2,241

Odp: [Gitara Elektryczna] Co Wybrać?

Ja bralbym Ibanez GRGA11 BKN, bo nie ma ruchomego mostka, ale tych gitar nie ogrywalem.

|Cort AD810 | Fernandes Dragonfly |
"When I got my first guitar my fingers wouldn't go to the sixth string so I took off the big E and played with just five strings. I was only 6 or 7. "
Les Paul

2,242

http://rnr.pl/p10660.893_gibson_les_pau … yczna.html

czy ta gitara nadaje się do grania ostrzejszej muzyki?

2,243 (edytowany przez grzesiek2805 2011-11-11 20:25:20)

Jak najbardziej. Tu masz taniej.

Poza byciem gitarzystą, jestem wielkim fanem gitary. Kocham ten cholerny instrument. - Steve Vai
//Washburn WI24 (TESLA Plasma 2 set) -> VOX V845 -> Ashdown G60R, Epiphone DR100
GG: 7365993

2,244

witam smile
planuje kupić pierwszego elektryka i wacham sie miedzy Epiphonem G 310 a G 400 Vintage
http://www.musicandmore.pl/Wyszukiwarka … intage-WC/
http://www.musicandmore.pl/Wyszukiwarka … -G-310-RE/

oczywiste jest że g400 jest lepszy bo gitara cała z mahoniu i  lepsze przetworniki ale nwm czy warto dokładać 200 zł. A może macie propozycje innych gitar do 800 zł? Chce grać przede wszystkim hardrock, rock.
Z piecy podoba mi sie Roland Cude 20 XL tylko kosztuje 600 a ja bym wolał coś tańszego. Może być nawet 15 byłe miała ładne brzmienie. Doradzicie coś w granicy 400-500 zł
z góry dziekuje smile

2,245

Czy ta gitara będzie dobra do grania post hardcore,death core lub metalcore? Posiada humbuckery ale chciałbym się jeszcze upewnić.

2,246

wątpię czy na jakiejś taniej gitarze uda się zagrac takiego szatana, chyba że się ma porządny efekt i piec. Metal dasz radę na niej zagrac abstrahując od tego że PODOBNO tanie ibanezy to szit, a i używanie wajchy sprzyja rozstrajaniu się gitary także radze jej nie używac

2,247 (edytowany przez Ero 2011-11-12 22:18:58)

Wajchy nie będę używał tak jak przy swoim squierze. No a ta gitarka? Z wyglądu bardzo fajna, no ale chciałbym poznać wasze opinie.

EDIT: Tu jest próbka brzmienia tego ibaneza i myśle że wypada całkiem nieźle.

http://www.youtube.com/watch?v=sToa5vRg7eU tutaj jeszcze jakaś solówka na tym ibanezie. Myślicie że jest dobry?

2,248

Epiphona nie polecam, niewygodny gryf i 22 progi tylko.

2,249

mój squier ma tylko 21 więc jakoś to mi różnicy nie robi. skoro wg was oby dwie gitary złe, to może macie coś innego? bo już sam nie wiem jaką mam kupować gitare...

2,250

Ile chcesz na tą gitarę wydać? Bo nie mogę doszukać się takich informacji nigdzie...

Epiphone Futura CUSTOM Prophecy EX, Cort KX-5 Katana, Fender CD-60 + Laney IRT Studio (CRATE FW 15R) + Harley Benton G212 V30 + Digitech Bad Monkey + MXR M-116 Fullbore Metal + Zoom G3X

2,251

jak mówisz, że Epiphony sa nie wygodne to podaj jakąs alternatywe tak do 800 zł

2,252

a może dean vendetta 1.0 ? ponoć zachwalają tongue albo jakiś cort...

Ibanez S420 + Marshall MG15 CD

2,253

słyszałem, że to dobra gitara tylko z tego co wiem jest raczej do cieższej muzyki ja preferuje rock i hardrock

2,254

wybrzydzasz hehe tongue

2,255

Ja mam Schecter'a Omen Extreme i gram na nim wszystko a podobno też do mocniejszych rzeczy cool

"Gitara jest ludzką duszą wysyłającą wiadomość poprzez sześć strun."
Yamaha F-310
Schecter Omen Extreme DVS + Laney LV 100 + Soldano Atomic 5W [DIY] + Line 6 Floor POD

2,256

no wlasnie schecter ma te rozlaczane cewki i przez to ponoc bardzo uniwersalny...ale no za 800 zl tylko uzywke...w sumie kiedys na alllegro widzialem tego schectera dokladnie za 800 tongue

2,257

Szczerz to rzadko z tego korzystam wink

Yamaha F-310
Schecter Omen Extreme DVS + Laney LV 100 + Soldano Atomic 5W [DIY] + Line 6 Floor POD

2,258

Jeżeli chodzi o fundusze na wydanie na tą gitare to +- 600zł jednak może się okazać że odwołają mi obóz i będę miał jakieś 200zł zaliczki zwróconej, no ale na razie trzymajmy się kwoty 600zł.

2,259

Poczekaj/dozbieraj bo za tą kwotę szału miał nie będziesz.

Yamaha F-310

2,260

Ale ja chcę gitare na początek, ale żeby była do takiego dobrego grania tongue z resztą jutro mam uro więc też coś hajsu przybędzie big_smile

2,261

no to stary dozbieraj do 800 i bierz vendette 1.0 albo czekaj, moze ktos na allegro wystawi uzywanego schectera...a schectera bd mial na pewno na dlugo...wydaje mi sie ze nie oplaca sie kupowac czegos "na poczatek" byleby bylo. Lepiej juz cos co bedziesz mial na dluzej tongue

2,262

lis1994 napisał/a:

Szczerz to rzadko z tego korzystam wink

Ja też mam rozłączane cewki w swoim Greco i korzystam bardzo często smile
Świetne rozwiązanie.

Greco '90 SG 61 Made In Japan + Blackstar HT Studio 20 + Yamaha F310 + thumbpick
GG: 5042784

2,263

kumpel ma np tego schectera http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g … omen-6-blk , ponoc tez ludzie zachwalaja ale omen extreme lepszy...musisz szukac na allegro..troche cierpliwosci i moze Ci sie uda znalezc jakas uzywke

2,264

Ładny ten schecter, a jaka jest róznica między omenem a omenem extreme?

2,265

napewno cenowo xD ale nie zawsze to co drozsze to i lepsze....chociaz w tym przypadku wydaje mi sie ze tak...porownaj parametry gitar, bedziesz wiedzial czym sie roznia...na pewno extreme jest ladniejsza hehe ^^

2,266

Markerami, użytym drewnem, przetwornikami cool

@GeNeX: jak już korzystam to zazwyczaj na czystym ;D na przesterze raczej rzadko, bo mało gram rzeczy pod single, raczej więcej piosenek do których humby bardziej pasują wink

Yamaha F-310

2,267

No właśnie ja też z reguły do czystego :)A co nieco gram na nim, bo zaczynałem od akustyka i tak mi zostało. Chętnie gram coś lekkiego. Dlatego często mi się przydaje.

Greco '90 SG 61 Made In Japan + Blackstar HT Studio 20 + Yamaha F310 + thumbpick
GG: 5042784

2,268

Witam!

Chciałem nauczyć się gry na elektryku i zastanawia mnie czy na gitarze typu:
http://allegro.pl/gitara-elektryczna-wz … 90508.html
dam radę coś zdziałać. Nie chodzi mi tutaj o wymiatanie jak stary wyjadacz, tylko o najzwyklejszą grę na elektryku. Fundusze ograniczone więc proszę się nie dziwić.
Czytałem w internecie że gitary firmy SignS nie nadają się nawet na opał.

Chodzi mi o dokładne opinie, nie w stylu "gów** nie kupuj tego". Jeżeli już to proszę o wyczerpujące komentarze za i przeciw. ZAZNACZAM że nie zależy mi na jakiejś profesjonalnej gitarze i ta będzie do użytku "domowego" tongue

Z góry ślicznie dziękuję i pozdrawiam.

2,269

Jakość wykonania tej gitary oraz brzmienie będzie mniej niż kiepskie. Dla Ciebie z początku może to i różnicy nie będzie robić dopóki nie zagrasz na jakiejś dobrej gitarze a w tedy gwarantuję Ci, że sam przyznasz, że to syf. Innymi słowy kupując to na pewno NIE będziesz zadowolony.

Yamaha F-310

2,270

@meddemon: wysoka akcja strun psuje całą zabawę z gry

2,271

Rozumiem, ale jestem bardziej niż zielony jeżeli chodzi o grę na gitarze tongue
Wiem że dla ludzi którzy są pasjonatami jest wiele innych lepszych gitar, ale chciałbym się dowiedzieć czy podczas gry na tym modelu czegokolwiek się nauczę i czy mnie sąsiedzi nie zjedzą big_smile

2,272

za tą cene proponuje tensona california series... ja mam od roku i nie narzekam smile

2,273

@meddemon: będzie ci nie wygodnie grac, to tak jakbyś grał w glanach w piłkę nożna, niby się da ale...

2,274 (edytowany przez Arlen 2011-11-22 14:53:02)

Witam wszystkich użytkowników tego forum.
To mój pierwszy post także kilka słów o mnie.
Mam 21 lat, uczę się gry na gitarze akustycznej od około roku. Teraz przyszła kolej na elektryka. Chcę kupić gitarę która wystarczy mi na dłużej dlatego celowałbym w coś markowego. Na gitarkę mogę przeznaczyć ok 2,5tys. oraz na wzmacniacz tak do 8 stówek.

Mój wybór padł na używanego Ibaneza IC 400
http://img829.imageshack.us/img829/7462/ibanezic400bk.jpg
na ebay można wyrwać za ok. 1,5-2 tys. zł w zależności od stanu. Niestety w Polsce można kupić jedynie nowego ICT700, który niekoniecznie mi się podoba i kosztuje ok 2400zł, a w białym kolorze nawet 3500 yikes

Jeżeli chodzi o wzmacniacz to najprawdopodobniej będzie to Hughes&Kettner Edition Blue 15 DFX nie miałem okazji go słuchać na żywo, ale czytałem, że mimo tego że głośnik to tylko 8' Celestion to daje bardzo dobrze rade i w zupełności wystarczy do gry w domu. Po forach krąży na jego temat sporo bardzo pozytywnych opinii jednak stosunkowo mało ludzi gra na H&K.

Jak oceniacie takie zestawienie? Jeżeli chodzi o wzmacniacz to moglibyście podać ewentualnie jakieś inne propozycje? Tak jak pisałem wyżej, do 800zł. No i jeszcze jedno pytanie czy ten iceman będzie dobry na początek?

Z góry dziękuję za odpowiedź i przepraszam za niewielki chaos w mojej wypowiedzi.

2,275

Hej Wam!

Zakup gitary zbliża się wielkimi krokami, już zdecydowałem się na konkretny sprzęt, ale chciałbym jeszcze Was zapytać, czy wg Was takie zestawienie w stosunku do ceny będzie satysfakcjonujące. Grałem właśnie dokładnie na tym sprzęcie w muzycznym i gra mi się baaaaaaaaaaaardzo wygodnie i przyjemnie, ale może ktoś z Was coś o tym słyszał i ma jakiekolwiek zastrzeżenia (np. czy gitara się nie rozpadnie po krótkim czasie).

Gitara: http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g … z-rga42-bk
Wzmacniacz: http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/w … footswitch

Zamierzam grać raczej w domu, więc nie chce szaleć z mocą piecyka, co najwyżej mam koleżankę perkusistkę, ale perkusja elektryczna, więc przy odpowiednich ustawieniach raczej nie powinienem być zagłuszany. Czekam na opinie. Z góry dzięki.

2,276

@Arlen: nie słyszałem tego HiK'a ale wydaje mi się ze mimo to lepiej wziąśc Kustoma albo Crate z 12' [są nawet tańsze] oczywiście ten HiK też wydaje się dobry ,co do gitary to wydaje się byc porządna, jeżeli nie ma żadnych 'defektów' to będzie bdb na początek, wątpię czy ktokolwiek z forum miał z nią stycznośc, także jakiejś fachowej opinii nie uzyskasz ^^

@matik97: skoro gra ci sie wygodnie i podoba brzmienie to możesz śmiało brac ;P jeżeli w sklepie masz to możesz spróbowac podłączyc ją pod Crate albo Kustoma

CRATE http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/w … te-fw-15-r
KUSTOM http://muzyczny.pl/131851_Kustom-KG-112 … arowy.html

2,277

Czyli w takim razie pozostaje mi szukać na ebay zadbanego icemana w przysztępnej cenie (puki co nawet na ebay jakaś susza nastała jeżeli chodzi o icemany). Co do wyboru comba, czy ten crate, lub kustom dadzą sobie rade z cięższymi brzmieniami? Zamierzam grać raczej na przesterze niż na clean'ie.

2,278

Witam!
Czytałem temat ale bardzo ciężko wydobyć jakiś konkretnych faworytów w tej "mojej" kategorii.
Chodzi mianowicie o gitarę UŻYWANĄ do 1200 PLN.
Co myście mogli zaproponować?
Jestem otwarty na każdą propozycję!

2,279

@Arlen: Do grania w domu będą dobre, ale jeżelic chcesz grac jakis naprawde czarny metal to i tak musisz kupic kostke

2,280

Nie zamierzam grać super ciężkich szatańskich riffów Behemota, bardziej coś w stylu Metalliki czy SOAD, także miejmy nadzieję, że któryś z tych piecyków będzie odpowiedni. Pewnie posłucham obu w sklepie. Co do kostki to zastanawiałem się nad Ibanez SM7 Smash Box, ale to trochę dalsza przyszłość, tak czy inaczej Panki wielkie dzięki za odpowiedzi.