Temat: Pytania do tematu Pierwsze ćwiczenia
Tutaj możecie zadawać pytania do tematu Pierwsze ćwiczenia i Pierwsze ćwiczenia 2.
Gitara dla początkujących
Ukulele dla początkujących
Ćwiczenia słuchu dla gitarzystów
Forum gitarowe
7 bezpłatnych lekcji video dla początkujących [ODBIERZ TERAZ]
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Tutaj możecie zadawać pytania do tematu Pierwsze ćwiczenia i Pierwsze ćwiczenia 2.
Mnie osobiście ogromną radość dała walka z basem na kawałku Kultu- Gdy nie ma w domu dzieci:) Jeszcze znalazłem taby do basowego wejścia do piosenki Polska. Są proste a piosenka dość znana więc komuś kto lubi bas mogłyby przypaść do gustu na początku przygody z gitarą:)
Jakiś czas wpadł mi w rękę taki tab, rozgryzienie to poniżej godzinki, a granie tego fragmentu poprawia humor
Grane na jednej strunie:
E6--0--3--5----0--3--6--5----0--3--5----3--0
Nie będę pisał co to, niespodzianka
Smoke on the water.. ;D zawsze jak ktoś mnie prosi (kto całkowicie nie ma zielonego pojęcia o graniu na gitarze) żebym nauczył go czegoś grać, to zawsze wtedy ten utwór pokazuję... ;D Tylko, że gram to na strunach G3 i D3.
1 1 1 2 1
e|--------------|--------------|--------------|--------------|
H|--------0-----|--------0-----|--------0-----|--------------|
G|-----0-----0--|-----0-----0--|-----0-----0--|--------0-----| (i tak w kółko)
D|--5-----------|--4-----------|--2-----------|-----2-----2--|
A|--------------|--------------|--------------|--3-----------|
E|--------------|--------------|--------------|--------------|
trochę źle to wygląda ale mam pytanie... dopiero się uczę więc nie wiem... ta 5 4 2 3 2 i to progi, na których mam grać, tak?
Edycja: Poprawiłem tab, żeby dobrze wyglądał. Proszę o używanie jako odstęp między słowami spacji a nie kropki. Darek
tak, tak, a te cyferki nad tabem to numery palców, którymi masz naciskać struny
dziękuję;*
teraz ja zadam pytanie co do tej tabulatury, która jest wyżej.
Jestem początkująca. Trochę może to głupio zabrzmieć, ale niech stracę.. jak naciskam strunę D na 5 progu, potem 4 itd itd to uderzam we wszystkie struny? a tam gdzie zera to tylko trącam strunę ?
tylko tę strune gdzie zero
Uderzasz tylko w te struny, na których jest numerek. Czyli jak jest 5 na strunie D to uderzasz tylko strunę D, przyciśniętą na piątym progu.
Hej. Nie wiedziałem gdzie to umieścić więc umieszczam tutaj: Co trzeba robić, żeby struna "nie gasła" tak szybko. Mam na myśli zakończenie solówki z NEM gdzie trzeba strunę H na 15 progu podciągnąć i opuścić i jak gram z podkładem to Jamesowi jeszcze struna gra a mi "gaśnie" (heh spodobało mi się to wyrażenie). Mocniej docisnąć się nie da. Jak robię vibrato to wtedy długo trzyma. Proszę o szybką odpowiedź. Pozdro.
Słaby sustain gitary?
I ja zadam wstydliwe pytanie ...
Nie dojrzałem tego w lekcjach o tab.
Jak się czyta tabulaturę, od góry? (czyli struna e)
człowiek uczy się na błędach, kiedyś pomogłem przy podobnym problemie i dostałem reprymendę od Jestera ;p, odsyłam do materiałów kursu, wszystko jest pięknie przedstawione
mój błąd, wystarczy poszukać w internecie.
Słaby sustain gitary?
Eeee... co przepraszam. (jaśniej jeśli można )
Jak to wytlumaczyc. Ze jak zagrasz to ten dzwiek tak dlugo sie nie trzyma, tylko gasnie. Jak to tak potrafie tylko wytlumaczyc
Sustain to długość wybrzmiewania dźwięku.
Mi sie nie wydaje ze w tym przypadku to bedzie to ale moge sie mylic musialbym przesluchac utwor.Jutro sie mu przyjrze ale jesli dobrze rozumuje to to bedzie co innego
no wiec jesli masz gitare podlaczona do piecyka mozliwe ze jest to wina kabla sprobuj zagrac bez kabla czy Ci wybrzmi dobrze jhesli nie no to beda albo progi albo mostek lub jak poweidzial mpx juz na samym poczatku po prostu gitara
ja cwicze to 2 dzien ale palce lewej reki tez was bola od dociskania tych strun ?
Tak, to normalne. Przemęczysz się jeszcze parę dni, a potem opuszki stwardnieją i będzie po problemie. Każda kilkudniowa przerwa od grania, oznacza niestety, przechodzenie przez to od początku
za jakiś czas będziesz mieć już opuszki twarde 24 na dobę o ile będziesz grać ;] szczerze czasem mi przeszkadza "brak czucia" w palcach lewej ręki xD
No fajne uczucie te opuszki. Taki gruby naskórek. Wyobrażam sobie kogoś kto gra z60 lat jak nie więcej (taki BBKing naprzykład. Ten to musi mieć opuszki
)
Wiec tak to moj 1 post na forum wiec siema wszystkim Kupiłem dzisiaj gitarę i mam problem ze zrozumieniem pewnej rzeczy w 1 ćwiczeniu (moze to przez to ze już późno ). No ale tak:
e |-----------0--------|
H |--------0-----0-----|
G |-----0-----------0--|
D |--------------------|
A |--------------------|
E |--0-----------------|
Na strunie H są 2 zera obok siebie. I jak to się czyta ?? Mam uderzyć 2x pod rząd w ta strunę H czy na początku zrobić te pojedyncze i te 0 po lewej na strunie H i G a potem te zera po prawej H i G ? Nie mogę jakoś do tego dojść
http://www.gitaradlapoczatkujacych.pl/tabulatura.html
mam pewno pytanie do osób korzystających z kursu.Ile wam czasu zajęło się nauczenie intra do son of the blue sky?Ja próbuje,próbuje,próbuje,próbuje i wciąż mi nie wychodzi.
To próbuj,próbuj,próbuj,próbuj aż ci wyjdzie.
U kazdego progres idzie innaczej jednemu zajmie to caly dzien drugiemu dluzej trzeciemu krocej, nie przejmuj sie ze ktos Ci to zagral szybciej niz Ty moze po prostu musisz troche odpoczac od gitary zazwyczaj taki odpoczynek daje pozniej duze efekty ;]
heh ja mam kolegę co niby gra na gitarze dłużej ode mnie ale jeszcze nie potrafi zmieniać dobrze chwytów więc ty tylko zależy od ćwiczeń
Nom ale polecam takie przerwy w grze na prawde pomagaja odpoczac, po za tym takie cos pozawala innaczej spojrzec na juz grany kawalek
Dla mnie gra na gitarze to odpoczynek Granie lub tworzenie muzyki bardziej relaksuje niż jej słuchanie
Witam. Zaczynam się właśnie uczyć gry z tej stronki. Mam problem z Son of the Blue Sky z początkowych ćwiczeń. Na co powinienem patrzeć grając? Bo teraz patrzę na prawą rękę, tak żeby trafiać piórkiem w odpowiednie struny, ale gdy trzeba lewą dłonią przycisnąć strunę na innym progu to nie trafiam w odpowiednie miejsce. A jak patrzę ciągle na gryf to nie trafiam kostką w struny Żeby to czysto zagrać muszę zrobić przerwę przed zmianą chwytu i spojrzeć na gryf, ale przez to wychodzą głupie przerwy...
Ja po prostu gram to palcami. Tak mi jest łatwiej trafiać w pojedyncze struny. No ale wszystkiego idzie się nauczyć tylko trzeba ćwiczyć... po jakimś czasie nie będziesz musiał się patrzeć na prawa rękę
po jakimś czasie nie będzie musiał się w ogóle patrzeć
Nom narazie rob takie male przerwy to normalne pozniej stopniowo Ci to minie ;]
siemka mam takie pytanie... dopiero zaczynam przygodę z gitarą ale mam takie pytanie głupie ale jak to każdy takie ma z początku... jak dociskam strunę na gryfie np D2 i gram coś takiego
e|--------------|--------------|
H|--------------|--------------|
G|-----0--0-----|--------------|
D|--2-----------|---3--0--0----|
A|--------------|--------------|
E|--------------|--------------|
to zahaczam o te struny puste opuszkiem palca wskazującego a przy D3 środkowym, to się wyrobi że nie będę zahaczał? bo staram się dotykać struny aby paliczkiem palca... ale kumpel co gra już jakiś czas tyka te struny i ni gaśnie mu ta struna pusta...
odpowiedzcie szybko (jak się da) bo ciągłe granie Son of the blue sky po takim wyciszeniu może wkurzyć zwłaszcza że się gubię już po D4
dociskaj struny palcami jak najbardziej pionowo może pomorze
dzięki
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc