Siemka!
Bylem w muzycznym w tym tygodniu i tak jak obiecalem daje info. Gitarki które ogrywałem (no sprzedawca ogrywał ja tylko ogladalem i sluchalem;p)
Marris D-306 - pierwsza rzecz jaka sie rzucala na ucho... struny okrutnie brzeczaly ale sprzedawca mowil ze gitara jest nie nastrojona wiec moze od tego, poza tym brzmienie sie jakoś szczególną barwą nie wyróżnia. Sprzedawca na temat gitary wypowiadal sie pochlebnie, mowil ze jedna z najlepszych gitar dla poczatkujacych chwalił szczególnie za dobre trzymanie stroju, wygodę gry i za to że gitara gra pięknie na całej długości gryfu co nie zawsze w gitarach ma miejsce (porównał brzmienie z jakimś Crafterem za 1000 zł i faktycznie na wyższych progach gitara grała kiepsko) ogólnie to chwalił za to wszystkie marrisy, mówił że ręczna robota w słowacji a nie w chinach, na pytanie o różnicę brzmieniową modeli d-306 i d220m sprzedawca skrzywił się i powiedział że jest niewielka. Zagrał też parę akordów na Marrisie J220M, grała nieco głośniej. Niestety jest to jedyny sklep z Marrisami w mieście i niestety najdroższy, Marris D-306 buli 520 zł wiec...
to tyle jesli chodzi o jeden salon.
Tanglewood tw28 CLN - to kolejna gitara którą miałem w rękach, brzmienie naprawdę ładne, czyste, barwne, melodyjne to pewnie za sprawą tego iż salon ma zatrudnionego własnego lutnika który "nakręca" każdą gitarę przed wyłożeniem na półkę sklepu (!) poproszony przezemnie sprzedwca zagrał "na odpi***dol się" dosłownie cztery akordy na stojąco, po czym oddał mi gitarę ze słowami "aaa zjeżdza mi"
a na pytanie z czego gitara jest zrobiona odpowiedział "skoro pan ma modele wypisane to niech se pan na internecie sprawdzi" ... naprawdę, podejście do klienta w niektórych sklepach (nie tylko muzycznych) w dzisiejszych czasach sięga bruku
ale pan "fachowiec" mówił że top jest ze świerku a w katalogu tanglewood pisze że top jest cedrowy
i takie jest własnie kupowanie gitar w Polsce, specyfikacja producenta rózni sie od specyfikacji w sklepie ale to tak nawiasem. Ogólnie szcerze polecał ten model jako bardzo dobry do nauki, akcja strun niska, trzyma dobrze strój jest to bardzo ważne dla poczatkujących, gitara jest miękka, wygodna, dobrze wykonana nie zauwazylem zadnych zewnetrznych wad, jednak nadal nie wiem czy jest produkowana w chinach czy w wielkiej brytanii gdyż na gitarze pisze "Hand made in Great Britain" (na tej naklejce w środku pudła) a w necie pisze ze robiona w chinach. Podsumowując, gitarka wg mnie jak najbardziej na + za brzmienie jak i za wykonanie jednak w sklepie była dostępna tylko w czarnym kolorze, natural tylko na zamówienie. Sprzedawca mimo mojego podkreślenia "szukam gitary dla poczatkujacego" pokazał mi tylko ten konkretnie podany przezemnie model... widocznie mu sie nie chciało pokazywac alternatyw, albo ma tak wielki utarg ze mu nie zalezy na kliencie
takie odniosłem wrażenie. Dwie kolejne gitarki które chciałem ograć w tym salonie to Cort 70 i LAG 100d jednak aktualnie ich nie było na stanie
a szkoda bo zależało mi na tym Corcie.
Następny sklep do którego chciałem wejść był... zamknięty
jet to o tyle wkurzające że dzień wcześniej pisałem maila do salonu i właściciel/sprzedawca poinformował mnie że sklep ma w tej chwili mały remoncik ale jak najbardziej zapraszamy bo jest otwarte.
no to było tak otwarte że pocałowałem klamke i ledwo zdazylem na pociag 
Więc takie mam salony w mieście (25 km od mojego miejsca zamieszkania) i sczerze powiem że odechciało mi się chodzenia po sklepach muzycznych bo jeśli sprzdawcy mają służyć takimi "fachowymi poradami" to szkoda zachodu i lepiej kupić taniej na necie.