1,201

Odp: [Gitara klasyczna i akustyczna] Co wybrać?

oabliss
Dzięki wielkie za pomoc. Dałeś mi do myślenia tongue.

Jeżeli mogę wyrazić swoje skromne zdanie odnośnie Twojego problemu, to wydaje mi się, że 1 koło na elektryka i wzmaka to trochę mało. Może i gitarę jakąś jeszcze byś znalazł, ale gorzej będzie ze wzmacniaczem. Ja bym uzbierał jeszcze jedno koło i dopiero coś wybrał. Ale takie moje zdanie. Natomiast robienie z akustyka elektroakustyka jest takim trochę półśrodkiem. I na pewno dorobienie elektryki do akustyka nie spowoduje, że będzie on brzmiał jak elektryk. Chyba, że się mylę, ale to inni niech się wypowiedzą.

Epiphone Les Paul Standard Plus Transparent Amber / Fender Deluxe Players Stratocaster Crimson Red Transparent / Fender CD-100 CE / Marshall SL5 + MXR Carbon Copy Analog Delay + MXR FET Driver + Ibanez TS808DX Tube Screamer + Dunlop/CAE Wah MC404 Wah

1,202

kupiłem EG 260C z allegro

"Śmiejcie się ze mnie, że jestem inny, ja śmieję się z was że wszyscy jesteście tacy sami,
Epiphone Les Paul Custom + Laney CUB 12R+Dunlop GCB95
takamine eg260c WR

1,203

http://allegro.pl/gitara-akustyczna-iba … 26017.html co sadzicie o tej gitarze ? Bo mi się podoba tylko nie wiem jaką ta gitara ma opinie. Dzięki za pomoc

1,204 (edytowany przez oabliss 2011-01-05 19:14:57)

@ac/dc
ok big_smile nie moge sie doczekac ;3

@narsil
hmmm... mam fajna gitarke za 600 zl i wzmak za 400 zl ;] pokaze ja na innym dziale (z elektrykami) ;]

@stiepanpl
Wyprobowac ta gitarke, bo nie wiadomo co sie z nia dzialo, a jak nie to zadzwonic do goscia i czemu ja sprzedaje (pewnie lepsza kupuje) ale najlepiej by bylo ja wyprobowac ;]

Takamine G320 NS big_smile (Nareszcie ";.....:")

1,205 (edytowany przez stiepanpl 2011-01-05 19:34:04)

albo może ta ?
http://allegro.pl/gitara-akustyczna-t-b … 81015.html
Proszę o szybko odp. Bo bardzo mi się podoba ta gitarka i już się zapytałem sprzedawcy dlaczego sprzedaje i czy ta gitara ma prosty gryf. Proszę o szybką pomoc ;]

1,206

Hej wink Mam zamiar kupić akustyka, to będzie moja pierwsza gitarka, a nie mam nikogo kto mógłby mi doradzić. Jako że u mnie w mieście są trzy sklepy muzyczne po małym rekonesansie , wacham się pomiędy Yamahą F310 a Cortem AD880 NS, chyba że macie jakieś inne warte rozpatrzenia propozycje do 500 zł

1,207

Witam, bardzo chce zaczac uczyc sie gry na gitarze, czy ta gitara jest odpowiednia? zastanawiam sie tez nad kupnem uzywanje, ale z racji tego ze mieszkam w irl nie znam nikogo kto chcialby sprzedac, macie moze jakies strony z uzywanymi gitaramia?
jest tu jeden sklep z gitarami ale sa strasznie drogie.
http://musicman.pl/sklep/gitara-i-akces … c-bk-7954/

1,208

Witam znowu ja znalazalm jeszcze taka i tato powiedzial ze bedzie mi mogl ja kupi, co o niej myslicie?
http://www.argos.ie/static/Product/part … CUSTIC.htm

1,209

honcia gitara może dobra, ale nie kupuj jej w kolorze czarnym. Czarne tylko na zdjęciach ładnie wyglądają, później widać na nich kurz, odciski palców co już niezbyt ładnie wygląda. Z mojej strony to proponuję Ci poszukanie jej w kolorze naturalnym.

1,210

a ok, dziekei nie wiedzialam:)

1,211

Więc mam do wydania jakieś 300-400zł i zastanawiam sie nad tymi gitarami może coś doradzicie?Bo nie chciał bym kupić a potem żałować.
Epiphone AJ 100 NA
CORT AD810 NS

1,212 (edytowany przez Inserto 2011-01-08 18:31:54)

Witam. Od dłuższego czasu mam chęć na gitare akustyczną. Poczytałem troche po internecie i znalazłem kilka gitar w cenie ok.500zł mianowicie : T.buton greengo, Marris D220M Moge jeszcze wybrać Fender CD 60 tylko że kupno przez internet, lecz odbiór osobisty(niewiem czy znajdę kogoś kto mógłby mi zagrać na niej przy kupnie, a sprzedawca też raczej się niezna). Czy ryzykować kupująć fender'a czy wybrać się do sklepu i kupić jedną z pozostałych gitar?
Gdzieś się spotkałem że Marris to sklejka co to oznacza, czy wpływa to jakoś negatywnie na gitarę?
Czy lepiej brać wersje z cutawayem?(cena przy t.burtonie się niezmienia) Wiem czy tam odrobinkę wpływa na dźwięk. Daje również możliwość grania w dalszych progach, jednak czy przyda mi się ta opcja?

1,213

Moim zdaniem zastanów się jeszcze nad Yamahą F310.

A z tym Marrisem to raczej bzdura:

Marris D220 gitara akustyczna
• menzura: 25 ½”
• płyta wierzchnia: cedr
• spód i boki: mahoń
• gryf: mahoń
• podstrunnica: palisander
• inkrustacje: kropki
• ilość progów: 20
• klucze: chromowane
• kolor: naturalny jasny

Info z pierwszej lepszej strony.

Co do cutwaya, to kwestia gustu, ale po co tak na dobrą sprawę początkującemu cutway? No chyba, że ma zamiar grać solówki i przez długie lata nie kupować innej gitary.

Epiphone G400 CH r. 2006 + Roland Cube 30X
gg:5122421

1,214

Inserto i co wybierzesz ja mam podobną sytuację tylko troche mniej kasy i na co szczegulnie zwracać uwage przy kupnie i czy te gitary nadają sie do gry Epiphone AJ 100 NA ,CORT AD810 NS?

1,215

Mógłby ktoś polecić jakaś akustyczna gitarę dla kogoś całkowicie zielonego w tym temacie??
Nie znam się a chyba w końcu bym spróbował grać.

1,216

jigas, a do ilu zlotych? bo tak to wiesz .... rownie dobrze mozna ci podac gitare co kosztuje 2 koła ;]

1,217

Myślę nad kilkoma gitarami,
- Fender CD-60
- Yamaha F310
- Marris D220M (wątpie czy teraz go gdziekolwiek znajdę)
- T. Burton Greengo(jak już to z cutwayem)
Jak myślicie, która by była najlepsza? A może jakaś inna?

i tak może pytanie na OT - http://www.youtube.com/watch?v=QPJ9QgUhVBQ  jaką ona ma gitarę (chodzi mi o firmę i model)

1,218 (edytowany przez Inserto 2011-01-09 00:00:48)

@Darek578
Najbardziej przypadł mi Marris. Przyciągnął mnie wyglądem i dźwiękiem, ale jak narazie słyszałem go tylko na filmikach z internetu. Wybiore się do sklepu i porównam wszystkie.

Przy kupnie Wykonaj masę testów, chyba że masz kogoś doświadczonego i możesz mu zaufać.
Ja nie mam takiej możliwości więc poczytałem dużo na ten temat. Obejrzyj gitare z każdej strony czy między Płytą wierzchnią, spodem i bokami niema szczelin, również między progami a podstrunnicą nie powinno ich być. Struny najcieńsza i najgrubsza (chyba e1 i e6) powinny być w równych odstępach od boków podstrunnicy. struny w odpowiedniej wysokości od podstrunnicy, wydaje mi się że 1,7mm to odpowiednia wysokość. Przejedź po krawędziach podstrunnicy trzymając struny e1 a potem e6 aby sprawdzić czy progi nie mają ostrych krawędzi. Struny po dociśnieciu na pierwsszym i ostatnim progu powinny leżeć na wszystkich progach. Wykonaj test XII progu. Oceń dźwięk.

Teraz czekamy na potwierdzenie od fachowca z forum czy mówię dobrze. Nie chcę wprowadzić w błąd. Mam nadzieję że o ot Ci chodziło smile

1,219

jak warto dać z jakaś gitarę 300-400 zł to bym mógł tyle dać

1,220

jigas, to w takim razie t.burton, yamaha f310 i marris d220 smile popatrz, poogladaj, wyprobuj i zobacz ktora ci bardziej przypadnie do gustu ;]

1,221 (edytowany przez Darek578 2011-01-10 17:56:33)

A na tych gitarach da sie coś zagrać czy lepiej sie w nie nie pchać Epiphone AJ 100 NA,
CORT AD810 NS
Bo już chyba trzeci raz pisze a z tego co widze to giary za mniej niż 400zł to szrot, a te akurat kosztują po 380 i nie wiem czy sa możliwe może ktoś ma lub słyszał i coś wie.
Dzięki za pomoc
P.S
Co sądzicie o T.Burton Riverside ?

1,222

Nie pisz tego samego w więcej niż jednym temacie, zaśmiecasz forum.

"Tore out my heart, handed to me on a silver platter"
Avenged Sevenfold !!!

1,223

Witam, właśnie założyłem tu konto smile
Od dawna czuję pokusę do gitary, jednak ostatnio zdecydowałem się konkretnie na grę. Zanim zacznę grać, chyba warto mieć na czym - gitarkę. Tu się robi problem, gdyż nic nie zagram bo nie wiem jak powinna wydawać dźwięki w sklepie sprzęt itp. Poczytałem trochę i wypatrzyłem sobie dwa modele gitar, bardzo pomocna była by mi Wasze opinia.
Oto one (linki tongue):
http://rockman.com.pl/product-pol-345-T … yczna.html
http://rockman.com.pl/product-pol-1689- … yczna.html

1,224

@cyku
bralbym laga bo to porzadna firma ;]

@darek578
nie mozesz dozbierac jeszcze kilkadziesiat złotych i kupic tego t.burtona lub yamahe f310 lub marris d220m?... juz bys mial pewniejszy zakup

1,225

Witam, chciałbym się dowiedzieć czy w przedziale do 370zł gitara Epiphone Aj 100 VS jest dobrym wyborem, brzmieniowo, wizualnie itp.
Zaznaczam ze gitara dla początkującego

1,226 (edytowany przez raff 2011-01-10 21:03:35)

czy słyszał ktoś coś o gitarach firmy Face?
http://new.ragtime.iai-shop.com/product … yczna.html
proszę o opinię

1,227 (edytowany przez cyku 2011-01-10 21:44:23)

oabliss: dzięki, zawsze coś więcej wiem smile
Mam jeszcze dylemat, czy 120 zł (nie jest to jakaś abstrakcyjna kwota dla mnie, ale wolałbym ją na co innego wydać) jest warte tej różnicy. Jeśli nie ma znaczącej różnicy i poziom sprzętu jest dość podobna to wolałbym jednak nie przepłacać, jeśli wiecie o co mi chodzi.

Przeczytałem też właśnie temat z yamaha vs. burtonem. Przez ten temat mam nawet większe wątpliwości, chociaż przypadki mogą być skrajne.

1,228 (edytowany przez Darek578 2011-01-10 23:03:18)

Dobra w sumie masz racje. I tak dzięki za radę.
P.S
Tak przy okazji troche szukałem po necie tego modelu i zastanawia mnie czemu w Warszawie są największe ceny prawie 500zł gdy 100km dalej jest za 400zł.I jeszcze jedno czy T.B.G. rozsądnie byłoby zamówić przez internet z jakiegoś sklepu czy lepiej nie ryzykować?

1,229

Witam, chciałbym się dowiedzieć czy w przedziale do 370zł gitara Epiphone Aj 100 VS jest dobrym wyborem, brzmieniowo, wizualnie itp.
Zaznaczam ze gitara dla początkującego

1,230

Mam jeszcze kilka pytań i cieszyłbym się jakby ktoś mi odpowiedział.
1. Temperatura źle wpływa na gitare, zarówno zimno jak i ciepło. Skora tak, to czy będąc na dworzę słoneczko nie "przypali" mi gitary jakbym miał ją koloru czarnego ? czy promienie słoneczne niszczą gitare?
2.Rodzaj i grubość wpływa na wygodę gry, ale czy wpływa na dźwięk? Czy Moge mieć do dyspozycji 2 rodzaje strun? Jedne takie wysokie dźwięki, pyskliwe, a drugie - czadowe, z niskimi dźwiękami?

1,231 (edytowany przez oabliss 2011-01-11 19:30:22)

@gienus
nie pisz 2 razy tego samego bo smiecisz to raz, po dwa tanie epki to czesto buble ;] po trzy lepiej kup tego t.burtona  tu masz za 475 zl z cutawayem http://bratpol.com.pl/?prod=6999&cat=8   lepiej te 100 zl zaplacic wiecej i byc zadowolonym niz sie meczyc z epkiem ;]

@cyku
to juz trzeba isc do sklepu i sprawdzic ;]

@darek
Tak, ja mam Takamine G320 ze sklepu internetowego (bratpol) to jestem zadowolony bardzo, jesli ci cos nie pasuje, to odsylasz im gitare i wymieniasz na inna ;]

@Inserto
Hmmm... szkodzi nie szkodzi, zawsze jak pobedziesz na zimnie to troche gryf sie pomeczy ale nic szczegolnego, na sloncu tez nic nie powinno byc jesli nie zostawisz jej na sloncu na polu, a ty gdzies sobie pojdziesz na godzine, to ona sie nagrzeje i wysuszy sie o ile sie nie myle (chociaz, w sumie roznie to bywa, zalezy jaki upal ) big_smile ale jakbys z niej korzystal to nic by sie raczej nie stalo, pozatym odradzam czarna gitare, bo kazde linie papilarne sie odbija ;D ale to juz tak od siebie
Hmmm... nie rozumiem dokladnie, posiadac mozesz 2 rodzaje strun, ale nie naraz zalozonych, mozesz miec 10 i 12, zmienic zawsze mozesz, ALE, gryf moze sie lekko wygiac, temu mozesz czasem podregulowac gryf jakby sie cos stalo smile

Mam nadzieje ze kazdemu pomoglem big_smile

1,232

Witam, mam pytanie któregą z tych gitar wybać.

T.Burton Pally W
CORT Earth 100
Stagg SW 209 N
T.Burton Passage W

1,233

klusek wg mnie najlepszy jaki wymieniles to pally wink i cort

1,234

oabliss po 1,2 i 3 gdzie na forum nie napisze to ktoś oleje moje pytanie tu tez mi nikt nie odpowiedzial, dopiero teraz jak wkleilem drugi raz. Zresztą dzięki, szkoda że nie mam takiego kapitału.

1,235 (edytowany przez Darek578 2011-01-12 17:38:49)

oabliss twoje rady są bezcenne.
Dzięki za pomoc

P.S. a jezeli miałbyś wybrać pomiędzy Yamaha F-310 , T.Burton Greengo a Ibanez V50JP to wybrałbyś tą pierwszą.

1,236

Witam, chciałabym kupić gitarę akustyczną ale że kompletnie jestem zielone w tych sprawach mogłabym poprosić o polecenie mi jakiejś gitary w okolicach 300-350zł.?

1,237

@gienus
nie lepiej jakos dozbierac tych kilkudziesieciu zl?

@darek
nie ma za co

@pati za ta cene nie ma rozsadnych gitar, dozbieraj do 450 zl to juz napewno cos sie znajdzie

1,238

witam kolegów a co sadzicie o gitarze Morrison MGW 305 NT bylem ostatnio w sklepie i tam sprzedawca mi ja polecał ale nie wiem czy jest warta.

P.S wiem ze lepiej dozbierać więcej zl i kupić lepszą ale akurat nie mam kasy a to ma być prezent nie wiem czy jeszcze udany ale myślę ze może to byc dobra gitara dla początkującego ktory dzieki niej moze zacznie grać. co sadzicie konkretnie o tym modelu moze ktos ma taka albo miał? prosił bym o jakieś opinanie na jej temat

1,239

Tak żeby zamknąć mój wątek to z Epiphone'a AJ220 SCE zrezygnowałem, podobnie jak z Fendera CD-60 SE, bo w sklepie muzycznym był Fender CD-100 CE big_smile. Kosztował trochę więcej, ale chyba było warto. Gitarkę polecam, bo ma ładny dźwięk i niezłą elektrykę (podłączając do wzmaka mam prawie takie same brzmienie jak na Les Paul). Teraz czuję się kompletny big_smile.

Epiphone Les Paul Standard Plus Transparent Amber / Fender Deluxe Players Stratocaster Crimson Red Transparent / Fender CD-100 CE / Marshall SL5 + MXR Carbon Copy Analog Delay + MXR FET Driver + Ibanez TS808DX Tube Screamer + Dunlop/CAE Wah MC404 Wah

1,240

oabliss niestety nie mam mozliwosci dozbierania..;/ zalezy mi tylko na opinii o tej gitarce w tym przedziale cenowym. bo w GuitarCenter pod zdj. to są takie niepewne zawsze komentarze.