1,801

Odp: [Gitara klasyczna i akustyczna] Co wybrać?

norek co Ty pieprzysz, że to całkiem inny rodzaj gitary? Gitara to gitara, na akustyku gra się prawie tak samo jak na elektryku. Poza tym, piszesz najpierw że gra się na elektrycznej inaczej niż na akustyku, a zaraz potem piszesz że nigdy w łapie nie miałeś elektryka <hahaha>

1,802

Gitara jak gitara podobna, ale nie taka sama.. elektryk ma inne źródło dźwięku i jest bardziej zaawansowaną gitarą(więcej w niej trza/można grzebać) elektryka w ręce nie miałem, słyszałem że łatwiej grać barowe, elektryk pozwala bardziej 'rozwinąć skrzydła' więcej brzmień = więcej improwizacji i tego efektów + kilka dodatkowych technik gry których na akustyku się nie używa(nie da sie, nie brzmi dobrze/zamierzenie)
Niestety, są minusy - dochodzą większe koszty - wzmacniacz, efekty itp.
Norek z tym że to 'całkiem inny rodzaj gitary i troche sie rozni budowa, dzwiekiem i po prostu gra sie inaczej niz na akustyku' się zgodze częściowo bo nie całkiem - zamiar był taki sam, budowa owszem, dźwięk  - chyba chodzi o większą paletę, co do gry - więcej technik, a wcale się nie gra inaczej(gryf się łapie tak samo, chyba chodzi ci o więcej możliwości gry)

1,803

Ja chcę grać metal/rock i wiem że najlepiej się gra na elektrycznej.Ale ja wolę akustyczną dlatego że zainspirowałem się zespołem tenacious d.Bardzo często nawet na koncertach używają gitar akustycznych a grają hard rocka.Oto zdjęcie tych panów http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c … oncert.jpg Tak więc pytam czy T.Burton Greengo będzie dobry na początek?

1,804

najlepiej ograć, leć do najbliższego sklepu i ogrywaj, pasi - pasi, nie pasi - nie pasi, simple wink
żeby nie było później problemów ogarnij ten artykuł: http://forum.magazyngitarzysta.pl/viewt … amp;t=7627

1,805

Bez owijania w bawełne spytam co sądzicie o akustycznej Takamine G320S - NS
i które pudło jest lepsze na początki jumbo czy dreadnought ? ? ?

1,806

Takamine robi dobre akustyki więc wybór trafiony. A co do pudła to jeśli to ma być pierwsza gitara to lepiej abyś wziął dreadnought, gdyż są to normalnej wielkości pudła. Jumbo natomiast jest znacznie większe (daje głośniejszy dźwięk). W sumie mógłbyś i wziąć jumbo pod warunkiem, że jest z ciebie kawał chłopa i ogarniesz rękoma to cudo wink

1,807 (edytowany przez norek1989 2011-09-09 00:48:30)

kaczor95 napisał/a:

norek co Ty pieprzysz, że to całkiem inny rodzaj gitary? Gitara to gitara, na akustyku gra się prawie tak samo jak na elektryku. Poza tym, piszesz najpierw że gra się na elektrycznej inaczej niż na akustyku, a zaraz potem piszesz że nigdy w łapie nie miałeś elektryka <hahaha>

Miałem na myśli dokładnie to co napisał Viccosses... ogólnie nigdy nie zagrasz \nie osiagniesz tego samgo  efektu na akustyku co na elektryku... i skoro taki nurt muzyczny go ciągnie to niech z nim idzie od razu bo nie ma sensu uczc sie na akustyku z zamiarem pozniejszego grania heavy metalu itp.

a tresc twojej wypowiedzi i jej pseudo sens skłaniają do stwierdzenia ze masz 10 lat, albo rozwój mózgu zatrzymał się u ciebie na poziomie płodu, bo moja siostra ma niewiele więcej lat a sie lepiej zachowuje, Forum jest dla ludzi kulturalnych,  barany i trzoda po łace chodzą albo po chlewie.

Bóg widzi i nie grzmi hmm

Ellon... no chyba akurat jest logiczne ze chwyty sa te same big_smile ale miałem na myśli to, że gryf jest węższy i na pewno miałoby to wpływ na przesiadkę z akustyka na elektryka chciażby przy zwykłym A-dur paluchów bym na pewno nie pomiescił bo ledwo na akustyku mieszcze smile

1,808

Dla niektórych nie jest logiczne, uwierz mi. smile

Poza tym, nauka na początku zawsze jest taka sama... akordy, palcowania, bicia etc. Bez tych michałków nie ma sensu zaczynać pochodów szesnastkowych na strunie E6 z przejściami w riffy dwuwarstwowe... Trzeba zacząć od podstaw. To, że jak będzie później chciał grać Metal, żeby kupował elektryka - zgodzę się. Ale to nie jest zasada. Nie można powiedzieć: nie ma sensu uczyć się na początku na klasyku/akustyku.  Wiem, że twoja wypowiedź nie miała takiego sensu, ale chciałem zaprezentować także swoje stanowisko co do początków. Należy po tym IMHO pamiętać. Nie ma gitar gorszych i lepszych (ofc w zestawieniu akustyk/klasyk/elektryk)

Na koniec. Na elektryku i akustyku gra się inaczej pod względem stylu. Gryf ma (jak się nie kupi bubla) prawie taką samą szerokość (z na prawdę nikłą różnicą - różni się bardziej gitara akustyczna od elektrycznej napięciem strun, co IMO jest bardzo istotną rzeczą)

Epiphone Futura CUSTOM Prophecy EX, Cort KX-5 Katana, Fender CD-60 + Laney IRT Studio (CRATE FW 15R) + Harley Benton G212 V30 + Digitech Bad Monkey + MXR M-116 Fullbore Metal + Zoom G3X

1,809 (edytowany przez kaczor95 2011-09-09 16:03:23)

norek1989 napisał/a:

a tresc twojej wypowiedzi i jej pseudo sens

Pseudo sens? Twój post ma pseudo sens, gdyż wypowiadasz się o grze na elektryku, mimo że nigdy na nim nie grałeś.

norek1989 napisał/a:

skłaniają do stwierdzenia ze masz 10 lat, albo rozwój mózgu zatrzymał się u ciebie na poziomie płodu,  barany i trzoda po łace chodzą albo po chlewie.

norek1989 napisał/a:

Forum jest dla ludzi kulturalnych,

Sam sobie zaprzeczasz, nieprawdaż?

Ellon napisał/a:

z na prawdę nikłą różnicą - różni się bardziej gitara akustyczna od elektrycznej napięciem strun, co IMO jest bardzo istotną rzeczą

Ja stroje swoje gitary tak samo, standardowo(E). Napięcie strun jest takie same. Chyba że o czymś nie wiem?

1,810

kaczor95 napisał/a:

Napięcie strun jest takie same. Chyba że o czymś nie wiem?

Najbardziej powszechną grubością strun w akustyku są dwunastki, a w elektryku 10. Dla grubszych strunek potrzebny jest większy naciąg by ich ton był tak samo wysoki jak w przypadku cieńszych. Takie rzeczy są w gimnazjum, więc nie ogarniam czego tu nie rozumiesz.

1,811

Ale nie każdy ma w akustyku dwunastki. smile Dziesiątki też dobrze brzmią, i nie powodują odpadania palców.

1,812

Ale nie każdy ma w akustyku dwunastki

ich strata, skoro gitara stworzona pod 12 ma np. 10 to tylko współczuć, ja mam 12 i mi palce nie odpadają.

1,813

@up smile ich strata...

Epiphone Futura CUSTOM Prophecy EX, Cort KX-5 Katana, Fender CD-60 + Laney IRT Studio (CRATE FW 15R) + Harley Benton G212 V30 + Digitech Bad Monkey + MXR M-116 Fullbore Metal + Zoom G3X

1,814

Kochani proszę o pomoc!!
Mój 7 letni syn chce grać na gitarze a dodam,że jest leworęczny...
Znalazłam coś takiego http://www.netstore24.pl/index.php?prod … od_id=3705

Napiszcie czy ta gitara nadaje się do czegokolwiek i czy jest możliwość przełożenia strun.
EW.zaproponujcie coś innego lub może jakiś link.

Pilnie proszę o pomoc

1,815

Ta gitara jest praworęczna, ale są też leworęczne. W nazwie gitary powinno być oznaczenie LH (left hand), oznacza to że gitara jest leworęczna.

Poza byciem gitarzystą, jestem wielkim fanem gitary. Kocham ten cholerny instrument. - Steve Vai
//Washburn WI24 (TESLA Plasma 2 set) -> VOX V845 -> Ashdown G60R, Epiphone DR100
GG: 7365993

1,816

Wiem, że jest praworęczna i dlatego pytam czy można przełożyć struny..tak żeby zrobić z niej leworęczną??

1,817 (edytowany przez grzesiek2805 2011-09-11 18:57:42)

Nie bardzo, bo mostek jest przystosowany pod menzurę na gitarę praworęczną. Gitara leworęczna ma już odpowiedni mostek.

Poza byciem gitarzystą, jestem wielkim fanem gitary. Kocham ten cholerny instrument. - Steve Vai
//Washburn WI24 (TESLA Plasma 2 set) -> VOX V845 -> Ashdown G60R, Epiphone DR100

1,818

Dreammaker napisał/a:

Tak, struny, o ile mi wiadomo, można przełożyć ;]
Hendrix tak grał chyba tongue

Patrz mój post wyżej.

1,819

W takim razie mam problem...nie mogę znalezć takiej gitary...
A synek nie odpuszcza..chciałam go namówić na jakąś zabawkę albo coś ale on tak się uparł ;//

1,820

A to: http://allegro.pl/gitara-klasyczna-hohn … 65462.html

1,821

A nie będzie za duża dla 7 latka???

1,822 (edytowany przez Ziemian 2011-09-12 09:27:38)

Jeśli chodzi o rozmiar to pewno jest to 4/4 bo nic nie ma na ten temat.
Dla 7-latka lepszym wyjściem byłoby 3/4, ale ciężko znaleźć 3/4 dla leworęcznych ;/

Ewentualnie to: http://allegro.pl/super-gitara-klasyczn … 73360.html

Akurat leworęczne 3/4 z tym, że firma "tenson", która znajduje się na liście gitar których należy unikać, co w sumie nie znaczy, że dobrze trafić nie można i jak na pierwszą gitarę dla dziecka powinna wystarczyć jeżeli będzie w miarę stroić smile

1,823

@paula728 Słyszałem bardzo wiele o uczniach leworęcznych uczących się gry na gitarach praworęcznych. Myślę, że dobrym pomysłem była by wycieczka do sklepu muzycznego (po uprzednim zatelefonowaniu do owego i wybadaniu, czy ma na stanie gitary leworęczne) i po prostu sprawdzić. Niech syn sprawdzi także, czy wygodnie mu na 3/4, czy może możliwe jest od razu rozpoczęcie nauki na 4/4? Jeżeli tak, to po co inwestować w 3/4 jak można pomyśleć o przyszłości i kupić 4/4?

Co do gitary, jeżeli klasyczna na lewą rękę - tylko fabrycznie do tego przystosowana, nie ma innej opcji - nie można w gitarach klasycznych zamienić kolejności strun. Chyba, że poprzedzi się to wizytą u lutnika, albo wymianą mostka na taki, który przez swoją budowę utrzyma odpowiednią menzurę. Ewentualnie: możesz pomyśleć o gitarze akustycznej - na pewno będzie prościej znaleźć, gorzej z wielkością, bo pudło o tzw. konstrukcji 'drednaught' jest dość spore, myślę, że będzie za duże, ale mam znajomych postury 'mikrej' grających na tych gitarach. Myślę, że i w tym przypadku przymiarka nie zaszkodzi.
Tak mogę zaproponować gitary (cena jest trochę większa... ale nie wiem, ile można przeznaczyć na sprzęt...)
http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g … sh-d1-lh-n - gitara, na której grałem, jest spoko.
http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g … -left-hand

Propozycja ZiEMi4N'a, ta z Hohnerem HC 06 LH jest IMHO bardzo sensowna. Jeżeli klasyk, to ten. Myślę, że nie będzie za duży - ale dalej sugeruje odwiedzenie sklepu muzycznego smile

Jeszcze uwaga do Hendrixa: On grał na gitarze elektrycznej, tam można mostek regulować - czyli przystosować do strun, gdyż w gitarze bardzo ważna jest długość strun - menzura. Nie wyregulowana menzura = niemożność dostrojenia gitary na każdym progu, czyli bardzo problematyczną rzecz, uniemożliwiającą czystą grę. Bezproblemowa regulacja mostka nie tyczy się gitar klasycznych...

1,824

Myślę,że ten Hohner nie byłby zły gdyby był chociaż 3/4 bo 4/4 to jednak będzie za duża.Mogłabym wziąć tę
http://allegro.pl/super-gitara-klasyczn … 73360.html ale nie chciałabym wyrzucać pieniędzy w błoto jeżeli nie nadawałaby się nawet na rozpałkę;))
Zastanawiam się jeszcze nad tym washburnem...ale czy ona jest 3/4??

Powiem Wam szczerze,że myślałam iż kupowanie gitary dla 7latka leworęcznego będzie trochę łatwiejsze;))

1,825

Ellon ma rację. Wielu gitarzystów leworęcznych uczy się grać tak jak praworęczni. Siedmiolatkowi nie powinno to zrobić większej różnicy wink

Squier Affinity Stratocaster + Kustom KG 112 FX
http://www.lastfm.pl/user/lucky3311 -  zapraszam!

1,826

@paula728
Ten Washburn jest 4/4 i do tego akustyczny, czyli większy od zwykłej gitary klasycznej... Tak jak już wcześniej wspomniałem Twój syn może mieć lekkie, a nawet duże problemy z 'objęciem' go, chociaż nie musi. To nie jest reguła. Dalej jednak byłbym za wycieczką do sklepu i obejrzeniem gitar klasycznych 4/4, klasycznych 3/4, akustycznych (nie wiem, czy istnieje w tym przypadku coś takiego jak rozmiar...) Nawet jeżeli nie będą to gitary leworęczne, to przymiarka powinna wyjaśnić wiele nieścisłości.

Jeżeli mogę zapytać: jakiego +/- wzrostu jest syn?

1,827 (edytowany przez Bezimienny 2011-09-15 17:21:47)

Czesc nie wiem zy mnie pamietacie gdy pytalem sie jako gitare kupic . Niestety nie kupilem Tego Corta tylko jakis chlam po siotrze za 200zl z pokrowcem. Kuilem ja bo 2 nie moglem kupic bo "to dobra nowa pisalo ze najwieksza na rynku" i co? . To nie jest gitara. To wyrob GITAROPODOBNY. Podstrunicy nie ma, Musze ja stroic 2 razy na dzien, w srodku mozaika pekniec . a c oz tym ze najwieksza na rynku? Moj kumpel ktory nauczyl sie grac na gitarze dziwil sie ze jest taka mala i badziewna on swojo gitare stroi raz 18dni a i jeszcze pokrowiec. Jego nie mozna uzyac bo jak wloze na strojono gitare to wyjme rostrojono

Satani, satani in amus dignita
Satani, satani e vade retro sagitta
Schecter Omen 6 + Crate Fw 15 R + Krank Distortion Maximus[DIY]

1,828

Nie rozumiem twojego postu i przesłania/pytania w nim zawartego... Przykro mi...

1,829

Ellon napisał/a:

@paula728
Ten Washburn jest 4/4 i do tego akustyczny, czyli większy od zwykłej gitary klasycznej... Tak jak już wcześniej wspomniałem Twój syn może mieć lekkie, a nawet duże problemy z 'objęciem' go, chociaż nie musi. To nie jest reguła. Dalej jednak byłbym za wycieczką do sklepu i obejrzeniem gitar klasycznych 4/4, klasycznych 3/4, akustycznych (nie wiem, czy istnieje w tym przypadku coś takiego jak rozmiar...) Nawet jeżeli nie będą to gitary leworęczne, to przymiarka powinna wyjaśnić wiele nieścisłości.

Jeżeli mogę zapytać: jakiego +/- wzrostu jest syn?

Ma ok.128 cm

1,830

Uuu... no to nie ma sensu, myślę, że nie obejmie Washa... pozostaje ten Hohner, ale też bałbym się, czy będzie odpowiedni (4/4)...

1,831

Witam szykuję się już od jakiegoś czasu na zakup gitary i chciałem rozwiać ostatecznie moje wątpliwości. Zastanawiam się poważnie nad gitarką Epiphone AJ 200 ale czytałem, że gitary tego producenta poniżej jakiejś tam ceny mogą się nie sprawdzić. Dlatego rozważam jeszcze zakup Yamahy F310 którą ludzie sobie chwalą. Proszę o podpowiedź.
Pozdrawiam! smile

1,832

Najlepiej jak pojedziesz do sklepu muzycznego i ograsz obie gitary, sprawdzisz która ci najlepiej leży.

1,833

Witam wszystkich to mój pierwszy post smile Mam pytanko czy to będzie dobry zakup ? http://www.musicandmore.pl/gitary/akust … er-CD-100/  Nie miałem gitary W reku przez 20 lat z hakiem . Oglądałem ją w muzycznym sklepie I nawet wydobyłem dzwięk .Czy aby nie za dobra dla amatora jakim mimo wieku jestem .

1,834

Gitarka dobra, ale bym jeszcze poszukał jakiegoś Takamine i może ograł Lag'a T66D

1,835

Witam.
Tak sobie ostatnio pomyślałem, czy nie sprawić sobie gitary na święta (tak, wiem, do świąt daleko, ale że ja mieszkam daleko od miasta, to przyszły zakup muszę sobie przemyśleć) i miałbym takie pytanko: jaka gitara akustyczna do mniej więcej 1200 zł? Niby na mojej gitarze gram, no, słabo, ale grając na niej czuję, że to nie TO (mam nadzieję, że wiecie, co mam na myśli ;]). Niby orientuję  się w tych wszystkich firmach, ale nie tak bardzo jakbym chciał. I pytam się, pomożecie biednemu gitarzyście? ;]

Lag Tramontane T200DCE

1,836

Szukaj czegoś z litym topem smile, taka mała podpowiedź o której wiesz
Ja bym patrzył za jakimś fenderem, takamine może ibanezem ale by trzeba było ograć a z ibanezami w Polsce cieniutko... może coś używanego? widziałem na allegro jakąś używkę ibaneza całą z cocobolo, co prawda nie wiem jak taka by brzmiała bo 1. nie grałem nigdy na cocobolo(tylko czytałem ;d) 2. jakiej jakości to cocobolo jest

1,837

Aha, dzięki za szybką odpowiedź. Może właśnie popatrzę za jakąś używką. Jeszcze mam sporo czasu i nie jestem pewny czy na 100% będę kupował, ale właśnie chciałbym... a i jeszcze ta gitarka musi mieć cutaway ;] Po prostu jakoś ciągnie mnie do gitar z nim smile

Lag Tramontane T200DCE

1,838

Witam serdecznie chciałbym się zapytać czy ten model gitarki T.Burton SE 2006 W-CE jest dobrym wyborem za kwote 1200zł

1,839

może dobry, ale są lepsze gitary w tym przedziale

1,840

Podaj mi przykłady tych  gitarek smile dzięki smile