841

Odp: [Wzmacniacze i efekty gitarowe] Co wybrać?

Hej wszystkim ;P
Mam zamiar na początku lipca kupić jakieś nowe combo, które będzie sie nadawało na próby z perkusją. Myślałem o 50 w ale wyczytałem ze w sumie 30 daje rade. Kasy za dużo nie mam niestety, tak 300-400 więc zdaje sobie sprawe że rewelacji nie będzie i dlatego też mysle raczej o używanych wzmacniaczach. Co byście mi polecali w tej cenie? I ciekawy jestem co myslicie o laneyach z serii lx? Bo zauważyłem że te wzmaki mają mase przeciwników ale tez sporo zwolenników i nie wiem co o tym myśleć xD sam gram póki co na lx12, jest za mały na próby ale ogólnie nie wydaje mi sie zły a zawsze można dokupić kostke i brzmi lepiej na przesterze. Interesują mnie te laneye głównie dlatego że można je tanio wyrwać na allegro big_smile

842 (edytowany przez Bezimienny 2012-06-15 18:39:09)

Z Laney

To ten moze

http://allegro.pl/piec-combo-laney-hard … 25028.html

a jak chcesz duzo mocy to

http://allegro.pl/laney-hcm65r-wzmacnia … 23918.html

Satani, satani in amus dignita
Satani, satani e vade retro sagitta
Schecter Omen 6 + Crate Fw 15 R + Krank Distortion Maximus[DIY]

843

oki, myśle że w tej cenie lepszego wzmaka niż taki laney nie dostanę więc będe sie za nimi rozglądał smile Zastanawiam się tylko jeszcze nad jedną opcją. Na salce prób będe miał do dyspozycji mixer i głośniki, i teraz gdybym kupił jakąś kostkę i wpinał sie nią w mixer? Korzystał ktoś z takiego rozwiązania? Jeżeli to by zdało egzamin to mógłbym na razie tak grać i jeszcze zbierać na lepszy piec. Co myślicie? ;P

844

Witam, powstał u mnie dylemat przy wyborze wzmacniacza.
Do grania w domu, ćwiczeń, ewentualnie gry z kilkoma osobami.
Kwota do jakiej mogę się zbliżyć to 500zł.

Mój wybór waha się pomiędzy Kustomem 112FX a Crate'em FW 15 R
Który lepszy? Bardzo ważna jest tu uniwersalność, wiem ze w Polsce łatwiej dostać Crate'a, ale jeśli na czasie mi szczególnie nie zależy - to wybór pada na..?;)

Przyszła mi również na myśl opcja Fendera Mustang I - tyle że to cyfra. Wśród otoczenia w którym się obracam cyfry nie mają szczególnie dobrej opinii, a wiadomo - brzmienie to podstawa.

Z góry dzięki za podpowiedzi;)

845

Kustom powinien byc troszkę głośniejszy, i ma od razu delay'a
Crate jest tańszy i łatwiej dostępny

imo postaraj się o Kustoma

846

Ten delay to śmiech na sali wink

Epiphone Les Paul Standard Plus + Marshall AFD DIY ;] (full lampa) + Dunlop GCB-95

847

mpx napisał/a:

No ba, niech odrazu kupi cały lepszy sprzęt. Marshalla osiemsete z paczką, przestery i efekty od bossa i mxr. Bez tego nawet się z domu nie wychodzi...

848

Potrzebuję rady osób z wyobraźnią.
Zacznę od tego, że nie znam się na elektryce, więc nie wiem czy piec czy lampa i co jeszcze do tego potrzebne.

Szukam dobrego, nowego sprzętu do grania szeroko pojętego rocka w warunkach domowych.
Koszt- powiedzmy do kilku tys. zł.
Co byście polecili?

"Va'esse deireádh eap eigean..."

849 (edytowany przez Bezimienny 2012-06-25 16:43:50)

Par wolisz combo czy head z kolumnami?

Combo

http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/w … le-edition polecam mocna dobra lampa

dorzucisz multiefekt np poda x3 i bedzie zeje**scie

850

Ok, a jeżeli w tym combo są już efekty, to do czego pod? Pytanie zapewne niezbyt mądre, ale tak jak mówiłem, póki co słabo się orientuję.

851

To zalezy od gustu ale moim zdaniem wzmacniacz brzmi lepiej przepuszczony przez multi kostkie itp

852

To zależy głównie od wzmacniacza i multiefektu, mniej od gustu.

853

Par, a Ty chcesz "szeroko pojęty rock" z naciskiem na rock, czy naciskiem na metal? No i te warunki domowe. Przy dobrym sprzęcie, tak czy siak narobisz hałasu.

854

Bardziej rock niż metal.
Wiadomo, że większy sprzęt musi mieć większe pier***nięcie, ale dlatego piszę, żeby było wiadomo, że nie musi mnie koniecznie słyszeć pół miasta. Wystarczy pół osiedla big_smile
A zakładając, że nie chcę się bawić w dodatkowe efekty typu pody, kostki itd, to jaki wzmak powinien dać radę sam, bez dodatków?

855

W sensie, że chcesz wzmak z efektami? To raczej mija się z celem (tym bardziej, że sam mówisz że chcesz parę tys. wydać) tongue  Ja na Twoim miejscu wziąłbym cóś takiego:

http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/e … -pod-hd500

a wzmak o takiej mocy, jaki Ci odpowiada.

856 (edytowany przez GeNeX 2012-06-27 07:29:30)

http://www.musicandmore.pl/gitary/wzmac … -G3-Plus-/

Bierz tego Randalla. Mam go, tylko w wersji bez efektów (bez tego D na końcu nazwy).
Hybryda. Ciężkie bydle big_smile

Greco '90 SG 61 Made In Japan + Blackstar HT Studio 20 + Yamaha F310 + thumbpick
GG: 5042784

857

Lobo napisał/a:
mpx napisał/a:

No ba, niech odrazu kupi cały lepszy sprzęt. Marshalla osiemsete z paczką, przestery i efekty od bossa i mxr. Bez tego nawet się z domu nie wychodzi...

Nawet nie brzmi jak delay. Ale ty wiesz lepiej smile

Epiphone Les Paul Standard Plus + Marshall AFD DIY ;] (full lampa) + Dunlop GCB-95

858

mpx napisał/a:
Lobo napisał/a:
mpx napisał/a:

Nawet nie brzmi jak delay. Ale ty wiesz lepiej smile

Nie wiem, jak brzmi. Wiem że kolega pytał o wzmak, a czy jest z delay'em badziewnym, czy niebadziewnym, i czy w ogóle jest z delayem, to już sprawa drugorzędna.

859

Co do dyskusji o Kustomie, to powiem że się na niego zdecydowałem;) Miałem okazję "ograć" go u znajomego i mnie przekonał ostatecznie bardziej niż Crate.
Póki co budżet starczył na zakup samego wzmacniacza jak coś:P

860

Ihacz gdzie dostales Kustoma?

861

Jeszcze go nie mam; rzeczywiście ciężko go 'wyhaczyć'.
Zamówiłem na guitarcenter, co prawda wg zapowiedzi będzie szedł ponad 2 tygodnie ale mi się akurat nie spieszy;)

862

To postęp jeszce w maju nie wiedzieli kiedy przyjdzie kustom

863 (edytowany przez Tervamor2 2012-07-06 20:16:37)

Witam! Chciałbym kupić tani, "metalowy" przester. Co sądzicie o tym? http://allegro.pl/metal-master-kd-31-fu … 80796.html

864 (edytowany przez mikel1994 2012-07-07 14:38:59)

Nie grałem, ale o tej firmie nie ma dobrych opinii. Akurat kostka jest rzeczą bez której można grać. Poczekaj nawet kilka miesięcy i za dodatkową stówkę będziesz już mógł kupić używanego bossa. Znaczy wg. mnie to by było dobre wyjście, zrobisz jak uważasz.

O, na przykład takiego: http://tablica.pl/oferta/efekt-gitarowy … 4f0;r:6;s:

J&D l80 + T. Burton Greengo + Randall RX75RG2 + Coxx Cg-15

865

Gorszego nie ma na rynku. Tyle z opinii, które czytałem kupując swojego MXR'a.

Dorzuć 100zł i kub Bossa, Metal Muffa, albo Marshala używanego, albo dorzuć 2 stówki i kup MXR - wybór zależy od portfela i preferencji. Nie próbuj Digitechów i Danelektro, bo to tylko piaszczy.

Epiphone Futura CUSTOM Prophecy EX, Cort KX-5 Katana, Fender CD-60 + Laney IRT Studio (CRATE FW 15R) + Harley Benton G212 V30 + Digitech Bad Monkey + MXR M-116 Fullbore Metal + Zoom G3X

866

Byłem w muzycznym, i koleś pokazał mi jakiś nowy model za 200zł. Była to metalowa kostka (nie pamiętam nazwy), miała 4 pokrętła, podobno ma te kilka funkcji. Dodam, że ten muzyczny jest w galerii. Nwm czy go wziąć. Następnym razem oczywiście poproszę o demonstrację wink

867

Tervamor2 napisał/a:

Byłem w muzycznym, i koleś pokazał mi jakiś nowy model za 200zł. Była to metalowa kostka (nie pamiętam nazwy), miała 4 pokrętła, podobno ma te kilka funkcji. Dodam, że ten muzyczny jest w galerii. Nwm czy go wziąć. Następnym razem oczywiście poproszę o demonstrację wink

mzoe wiecej szczegolow?

868

Sklep MX Music w Starym Browarze

869 (edytowany przez Ellon 2012-07-12 16:53:39)

Po pierwsze nie śpiesz się z wyborem (bo to wbrew pozorom bardzo trudny wybór) i może dozbieraj jakoś tak 300-350 zł - bo za 200 nic dobrego nie kupisz, chyba że używanego. Poza tym...

Każda kostka jest metalowa... Bo ma być metalowa. Tylko za 200 zł  nie dostaniesz dobrego efektu - szczególnie distortion, bo od distortion wymaga się jakości (ta kostka kreuje brzmienie całkowicie, można powiedzieć).

Za 200 zł można już kupić Bossa Metal Zone MT-2, ale IMO jest strasznie plastikowy... Marshall bardzo fajnie brzmi do rocka, MXR (model Fullbore Metal, albo tylko ditortion) IMO są na prawde świetna brzmieniowo, do tego Fullbore ma bramkę szumów smile

Obejrzyj filmy, w których testują kostki i je porównują. Może Ci to coś rozjaśnić. Pooglądaj jeszcze inne filmy na YT i porozglądaj się po internetowych sklepach muzycznych, tam mają spory wybór, więc będziesz miał całą paletę do rozważenia.

Grets

/Edit: Rzeczywiście... edytuje post żeby nie wprowadzać w błąd. Usuwam link.

Epiphone Futura CUSTOM Prophecy EX, Cort KX-5 Katana, Fender CD-60 + Laney IRT Studio (CRATE FW 15R) + Harley Benton G212 V30 + Digitech Bad Monkey + MXR M-116 Fullbore Metal + Zoom G3X

870

^ Akurat tego filmiku nie brałbym sobie do serca, bo najlepsze kostki wypadają tutaj słabo (zwłaszcza metal muff).

871

Witam dopiero co kupiłem swojego pierwszego elektryka jest to Yamaha Pacyfica 112V. Szukam jakiegoś dobrego comba do 500 zł (może być używane). Preferuję lampę, ale wiem że za ta cenę nie ma co myśleć za bardzo, więc kierujmy się dźwiękiem.
Muzyka jaką chcę grać to przede wszystkim rock (praktycznie wszystkie rodzaje, hard też), blues,
rock 'n' roll, coś w ten deseń. Metal na razie nie. Wzmak powinien mieć wbudowany przester (nie jestem pewien - czy wszystkie comba go mają?)
Proszę o propozycje wink

Fender Stratocaster MiA + Marshall VS 8080
poradnik teorii gitarowej - http://www.sendspace.pl/file/ec10e24565 … za-ver-2-0 wink

872

crate fw 15 r
albo
kustom kg 112fx

SEX, Drugs, Rock'n Roll
Dean Vendetta 1.0 + MXR dist+diy + Kustom KG112FX
GG:2539337

873

Rozumiem że ten drugi jest odrobinę lepszy?

Fender Stratocaster MiA + Marshall VS 8080
poradnik teorii gitarowej - http://www.sendspace.pl/file/ec10e24565 … za-ver-2-0 wink

874 (edytowany przez Klaudija 2012-07-16 13:08:24)

Czy lepszy? Hm. W sumie trochę inny.
Wg. mnie Kustom ma fajniejszy kanał czysty no i przester też fajnieszy, nawet do czegoś szybszego.
Poza tym Kustom ma delay, no a Crate go nie ma.
Mam właśnie tego Kustoma, ale i tak nie używam tych efektów, bo za taką cenę, to nie sa jakieś wielkie cuda, ale nie są też tragiczne, powiedzmy, że są dobre.
Oba wzmacniacze mają reverb. Oba mają 12' głosnik.
No i jeszcze jedna różnica jeśli chodzi o moc wzmaków: Kustom ma 20W a Crate ma 15W.
Wybierz sobie ;33

SEX, Drugs, Rock'n Roll
Dean Vendetta 1.0 + MXR dist+diy + Kustom KG112FX
GG:2539337

875

kojot jak Ci sie uda bierz kustoma.
Jak to Pani Moderator okreslila "Kustom ma  kanał czysty no i przester też fajnieszy". No i sie z tym zgadzam.

876

Poleca ktoś jakiś nowy wzmak sensowny do 900zł?

Musi mieć moc wystarczającą do gry z perkusją, najlepiej z jakimś zapasem. Zastanawiam się m.in. nad fenderem frontmanem 65r, tylko że podobno ma żałosny przester, ale na moc bym się skusił w przyszłości dokupując jakąś kostkę i "gra gitara".

Będę ogrywał po sklepach w przyszłym miesiącu, narazie jestem w pracy od poniedziałku do soboty, więc nie bałdzo. Chciałbym po prostu wiedziec na co zwrócić uwagę.

J&D l80 + T. Burton Greengo + Randall RX75RG2 + Coxx Cg-15

877 (edytowany przez Bezimienny 2012-08-03 14:40:27)

Metal planet distortion przywiezli do rockfana w olsztynie

Nawet ladnie brzmial tylko z lampo sie nie dogaduje za bardzo

878

Witam chce kupić wzmacniacz do gitary schecter demon zastanawiałem się nad tym http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/w … te-fw-15-r to dobry wybór według was ? Nadaje się do grania muzyki metalowej (szczególnie death i black metalu?) czym się różni kanał distortion od overdrive ?  Jakie polecacie piecie do 400 maksymalnie 500 złotych ?

879

Distortion to już mocny przester, overdrive jest lżejszy bardziej cranchowaty.

880

A który według ciebie lepiej podpasowuje pod schectera demon do Black i Death metalu distortion czy overdrive ?