1,481

Odp: [Gitara klasyczna i akustyczna] Co wybrać?

A czy do tej gitary będzie można założyć struny metalowe?

1,482

Wręcz wypadałoby. Poza tym ma założone metalowe struny, bo to akustyk (z resztą jak wszystkie, które podałeś).

Poza byciem gitarzystą, jestem wielkim fanem gitary. Kocham ten cholerny instrument. - Steve Vai
//Washburn WI24 (TESLA Plasma 2 set) -> VOX V845 -> Ashdown G60R, Epiphone DR100
GG: 7365993

1,483

co myślicie o http://allegro.pl/piekna-gitara-elektro … 30181.html

GG 34093870 wink
Piszcie jeśli chcecie ;*)

1,484

Mam akustyka tej firmy i dosyć dobrze mi się na nim gra, ale niech jeszcze inni się wypowiedzą.

1,485

Witajcie smile

Jak większość - mam zamiar zakupić gitarę. Przyszło mi to robić pierwszy raz. Praktycznie od roku uczyłem się na klasyku pod nazwą Elypse Kalina. Co prawda w rozmiarze 1/2 (odziedziczyłem po siostrze) grało się trochę trudno ze względu, że jest zwyczajnie mała, ale jakoś grałem. I rzec muszę, że skoro grać się nauczyłem, rok z nią wytrwałem i żadnych problemów z nią mieć nie miałem to jest to godny zaufania produkt. Przynajmniej jak na gitarę w okolicach 300 złotych.

Ale przyszedł czas, że zapragnąłem mieć klasyka: 1) "swojego"; 2) większego;
także rozglądam się za zakupem.

Mam możliwość zakupienia klasycznej Admiry Fiesty (i ku temu jestem skłonny, nim jednak to zrobię - czy rzeczywiście jest to dobre wiosło?)

Drugim moim zapytaniem jest: Co to za zwierz gitara Tobias Xavier? Dobre to?
Pytam, bo zaintrygowała mnie ta marka, pierwszy raz to widzę, a szukając negatywnych opinii na temat tego czegoś - nie znalazłem.

[obaczcie tego Tobiasa http://allegro.pl/gitara-klasyczna-wypr … 7136.html]

Pozdrawiam smile

1,486

@grzesku
Tobias Xavier? nie radzę. Coś w stylu soundera czyli allegrowskiego szitu.
Admira Fiesta?

Co to kur*a jest?!

Nie lepiej kupić porządną Yamahę C30m? (Mój kolega ma, bardzo fajna)
Na allegro cena - 350+ więc?

1,487 (edytowany przez dashim 2011-04-27 20:52:21)

Witam! Jestem tu nowy i mam pytanie do wszystkich forumowiczów, a zatem...
Jestem Bartek, mam 17 lat i zainspirowała mnie gra na gitarze.
Odrazu mówię, że w życiu nie grałem na gitarze, ani innym podobnym instrumencie.
Stąd moje pytanie... Jaka jest dla mnie najlepsza gitara akustyczna. Wpadła mi w oko jedna na allegro, a mianowicie: http://allegro.pl/gitara-akustyczna-4-4 … 80479.html Nie znam sie na tym sprzęcie, jestem zielony w modelach, ale za to jestem pełen chęci i energii do nauki gry na niej. Chciałbym abyście mi pomogli wybrać gitarę w granicach 100 - 200zł.
Pozdrawiam! smile

1,488 (edytowany przez Vicossess 2011-04-27 22:09:41)

@dashim
nigdy nie zrozumiem takich ludzi zamiast poczytać, prześledzić co jest na tej stronie to od razu cześć chce kupić super gitarę za 200zł i czekają na odpowiedzi, a więc dwa tematy obowiązkowe:
http://www.gitaradlapoczatkujacych.pl/k … itare.html
http://www.gitaradlapoczatkujacych.pl/r … znych.html

do 200zł nie zaopatrzysz się w żaden porządny sprzęt(chyba że używany ale wątpie)
najtańsze porządne gitary to MINIMUM 400zł(taki t.burton greengo chociażby)
i nie wierz nigdy na allegro w 'wyselekcjonowane najlepsze rodzaje drewna' bo te gitary to sklejka i nadają się tylko na podpałkę(o przygodach z takimi gitarami możesz przeczytać tutaj:
http://www.gitaradlapoczatkujacych.pl/f … ADNIK.html )

1,489

Vicossess napisał/a:

Admira Fiesta?

Co to kur*a jest?!

Słyszałeś kiedykolwiek, cokolwiek o gitarach Admira?
@grzesku, bierz tą Admirę.

Poza byciem gitarzystą, jestem wielkim fanem gitary. Kocham ten cholerny instrument. - Steve Vai
//Washburn WI24 (TESLA Plasma 2 set) -> VOX V845 -> Ashdown G60R, Epiphone DR100

1,490 (edytowany przez Ellon 2011-04-28 16:03:10)

@grzesku grzesiek2805 dobrze gada smile Bierz Admire - zawsze to Hiszpanka, a jak wiadomo Hiszpanki są gorące i dobrze brzmiące wink

Przy okazji zapytam... Co sądzicie o Fenderze CD60? Zawierzyć i kupić, czy nawet nie ma sensu portfela wyjmować z kieszeni i oka zawieszać? Jeżeli ktoś ma to pudło, niech wypowie się, jak gra po dłuższym czasie użytkowania?

Epiphone Futura CUSTOM Prophecy EX, Cort KX-5 Katana, Fender CD-60 + Laney IRT Studio (CRATE FW 15R) + Harley Benton G212 V30 + Digitech Bad Monkey + MXR M-116 Fullbore Metal + Zoom G3X

1,491

Jeżeli chodzi o Admiry to swego czasu miałem okazję na nich pograć. Wykonane były całkiem całkiem, ale z racji strun mających z 3 miliony lat nie brzmiała ciekawie. Mam nadzieje, że tylko przez te struny...

1,492

Admiry ogólnie dają radę, jak kupowałem swoją to w trakcie poszukiwań odkryłem że model Admiry za 1200 brzmi o niebo lepiej od podobno cudnego Manuela Rodrigueza za 2500.
Nawet najtanszy model Admiry - Paloma trzyma poziom (z racji tymczasowej nieobecnosci w kraju musiałem się zaopatrzyć w coś taniego do grania wink )

A w ogóle to pozdro z Espanii, ojczyzny gitary  wink

www.hobosonwheels.wordpress.com - blog z moich podróży

1,493

Witam wink

Jestem całkowicie zielony, ale i niekoniecznie, bo posiłkowałem się informacjami na tej stronie ^^ Lecz do sedna, czy ta gitara:
http://allegro.pl/gitara-akustyczna-tak … 91517.html
jest dobra swojej ceny?.. A może za taką cenę można byłoby kupić lepszą, a nawet tańszą? Za wszelkie wskazania Dziękuję wink
Szwendam się od dwóch godzin po stronach i dostaję głupawki, bo nie wiem co począć, tyle widziałem tych gitar i istny chaos w mej głowie się dzieje.

Pozdrawiam ^^

1,494

jak dla mnie to bardzo dobry wybór w tej cenie.

MSA-Model CW 160
Epiphone special II

1,495

Skoro tak mówisz to dzięki wielkie ^^ Więc jak już będę jej posiadaczem to dam Wam znać jak idzie moja nauka big_smile

Pozdro ^

1,496

Ja bym Ci polecał, zdecydowanie lepszą gitare T. Burton Greengo, możliwosc Cutway - cena: okolo 500zł, a gitara wysmienita. Dorzucisz 200 zl i bedziesz mial elektronike do tego!

Polecam serdecznie

1,497 (edytowany przez Linnu 2011-05-03 19:45:37)

http://www.gitara-sklep.pl/product.php?id_product=189
Coś takiego ?^^
A co mi daje cutway?.. Możliwość wydobywania wyższych dźwięków, czy jak ^^ ? Bo ja kompletnie się na tym nie znam.
A co do tego dokupienia elektroniki to konkretnie jak ^^ Jakbyś mógł mi wytłumaczyć byłbym niezmiernie wdzięczny wink

EDIT@:
Już wiem o co chodzi z cutway i z tego co czytam jest bardzo pomocny, ale ponoć obniża dźwięk (lub coś w tym stylu), i dlatego chciałbym się zapytać, jak bardzo wpływa na wydobywany dźwięk ten cutway.

1,498

wcięcie cutaway pozwoli ci na dosięganie wyższych progów w normalnych gitarach akustycznych jest ich w większości jakieś 14 natomiast cutaway pozwala grać powyżej tego progu co w praktyce umożliwia granie solówek natomiast myślę że mając na myśli elektronika określił możliwość podpięcia gitary do wzmaka jednak w tym linku który podałeś  gitara nie ma elektroniki

Świat się zmienia, słońce zachodzi, a wódka się kończy.
"Czarny ty panie błądzę zapewne, bo nie ma ciał nie ma dusz".
Kat "Diabelski Dom III"

1,499

@ZdonyM, nowego Greengo kupisz za mniej niż 500 zł.
@Linnu, Takamine powinien być lepszy. A Cutaway to wycięcie w pudle pod gryfem, dzięki któremu jest łatwiej grać w wyższych pozycjach.

1,500 (edytowany przez Linnu 2011-05-03 20:05:36)

Hmm.. Więc dobrym pomysłem byłoby kupić gitarę elektroakustyczną T.Burton Greengo za 700 zł? np tę:
http://allegro.pl/t-burton-greengo-wce- … 71866.html

EDIT@: I reasumując Takamine jaki Sobie wybrałem wcale nie jest dobry?

1,501

Jeśli odpiero zaczynasz naukę to niepotrzebny Ci e-akustyk. Poza tym to tego potrzebny będzie jeszcze wzmacniacz, a to dodatkowa kasa. Lepiej za ta kasę kupić lepszego Akustyka. A Takamine, wręcz przeciwnie, jest ok. Czytasz w ogóle wszystkie posty?

1,502

Linnu jak chcesz cos lepszego od tej Takaminy to dołóż dosłownie 50 zł i kup Tanglewooda TW28 CSN na pewno bedziesz zadowolony i na pewno nie wyrzucisz pieniedzy w bloto. Jesli mialbym wybierac miedzy sklejka a litym cedrem to raczej bym sie nawet nie zastanawial ;p jak i z reszta 80% ludzi ktorzy chociaz lizneli temat gitarowy.

A jeśli coś tańszego to poogladaj gitary Cort'a tam tez mozna dostac dobra gitare za niewielkie pieniadze. Co do Cutaway... jako poczatkujacy moge ci powiedziec ze ponizej 12 progu jeszcze nie zszedlem big_smile a z tego co wiem to na pewno pozytywnie to wyciecie na dzwiek gitary nie wpłynie. Moim zdaniem doplacac 60 zł za to wyciecie to jest strata kasy ktora mozna by zainwestowac na lepsza gitare bez cutaway'a a zwlaszcza jak sie jest poczatkujacym ;p

pozdrawiam.

1,503 (edytowany przez Linnu 2011-05-03 20:31:58)

^^ "Takamine powinien być lepszy", zrozumiałem to w takim kontekście, że "Takamine, który wybrałem powinien być lepszy, a wcale nie jest". Sorry za moją złą interpretację. Czyli jednak zdecyduję się na tego Takamine, ale teraz poszukam Takamine z cutwayem.
Pozdrawiam i Dziękuję w dokonaniu wyboru co do gitary wink

EDIT@:
Oo proszę ^^ Całkowicie zmieniłeś moje nastawienie co do kupna =p Czyli cutway jest mi na razie całkowicie zbędny. Zaraz Sobie obczaję Tanglewooda, dzięki jeszcze raz ^^ W razie jakiś pytań to napiszę tutaj jeszcze raz smile

1,504

Słuchaj Norka, dobrze prawi. Burton ostatnio zbiera negatywne opinie, więc "powinien" napisałem w stosunku do niego, bo o Takamine raczej słyszy się dobre rzeczy. Sam nie grałem, więc nie mówię Ci "kupuj za wszelką cenę".

1,505 (edytowany przez WiedźMatt 2011-05-03 21:57:32)

Jeśli masz w planach kiedyś tam kupno elektryka to lepiej będzie wziąć akustyka bez cutaway, bo wcięcie ma każdy elektryk.

Jeśli chcesz grać TYLKO na akustyku to chyba lepiej z wcięciem, bo jak nie będziesz miał cutaway, a najdzie Cię ochota na jakieś solówki a(średnio po pół-półtorej roku grania od rozpoczęcia nauki z tego co zauważyłem ;p) to może być przykro.

Norek dobrze mówi- wcięcie jednak trochę pogarsza brzmienie gitary. Coś za coś.

Nie do końca zgodzę się z twierdzeniem Grześka o tym że jako początkujący nie powinieneś kupować e-akustyka, ALE(podkreślam!) TYLKO POD WARUNKAMI:

-Chcesz grać głównie (jeśli nie jedynie) akustycznie
-Kupisz sobie do niego wzmacniacz, co też Cię trochę wyjdzie (przy czym nie musisz kupować go od razu, ale główne założenie e-akustyków jest takie że wpinasz we wzmacniacz żeby się nagłośnić)
-Popytasz jeszcze ludzi na forum o jakąś gitarę e-akustyczną z DOBRĄ elektroniką (na czym ja się akurat nie znam aż tak dobrze, więc niestety ci nie poradzę ;p)

Bo tak ogólnie to Grzesiek ma rację- większość początkujących nie potrzebuje e-akustyka.
Elektryka w akustykach jest tak na dobrą sprawę tylko po to żeby wpinać się we wzmacniacz na występach, a właściwie do użytku domowego jest zbędna.
No i nie musisz mieć zawsze pieca żeby gitara grała. Elektroakustyk bez wzmacniacza to wręcz to samo co zwykły akustyk, wiec wyjeżdżając gdzieś możesz wziąć gitarę i będzie grała bez pieca.

"Tore out my heart, handed to me on a silver platter"
Avenged Sevenfold !!!

1,506

Matt, głównie chodziło mi o to, że jako początkujący i tak nie będzie wykorzystywał mozliwości e-akustyka, bo raczej na scenie nie będzie skakał od razu, a tą kasę lepiej przeznaczyć na lepszego akustyka smile

1,507 (edytowany przez men69 2011-05-06 16:09:20)

Witam;) Mając nadzieję na to, że mój zapał nie okaże się być słomiany, a gra na gitarze wyzwaniem dla nadludzi postanowiłem zakupić swoją pierwszą gitarę. Rzecz oczywista - jestem w tym temacie kompletnym laikiem i nawet lektura stosownych działów na stronie i forum tego nie zmieni. Jednak korzystając ze znalezionych tam wskazówek wybrałem trzy "potencjalnie" niezłe gitary. Teraz prosiłbym Was o radę, na którą z nich się skusić, choć otwarty też jestem na inne propozycje;)

1.Epiphone AJ 100
2.IBANEZ V50
3.SQUIER by FENDER SA105B

1,508

Przepraszam za odkop, ale od kilku tygodni chodzę za gitarą i nadal nie mogę się zdecydować. Przesłuchałem już większość polecanych modeli i nadal nie wiem co wybrać... W kręgu moich zainteresowań pozostają następujące instrumenty:

LAG T66D (589 zł) - niezły wygląd, wygoda, bardzo ładna barwa, sprzedawca zachwalał markę i wykonanie gitary - podobno klucze i założone struny są wysokiej jakości. Do tego nie zabija ceną. Jak na razie to mój faworyt.

Yamaha F310 (zestaw 580 zł) - standardowy wygląd, wygoda, ładny dźwięk i dobra cena (jak na zestaw). Martwią mnie jednak klucze, które są podobno słabsze niż u konkurencji?

Takamine G320 (679 zł) - w internecie cieszy się sporym uznaniem, mnie jej barwa nie przypadła do gustu, do tego cena wydaje się zbyt wygórowana.

Samick D3 Kensington (490 zł) - po przeczytaniu tej recenzji pomimo nieprzychylnych komentarzy na temat firmy postanowiłem dać jej szansę i spodobała mi się. Dźwiękowo ustępuje LAGowi i Yamasze, ale jest sporo tańsza. Sprzedawca mówił, że wykonaniem nie odbiega od konkurencji, a klucze ma lepsze od Yamahy F310. Jak na swoją cenę gitara wywarła na mnie bardzo pozytywne wrażenie.

Oprócz wyżej wymienionych gitar słyszałem w akcji kilka innych instrumentów, nie grały jednak lepiej od Samicka D3, więc chyba nie warto ich tutaj wspominać.
Do przesłuchania pozostały mi jeszcze Fender CD-60, Marris D-220M, Tanglewood TFA i LAG GLA 100D. Dostawa dwóch ostatnich instrumentów w bliżej nieokreślonym terminie, warto poczekać?
Dodam jeszcze, że niestety nie znalazłem w moim mieście Vintage'a V400 i Washburna D10 także jestem zmuszony je sobie odpuścić.

Jeszcze jedno pytanko na marginesie, znacie jakieś strony z recenzjami gitar akustycznych? Jeśli tak poproszę o linka. Szukałem na googlu i udało mi się znaleźć tylko dwie, ale ich baza recenzji nie jest zbytnio rozbudowana.

Proszę o odpowiedź na postawione pytania  i pomoc w wyborze. Zakupu chcę dokonać jeszcze w tym miesiącu.

1,509

Fendera sobie odpuść podobnie jak tanie Ibanezy bo to jest hurtownia:/

1,510

Nie będę się rozpisywał tylko prosto do sedna. Szukam dobrego akustyka w okolicach 500 zł. Zainteresował mnie t.burton z cutaway. Jednak czytając powyższe posty już nie jestem tak pewny tego wyboru. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie na ten temat. Jestem otwarty na propozycje.

1,511

Jakbyś czytał uważnie, to znalazłbyś od razu propozycje i odpowiedzi smile

1,512 (edytowany przez Ziemian 2011-05-20 10:48:00)

Na Tekaminy mnie nie stać. Podam więc konkretne propozycje.

1.WASHBURN WD5
2.TANGLEWOOD DBT DLX D
3.MARRIS D220M
4.YAMAHA F310

Oto gitary w moim zasięgu. Która z tych propozycji jest waszym zdaniem najlepsza?Nie przywiązuje większej wagi do koloru, chodzi oczywiście głównie o brzmienie i wykonanie co się nierozerwalnie wiąże ze sobą.

Czekam z niecierpliwością na opinie smile

1,513

Wszystkie które wymieniłeś będą "dobre" a zamiast czekać na opinie przewertuj parę stron wstecz i poczytaj. Uwierz mi ze jest duzo informacji o wszelkiej masci gitarach, a o marrisach, yamahach i burtonkach  chyba najwiecej.

1,514

Tak zrobię bo widać że baza jest dość duża. Jednak chciałbym usłyszeć od was coś więcej na temat pierwszej pozycji bo nic konkretnego na jej temat nie znalazłem prócz specyfikacji a nie ukrywam że chyba ona najbardziej mnie zainteresowała

1,515

Znaczy wiesz... internaetowymi opiniami to sie opieraj tak posiłkowo bo najlepiej to skoczyć do muzycznego i po prostu ograć gitarę. Nie każdy ma ten sam "taste" gitarowy... komuś bardziej pasuje metaliczne brzmienie strun Rotosound a inni wolą miękkie D'dario więc wiesz... spróbuj, poczuj...  te sprawy.

a z tych co wybrałeś, jeśli naprawdę tylko te, to Marris albo Tanglewood. big_smile

1,516

Sprawa ma się tak, że mieszkam w malej wiosce i do większego miasta mam ~50km. Bywam tam rzadko więc specjalnej okazji do osobistych testów nie mam niestety.

Marris odrzuciłem na samym początku gdyż jak dla mnie ma zbyt lekkie, ciepłe brzmienie. Natomiast Yamaha czy Washburn są bardziej wyraziste, mają cięższe, ostrzejsze brzmienie co mi bardziej pasuje. Z kolei nie mogłem znaleźć żadnej prezentacji tego określonego modelu Tangelwood'a.

Tak więc wybierając pomiędzy Yamahą, a Washburn'em zdecydowałem się na tą drugą opcję smile
Gitarę zamówiłem wczoraj więc teraz czekam i z pewnością jak już ją dostanę podzielę się pierwszymi spostrzeżeniami.

WASHBURN WD5

1,517

Witam!
Czytam już ten temat od jakiegoś czasu i mam pewien problem planuję zakup T.Burtona Greengo jednak teraz piszecie że moją jakieś wady. Na pierwszych stronach są one najbardziej zachwalane ze wszystkich gitara a teraz ... No i tu moje pytanie na czym polegają ich usterki oraz jakie polecacie zamienniki w cenie ok 450zł.
Pozdrawiam

1,518

Między pierwszym a ostatnim postem jest 2 lata różnicy, więc przez ten czas jakość tej gitary mogła polecieć w dół. Najlepiej sprawdzić i ograć, bo wcale nie musi być to szmelc, a zacna gitarka.

1,519

"Witam. Jestem początkującym "gitarzystą", właściwie mam zamiar porządnie zabrać się za naukę, bo ostatnio nie wiele miałem na nią czasu. I stoję przed wyborem gitary. Otórz, FENDER CD 60  czy Yamaha F310. Co w ogóle o nich myślicie, ktoś miał z nimi do czynienia? Mam nadzieję że nie kupię "szmelcu" bo już jednym za 200 zł się zniechęciłem.  proszę o pomoc."  Dowiedziałem się że obie są dobre. I teraz stoję przed wyborem. Yamaha z internetu, czy Fender ze sklepu. Bardziej podoba mi się Yamaha, która z resztą jest w PACK'u z pokrowcem itd. Czy zakup przez internet jest w tym przypadku bardzo ryzykowny? Przesyłka jest teoretycznie "ubezpieczona". Co Wy na to?

1,520

To nie chodzi o to czy ubezpieczona czy nie ale o to że mogą wcisnąć Ci szmelc albo jakieś wybrakowane wiosło.