1,761

Odp: [Gitara klasyczna i akustyczna] Co wybrać?

a może Dean Markley(chociaż to by było dziwne bo Dean Markley robi struny w większej części)? możesz podesłać linka do tej gitary lub coś takiego?

(byłaby to moja pierwsza gitara, wiec chyba na początek nie potrzebuje niczego lepszego)

nic lepszego, ale przyzwoitego co Cię nie zniechęci do grania, powiedz ile masz do wydania na gitarę to wtedy łatwiej będzie pomóc lub jakiś konkretny model zasugerować

1,762

http://www.gitarownia.pl/product-pol-17 … 1-SB-.html
gitara wygląda tak, niestety nigdzie nie mogę znaleźć opisu z jakiego drewna jest -.-"

a co do tego ile mam do wydania. Teoretycznie nic, bo odkupuje ją od koleżanki więc nie sądzę bym wydała więcej niż 40 zł.
Oczywiście ona byłaby tylko na jakiś czas żeby rodzina zauważyła, że się staram grac, a potem kupiliby mi coś z prawdziwego zdarzenia.

1,763

To nie jest gitara akustyczna, tylko klasyczna!
Myślę, że możesz ją wziąc za taką cenę, ale tylko na chwilę, żeby Ci rodzice kupili akustyka z prawdziwego zdarzenia smile

1,764

Ja bym tego w ogóle nie nazwał gitarą.
ale dobry plan, bierzesz, udajesz że grasz, dostajesz prawdziwą gitarę... gorzej jak rodzice będą uważać że 'ta jest dobra, na święta może pomyślimy, a ta póki co ci starczy'

1,765

Witam ponownie. Zdecydowałam się na klasyka. Cena najwyżej tej yamahy. Która lepsza? Wiem że ktoś tu musi się znać. Wierzę w was Xd
1. HOHNER HC-06           http://allegro.pl/hohner-hc-06-kultowa- … 21257.html
2. YAMAHA C-30M           http://allegro.pl/nowa-gitara-klasyczna … 20467.html

1,766

Yamaha.

Poza byciem gitarzystą, jestem wielkim fanem gitary. Kocham ten cholerny instrument. - Steve Vai
//Washburn WI24 (TESLA Plasma 2 set) -> VOX V845 -> Ashdown G60R, Epiphone DR100
GG: 7365993

1,767

Vicossess nie liczę na to, że dostane wcześniej niż na święta.
Niestety jeszcze chodzę do szkoły więc dość mocno zubożeją we wrześniu.
Gorzej będzie, jak zechcą bym im coś zagrała, a tu się okaże, że na tym czymś się nie da ._.

1,768

wręcz przeciwnie! zagrasz na niej a oni zobaczą/usłyszą jak to brzmi więc może troche bardziej pomyślą nad gitarą dla cb.
tak w ogóle to Ciebie rozumiem wink też chodze do szkoły a bzika na kupno gitary miałem akurat w okresie świątecznym, a gitarę kupiłem 22.01.2011 (mam nawet paragonik :E )

1,769

Dzieki za odpowiedź Grzesiek2805 (chyba dobrze). Xd

1,770

Witam ponownie. Dziś byłam w sklepie muzycznym. Sprzedawca powiedział że na początek lepiej wziąć klasyka bo ma szerszy gryf i struny nylonowe. Czy miał racje czy ma w tym jakiś interes? Widziałam też t. burtona greengo. Jest on droższy od yamahy C30m (wiem, akustyk). A właśnie ją mi polecał - yamahę. I chyba alvera. Czy ta alvera jest dobra? Wydaje mi się że nie za bardzo.:/

1,771

jak nie masz zamiaru przesiasc sie na elektryka albo bedziesz grac glownie palcami to bierz klasyczna. Jezeli chcesz grac rocka/blues/jazz to akustyk

1,772

I chyba alvera. Czy ta alvera jest dobra? Wydaje mi się że nie za bardzo.

Mi też się wydaje że nie bardzo wink

Co do tematu 'Która gitara lepsza na początek?', Wg mnie takie rozmyślania są bezsensowne, mi np. nie pasi szeroki gryf w klasyku i brzmienie i wg. mnie lepszy jest akustyk na początek, dla pana ze sklepu lepszy jest klasyk,dla kogoś innego będzie elektryk, a jeszcze innego bas, nie ma odpowiedzi na to pytanie, każdy musi sam sobie odpowiedzieć.

Sprzedawca powiedział że na początek lepiej wziąć klasyka bo ma szerszy gryf i struny nylonowe. Czy miał racje czy ma w tym jakiś interes?

interesu w tym raczej nie ma bo akustyki są przeważnie droższe od klasyków ale możliwe że sklep musi się pozbyć jakichś gitar bądź za sprzedanie określonej liczby dostanie premie(tak mają sklepy z elektroniką, AGD etc. możliwe że muzyczne też)

1,773

Vicossess napisał/a:

Sprzedawca powiedział że na początek lepiej wziąć klasyka bo ma szerszy gryf i struny nylonowe. Czy miał racje czy ma w tym jakiś interes?

interesu w tym raczej nie ma bo akustyki są przeważnie droższe od klasyków ale możliwe że sklep musi się pozbyć jakichś gitar bądź za sprzedanie określonej liczby dostanie premie(tak mają sklepy z elektroniką, AGD etc. możliwe że muzyczne też)

Szukasz dziury w całym. Teortycznie gość ma rację, bo szerszy gryf, łatwiej trafić w struny, te zaś są nylonowe, czyli miększe od metalowych, więc też w teorii większy komfort gry dla początkującego.
Ale w praktyce jest tak, że jak ktoś chce się uczyć, to nauczy się od razu na akustyku. Lepiej od razu przyswajać sobie wąski gryf z metalowymi strunami.

Poza byciem gitarzystą, jestem wielkim fanem gitary. Kocham ten cholerny instrument. - Steve Vai
//Washburn WI24 (TESLA Plasma 2 set) -> VOX V845 -> Ashdown G60R, Epiphone DR100
GG: 7365993

1,774

Mi mój stary nauczyciel też kazał kupic klasyka, ale osobiście nie polecam Ci kupowac takiego typu gitary, ponieważ ja musiałem na koniec roku szkolnego zbierac kasę na akustyka, żeby móc grac np. przy ognisku (mam elektryka, ale przecież go nie zabiorę big_smile ). Na szczęście się dobrze uczę i dlatego uzbierałem szybko pieniądze (stypendium, nagroda od rodziców, nagroda od dziadków smile )

1,775 (edytowany przez Czarodziejka 2011-08-07 10:54:44)

@Vicossess: sprzedawca mówił że nie mają ale mogą zamówić
I ten sklep jest połączony z komputerowym.

1,776

Witam ponownie !
Mam takie pytanie...gram trochę amatorsko na gitarze..i planuje kupić gitarę T Burton Greengo za ok 450 zł..i tak się zastanawiam czy nie lepiej dołożyć z 200 zł i kupić coś lepszego ? jak myślicie ? jakieś propozycje ???

1,777

Lepiej, jeżeli ta gitara ma ci wystarczyć na dłużej.
http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g … g-gla-100d
http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g … -earth-100
http://guitarcenter.pl/catalog/vgs/gita … n-v-1p-sbk
http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g … z-aw35r-nt
Może VGS nie trzyma się ceny, ale to dobra marka smile OFC przede wszystkim musisz te gitary usłyszeć.

Epiphone Futura CUSTOM Prophecy EX, Cort KX-5 Katana, Fender CD-60 + Laney IRT Studio (CRATE FW 15R) + Harley Benton G212 V30 + Digitech Bad Monkey + MXR M-116 Fullbore Metal + Zoom G3X

1,778

Ale tak teraz czytam, oglądam różne opinie ranking gitar akustycznych: i w przedziale do 500 zł co polecicie???
mam kilka modeli
T Burtton Grengo
Marris D220M
Yamaha F310
a może Fender CD60 który nawet 5-set zł nie kosztuje
Jakie są wasze propozycje ?

1,779

@up ja za mojego Fendera płaciłem 530 zł. big_smile
Poza tym Fenderem grałem jeszcze tylko na Yamaha F370 i zdecydowanie lepszy był Fender, bo ma tą głębię dźwięku smile
Musiałbyś je wszystkie ograc i sprawdzic czy Ci odpowiada big_smile

1,780

@up Mati ma racje, także grałem na tych gitarach, Fender ma naprawde najgłębszy dźwięk. A i kosztuje 475zł wink

Mogę z czystym sumieniem ci go polecić. Ale tak jak powiedział Mati, powinieneś go ograć.

Epiphone Futura CUSTOM Prophecy EX, Cort KX-5 Katana, Fender CD-60 + Laney IRT Studio (CRATE FW 15R) + Harley Benton G212 V30 + Digitech Bad Monkey + MXR M-116 Fullbore Metal + Zoom G3X

1,781

I tak chyba zdecyduje się na T Burtton Grengo jakoś przypadł mi do gustu smile ale co sądzicie o gitarach trochę droższych tak do 600/700 zł ?

1,782

Nie jestem jakoś wielce doświadczony, jednakże ze swojej strony, polecałbym Ci w tej cenie jak najbardziej Takamine G320 smile Sam posiadam taką gitarę i jestem zdecydowanie z niej zadowolony.

Takamine G320

1,783 (edytowany przez shnela 2011-08-14 00:11:13)

Witam,
co sądzicie o MORRISON 3000/41:
http://www.synconic.com.my/pd_300041.html
na sam początek?

-- edit --
konkretnie chodzi mi o zakup tej gitary:
http://allegro.pl/gitara-akustyczna-mor … 05484.html
to jednak jest chyba morrison BD59?

1,784

A tak z ciekawości spytam: czy t. burton poprawił się?

1,785

A kiedykolwiek sie pogorszył? Gitary to nie jakieś porzeczki, w slepie mogą ci sprzedać 5 letni okaz.

1,786

Witam. Z racji tego, że nie mam możliwość kupna gitary w sklepie muzycznym i "ogrania" jej, chcialabym zapytać się doświadczonych ludzi co byłoby najlepsze dla mnie tongue  Mam na oku kilka modeli:

T.Burton Greengo WC
http://allegro.pl/gitara-akustyczna-t-b … 76530.html

Fender SA105
http://allegro.pl/gitara-akustyczna-fen … 05077.html

FENDER ESC 105
http://allegro.pl/gitara-klasyczna-fend … 25814.html

YAMAHA F-310
http://allegro.pl/gitara-akustyczna-yam … 13523.html

Co byłoby najlepsze, chciałabym, jeśli to możliwe, wady i zalety. smile

1,787

Usłyszysz tylko że każde drewno jest inne i mogą się trafić buble i że lepiej pojechać i ograć ;p (tak, widze że nie masz możliwości ogrania)
z tych bym polecał Yamahę i popatrz na fendera CD60

1,788

Nawet jeśli, to jak ogram, kiedy grać nie umiem tongue
A tego Fendera to nie wiem, czytałam, że głuchy, puste brzmienie ma. Coś widziałam w tym temacie, że Yamahę to można i w ciemno brać na allegro, byleby od jakiegoś dobrego sklepu, prawda to?

1,789

Co do Fendera i yamachy, to odwrotnie... :F Ale przynajmniej potrzymasz smile

1,790

W tej cenie polecam także washburn wd5. Chwalę go sobie.

Poniżej film demonstracyjny z dobrej jakości dźwiękiem. Obadaj smile

[video]http://www.youtube.com/watch?v=TODopdEd2M8[/video]

1,791

Ellon, czyli że Yamaha głucha, a Fendera można w ciemno brać? A jak potrzymam to nie bede chciała oddać tongue
ZiEMi4N, powiem, że całkiem ciekawe brzmienie, całkiem możliwe, że się zdecyduję smile Teraz tylko mam wątpliwości, czy przy zamawianiu na allegro albo z internetowego sklepu muzycznego nie dostanę jakiegoś bubla

1,792 (edytowany przez Ziemian 2011-08-20 11:31:58)

Akurat jeśli chodzi o tę gitarę to jest ona zdecydowanie mniej popularna niż yamaha czy fender co się wiąże z tym, że niewiele sklepów ma ją w ofercie. Ja zamawiałem przez neta i dobrze trafiłem, ale pewności nigdy nie ma. Wyżej napisałaś, że nie masz możliwości odwiedzenia sklepu muzycznego więc w twoim wypadku pozostaje już chyba tylko kwestia wyboru i odrobiny szczęścia wink

1,793

@Nancy, żadnej gitary nie można brać w ciemno...

1,794

A gdyby znaleźć kogoś grającego, żeby odebrał gitarę z tobą?

Gdy towar jest wadliwy to chyba można reklamować. Jakiś protokół z kurierem spisać czy coś. Nie znam się, ale warto by się dowiedzieć, albo nawet pokusić o napisanie maila do sklepu przed kupieniem.

1,795

@up

oczywiście tak by było najlepiej, ale musiałbyś najpierw zamknąć drzwi na klucz, żeby kurier nie uciekł z kasą tak jak autentycznie zrobił to u mnie pewien pan, który po rozmowie telefonicznej, pełnej jego pyskówek z wielką łaską przywiózł mi gitare na dodatek płatną przy odbiorze xD gdy zacząłem się brac za odpakowywanie przesyłki powiedział "najpierw płacimy, potem sprawdzamy" zabrał kase i wypalił z mieszkania wink firma to oczywiście profesjonalny pożal się Boże DHL.

Ale nawet jeśli coś takiego ci się przytrafi, a z gitarą bedzie cos nie tak to kurier ci daje wszystkie potrzebne dane do reklamacji z winy dostawcy, jednak zazwyczaj wystarczy tylko telefon do sklepu, oni już sobie tam pozałatwiają z firmą kurierską wink poza tym w ciągu 7 dni od otrzymania przesyłki masz prawo do zwrotu towaru bez podawania przyczyny. Nie w każdym sklepie internetowym tak jest, ale w tych porządniejszych na pewno.

1,796

Kurier z DHL'u tak zrobił? Strach pomyśleć. Ja bym rozumiał K-ex, który jest najgorszą firmą kurierską z jaką kiedykolwiek ja miałem do czynienia ( i mój ojciec też, a on akurat codziennie pracuje z firmami kurierskimi ;p).

Jak kupujesz za granicą, w takim np. thomannie, to tam masz chyba nawet miesiąc na zwrot towaru.

"Tore out my heart, handed to me on a silver platter"
Avenged Sevenfold !!!

1,797

@up

Pardon! nie DHL a DPD smile

1,798

Witam jestem nowy na forum.Mam zamiar uczyć się grać na gitarze.Zastanawiam się nad gitarą T.Burton Greengo.Podobno jest dobra dla początkujących.Myślicie że to dobry wybór?

1,799

Jak chcesz grac metal, rock itp itd to kupuj od razu elektryka. To jest całkiem inny rodzaj gitary i troche sie rozni budowa, dzwiekiem i po prostu gra sie inaczej niz na akustyku. Dla przykładu ja gram tylko na akustyku, wczesniej na klasyku a elektryka nigdy w rece nie mialem i nie wiem czy tak od razu bym połapał chwyty i obczaił te wszystkie mostki ruchome, stałe, przetworniki, przestery ;p dla mie to jest prawie czarna magia xD

1,800

Na elektryku gra się inaczej tylko pod względem pewnych aspektów techniki gry... Chwytów nie da się nie połapać... bo są takie same jak na akustyku...