@paula728 Słyszałem bardzo wiele o uczniach leworęcznych uczących się gry na gitarach praworęcznych. Myślę, że dobrym pomysłem była by wycieczka do sklepu muzycznego (po uprzednim zatelefonowaniu do owego i wybadaniu, czy ma na stanie gitary leworęczne) i po prostu sprawdzić. Niech syn sprawdzi także, czy wygodnie mu na 3/4, czy może możliwe jest od razu rozpoczęcie nauki na 4/4? Jeżeli tak, to po co inwestować w 3/4 jak można pomyśleć o przyszłości i kupić 4/4?
Co do gitary, jeżeli klasyczna na lewą rękę - tylko fabrycznie do tego przystosowana, nie ma innej opcji - nie można w gitarach klasycznych zamienić kolejności strun. Chyba, że poprzedzi się to wizytą u lutnika, albo wymianą mostka na taki, który przez swoją budowę utrzyma odpowiednią menzurę. Ewentualnie: możesz pomyśleć o gitarze akustycznej - na pewno będzie prościej znaleźć, gorzej z wielkością, bo pudło o tzw. konstrukcji 'drednaught' jest dość spore, myślę, że będzie za duże, ale mam znajomych postury 'mikrej' grających na tych gitarach. Myślę, że i w tym przypadku przymiarka nie zaszkodzi.
Tak mogę zaproponować gitary (cena jest trochę większa... ale nie wiem, ile można przeznaczyć na sprzęt...)
http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g … sh-d1-lh-n - gitara, na której grałem, jest spoko.
http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g … -left-hand
Propozycja ZiEMi4N'a, ta z Hohnerem HC 06 LH jest IMHO bardzo sensowna. Jeżeli klasyk, to ten. Myślę, że nie będzie za duży - ale dalej sugeruje odwiedzenie sklepu muzycznego 
Jeszcze uwaga do Hendrixa: On grał na gitarze elektrycznej, tam można mostek regulować - czyli przystosować do strun, gdyż w gitarze bardzo ważna jest długość strun - menzura. Nie wyregulowana menzura = niemożność dostrojenia gitary na każdym progu, czyli bardzo problematyczną rzecz, uniemożliwiającą czystą grę. Bezproblemowa regulacja mostka nie tyczy się gitar klasycznych...
Epiphone Futura CUSTOM Prophecy EX, Cort KX-5 Katana, Fender CD-60 + Laney IRT Studio (CRATE FW 15R) + Harley Benton G212 V30 + Digitech Bad Monkey + MXR M-116 Fullbore Metal + Zoom G3X