721 (edytowany przez Ellon 2011-08-25 11:40:20)

Odp: [Wzmacniacze i efekty gitarowe] Co wybrać?

Bardzo zacny wzmak, można osiągnąć pięknie ciężko przesterowany dźwięk (death mięcho), ładny crunch (AC/DC!!!) ale clean już IMO nie jest tak ciekawy... Zależy co chcesz grać. Do ciężkiego grania za tą cenę jest bardzo dobry smile

I te flażolety... pisk jak marzenie! wink

Jakieś propozycje do postu dodanego przeze mnie?
http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/e … i/boss-mt2
Hmmm???

Epiphone Futura CUSTOM Prophecy EX, Cort KX-5 Katana, Fender CD-60 + Laney IRT Studio (CRATE FW 15R) + Harley Benton G212 V30 + Digitech Bad Monkey + MXR M-116 Fullbore Metal + Zoom G3X

722 (edytowany przez Klaudija 2011-08-25 13:20:33)

Line 6 iv spider 15 w to raczej nie jest taki genialny piecyk tongue Jest wiele lepszych w tej cenie, pozatym przeraża mnie 8'' jeżeli chcesz grać na przesterze.

SEX, Drugs, Rock'n Roll
Dean Vendetta 1.0 + MXR dist+diy + Kustom KG112FX
GG:2539337

723

@Ellon,Dla mnie Clean jest świetny(tylko to echo jest denerwujące),z resztą Twojej wypowiedzi się zgadzam. ;p
@klaudija, Podasz przykłady " tych lepszych" ? ;p

Epiphone Dr-100,Epiphone Les Paul Special II + Line 6 IV spider 15

724

@drahnastyzacky:
http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/w … te-fw-15-r

725

Np.
No albo Kustom 112FX

SEX, Drugs, Rock'n Roll
Dean Vendetta 1.0 + MXR dist+diy + Kustom KG112FX
GG:2539337

726 (edytowany przez Ellon 2011-08-26 22:01:47)

Tak, popieram Pankiego CRATE IMHO lepszy... Grałem dużo i na CRATE i na tym Line 6 i powiem, że bardziej pasuje mi CRATE. Ale to MI pasuje... Ograj.

@Klaudia Nie genialny, tylko bardzo dobry big_smile Rzeczywiście ten 8" trochę pierdzi na dużych przesterach i głośnościach

Dopominam się dalej o opinie ww. efektów i - w miarę możliwości - inne propozycje.

Epiphone Futura CUSTOM Prophecy EX, Cort KX-5 Katana, Fender CD-60 + Laney IRT Studio (CRATE FW 15R) + Harley Benton G212 V30 + Digitech Bad Monkey + MXR M-116 Fullbore Metal + Zoom G3X

727

Przyzwoite wzmacniacze,jednak nie żałuje zakupu.

Epiphone Dr-100,Epiphone Les Paul Special II + Line 6 IV spider 15

728 (edytowany przez Erico 2011-09-17 15:12:18)

Witam!
Mam wzmacniacz lampowy przerabiany z radia lampowego i ma nieciekawą obudowę. Obudowa jest jak w normalnym wzmacniaczu . Chcę wymienić ją, tylko nie wiem do kogo się zwrócić, czy do lutnika czy stolarza, a jeśli już bym wymieniał to na jaką? Nie wiem czy obudowa ma znaczenie na dźwięku ale pewnie ma, czy wybrać skleikową (taką jak obecnie) czy drewnianą i z jakiego konkretnie drewna. Może ktoś robił już taką "operację", ile to może kosztować?

729

Ja jestem w trakcie przerabiania swojego comba na head, jak masz wyrzynarke badz pile taczowa, to sam spokojnie jestes w stanie to zrobic, potrzebujesz sklejki 18mm pare wkretow i tyle, na to naklejasz tolex, a jak to bedzie combo to do  tego dokupujesz gill, takie rzeczy kupisz na tej stronie
www.amptone.pl

Ex Emg 81 /60 ->Dunlop GCB-95 -> Valveking 112 (Celestion Vintage 30)
Nie mam polskich znakow!

730

Chyba tak zrobię i nawet nie będę wymieniał sklejki (jest w dobrym stanie) i tylko nakleje tolex. Może jedynie wymienie tylną płytę bo ciągle wpada bo jest trochę uszkodzona. Wymienię też grill i będzię dobrze. Dzięki za radę.

731

Nie ma sprawy, jeszcze jedno, dla poprawy wizualnosci warto jest zaokraglic kanty sklejki przed naklejeniem tolexu (oczywiscie jak jeszcze nie sa zaokraglone) ja robilem to szlifierka osccylacyjna, aczkolwieg papier scierny tez da rade smile

Ex Emg 81 /60 ->Dunlop GCB-95 -> Valveking 112 (Celestion Vintage 30)
Nie mam polskich znakow!

732

Czesc, co wybieram sobie wzmacniacz czy te wzmacniacze sa dobre?
Peavey Backstage http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/w … -backstage
Peavey Solo http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/w … eavey-solo
Kustom Dart 10 FX http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/w … dart-10-fx
Czy warto ich kupowac? Ktory z nich jest najlepszy?

Dzieki z gory smile

|Cort AD810 | Fernandes Dragonfly |
"When I got my first guitar my fingers wouldn't go to the sixth string so I took off the big E and played with just five strings. I was only 6 or 7. "
Les Paul

733

Szara prawda - żaden.
Niestety, ale są to wzmacniacze za małej mocy nawet do cwiczenia w domu sad
I za tą cenę nie kupisz raczej nic lepszego sad

734

Szukaj używanego jakiegoś lub ewentualnie dozbieraj do Crate FW 15 R.

"Gitara jest ludzką duszą wysyłającą wiadomość poprzez sześć strun."
Yamaha F-310
Schecter Omen Extreme DVS + Laney LV 100 + Soldano Atomic 5W [DIY] + Line 6 Floor POD

735

A dlaczego w 10 W wzmacniaczach jak czytalem jest zly overdrive?

"When I got my first guitar my fingers wouldn't go to the sixth string so I took off the big E and played with just five strings. I was only 6 or 7. "
Les Paul

736 (edytowany przez lis1994 2011-10-15 09:30:34)

Bo w takich małych wzmacniaczach jest zazwyczaj gówniany głośniczek wielkości 6,5"- 8", które o ile na czystym jakoś grają, o tyle na przesterach pierdzą. Jedynymi wzmacniaczami małej mocy z dobrym głośnikiem to właśnie ten Crate i ten Kustom - KG 112 FX - mają głośnik 12"

Yamaha F-310
Schecter Omen Extreme DVS + Laney LV 100 + Soldano Atomic 5W [DIY] + Line 6 Floor POD

737

A ktory z nich jest lepszy? Bo ja sie w nich nierozumiem a kupowac chyba bede przez internet, bo zyje nie  w Polsce .

Les Paul

738

To już Twoja indywidualna sprawa. Oba są dość dobre w tym, że Kustom ma 20 W nie 15 więc będzie ciut głośniejszy no i oprócz Reverbu posiada także Delay. Pozostaje jeszcze kwestia wyglądu. Po prostu bierz, który Ci się wydaje bardziej odpowiedni dla Ciebie wink

Yamaha F-310

739

Bardzo dziekuje za pomoc smile

Les Paul

740

A co myslicie o wzmacniaczu Line 6 Spider IV 15? http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/w … ider-iv-15

Les Paul

741

Miałem okazje grać na nim i niby wszystko fajnie pięknie, gdyby nie ten 8" głośniczek.

Yamaha F-310

742

Moze za duzo pytan big_smile, ale co myslicie o Laney PRISM P35 http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/w … -prism-p35 ?

Les Paul

743

Będzie.

Yamaha F-310

744

Zakupiłem sobie ostatnio elektroakustyka, ale wzmacniacza jeszcze nie, bo po prostu brak kasy na niego. I pomyślałem sobie czy nie mógłbym podłączyć go do komputera i takie pytanie: jaki kabel byłby najlepszy?

Pozdrawiam.

Lag Tramontane T200DCE

745

Taki kabel, jaki używa się do podłączenia do wzmacniacza, tylko jeszcze musisz dokupic przejściówkę z dużego jack'a na małego jack'a.

746 (edytowany przez Dreammaker 2011-10-30 13:07:51)

Właśnie tak myślałem. A poleciłbyś jakieś porządne kable? Ile mniej więcej trzeba przeznaczyć na takie coś? Szukałem kabli i były w różnych cenach, więc jestem trochę skołowany i sam nie wiem, co wybrać.

Lag Tramontane T200DCE

747

Nie za bardzo znam się na tym, ale z tego, co wiem to kable Planet Waves są bardzo dobre, ale lepiej niech ktoś bardziej obeznany się wypowie smile

748

http://fabrykadzwieku.pl/Gitary/Akcesor … uitar.html a może taki.Bardzo porządny kabel. Jak podłączam go do elektryka to mi w ogóle nie szumi.

Świat się zmienia, słońce zachodzi, a wódka się kończy.
"Czarny ty panie błądzę zapewne, bo nie ma ciał nie ma dusz".
Kat "Diabelski Dom III"

749

Witam!
Przymierzam się do kupna efektu gitarowego a mianowicie chorusa. Na efekt chcę przeznaczyć jakieś 300zł. Co polecacie a czego odradzacie?

750

Dodaj 35zł i kup jakiegoś Bossa. To ci się opłaci smile

751

Erico napisał/a:

Witam!
Przymierzam się do kupna efektu gitarowego a mianowicie chorusa. Na efekt chcę przeznaczyć jakieś 300zł. Co polecacie a czego odradzacie?

Otwórz youtube i poszukaj takiego chorusa który ci sie najbardziej podoba. A potem go szukaj smile

752

Wiem, że była o nich wcześniej mowa, ale mimo to, chciałbym się zapytać, który z tych wzmacniaczy jest według was lepszy:
http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/w … -prism-p35
czy http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/w … om-kg112fx
czy może http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/w … te-fw-15-r
Z tego, co wyczytałem na poprzednich stronach, to te 3 wzmacniacze najbardziej polecacie w tej cenie, ale chciałbym wiedzieć, który z nich jest najlepszy. Z góry dzięki.

753

Crate/Kustom > Laney

754

Czyli ten Laney ma słabe brzmienie, trzeszczy czy co? Bo ma dużo efektów i dlatego się nim zainteresowałem:P

755

po co ci efekty? naucz się najpierw grac. Laney ma mniejszy głośnik przez co brzmi gorzej

756

Ok, dzięki wielkie.

757 (edytowany przez Dreammaker 2011-11-07 20:58:37)

Jaki bym mógł kupić wzmak do elektroakustyka? Jeszcze na razie nie zamierzam kupować, ale chce się w tym rozeznać, co i jak. Będę miał do dyspozycji 500 - 600 zł, ale to się kiedyś może zmienić, lecz na razie szukałbym czegoś w tym przedziale cenowym. Sprzęt byłby do grania przeważnie w domu, lecz nigdy nic nie wiadomo ;]

Pozdrawiam, Dreammaker

Na przykład, co sądzicie o takim wzmacniaczu: http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/w … -sienna-30

Lag Tramontane T200DCE

758

No to i na mnie przyszła kolej... Ostatnio często myślę o zakupie jakiegoś (multi)efektu, coby więcej mięska było. Na początku padło na Zoom G2 - ograłem, to nie to. Później VOX - ograłem, to nie to. Dalej Boss MT-2 - ograłem, coś fajnego, nawet zastanawiałem się nad kupnem.

Nagle jednak, przed około godziną nadeszło olśnienie. Dlaczego nie dopłacić 100zł i nie kupić używanego Line 6 POD 2.0 i nie zrobić z niego przedwzmacniacza, a przy okazji mieć możliwość nagrywania w jakości i tego wszystkiego co tam jeszcze jest.

Tego cacka jeszcze nie ograłem i nie wiem czego się spodziewać, ale zwracam się z prośba do szanownych Forumowiczów o powiedzenie, czy to będzie grało. Mam na myśli układ GITARA --> POD (robiący w tym przypadku za przedwzmacniacz) --> CRATE FW12R (tutaj końcówka mocy).

Czy rzeczywiście da się dość wiarygodnie symulować ampy "dostępne w pakiecie"? Czy to zagra i nie będzie się zniekształcało? Oto jest pytanie.

I jeszcze jedno: Line 6 POD 2.0, czy Line 6 Pocket Pod? Nie wiem czy mieliście do czynienia z tym sprzętem, ale proszę o podpowiedź smile

TIA Ellon

759

Moim zdaniem było by to nie głupie wink raczej POD 2.0 ma dużo więcej możliwości od Pocket'a i jeśli chodzi o jakość brzmienia multiefektu to moim zdaniem lepsze w tej kwestii od Line 6 będzie tylko BOSS smile Sam mam Line 6 Floor POD i to jest w sumie bardzo obkrojona wersja POD'a 2.0 tylko, że na podłogę. Trochę szkoda ale właśnie w takiej formie mi był potrzebny multi. Ja na Twoim miejscu bym chyba tak zrobił ale ostateczna decyzja należy do Ciebie.

Yamaha F-310

760

Utwierdzasz mnie w moim przekonaniu smile Tylko teraz kupić używanego POD'a... <liczy pieniądze>

A jak się sprawuje ten twój POD pod względem solidności i brzmienia symulacji? Ma się to jako tako do oryginału? (tzn. ampu symulowanego)