1,441

Odp: [Gitara klasyczna i akustyczna] Co wybrać?

Witam
Chciałabym abyście powiedzieli mi czy warto kupić gitarę Stagghttp://allegro.pl/gitara-elektro-akustyczna-z-tunerem-bk-legnica-i1476970379.html
Nie wiem czy jest  dobra i jeszcze spytam się czy może ktoś z was na niej grał:DJak wrażenia ?

GG 34093870 wink
Piszcie jeśli chcecie ;*)

1,442

Powitać!
Obecnie zastanawiam się nad rozpoczęciem nauki grania na gitarze. Tak się jakoś składa, że kumpel w tym momencie chce sprzedać swoją Takamine G220: http://www.musicaudio.pl/product_info.p … /2657.html. Ponoć nie jest to zła gitara, ale zapytać raczej nie zaszkodzi smile Cena też nie jest chyba specjalnie wygórowana jak za używany sprzęt, ok. 400 zeciszy. Brać, czy szukać czegoś innego?

1,443

Brać.

Poza byciem gitarzystą, jestem wielkim fanem gitary. Kocham ten cholerny instrument. - Steve Vai
//Washburn WI24 (TESLA Plasma 2 set) -> VOX V845 -> Ashdown G60R, Epiphone DR100
GG: 7365993

1,444

Tak, polecam. Brać!

1,445

Nie bierzcie narkotyków!

Epiphone Les Paul Standard Plus + Marshall AFD DIY ;] (full lampa) + Dunlop GCB-95

1,446

Tego nie brać.

Poza byciem gitarzystą, jestem wielkim fanem gitary. Kocham ten cholerny instrument. - Steve Vai
//Washburn WI24 (TESLA Plasma 2 set) -> VOX V845 -> Ashdown G60R, Epiphone DR100

1,447

Za późnoooo

O jaaaa... Motyyylek.

Ja pierdzuuu, ale ma kły... !

O jaaa... Na pozostałych głowach teeeż ! !

Bad trip.

"Va'esse deireádh eap eigean..."

1,448

Co sądzice o tym T.Burton:
http://www.musicandmore.pl/gitary/akust … river-J-C/
??

1,449

Witam zamieżam sobie kupić nową gitarę wink Chciałabym poradzić się w sprawie tego modelu może ktoś z was na niej grał ??? Proszę o jakikolwiek komentarz ::)http://allegro.pl/gitara-elektro-akusty … 70379.html

GG 34093870 wink

1,450

Myślę że każdy na forum powie Ci że nie ma sensu brać elektroakustyka w takiej cenie, bo elektronika będzie w nim raczej słaba. Za taką cenę lepiej byłoby wziąć jakiegoś lepszego akustyka.

"Tore out my heart, handed to me on a silver platter"
Avenged Sevenfold !!!

1,451

A co myślicie o T.Burton Greengo ;)Nie wiem czy jest lepsza ale ponoć dobrze się na niej gra .
http://allegro.pl/gitara-akustyczna-t-b … 35367.html

GG 34093870 wink

1,452

Wszyscy chwalą. Raczej nie pożałujesz.

Avenged Sevenfold !!!

1,453 (edytowany przez agata3337 2011-03-30 14:33:50)

No nareszcie trafiłam smile
A możecie mi podżucić parę linków z gitarami akustyczno-elektrycznymi tylko żeby były nie za drogie smile
Z góry dziękuje !

GG 34093870 wink

1,454

Jesli przeglądniesz parę stron wstecz, to sama znajdziesz.

1,455

Trafne spostrzeżenie smile

GG 34093870 wink

1,456

No a co sadzicie o LAG'u T66D? albo o Marrisie D-306?

1,457

Ja sam planuję Laga T66- tylko że ACE- e-akustyk, z cutaway no i kształt korpusu inny- ale te gitarki są zaje*iste, miód i mleko...... TEN model marrisa przy Lagu wymięka.

Ze szczęściem bywa czasami tak jak z okularami,
szuka się ich, a one "siedzą" na nosie.
Tak blisko!

1,458 (edytowany przez matten 2011-04-01 20:20:26)

Witam, jakieś pół roku temu pisałem w tym temacie z prośbą o pomoc w wyborze gitary dla początkującego za około 500 zł, niestety dopadły mnie inne wydatki i dopiero teraz znalazłem wolną gotówkę. W związku z tym chciałbym zapytać, czy polecone kiedyś modele są nadal 'opłacalne' i czy nie pojawiło się coś nowego, wartego uwagi. Dodam też, że jeśli naprawdę będzie warto mogę dołożyć te dwie stówki, choć oczywiście wolałbym się zamknąć w 500 zł.

Oto gitary, których zakup doradzano mi parę miesięcy temu:
Fender CD 60 - 479 zł
LAG GLA 100D - 639 zł
Marris D-220M - 520 zł
T.Burton GREENGO - niedostępny w moim mieście :{
TAKAMINE G 320 679 zł
Tanglewood TFA-VS - 650 zł
Yamaha F 310 - 475 zł

Proszę o pomoc.

1,459

Eric Clapton RLZ napisał/a:

Ja sam planuję Laga T66- tylko że ACE- e-akustyk, z cutaway no i kształt korpusu inny- ale te gitarki są zaje*iste, miód i mleko...... TEN model marrisa przy Lagu wymięka.

...no wiadomo, że wymięka bo między nimi jest różnica prawie dwóch stów wink inna półeczka wink ale wracając do meritum mówisz że miód i mleko ale na jakiej podstawie?? ogrywałeś ją czy na necie opinie czytałes?;p a tak w ogole to ile u ciebie w salonie kosztuje ten model...? ale bez elektroniki.

1,460

@matten
wszystkie co wymieniles to sa dobre gitary smile nie jestem w stanie ci nic wiecej doradzic tylko to ze jakbym mial wybierac zpomiedzy tych gitar to bralbym na milion procent takamine g320 bo takowa posiadam i nie zamierzam jej zmieniac na zadna inna big_smile

Takamine G320 NS big_smile (Nareszcie ";.....:")

1,461

Wiesz co, Norek, grałem na tym Lagu jak wspominałem kilka postów wcześniej i na tej podstawie oceniam big_smile. Wiesz co u mnie w sklepach muzycznych dość ubogo jest; niby duże miasto a w sklepach gówno; tylko w jednym salonie są te lagi ale tylko z elektroniką. Wracając, to 3 ludzi przede mną oglądali tego Laga, sprzedawca baaaaaaaaaaaaaardzo polecał i miał racje...
"tylko w jednym salonie są lagi"- jak to brzmi, heh big_smile

Ze szczęściem bywa czasami tak jak z okularami,
szuka się ich, a one "siedzą" na nosie.
Tak blisko!

1,462

@oabliss
Dzięki za odpowiedź. Ostatecznego wyboru dokonam samodzielnie, na razie zbieram propozycje odnośnie modeli godnych ogrania, bo przesłuchać wszystko co mają na sklepie byłoby mi raczej ciężko.

Przeglądając forum zauważyłem, że często polecanymi modelami są również LAG T66D , Takamine G-220 oraz Dowina D-555 i Washburn D10, które są niestety niedostępne w moim mieście.
Rozumiem, że warto je wypróbować? Może macie jeszcze jakieś inne propozycje co warto przesłuchać w cenie ~600 zł?

1,463

hmm... no nie wiem, jedynie zajechac te 25 km do salonu i ograc tego LAG'a i Marrisa i kupić co bardziej spasuje. Jednak 620 zł za pierwszą gitarę do nauki? hmm

w każdym razie jak ogram to dam jakieś wyczerpujące info ;p

1,464

Skoro już wybierasz się do sklepu, to nie ograniczaj się tylko do tych dwóch modeli. Jak będzie więcej gitar to ograj w tej cenie Yamahy, Cort'y, Washburn'y, T.Borton'y, Samick'i, inne LAG'i, Marrisy, Takamine. Ogólnie te znane firmy. Może znajdziesz dla siebie coś lepszego.

1,465

grzesiek2805 napisał/a:

Skoro już wybierasz się do sklepu, to nie ograniczaj się tylko do tych dwóch modeli. Jak będzie więcej gitar to ograj w tej cenie Yamahy, Cort'y, Washburn'y, T.Borton'y, Samick'i, inne LAG'i, Marrisy, Takamine. Ogólnie te znane firmy. Może znajdziesz dla siebie coś lepszego.

haha:D no super gdyby tyle modeli gitar było:) ale z tego co wiem to jedynie LAG, Burton (ktorego i tak nie kupie chyba ze bedzie mial rewelacyjne brzmienie i wykonanie w co wątpie) no i Marrisy. Takiego czegoś jak Samick czy Washburn nie ma hmm w każdym razie na pewno ogram każdy jeden model który będzie się mieścił w cenie 620 zł. Yamaha mi się raczej z motorem i keyboardem kojarzy a nie z gitarą akustyczna ;p no ale ogram, ogram.

1,466

Napisałem, że jeśli będzie więcej.
I nie nastawiaj sie na to, żeby Ci sprzedawca doradzał. On będzie chciał Ci wcisnąć wszystko. Dosłownie wszystko. No chyba, że jakiś normalny będzie. Najlepiej przeczytaj jeszcze tan poradnik.

1,467

no wiem, wiem wiadomo ze tanszej gitary mi nie poleci chociaz będzie brzmiała 100 razy lepiej, kazdy chce zarobic a szczegolnie w dzisiejszych czasach. Wezme to co mi bedzie najlepiej pasować bo sie nie znam na tym hmm niestety:/

1,468

Własnie chodziło mi o coś całkiem odwrotnego, że będzie probował Ci wcisnąć jakiś bubel.

1,469

"Ten Greengo za pięć stów to nie, ale mam tu wspaniałego soundera za 350!" big_smile

Avenged Sevenfold !!!

1,470

@up

no tak, ale mam nadzieje ze uzbrojony wiedza z neta i tego forum bede wiedzial jakich gitar unikac jak ognia;p ale w gre juz raczej wchodzi tylko Marris i Lag. A tak pzry okazji powiedzcie mi dlaczego nasi sprzedawcy podają ze marris d220m ma top z cedru kiedy w oficjalnym katalogu marris-dowina podają świerk...? jakiś chwyt marketingowy czy błąd w katalogu...?

1,471

Elo. Chce sie was poradzic czy moj wybor jest dobry. Chce zakupic gitare T.Buron Greengo.
Wczesniej mialem klasyka tensona 3/4 i to chyba badziew.. I lepiej kupic z "wcięciem" czy bez, czy ma to wpływ na grę?
Jeśli macie inne propozycje co do gitary to proszę pisać. Nie obchodzi mnie to czy będą bolec palce itp.

I czy te struny oryginalne beda ok?

I czy da sie na niej zagrac cos takiego i w podobnym brzmieniu.

http://www.youtube.com/watch?v=g5WB-p-QBJc

http://www.youtube.com/watch?v=yWXCzlTM … ure=fvwrel

Z gory dzieki.

1,472

Byłem wczoraj oglądać gitary i oto czego udało mi się dowiedzieć od sprzedawców:
1. Większość sprzedawców w ogóle nie słyszała o marce Marris i Dowina, a pozostali mi je odradzali mówiąc, że za te pieniądze znajdę coś "firmowego" - o lepszym wykonaniu.
2. Wszyscy solidarnie odradzali mi zakup Fendera CD-60 (podobno nie jest warta swojej ceny) oraz T.Burton Greengo (problemy z jakością wykonania).
3. W jednym ze sklepów nie było żadnego instrumentu z mojej listy i sprzedawca zaproponował mi jako alternatywę gitarę marki Stagg/Samick (nie pamiętam już), mówiąc że jest ona podwykonawcą wielu modeli budżetowych takich firm jak Yamaha czy Fender. Stwierdził też, że Yamaha F310 nie zagra lepiej od instrumentu, który zaprezentował.
Kiedy zapytałem o to w innym sklepie powiedziano mi, że pan, który to mówił ma bujną wyobraźnię smile.
4. Kolejny sprzedawca odradzał mi zakup gitar ze stajni Takamine i Yamaha. Powiedział, że firmy te słyną z produkcji sprzętu dla zawodowców za grube tysiące, a instrumenty budżetowe traktują po macoszemu. Jego zdaniem znacznie lepiej wybrać coś z oferty Cort/Epiphone/LAG, które specjalizują się w produkcji tańszych sprzętów. Dowiedziałem się też, że na forach piszą głównie marketingowcy wspomnianych na wstępie Takamine i Yamaha smile.

Proszę o zweryfikowanie tych rewelacji smile.

Oprócz wyżej wymienionych wskazówek udało mi się też posłuchać kilku modeli, oto wrażenia:
Cort AF580-NS - propozycja sprzedawcy; muszę powiedzieć, że zagrało to zaskakująco dobrze! Barwa wydała mi się podobna do LAGa T66D, aczkolwiek gitara jest od niego cichsza i gra z mniejszym przytupem.
Fender CD 60 - sprzedawca nie umiał grać na gitarze, przejechał tylko po strunach, więc ciężko mi ocenić.
LAG GLA 100D - brak instrumentu na sklepie, czekają na dostawę.
LAG T66D - piękna barwa, donośne brzmienie, gitara długo wybrzmiewa (nie wiem czy to zaleta czy też wada), niezły wygląd i spora wygoda. Do tego nie zabija swoją ceną. Jak na razie zdecydowany faworyt.
Marris D-220M - sprzedawca nie umiał grać na gitarze, przejechał tylko po strunach, więc ciężko mi ocenić.
Takamine G-220 - brzmieniowo bardziej odpowiada mi model G-320.
Takamine G 320 - jak na moje niewprawne ucho brzmienie tej gitary było nieco zimniejsze, nie było też tak donośne jak w LAGu T66D, ale może to kwestia utworu jaki zagrał sprzedawca. Oprócz tego LAG wydał mi się ładniejszy i wygodniejszy, jest też sporo tańszy.
Tanglewood TFA-VS - brak instrumentu na sklepie, czekają na dostawę.
Yamaha F 310 - brak instrumentu na sklepie, czekają na dostawę.
Udało mi się jeszcze usłyszeć jakiegoś tańszego Epiphone'a i wspomnianego na początku postu Stagga lub Samicka, ale nie pamiętam modeli.

Jak na razie moim zdecydowanym faworytem jest LAG T66D, ale na razie wstrzymam się z zakupem i poczekam na dostawę Yamahy F-310 i Tanglewooda TFA.

1,473

matten napisał/a:

T.Burton Greengo (problemy z jakością wykonania).

Chodzą pogłoski, ze jest wykonana z kepiskich materiałów, ale mimo to jest ciągle polecana.

matten napisał/a:

W jednym ze sklepów nie było żadnego instrumentu z mojej listy i sprzedawca zaproponował mi jako alternatywę gitarę marki Stagg/Samick (nie pamiętam już), mówiąc że jest ona podwykonawcą wielu modeli budżetowych takich firm jak Yamaha czy Fender. Stwierdził też, że Yamaha F310 nie zagra lepiej od instrumentu, który zaprezentował.

O Staggu zapomnij. Tak jak pisałem wczesniej komuś, sprzedawca będzie probował wcisnąć to co ma, zachwalając na wszelkie sposoby.

matten napisał/a:

Kiedy zapytałem o to w innym sklepie powiedziano mi, że pan, który to mówił ma bujną wyobraźnię smile.

I mają rację.

matten napisał/a:

Kolejny sprzedawca odradzał mi zakup gitar ze stajni Takamine i Yamaha. Powiedział, że firmy te słyną z produkcji sprzętu dla zawodowców za grube tysiące, a instrumenty budżetowe traktują po macoszemu. Jego zdaniem znacznie lepiej wybrać coś z oferty Cort/Epiphone/LAG, które specjalizują się w produkcji tańszych sprzętów. Dowiedziałem się też, że na forach piszą głównie marketingowcy wspomnianych na wstępie Takamine i Yamaha smile.

Kolejna bzdura. Chyba nie widział, tych "niskobudżetowych" modeli, albo tak jak poprzedni sprzedawca probował Ci zrobić wodę z mózgu.

Wszystkie pozostałe, które wymieniłeś są ok. Jeśli je ograsz, to możesz śmiało spośrod nich wybierać.

1,474

To kupic tego burtona?

1,475

@grzesiek2805
Niestety, kiedy ktoś jest laikiem to sprzedawcy są największym problemem. Każdy mówi co innego i nie wiadomo czy to prawda czy chęć zysku. Dobrze, że są takie fora tongue.

Mógłby się ktoś jeszcze wypowiedzieć na temat tego Cort AF580-NS? Na forach znalazłem mało opinii na jego temat, a brzmienie nawet mi przypasowało, cena również. Jak z jego wykonaniem, trwałością etc.?

1,476

Chcę kupic gitarę, jestem początkujaca, nie umiem kompletnie nic.
Zastanawiam sie nad: CORT AD810 NS; Epiphone AJ-100; Epiphone DR 100 NA.  ( http://musicman.pl/sklep/gitara-i-akces … 24&y=6 )    Czy one są dobre??? A jeżeli nie, to jakie polecacie?? max. 400zł

1,477

Siemka!

Bylem w muzycznym w tym tygodniu i tak jak obiecalem daje info. Gitarki które ogrywałem (no sprzedawca ogrywał ja tylko ogladalem i sluchalem;p)

Marris D-306 - pierwsza rzecz jaka sie rzucala na ucho... struny okrutnie brzeczaly ale sprzedawca mowil ze gitara jest nie nastrojona wiec moze od tego, poza tym brzmienie sie jakoś szczególną barwą nie wyróżnia. Sprzedawca na temat gitary wypowiadal sie pochlebnie, mowil ze jedna z najlepszych gitar dla poczatkujacych chwalił szczególnie za dobre trzymanie stroju, wygodę gry i za to że gitara gra pięknie na całej długości gryfu co nie zawsze w gitarach ma miejsce (porównał brzmienie z jakimś Crafterem za 1000 zł i faktycznie na wyższych progach gitara grała kiepsko) ogólnie to chwalił za to wszystkie marrisy, mówił że ręczna robota w słowacji a nie w chinach, na pytanie o różnicę brzmieniową modeli d-306 i d220m sprzedawca skrzywił się i powiedział że jest niewielka. Zagrał też parę akordów na Marrisie J220M, grała nieco głośniej. Niestety jest to jedyny sklep z Marrisami w mieście i niestety najdroższy, Marris D-306 buli 520 zł wiec... sad to tyle jesli chodzi o jeden salon.

Tanglewood tw28 CLN - to kolejna gitara którą miałem w rękach, brzmienie naprawdę ładne, czyste, barwne, melodyjne to pewnie za sprawą tego iż salon ma zatrudnionego własnego lutnika który "nakręca" każdą gitarę przed wyłożeniem na półkę sklepu (!) poproszony przezemnie sprzedwca zagrał "na odpi***dol się" dosłownie cztery akordy na stojąco, po czym oddał mi gitarę ze słowami "aaa zjeżdza mi" hmm a na pytanie z czego gitara jest zrobiona odpowiedział "skoro pan ma modele wypisane to niech se pan na internecie sprawdzi" ... naprawdę, podejście do klienta w niektórych sklepach (nie tylko muzycznych) w dzisiejszych czasach sięga bruku hmm ale pan "fachowiec" mówił że top jest ze świerku a w katalogu tanglewood pisze że top jest cedrowy hmm i takie jest własnie kupowanie gitar w Polsce, specyfikacja producenta rózni sie od specyfikacji w sklepie ale to tak nawiasem. Ogólnie szcerze polecał ten model jako bardzo dobry do nauki, akcja strun niska, trzyma dobrze strój jest to bardzo ważne dla poczatkujących, gitara jest miękka, wygodna, dobrze wykonana nie zauwazylem zadnych zewnetrznych wad, jednak nadal nie wiem czy jest produkowana w chinach czy w wielkiej brytanii gdyż na gitarze pisze "Hand made in Great Britain" (na tej naklejce w środku pudła) a w necie pisze ze robiona w chinach. Podsumowując, gitarka wg mnie jak najbardziej na + za brzmienie jak i za wykonanie jednak w sklepie była dostępna tylko w czarnym kolorze, natural tylko na zamówienie. Sprzedawca mimo mojego podkreślenia "szukam gitary dla poczatkujacego" pokazał mi tylko ten konkretnie podany przezemnie model... widocznie mu sie nie chciało pokazywac alternatyw, albo ma tak wielki utarg ze mu nie zalezy na kliencie hmm takie odniosłem wrażenie. Dwie kolejne gitarki które chciałem ograć w tym salonie to Cort 70 i LAG 100d jednak aktualnie ich nie było na stanie sad a szkoda bo zależało mi na tym Corcie.

Następny sklep do którego chciałem wejść był... zamknięty hmm jet to o tyle wkurzające że dzień wcześniej pisałem maila do salonu i właściciel/sprzedawca poinformował mnie że sklep ma w tej chwili mały remoncik ale jak najbardziej zapraszamy bo jest otwarte. hmm no to było tak otwarte że pocałowałem klamke i ledwo zdazylem na pociag hmm

Więc takie mam salony w mieście (25 km od mojego miejsca zamieszkania) i sczerze powiem że odechciało mi się chodzenia po sklepach muzycznych bo jeśli sprzdawcy mają służyć takimi "fachowymi poradami" to szkoda zachodu i lepiej kupić taniej na necie.

1,478

@hetfield_junior, chciałem napisać posta w tamtym temacie, ale Darek zdążył go zamknąć tongue do 400 zł powinieneś znajść jakiegoś Corta, np:
http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g … -ad-870nat
http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g … t-ad810-ns
http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g … rt-cap-810 (ta troszkę droższa, ale są jakies tam rożne bajery)
http://www.bigbeat.pl/gitary/gitary-aku … -850-3279/
http://www.bigbeat.pl/gitary/gitary-aku … f550-3285/

Z tego co mi przemknęło przed oczami, są jeszcze jakieś Washburny i Epiphone'y

1,479

Cześć

Jako że jestem tutaj nowy chciałbym powitać wszystkich użytkowników.

Chciałbym się radzić was w wyborze pierwszj gitary.
Do wyboru miałbym gitarę w cenie około 450zł. popatrzyłem troche po sklepach i znalazłem te gitary:
1. http://musicman.pl/sklep/gitara-i-akces … b-34-7949/
2. http://musicman.pl/sklep/gitara-i-akces … 0-ns-8532/
3. http://musicman.pl/sklep/gitara-i-akces … 5-nt-8112/
4. http://musicman.pl/sklep/gitara-i-akces … c-bk-6176/

Czy któraś z tych gitar to dobry wybór?

1,480

Pierwsza to rozmiar 3/4. Imo najlepszy będzie Cort.