1,721

Odp: [Gitara klasyczna i akustyczna] Co wybrać?

papajaa i zygmen, potwierdzam wasze wypowiedzi, słomiany zapał idzie u ciebie zobaczyć przy wypowiedzi

Odpada Hohner HC-06 bo koleżanka ma taką

- gitary to nie jest rewia mody czy wybieg - te tanie mają być jak najbardziej porządne i oszczędzać na ozdobnikach... 500 ? według mnie nawet 1000 zł to nie jest wiele..., artyści mają coś w stylu 'jestem znany, firma x mi robi gitarę + daje kasę a ja ich polecam big_smile'... według mnie najlepsze gitary w tym przedziale to ten hohner HC-06 i warto też spojrzeć na yamahę c30m

1,722

papajaa napisał/a:

Poza tym chyba się ze mną zgodzicie , że 5 stów ( owszem , to wydatek, nie zrozumcie mie zle ) to niewiele jesli mówimy o zakupie gitary .

Nie. Za 500 złociszy, można kupić sobie gitare na lata. Trzeba tylko wiedzieć co kupić i dobrze szukać.

Poza byciem gitarzystą, jestem wielkim fanem gitary. Kocham ten cholerny instrument. - Steve Vai
//Washburn WI24 (TESLA Plasma 2 set) -> VOX V845 -> Ashdown G60R, Epiphone DR100
GG: 7365993

1,723

mówimy o dwóch rzeczach tutaj, grzesiek ma rację gitarę na lata można kupić ale po tej gitarze nie oczekujmy rewelacji, będzie to przyzwoita gitara której daleko będzie do ręcznie robionych gitar czołowych producentów.
Trzeba też pamiętać o dobrym przechowywaniu i traktowaniu gitary, bo 'gitara na lata' może się rozpaść w zimę przez zaniedbanie.

1,724

Oczywiście że można dobrą gitarę kupić , jest dobra , tyle że tu zawsze są lepsze. smile nie zawsze lepsze to droższe. Ale niestety płaci się za markę neutral. Vicossess ! Masz Yamahę f310 z tego co widzę . jak gitarka się sprawuje ? jest dobra... co do swojej ceny smile ?

1,725

Jak się o coś nie dba, to wszystko można... zepsuć.

Poza byciem gitarzystą, jestem wielkim fanem gitary. Kocham ten cholerny instrument. - Steve Vai
//Washburn WI24 (TESLA Plasma 2 set) -> VOX V845 -> Ashdown G60R, Epiphone DR100
GG: 7365993

1,726

Papajaa, nie tylko za markę... pamiętam że bob taylor zbudował gitarę z dębowej palety która brzmiała niesamowicie i poszła za 7000$(jakąś serie 20 gitar zrobili takich), cały sekret tkwi w ożebrowaniu czyli dobrym usztywnieniu płyt(tylnej i przedniej) żeby te wydawały pożądany rezonans(a każde drewno jest inne), ale za markę też się płaci niestety(dużo osób mówi o furchu S40 za ok. 2300zł który kładzie nawet dwa razy droższe)

Moją yamahę f310 kocham big_smile, super gitara, co prawda trudno ocenić jak się grało na kilku gitarach, ale jedno mogę powiedzieć - 500zł nie żałuję, ale jedno mnie trapi... czemu czasem jak gram to struna D strasznie długo rezonuje(zdarza się to czasem, najczęściej jak gram paramore - sunday bloody sunday na własnych akordach(nie widziałem swojej wersji nigdzie, nawet nie sprawdzałem)) może to te struny które teraz mi nie leżą niestety - kupi się inne struny, się zobaczy. Mimo to gitara wg. mnie zacna i stosunek jakości do ceny jest bardzo dobry.

1,727

Ja mam Fendera CD 60 i też jestem zadowolony. Miałem do wyboru jeszcze Yamahę F370, ale ona miała zdecydowanie gorsze brzmienie. Wybrałem Fendera, ponieważ miał tą głębię dźwięku.
Naprawdę polecam Ci tą gitarę smile

1,728

No i właśnie nie wiem. Moja najlepsza przyjaciółka ma tego hohnera i go chwali. Czytam na forach i piszą że w tej cenie jest najlepszą gitarą. Ale to nie dziwne gdybym kupiła nawet taki sam kolor i model? Eh... No niby powiedziała że fajnie by było ale pewna nie jestem czy tak nie napisała żeby mnie nie zdołować. A wy co byście zrobili gdyby wasza najlepsza przyjaciółka poprosiła was o to? No, może odważę się kupić tego hohnera.:)

1,729 (edytowany przez Vicossess 2011-07-26 09:56:45)

Ja już was baby nie rozumiem tongue

No niby powiedziała że fajnie by było ale pewna nie jestem czy tak nie napisała żeby mnie nie zdołować

Ja bym kupił hohnera, w końcu gitary w tym przedziale(szczególnie klasyki) nie różnią się prawie w ogóle wyglądem(tylko logiem na główce chyba ;p)

1,730

Takie są kobiety, nie mogą miec tego samego big_smile

1,731

tja, ale myślałem że chodzi tylko o ubiór..

1,732

Jak widzisz nie tylko big_smile

1,733

aha i co daje cutaway?

1,734

Masz dostęp do dalszych progów (12+)

1,735

Gitara za 500 zł na pewno nie bedzie rewelacja, szczytem marzen etc. ale nie czarujmy sie... nie ma sensu wydawać tysięcy złotych na pierwszą gitarę! Jestem pewien, że każdy kto decyduje się na zakup modelu za 500 zł na pewno będzie zadowolony. Oczywiscie mowa o akustykach.

p.s ktoś tam coś wspominał o trzymaniu stroju przez gitare, należy pamietac ze to nie tylko od gitary zalezy ale i od strun, w dużej mierze od ich grubości.

1,736

http://allegro.pl/takamine-g320-porusza … 20667.html
- co powiecie o tej na pierwszą gitarę?
lub tą:
http://muzyczny.pl/113362_Yamaha-F-310- … estaw.html

1,737

Te obie jak najbardziej to dobry wybór, do yamahy są dorzucane duperele niezbyt dobrej jakości które lepiej kupić oddzielnie ale lepsze...chyba takamine będzie lepsza

1,738

Ja polecałem Tobie tę Takamine i nie zmieniam zdania, bo według mnie ta firma jest jedną z najlepszych firm produkujących gitary akustyczne.
Dodatkowo jeśli nie jesteś ,,wielką" osobą to na pewno ta gitara świetnie będzie Tobie ,,leżała".
Sam wiem coś o tym, bo kiedyś testowałem Takamine, ale wybrałem Fendera, bo był prawie 200 zł. tańszy (nie gram często na akustyku).
Nie testowałem Yamahy F-310, ale testowałem F-370 i nie podobało mi się jej brzmienie

Podsumowując: bierz szybko Takamine, bo Ci ucieknie taka okazja ! big_smile

1,739

Aj tam! Ale mamy przecież i zalety.
Poza tym i tak nas lubicie. Xd

1,740

http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g … mine-g-320
Kupię Takamine + wrzucę do koszyka parę przydatny rzeczy dla początkującego. Co polecicie? Nie chcę rzeczy, które przydadzą mi się dopiero za 2 lata...

1,741 (edytowany przez Marcin 2011-07-29 12:49:31)

I Takamine i Yamaha są dobre. YAMAHA F310 jest bardziej "miękka", dobrze leży w dłoni. Średnia menzura i trochę płytsze pudło ułatwiają grę dzieciom.  Takamine G320 jest bardziej głośna, brzmi mocniej i pełniej. Jest to jednak bardzo niewielka różnica. Sobie bym wybrał Takamine G320S - wersja G320 z litym topem. Trochę wiącej kasy trzeba dołożyć ale warto bo brzmi zdecydowanie lepiej. Na początek może być zwykła G320. Do tego warto kupić statyw taki jak np ten: AKMUZ G-3, komplet kostek i tuner (koszt koło 40 zł.). Można też pomysleć o pokrowcu chyba że nigdzie nie będziesz przenosić gitary. Np solidny, polskiej firmy na piance 2cm [url]https://www.musicaudio.pl/sklep_muzyczn … html]CANTO SAK-2.0[/url] I tyle na początek smile

1,742

Witam !
Chcę kupić gitarę akustyczną T. BURTON GREENGO dużo o niej czytałem, oglądałem recenzje każdy poleca ten model dla początkujących...ale mam jedno pytanie...na allegro jest ta gitara do kupienia, ale z różnymi skrótami na końcu np. T. BURTON GREENGO BK, T. BURTON GREENGO WC WRS, WC BS, WC TBL, WC BS, WC BK i nie wiem co te końcówki oznaczają??? te gitary sięczymś różnią..proszę o wytłuamczenie smile Pozdrawiam smile

1,743

Moim skromnym, aczkolwiek pewnie blednym zdaniem chodzi o kolor, ale dla pewnosci radze zapytac sprzedawce smile

Ibanez GRX 20 JB
Roland Cube 15x

1,744

te na początku: C - cutaway(wcięcie), W - Western(pudło dreadnought, J to Jumbo), reszta to kolory(BK- BlacK itp.)

1,745

Dzięki za pomoc smile  A jak sądzicie ten model T. BURTON GREENGO jest dobrym rozwiązaniem w przedziale cenowym do 500 zł czy macie jakieś inne propozycje smile ?

1,746

popatrz na Marris D220m(polecany przez wielu ale wg.mnie trudno dostępny) i na Yamahę F310 wink

1,747

No właśnie te trzy modele wszyscy polecają, a tą Yamahe ma mój brat..więc ja zdecyduję się raczej na T BURTON GREENGO smile

1,748

Możesz też popatrzec za Fenderem CD-60 smile

1,749 (edytowany przez AvE 2011-07-31 20:36:16)

Dla początkującego gitara Yamaha c30 jest idealna, nie zawiodłem sie na niej. W dodatku tania. Jak Ci sie znudzi to nie bedzie Ci aż tak szkoda pieniędzy, warto zakupić.

Lepiej jest grac, niż palić i ćpać
gadu-gadu 2817551

1,750

matikolbudy dobrze mówi, zapomniałem o tym fenderze mimo że ja sam go brałem pod uwagę przy wyborze gitary

Ave, pamiętaj że Yamaha c30 to klasyk a my teraz o akustykach gadamy ;p smile

1,751

Co byście powiedzieli o tym Washburnie?
http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g … n-of-2-tgr
Aha i co z gitarą w zimę? Czytałem że trzeba jakiś nawilżacz powietrza kupić coby się nie powyginała...

1,752

żadne nawilżacze nie są potrzebne tongue

1,753

oj tam, o tych nawilżaczach gadają i gadają, gitary z litym topem są rzeczywiście na to podatne jak czytałem, ale moja sklejkowa yamaha pół zimy wytrzymała(faktem jest że pokój miałem zamknięty a kaloryfer na 'śnieżce' ;p), oczywiście taki nawilżacz możesz kupić, nikt Ci nie broni.
Co do tego washburna, o firmie wiem niewiele, nie słyszałem żadnych na żywo, ale on dziwnie wygląda ;p(przynajmniej na zdjęciu)

1,754

Czemu dziwnie? Kolorek ładny.

1,755

Witajcie,

odwiedziłem dzisiaj 2 sklepy muzyczne, ponieważ za tydzień będę mieć kasę na akustyka.

Poszedłem z zamiarem ogarnięcia gitar do 600zł, zależało mi jedynie na cutawayu.

W pierwszym sklepie powiedzieli że to zdecydowanie zawęża krąg moich poszukiwań i przedstawili mi dwie gitary - T. Burtona Greengo oraz Marrisa c 220, pograłem chwilę na nich - zdecydowanie na korzyść T. Burtona.

W drugim sklepie sprzedawca powiedział że nie mają w tej cenie nic z cutawayem i ostrzegł mnie (co oczywiście wiedziałem) że z tym dodatkiem dźwięk jest zdecydowanie płytszy. Powiedział jednak że wg. niego najlepiej brzmiącą gitarą do 1000zł jest lag 66D i szczerze powiedziawszy - robi wrażenie, a przynajmniej robiła wrażenie ta gitara w jego rękach, ponieważ sam na niej nie grałem. Czytając też o gitarach albo źle zrozumiałem opisy w internecie, albo gość w sklepie mi głupio powiedział że gitary nie ze sklejki zaczynają się dopiero od 900zł i taniej się nic innego nie znajdzie.

Teraz powiedzcie mi - czy ten Lag jest naprawdę taką dobrą gitarą? W sumie nie mogę znaleźć żadnych opinii o niej. Czy może gość chciał na mnie zarobić a ja zgodnie ze swoim uchem powinienem wybrać jednak T. Burtona?

Ewentualnie - są jeszcze jakieś sensowne modele z cutawayem w tej cenie?

I wiem że pytanie po raz kolejny to samo - co w takim razie byście wybrali (nie koniecznie z cutawayem) do około 600zł?

J&D l80 + T. Burton Greengo + Randall RX75RG2 + Coxx Cg-15

1,756

Lag może być, raczej nie powinno być z nim problemów. mi pan w pewnym sklepie mi go dawał i pograłem, wg. mnie miał zbyt twardy dźwięk i był poza moim budżetem.
'Płytszy dźwięk' - Tylko w teorii, w praktyce się tego nie słyszy
Gitary z litym topem zaczynają się właśnie tak od 850zł, taniej nic nie znajdziesz i tu się zgodzę.
Jeśli Lag brzmi według ciebie super i jesteś zdecydowany na niego to wykonaj ten 'test', jeśli będzie wszystko pozytywne, to myślę że nie będziesz żałował kasy na tą gitarę.

Czemu dziwnie? Kolorek ładny.

kolorek może ładny, idealny lakier do ukrycia nierównych słojów drewna bądź innych wad
Pudło się małe wydaje(głównie przez wysokość mostka).

1,757

Jak byś miał wybierać dla początkującego to którą byś wybrał?
Yamaha F310
http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g … ha-f310-nt
Takamine G320
http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g … mine-g-320
Washburn OF 2 TGR
http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g … n-of-2-tgr

1,758

Takamine bez dwóch zdań.

1,759

W pełni zgadzam się z przedmówcą smile

1,760

Zastanawiam się nad kupnem Gitary akustycznej "Dean Marley" model F391.
Nie znalazłam tej firmy na "czarnej liście" jednak wole dopytać się o dodatkowe opinie.
(byłaby to moja pierwsza gitara, wiec chyba na początek nie potrzebuje niczego lepszego)