się niedoróbki, nie tylko w Epi. Nie zawsze należy wierzyć w to co inni (czasem bezmyślnie) wypisują. Brzmienia w ciemno też nie wyczujesz.

THX za odpowiedź. Ja oczywiście zdaję sobie sprawę z budżetowości planowanego zakupu i wiem, że nie powinienem oczekiwać cudów. Podejrzewam, że za kilka/ kilkanaście miesięcy znajdę w zakupionej gitarze wady, na które z pewnością nie zwrócę uwagi przy zakupie. Jednak zdając sobie sprawę z nieznacznych różnic brzmienia w tym przedziale cenowym, chciałbym wybrać gitarę najporządniejszą lutniczo, bo o ile stare struny mogę wymienić, to pokrzywionego gryfu, nierównych progów, nietrzymających kluczy wolałbym uniknąć. Teoretycznie po lekturze tego i innych forów można wyciągnąć wnioski, że najlepsze firmy z powyższego zestawienia ( w tym budżecie ) to Samick, Cort oraz Washburn. No więc która?

1,937 (edytowany przez jahuta200 2011-12-06 19:21:59)

co sądzicie o tym http://www.wszystkodogrania.pl/squier-s … alana.html????/
@odświerzam

1,938

z 10 postów wyżej też zapytałem o tę gitarkę...jak na razie nikt się do niej nie odniósł.

1,939

pdrog napisał/a:

chciałbym wybrać gitarę najporządniejszą lutniczo, bo o ile stare struny mogę wymienić, to pokrzywionego gryfu, nierównych progów, nietrzymających kluczy wolałbym uniknąć.

Tylko własnie chodzi o to, że w tym przedziale cenowym jeden egzemplarz danego modelu będzie cacy, a drugi może mieć w/w wady. Skoro takie wady wymieniłes, to znaczy, że 'gołym okiem' dasz radę je ocenić. Nadal polecam odwiedzic sklep, zapytac o marki gitar które podajesz i cos z tego wybrać. To i tak lepsze rozwiązanie niż kupowanie w ciemno.
Oczywiście zrobisz jak zechcesz, to tylko moje skromne rady...

1,940 (edytowany przez pdrog 2011-12-06 17:46:42)

grzesiek2805 napisał/a:
pdrog napisał/a:

chciałbym wybrać gitarę najporządniejszą lutniczo, bo o ile stare struny mogę wymienić, to pokrzywionego gryfu, nierównych progów, nietrzymających kluczy wolałbym uniknąć.

Tylko własnie chodzi o to, że w tym przedziale cenowym jeden egzemplarz danego modelu będzie cacy, a drugi może mieć w/w wady. Skoro takie wady wymieniłes, to znaczy, że 'gołym okiem' dasz radę je ocenić. Nadal polecam odwiedzic sklep, zapytac o marki gitar które podajesz i cos z tego wybrać. To i tak lepsze rozwiązanie niż kupowanie w ciemno.
Oczywiście zrobisz jak zechcesz, to tylko moje skromne rady...

Wiem, że masz rację i THX za te rady bo są cenne.
Byłem dzisiaj w sklepie, jedynym jaki jest w niespełna 80tysięcznym mieście...i jak było do przewidzenia pan sprzedawca pokazał mi jak bardzo ma mnie w doooopie, miał tylko 2 skajłeje i 2 ewerpleje i w żadne inne gitary on nie będzie wchodził. Te co ma na sklepie są cacy a corty washburny i inne takie to tylko elektryki i w ogóle to on nie ma czasu bo byłem pewnie pierwszym klientem w tym miesiącu i on jest baaardzo zajęty. 22 lata po upadku PRL-u poczułem na własnej skórze, że w tym grajdole to pewnie i 3 pokolenia to będzie za krótko na zmianę mentalności...zostaje tylko internet.

1,941

Naprawdę proszę niech ktoś pomoże kilka postów wyżej pytałem się tą gitarę http://www.wszystkodogrania.pl/squier-s … alana.html Proszę o pomoc !!:/

1,942

Osobiście dołożył bym trochę i zastanowił się nad Epi DR-100, Yamachą C-310, lub Fenderem CD-60. Ale to osobiście: nie mówię, że gitara zła, bo nie grałem ale myślę, że warto dołożyć tą 100

1,943

hmm epi-dr-100 w gruncie rzeczy to stać mnie na nią ale chyba nie ma jej w pobliskim sklepie muzycznym sad a to jedyny sposób zakupu jaki mogę wykorzystać

1,944

Jak tego Epi nie będzie to masz bardzo słaby sklep muzyczny...

1,945

Witam, jestem tutaj nowy.
No wiec odwiedziłem sobie pobliski sklep w poszukiwaniu gitary i oto które mnie zainteresowały:
YAMAHA FX370C
IBANEZ AEL10E
IBANEZ AEG8E
IBANEZ V72ECE-BK

Cena dwóch pierwszych to 250 euro (coś około 1100zł), trzecia 199 (~750zł) a ostatnia 145 (~550zł). Wszystkie to elektro - akustyki koloru czarnego.

I tu moja prośba - moglibyście wyrazić swoja opinie o owych gitarach i które wg. was maja najlepszy stosunek Jakość - cena oraz którą by się najbardziej opłacało kupić. Co do ostatniej to widziałem raczej niezbyt pochlebne opinie.

PS: Być może już coś ktoś napisał o tych gitarach, ale jako ze niezbyt uważnie przeglądałem te 80 stron możliwe, ze coś przegapiłem.

1,946

Siema. Planuję sobie kupić gitarę na święta, i wybrałem coś takiego:
http://sklepmuzycznydemo.pl/morrison-gi … 05-bk.html

Co o niej powiecie, i raczej doradzacie mi ją czy odradzacie? smile
Z góry dzięki za pomoc wink

1,947

Raczej odradzamy. Za takie pieniądze nic nowego i zarazem przyzwoitego nie kupisz. Dozbieraj ze 100PLN i szukaj czegoś używanego.

1,948 (edytowany przez lothar 2011-12-20 14:54:19)

Witam,
na wstepie uprzedzam, ze jestem calkowicie zielony jezeli chodzi o gitary, nigdy zadnej nie posiadalem i to ma byc moja pierwsza. Zapoznalem sie z akrtykulami na temat wyboru gitar, mialem kupic elektryczno-akustyczna, ale wyczytalem, ze aby zakup byl sensowny to trzeba przynajmniej za okolo 1 tys. jak dla mnie to na pierwsza gitare za drogo, zreszta akustyczna spelnia moje wymagania.

Z marek polecanych spodobały mi sie szczególnie FENDERy, czarne pudlo wink Przeslucham tez ich brzmienie i jest ok, ale zaden ze mnie spec wiec prosze o wskazanie tej najlepszej z nizej podanych.
http://www.thomann.de/pl/fender_squier_sa105ce_bk.htm
roznia sie cyzms wiecej niz kolorem?
http://www.thomann.de/pl/fender_squier_sa105ce_sb.htm

i teraz te dwie nieco drozsze:
http://www.thomann.de/pl/fender_cd60_ce_bk.htm
http://www.thomann.de/pl/ibanez_v72ece_bk.htm
I tutaj moje pytanie czy roznica bedzie duzo wieksza, czy po prostu kupic jedna z tych tanszych i nawet jej nie zauwaze?

Jezeli ktos moze podac nazwe gitarki w tej cenie lepszej od tych wytypowanych przeze mnie to  prosilbym o pomoc i dziekuje.

Pozdrawiam
@edit
znalazlem teraz te gitary w innym sklepie i sa podpisane jako elektro-akustyczne, to ja juz nie wiem.
I co myslicie o cutway? Slyszalem ze jest dobre do grania solowek, a ja wlasnie je bym pewnie gral.

1,949

Te dwie pierwsze różnią się tylko kolorem. Tak na marginesie to one obie mają elektrykę wink
Przepraszam, teraz zobaczyłem te dwie droższe i one też mają elektrykę, a ty podobno chciałeś bez.. Słusznie zresztą w tym przedziale cenowym.

Jeżeli ma to byc twoja pierwsza gitara to różnicy między tymi tańszymi, a droższymi które podałeś nie uświadczysz, więc śmiało można wybrac coś w okolicach 500PLN i na początek wystarczy.

Nie nastawiaj się od razu na granie solówek skoro gitary w ręce nie miałeś. Na początek proste taby i chwyty, zresztą bez wycięcia też można solo zagrac smile
Lepiej jeśli weźmiesz sobie jako pierwszą gitarę bez cutaway. W tych pieniądzach to wycięcie może powodowac dużą utratę jakości dźwięku.
Moje propozycje to:
Fender CD60 BK

Washburn WD5
Mam ją i sobie chwalę.

Yamaha F370

Obadaj.

1,950

Siema. Po tym jak wy i kumpel odradziliście mi Morrisona postanowiłem poszukać czegoś nowego. Wyszukałem Squier by Fender SD-6NAT. Co powiecie o tej gitarze?

1,951

Też niezbyt dobry strzał... jeśli masz kupować to najtańsze i względnie porządne mogą być Cort AD810 NS i Epiphone DR100(ale musiałbyś je ograć, zobaczyć, popatrzyć czy nic nie odstaje czy wszystko jest ok)

1,952

Witam,

Jestem nowicjuszem i szukam dla siebie jakiegoś fajnego akustyka smile.

Nie chciałbym wydawać za dużo, dlatego myślę nad czymś używanym. Znalazłem Richwood RD-12 SB za 265 złotych i zastanawiam się, czy byłby to dobry wybór?

1,953

Jak masz okazję go ograć (wziąć ze sobą kogoś, kto ci sprawdzi gitarę), jest cała i w dobrym stanie to bierz.

"Va'esse deireádh eap eigean..."

1,954

No generalnie, to niestety nie mam takiej możliwości, bo gitarę znalazłem na Allegro. Jeszcze zastanowię się i rozejrzę się po komisach w mieście. Dziękuję za szybką odpowiedź.

1,955

Witam,
Jestem tutaj nowy i zupełnie zielony w temacie. Postanowiłem nauczyć się grać, ot dla przyjemności. Dawno temu coś tam grałem, ale życie potoczyło się tak, że nie mogłem kontynuować nauki. Niestety w chwili obecnej nic z tamtych czasów nie pamiętam. Tak czy inaczej chciałbym kupić coś na próbę, zobaczyć jak mi będzie szło to moje granie. Nie chcę wydawać dużo, ale też nie chcę jakiegoś dziadostwa. Po przeczytaniu Waszych postów wyklarowało mi się kilka pomysłów, choć mętlik w głowie nadal ogromny. Oto moi kandydaci:

CORT AD810 NS

Epiphone AJ 100 EB

Epiphone DR 100 NA

Jeżeli możecie to proszę doradźcie mi czy którąkolwiek z powyższych gitar warto kupić i jeśli tak to która najlepsza według Was.

Dodam, że cena odpowiada mi w 100% i wolałbym uniknąć większych sum. Chciałbym aby gitara służyła mi powiedzmy pół roku, jeśli okaże się, że będę nadal grał zainwestuje wówczas w lepszy sprzęt.

Pozdrawiam

1,956

wszystkie 3 są przyzwoite, a która najlepsza? Sam sprawdź jadąc do sklepu i ogrywając(albo chociaż patrząc czy struny nie obijają się o progi, czy są na odpowiedniej wysokości, czy gryf jest wygodny) bo te gitary to masówka - może być tak że na 10 egzemplarzy danego modelu 4 grają dobrze, 5 gra źle, a 1 w ogóle nie nadaje się do użytku(dlatego najlepiej gitarę obejrzeć żeby trafić na tą przyzwoity model)

1,957 (edytowany przez GeNeX 2011-12-29 16:03:07)

Nie ogrywałem żadnej z nich, dlatego na ich temat się nie wypowiem.
Od siebie polecam nieco droższą Yamahę F310, gram na niej już sporo czasu. Brzmi bardzo ładnie i jak dla mnie jest wygodna. Wiele osób ją poleca. To na prawdę gitara na lata.

Greco '90 SG 61 Made In Japan + Blackstar HT Studio 20 + Yamaha F310 + thumbpick
GG: 5042784

1,958

Dzięki za odpowiedzi

Vicossess napisał/a:

wszystkie 3 są przyzwoite, a która najlepsza? Sam sprawdź jadąc do sklepu i ogrywając(albo chociaż patrząc czy struny nie obijają się o progi, czy są na odpowiedniej wysokości, czy gryf jest wygodny) bo te gitary to masówka - może być tak że na 10 egzemplarzy danego modelu 4 grają dobrze, 5 gra źle, a 1 w ogóle nie nadaje się do użytku(dlatego najlepiej gitarę obejrzeć żeby trafić na tą przyzwoity model)

Oczywiście pojadę do sklepu osobiście i zobaczę, wcześniej przygotowując się do tego co mam sprawdzić. Grać raczej nie będę, bo nie umiem i nic taki test by mi nie dał. Z tego co piszesz wynika, że jest to ogólnie problem tańszych gitar i nie ma znaczenia czy wybiorę jedną z podanych przeze mnie czy np. mocno polecanego T.Burtona Greengo, istnieje szanse, że instrument może trafić się wadliwy. Oczywiście liczę się z tym, ale chciałbym do minimum zmniejszyć prawdopodobieństwo takiego zdarzenia.

1,959

Polecam lekturę tych artykułów: Na co zwrócić uwagę przy zakupie
Uzytkowanie i obsluga gitary- kilka praktycznych uwag

1,960

Dzięki, ciekawe informacje w tych postach, zawsze będę wiedział na co zwracać uwagę przy kupnie