2,441

Odp: [Gitara Elektryczna] Co Wybrać?

Możecie Polecić jakiś piec i gitarkie?
Chciałbym grać trash metal, Hard rock i tym podbne klimaty

(Tak okolo 1500zl zestaw pieca +gitary)

Myslem na gitarami

http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g … omen-6-blk

http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g … cort-x2-bk

Pieca szukałem ale nie wiem ktory wybrać.
Chciałbym zeby nie pierdzial tylko oddal moc gitary

Z gory dziekuje

Satani, satani in amus dignita
Satani, satani e vade retro sagitta
Schecter Omen 6 + Crate Fw 15 R + Krank Distortion Maximus[DIY]

2,442 (edytowany przez Panki 2012-03-25 10:43:18)

schester będzie dobry
CRATE http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/w … te-fw-15-r
KUSTOM http://muzyczny.pl/131851_Kustom-KG-112 … arowy.html

skąd jesteś?

2,443 (edytowany przez Bezimienny 2012-03-25 15:48:36)

Ze Strzegowa (100km od warszawy)

@Edit

Kostum to Piec typu COMBO?
Crate chyaba kupie bo Kostuma nie widac w sklepach

2,444

witam wszystkich, co sądzicie o gitarce Washburn x10? albo o tym Ibanezku http://allegro.pl/gitara-elektryczna-ib … 57216.html
pozdrawiam big_smile
ps. nie zauważyłem tego tematu bo jestem tu nowy i stworzyłem nowy temat z tym pytaniem, mam nadzieje że mnie nikt nie zje ;x ;P

2,445

Alcatraz sam sie za gitaro rozgladam. I z tego co wyczytalem,  tanie gitary z ruchomym mostkiem to szajs.  Ale poczekaj az zajrzy tu ktos  mądrzejszy

2,446

Tanie ibanezy podobno nie są za dobre ale ja na takich nie grałem więc swojej opinii nie mam. Natomiast washburny to chyba moje ulubione gitary z tych do 500 zł big_smile po prostu jest dobry stosunek ceny do jakości. A co do mostka, to faktycznie o wiele lepiej było by gdyby był stały ale ja sam mam ruchomy i po prostu nie uzywam wajchy, i strój trzyma całkiem ładnie. Można tez taki mostek zablokować. Fajne są np win 14, les paule ze stałym mostkiem, tanie ładne dobrze grają tongue

2,447

a grał ktoś z was na Washburnie x10? oglądałem filmiki na YT z demkami jak ktoś gra, ale to inaczej słyszeć w filmie niż na żywo, jeśli ktoś słuchał albo nawet grał to niech powie co o niej sądzi smile i dzięki za rade co do Ibaneza, zapamiętam smile

2,448

Ja mam nowszą wersje x 10 czyli rx 10 big_smile Gdy ją kupowałem mogłem wydać nie więcej niż 500 zł i jestem baardzo zadowolony tongue A rx 10 w porównaniu z x 10 tylko się chyba wyglądem różnią.

2,449

Tremolo to największa porażka wszech czasów. Jeden ruch wajchą i gitara jest totalnie rozstrojona. Dla porównania powiem że tremolo w squierze mojego kumpla w tej samej cenie brzmi całkiem dobrze. a kiedy gitarę juz rozstroimy tremolem, są trudności z jej nastrojeniem, ze względu na zainstalowane na główce metalowe "cośki" na których struny się zatrzymują. Ale nie używając tremola też łatwo rozstroimy gitarę poprzez podnoszenie strun. Kolejną wadą są wystające progi, które tną ręce i strasznie wku*wiają. Jedyną zaletą jest całkiem przyzwoite brzmienie jak na tą cenę. Mówiąc całkiem przyzwoite nie mam na myśli powalające na kolana.
Ogólnie odradzam kupno tego washa. Ja wymieniłem go już na model wm10b i jestem zadowolony.
Zaletycałkiem niezłe brzmienie
cena
Wadybrzmienie
tremolo
wystające progi
strojenie
tydzień, za 400 zł

Znalazlem taką opinie o tej gitarze

Sprobuje Ci pomoc ale powiedz jaka muzykie chcialbys grac i ile masz na gitare

2,450 (edytowany przez Michcio 2012-03-29 15:45:03)

A co myślicie o gitarce schecter demon sbk?
Do tego piecyk fender mustang?
Na gitarę mogę tak wydać 1100-1300 a piecyk 300- 500 złociszy tongue

aaa i jeszcze tak głównie chciałbym grac metal bo to chyba ważne dość smile

2,451

Piec ma troche mały gołsnik 8" a gitarka podoba mi sie

2,452 (edytowany przez Alcatraz 2012-03-29 20:51:12)

mam jeszcze pytanie co do Washburna, tym razem tego rx10:
http://allegro.pl/washburn-rx10-mb-rx-1 … 98260.html
co myślicie o tej aukcji?

2,453

Czemu się utarło, że do dobrej gitary można kupić słaby piecyk, ja nie wiem. Już lepiej kupić słabszą gitarę do lepszego pieca.

Epiphone Les Paul Standard Plus + Marshall AFD DIY ;] (full lampa) + Dunlop GCB-95

2,454 (edytowany przez mikel1994 2012-03-30 15:28:03)

@mpx,

chociażby dlatego że kupując przesadnie tanią gitarę która będzie brzęczała, pierdziała, nie będzie stroiła i będzie drewnianym klockiem nie pograsz sobie za dużo, a kupując w miarę dobrze wykonaną gitarę (w sensie poziom wyżej niż skywaye, soundery i inne takie, chociażby jakiś tani cort czy washburn) i używany piec za 150zl pograsz spokojnie. Jeżeli ktoś ma na piec akurat tyle, to niech się moim zdaniem nie zastanawia tylko bierze jakiś używany w tej cenie i cieszy się grą, a nie bez sensu marnuje pół roku rozwijania umiejętności na zbieranie kasy żeby kupić przez wszystkich polecanego kustoma, albo crate. Kiedyś ludzie martwili się żeby mieć do czegokolwiek podłączyć wiosło i nie wybrzydzali czy to dobre, czy nie.

@Alcatraz,

musisz mieć koniecznie nową gitarę?

J&D l80 + T. Burton Greengo + Randall RX75RG2 + Coxx Cg-15

2,455

mikel1994, nie muszę mieć koniecznie nowej ;P

2,456

tylko że np. na allegro, nie ma jakichś ciekawych ofert, chyba będę musiał troszkę poczekać hmm

2,457

Ja nie mówię o mega słabej gitarze tylko normalnej dobrej gitarce z niższej półki. Po co Ci gitara która nie pierdzi jak wzmacniacz za 150zł właśnie tak bedzie grał?

Epiphone Les Paul Standard Plus + Marshall AFD DIY ;] (full lampa) + Dunlop GCB-95

2,458

Żeby nie robić offtopu ale nawiązać do tematu zapytam tu:
Skąd czerpiecie wiedzę na temat gitar elektrycznych i wzmacniaczy. Chodzi mi o czystą teorię w stylu rodzaj przetworników do konkretnego stylu gry, jaki wzmacniacz kupić, jak ustawić pokrętła żeby dały jaki efekt itp.? Szukałem w internecie ale najwięcej jest porad co kupić a nie dlaczego. Boję się, że jest to wiedza, którą każdy musi na własnym garbie zdobyć.

2,459

Właściwie tak jest, po prostu trzeba się tym zajmować i samemu ogrywać, słuchać zdobywać doświadczenie itd., a na początku kupując łatwo popełniać błędy. Jednak głównie chodzi tutaj o czyste osobiste upodobania co do brzmienia. Jeśli chcesz jakieś konkretne rady co do zastosowań higainowych to służę pomocą, ale to już bardziej precyzyjnie pytaj.

2,460

AsiR napisał/a:

Żeby nie robić offtopu ale nawiązać do tematu zapytam tu:
Skąd czerpiecie wiedzę na temat gitar elektrycznych i wzmacniaczy. Chodzi mi o czystą teorię w stylu rodzaj przetworników do konkretnego stylu gry, jaki wzmacniacz kupić, jak ustawić pokrętła żeby dały jaki efekt itp.? Szukałem w internecie ale najwięcej jest porad co kupić a nie dlaczego. Boję się, że jest to wiedza, którą każdy musi na własnym garbie zdobyć.

Ja oprócz zdobywania "na własnym garbie" spędzam też godziny na przeglądaniu for gitarowych i czytaniu jakichś wartościowych wypowiedzi smile

Greco '90 SG 61 Made In Japan + Blackstar HT Studio 20 + Yamaha F310 + thumbpick
GG: 5042784

2,461 (edytowany przez AsiR 2012-04-02 08:03:04)

@GeNeX
Kurde szkoda, liczyłem na jakiś mały poradnik, zakopany gdzieś głęboko, taki od podstaw.
Z for znam
gitarzyści.pl
magazyngitarzysty.pl

Sa jeszcze jakieś godne polecenia?

@Rames
Właśnie problem jest bo ja jeszcze nie mam tych pytań bo nie wiem o co pytać. Gainy, przestery, mellowy, distortiony to wszysto to tylko zbitka liter która nic mi nie mówi. Muszę najpierw poczytać jakieś sensowne tematy na forach. tak jak radzi GeNeX

2,462 (edytowany przez mikel1994 2012-04-02 08:39:15)

Jeśli Ci to coś pomoże...

Masz gitarę elektryczną:

Rodzajów nie trzeba tłumaczyć, zobacz sobie zdjęcia.

Gitara ma gryf który może być wkręcany (bolt-on), lub wklejany (wciskany właściwie). Wkręcane z tego co mi wiadomo (mogę się mylić) - używane są raczej w stratocasterach i dają większy attack, a wklejane w les-paulach dajac większy/dłuższy/lepszy sustain.

Posiada przetworniki. Masz dwa podziały - aktywne i pasywne. Pasywne to takie które widujesz we wszystkich standardowych gitarach, a aktywne potrzebują dodatkowego źródła zasilania, np. baterii. Jaka jest różnica? Nie wiem.
Drugi podział jest taki, że mogą być to single coile i humbuckery. Różnice w wyglądzie sobie sam możesz zobaczyć na zdjęciach. Single służą do grania raczej bluesa, lżejszych rodzajów muzyki, humbuckery do rocka/metalu. Po pierwsze konstrukcja humbuckerów powoduje mniej szumów (które są wzmacniane na przesterze), przez co same podłaczenie single coilów do wzmacniacza i przesterowanie sygnału będzie powodowało "BZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ". Druga sprawa jest taka, że humbuckery dają dużo "mroczniejszą" barwę dźwięku, co też się sprawdza lepiej w cięższych gatunkach. Dodatkowo są różne kombinacje ułożeń przetworników na gitarze. Najbardziej typowe to HH, HSS, HSH (liczy się od mostka, h znaczy humbucker, s - single coil). Do grania cięższych gatunków potrzebny jest raczej humbucker pod mostkiem (to trzeba usłyszeć żeby czuć różnicę, po prostu uwierz), humbucker przy podstrunnicy służy raczej do grania sekcji rytmicznych. Dla niezdecydowanych poleca się HSS ;D A właściwie to nie wiem co daje takie rozwiązanie oprócz pewnego rodzaju uniwersalności. W każdej gitarze masz też przełącznik który pozwala zmieniać które przystawki są włączone. W les paulach np. zazwyczaj masz trójpozycyjny (1 - humbucker przy mostku, 2- oba humbuckery, 3 - humbucker przy podstrunnicy). Oczywiście są pewne odstępstwa od normy, np. Yngwie Malmsteen napierdzielający metal na singlach.

Gitarę podłączasz kablem. Kable mogą być ekranowane. Pojedynczo, lub nawet podwójnie. Jest to rodzaj zabezpieczenia przed zakłóceniami (szumami itd).

Na drodze gitara - piec może być dużo efektów gitarowych. Od bramek szumów (zmniejszanie szumów), przez wah wahy (kaczki? to trzeba usłyszeć), kostki distortion, reverby i inne takie. Efekty mogą być cyfrowe, lub... Lub nie cyfrowe (Tranzystorowe może? kto wie).

Podłaczenie do wzmacniacza... No właśnie. Możemy podłączyć do comba, albo do heada. Jak podłaczymy do heada gitarowego, to mamy tam sam wzmacniacz który następnie trzeba podłączyć do kolumny. Combo ma w sobie od razu głośnik.

Wzmacniacze dzielimy na 3 rodzaje - lampowe, tranzystorowe i cyfrowe. Różnica jest w budowie i to trudno tłumaczyć jak się na tym nie zna, oraz oczywiście w dźwięku.

W combie lub headzie gitarowym mogą być wbudowane różne efekty.

przystawka = przetwornik - dzięki zjawisku indukcji magnetycznej zamienia "drganie strun" na impuls elektryczny o określonych właściwościach, który później wzmacniacz wzmacnia i wysyła do głośnika.

amplifier, preamp, końcówki mocy i inne takie - wszystko z tym związane masz wbudowane  w combach (chyba ;D), amplifier to oczywiście wzmacniacz (skrót to amp), reszta mnie nie szczególnie interesuje.

Przester = distortion - przesterowanie sygnału, dzięki czemu dźwięk jest taki... ostry. No wiesz chyba jaka jest różnica między brzmieniem Slayera, a gitary akustycznej?

clean - odtwarzanie dźwięku gitary bez przesterowanego dźwięku, brzmi podobnie do gitary akustycznej

gain - poziom przesterowania dźwięku, im więcej gainu dodajesz tyym większy szatan się wydobywa z głośników.

hi gain - rodzaj brzmienia jakby - maksymalne przesterowanie sygnału.

reverb - pogłos, coś w rodzaju echa

equalizer - korektor muzyczny. Dźwięk w skrócie można podzielić na wysokie, niskie i średnie tony. Za pomocą najczęściej gałek możesz wydobywać któreś z tych częstotliwości.

sustain - wybrzmiewanie gitary. Im dłuższy/większy/lepszy sustain tym dłużej Twoja gitara będzie grać (tzn. jak szarpniesz za strunę w dwóch gitarach i jedna ucichnie po 10 sekundach, druga po 30 - to ta druga ma dłuższy/lepszy/wiekszy sustain)

Nie wiem o czym jeszcze mógłbym napisać.

A teraz poprawiać mi błędy, żeby głupot nie zapamiętał i żeby mnie czegoś nauczyć.

2,463

mikel1994 napisał/a:

Jeśli Ci to coś pomoże...

Masz gitarę elektryczną:

Rodzajów nie trzeba tłumaczyć, zobacz sobie zdjęcia.

Masz na myśli kształty? Les Paul, Stratocastery, Flying V i mnóstwo innych?

Gitara ma gryf który może być wkręcany (bolt-on), lub wklejany (wciskany właściwie). Wkręcane z tego co mi wiadomo (mogę się mylić) - używane są raczej w stratocasterach i dają większy attack, a wklejane w les-paulach dajac większy/dłuższy/lepszy sustain.

Czy jest między nimi jakaś różnica w użytkowaniu poza dźwiękiem? Mógłbyś rozwinąć co to attack, wikipedia mówi, że to narastanie ale nie wiem jak to przełożyć na dźwięk?

Posiada przetworniki. Masz dwa podziały - aktywne i pasywne. Pasywne to takie które widujesz we wszystkich standardowych gitarach, a aktywne potrzebują dodatkowego źródła zasilania, np. baterii. Jaka jest różnica? Nie wiem.
Drugi podział jest taki, że mogą być to single coile i humbuckery. Różnice w wyglądzie sobie sam możesz zobaczyć na zdjęciach.

Humbucker to taka płytka pod którą są dwa single a single to jeden pasek?

Single służą do grania raczej bluesa, lżejszych rodzajów muzyki, humbuckery do rocka/metalu. Po pierwsze konstrukcja humbuckerów powoduje mniej szumów (które są wzmacniane na przesterze), przez co same podłaczenie single coilów do wzmacniacza i przesterowanie sygnału będzie powodowało "BZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ". Druga sprawa jest taka, że humbuckery dają dużo "mroczniejszą" barwę dźwięku, co też się sprawdza lepiej w cięższych gatunkach. Dodatkowo są różne kombinacje ułożeń przetworników na gitarze.

Czy dwa single obok siebie położone w przeciwnych kierunkach (czyli humbucker) mam traktować jak humbuckera czy SS? Chodzi mi o to ustawienie HSS czy to nie to samo co HH?
Rozumiem, że przesłuchanie różnic na własnym garbie to podstawa smile

Najbardziej typowe to HH, HSS, HSH (liczy się od mostka, h znaczy humbucker, s - single coil). Do grania cięższych gatunków potrzebny jest raczej humbucker pod mostkiem (to trzeba usłyszeć żeby czuć różnicę, po prostu uwierz), humbucker przy podstrunnicy służy raczej do grania sekcji rytmicznych. Dla niezdecydowanych poleca się HSS ;D A właściwie to nie wiem co daje takie rozwiązanie oprócz pewnego rodzaju uniwersalności. W każdej gitarze masz też przełącznik który pozwala zmieniać które przystawki są włączone. W les paulach np. zazwyczaj masz trójpozycyjny (1 - humbucker przy mostku, 2- oba humbuckery, 3 - humbucker przy podstrunnicy). Oczywiście są pewne odstępstwa od normy, np. Yngwie Malmsteen napierdzielający metal na singlach.

Gitarę podłączasz kablem. Kable mogą być ekranowane. Pojedynczo, lub nawet podwójnie. Jest to rodzaj zabezpieczenia przed zakłóceniami (szumami itd).

Z mojej praktyki audiofilskiej mocne ekranowanie kabla nie ma znaczenia w domowej sieci, czy tak samo jest z gitarą?

Na drodze gitara - piec może być dużo efektów gitarowych. Od bramek szumów (zmniejszanie szumów), przez wah wahy (kaczki? to trzeba usłyszeć), kostki distortion, reverby i inne takie. Efekty mogą być cyfrowe, lub... Lub nie cyfrowe (Tranzystorowe może? kto wie).

Cyfrowe znaczy, że jest procesor dźwiękowy a nie cyfrowe to np. sprężyna, lampa itp?

Podłaczenie do wzmacniacza... No właśnie. Możemy podłączyć do comba, albo do heada. Jak podłaczymy do heada gitarowego, to mamy tam sam wzmacniacz który następnie trzeba podłączyć do kolumny. Combo ma w sobie od razu głośnik.

Combo wzmacnia sygnał wychodzący z gitary i tylko to czy jeszcze oczyszcza lub modyfikuje dźwięk? Head w takim razie to sam głośnik?

Wzmacniacze dzielimy na 3 rodzaje - lampowe, tranzystorowe i cyfrowe. Różnica jest w budowie i to trudno tłumaczyć jak się na tym nie zna, oraz oczywiście w dźwięku.

Dochodzimy do najciekawszego. Czy lampa jest bardzo wrażliwa na wstrząsy? Generalnie z tego co się orientuję lampy dają najlepszą jakość dźwięku taka sama jakość przy tranzystorze jest dużo droższa? Warto zawracać sobie głowę cyfrowymi? Różnicę w dźwięku da radę opisać tak jak humbuckery lub single czy są bardziej subtelne i trzeba na własnym garbie sprawdzić?

W combie lub headzie gitarowym mogą być wbudowane różne efekty.

Da coś mnożenie efektów? Podłączam pedał, z niego pogłos sprężynowy i mnóstwo innych pierdół co się stanie smile

przystawka = przetwornik - dzięki zjawisku indukcji magnetycznej zamienia "drganie strun" na impuls elektryczny o określonych właściwościach, który później wzmacniacz wzmacnia i wysyła do głośnika.

amplifier, preamp, końcówki mocy i inne takie - wszystko z tym związane masz wbudowane  w combach (chyba ;D), amplifier to oczywiście wzmacniacz (skrót to amp), reszta mnie nie szczególnie interesuje.

Przester = distortion - przesterowanie sygnału, dzięki czemu dźwięk jest taki... ostry. No wiesz chyba jaka jest różnica między brzmieniem Slayera, a gitary akustycznej?

clean - odtwarzanie dźwięku gitary bez przesterowanego dźwięku, brzmi podobnie do gitary akustycznej

gain - poziom przesterowania dźwięku, im więcej gainu dodajesz tyym większy szatan się wydobywa z głośników.

hi gain - rodzaj brzmienia jakby - maksymalne przesterowanie sygnału.

reverb - pogłos, coś w rodzaju echa

equalizer - korektor muzyczny. Dźwięk w skrócie można podzielić na wysokie, niskie i średnie tony. Za pomocą najczęściej gałek możesz wydobywać któreś z tych częstotliwości.

sustain - wybrzmiewanie gitary. Im dłuższy/większy/lepszy sustain tym dłużej Twoja gitara będzie grać (tzn. jak szarpniesz za strunę w dwóch gitarach i jedna ucichnie po 10 sekundach, druga po 30 - to ta druga ma dłuższy/lepszy/wiekszy sustain)

Znowu na własnym garbie z gitarką trzeba usiąść i pobawić się efektami? Czytałem, że wzmacniacz dobiera się do gatunku muzyki. Jak dobrać jaki? Jakiego schematu użyć? Chciałbym grać bardzo szerokie spektrum muzyki od lekkich Beatlesów po ciężkie brzmienie Guns n' Roses ale chciałbym też zachować balans. Są jakieś uniwersalne kolumny?

Nie wiem o czym jeszcze mógłbym napisać.

A teraz poprawiać mi błędy, żeby głupot nie zapamiętał i żeby mnie czegoś nauczyć.

Generalnie bardzo dziękuję za Twój post. Zdecydowanie rozwiałeś moje wątpliwości odnośnie przetworników. Boldem zaznaczyłem moje pytania do Twojego tekstu, byłbym wdzięczny gdybyś na nie odpowiedział smile

2,464

AsiR napisał/a:

Masz na myśli kształty? Les Paul, Stratocastery, Flying V i mnóstwo innych?

Tak, dokładnie o to mi chodziło.

Czy jest między nimi jakaś różnica w użytkowaniu poza dźwiękiem? Mógłbyś rozwinąć co to attack, wikipedia mówi, że to narastanie ale nie wiem jak to przełożyć na dźwięk?

Sam nie wiem czy to dobrze rozumiem, ale no... Trudno mi to wytłumaczyć. Opierając się wikipedią i tym, że to jest "narastanie" możnaby to rozumieć w ten sposób, że im większy attack, tym szybciej po uderzeniu w struny mamy "najmocniejszy" dźwięk który się wydobędzie z gitary. Większa moc, większa dynamika.

Humbucker to taka płytka pod którą są dwa single a single to jeden pasek?

Humbucker i single coil to dwa zupełnie inne przetworniki, zupełnie inaczej zbudowane. Rzeczywiście humbucker wygląda czasem jakby był połaczeniem dwóch singlów, ale tak nie jest, mimo że tak wygląda i można tak je rozróżniać.

Czy dwa single obok siebie położone w przeciwnych kierunkach (czyli humbucker) mam traktować jak humbuckera czy SS? Chodzi mi o to ustawienie HSS czy to nie to samo co HH?
Rozumiem, że przesłuchanie różnic na własnym garbie to podstawa smile

Jeszcze raz powtarzam że humbucker to nie są dwa single coile złączone ze sobą. To tylko tak wygląda smile

Tu masz HSS http://muzyczny.net/sklep/galerie/s/squ … a_2458.jpg
a tu HH http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c … s_Paul.jpg
A tu HH z humbuckerami w puszce http://s3files.core77.com/blog/images/L … oldtop.JPG

Nie wiem czy te zabudowane się różnią czymś od tych niezabudowanych, w sensie humbuckery.

Z mojej praktyki audiofilskiej mocne ekranowanie kabla nie ma znaczenia w domowej sieci, czy tak samo jest z gitarą?

nie znam się smile

Cyfrowe znaczy, że jest procesor dźwiękowy a nie cyfrowe to np. sprężyna, lampa itp?

Dokładnie tak.

Combo wzmacnia sygnał wychodzący z gitary i tylko to czy jeszcze oczyszcza lub modyfikuje dźwięk? Head w takim razie to sam głośnik?

Head jest samym wzmacniaczem i może wyglądać tak http://imageshack.us/photo/my-images/84 … fffff.jpg/

Najbardziej typowym widokiem na koncertach jest head stojący na kolumnie (kolumnach) http://www.mikephillipsguitar.com/med%2 … itejpg.jpg

Combo to wzmacniacz z głosnikiem. Czyli taki głosnik z gałkami ;D http://profile.ultimate-guitar.com/prof … mage_0.jpg

Dochodzimy do najciekawszego. Czy lampa jest bardzo wrażliwa na wstrząsy? Generalnie z tego co się orientuję lampy dają najlepszą jakość dźwięku taka sama jakość przy tranzystorze jest dużo droższa? Warto zawracać sobie głowę cyfrowymi? Różnicę w dźwięku da radę opisać tak jak humbuckery lub single czy są bardziej subtelne i trzeba na własnym garbie sprawdzić?

W życiu nie grałem na wzmacniaczu lampowym i nie miałem świadomości że taki słyszę, więc nie wiem nic o wstrząsach. Lampy grają po prostu "inaczej", bardziej oldschoolowo. W dodatku żeby zyskać mocno przesterowany sygnał trzeba je rozkręcić mocno. Im głośniej tym bardziej szatańsko.

Wzmacniacze tranzystorowe są chyba tańsze od lampowych, jednak lampa 10w gra o wiele głosniej od tranzystora 10w.

Cyfrowe? Zależy od gustu. Przede wszystkim żeby mieć porządną cyfrę trzeba dużo zapłacić. Wg. niektórych brzmienie z cyfrowych wzmacniaczy jest "plastikowe". W każdym razie większość naszych ulubionych zespołów jak na scenie wychodzi z pełnymi paczkami marshalla, tak w studiu prawdopodobnie nagrywa na cyfrach.

A różnice w brzmieniu pewnie są, ja tak jak pisałem, nie byłem świadomy nigdy że słyszę wzmacniacz lampowy.

W cyfrach jest fajne to, że ma się masę różnych bajerów i presetów. Co prawda mi to do szczęścia nie byłoby potrzebne, ale niektórych może bawić zmiana brzmienia jednym przyciskiem z bluesowego na crunch, później na vintage, metal i w końcu hi-gain. W reszcie wzmacniaczy masz zazwyczaj kanał przesterowany i czysty, na przesterowanym masz gałkę "gain" i tyle.

Da coś mnożenie efektów? Podłączam pedał, z niego pogłos sprężynowy i mnóstwo innych pierdół co się stanie smile

Efekty będą się na siebie nakładać, a co się ma stać. Pewnie nic nie wybuchnie. Radzą tylko żeby nie podłączać cyfrowych efektów do cyfrowego wzmacniacza, bo dupa będzie a nie brzmienie dobre.

Znowu na własnym garbie z gitarką trzeba usiąść i pobawić się efektami? Czytałem, że wzmacniacz dobiera się do gatunku muzyki. Jak dobrać jaki? Jakiego schematu użyć? Chciałbym grać bardzo szerokie spektrum muzyki od lekkich Beatlesów po ciężkie brzmienie Guns n' Roses ale chciałbym też zachować balans. Są jakieś uniwersalne kolumny?

Wzmacniacza się chyba nie dobiera pod rodzaj muzyki, raczej stara się kupić jak najlepszy w cenie którą się może wydać. Rzecz w tym tylko, że niektóre comba mają mocniejszy przester, inny gorszy i raczej tym się sugerują. Najlepiej albo się przejść do sklepu i posłuchać interesującego nas wzmacniacza, albo na youtubie szukać próbek dźwięku. A wcześniej się poradzić na jakimś forum w odpowiednim dziale podając informację ile się chce wydać.

Nie przesadzajmy, brzmienie guns'n'roses nie jest wcale takie ciężkie i chyba uciągnie je praktycznie każdy wzmacniacz, a przynajmniej tak mi się wydaje.

Do domowego grania jak najbardziej wystarczy zwykły piecyk (combo) 10-15 watowy. Na próby żeby przebić się przez perkusję trzeba mieć podobno z 30 watt, a to też wystarczy pewnie na koncerty w małych salkach dla niedużej liczby ludzi.

2,465

Poczytałem trochę wikipedię i tam jest napisane, że pierwsze gitary elektryczne z single coilami miały to do siebie, że przenosiły na dźwięk zakłócenia sieci. Sprawa zrozumiała, potem ktoś wpadł na pomysł, żeby położyć obok siebie dwa single, ale popuścić prąd w odwrotnych kierunkach żeby zakłócenia sieci nawzajem się znosiły i tak powstał humbucker. Stąd moje pytanie i te rozbieżności odnośnie humbuckera. Dlatego to co piszesz o różnicach w budowie single coila i humbuckera wydaje mi się niezrozumiałe bo wg. wikipedii różnicą w budowie jest tylko ilość? Dobrze to rozumiem?

Z tymi lampami chodziło mi o to czy się tłuką gdybym ją kopnął czy szalał?

2,466

Ja tylko powtarzałem głupoty które ktoś kiedyś na jakimś forum napisał.

Cytując wikipedię:
"Humbucker to w zasadzie dwa single, umieszczone obok siebie "na styk", wzdłuż gryfu."

A więc ja się myliłem i dzięki Tobie się czegoś nauczyłem smile

A co do tych lamp to nie bardzo rozumiem. Takie wzmacniacze wyglądają jak normalne wzmacniacze, mają obudowę, a lampowy jest tak nazywany bo ma jakieśtam rozwiązanie elektroniczne związane z lampami chyba elektronowymi, a nie że jest to jakaś duża lampa e, nie... Chyba źle Cię zrozumiałem.

2,467

Czyli, jeśli mamy te przełączniki jak w Les Paulach, na który przetwornik puścić prąd to mając HSS możemy zrobić z niego np. SSS bo odłączymy jednego singla w humbuckerze albo HH bo zmienimy kierunek prądu w SS?

Lampowy generalnie bardziej mnie przekonuje ale jestem osobą żywiołową, boję się, że jeśli przewróci się to te cenne lampy szlag trafi. W końcu to szkło jest (tak mi się wydaje, jestem tylko teoretykiem). Pytanie zadam w inny sposób, czy udało się komuś stłuc lampę we wzmacniaczu lampowym?

2,468

Co masz namyśli mówiąc: "Z mojej praktyki audiofilskiej mocne ekranowanie kabla nie ma znaczenia w domowej sieci, czy tak samo jest z gitarą?" ?

"Nie przesadzajmy, brzmienie guns'n'roses nie jest wcale takie ciężkie i chyba uciągnie je praktycznie każdy wzmacniacz, a przynajmniej tak mi się wydaje. "
Charakterystyczne brzmienie Slasha jest praktycznie nie do podrobienia, a w głównej mierze zależy od wzmacniacza. wink

Wzmacniacza się chyba nie dobiera pod rodzaj muzyki

To żeś jebnął, wzmacniacz bardziej wpływa na brzmienie niż sama gitara smile

2,469

@mpx mam na myśli to, że używałem kabla dołączonego do słuchawek a potem założyłem jakiś ekranowany powlekany oplatany super hiper po 1,5 bańki za metr i żadnej różnicy nie słyszałem. Specjalnie testowałem nawet przy skrajnych warunkach i nic.

Wszystko jest do podrobienia. smile To co napisałeś trochę mnie dziwi nawet bo skoro to nie technika gry wpływa na unikalne brzmienie to w takim razie ktoś z takim wzmacniaczem grałby podobnie?

2,470

Nie mówiłem nic o technice gry, nie przeinaczaj moich słów. Mówiłem o brzmieniu samego sprzętu, bo o dziwo sam sprzęt też różni się brzmieniem, niezależnie od grajka.

A co do kabla za 150zł do słuchawek to umrę ze śmiechu big_smile

2,471 (edytowany przez AsiR 2012-04-02 16:24:59)

Napisałeś, że w głównej mierze, czyli jak dla mnie tak 70% efektu to wzmacniacz na całą resztę zostaje 30% (20% technika i 10% gitara?) czyli ta technika ma mniejszy wpływ na efekt niż wzmacniacz. Jest to dla mnie niezrozumiałe. Wystarczy mu podpieprzyć wzmacniacz i mogę grać jak Slash?

Edit:
dycha - 10
stówa - 100
patyk - 1000
(mała) bańka - 10 000
duża bańka - 100 000
kafel - 1 000 000

Oczywiście cena to żart był. tongue Fakt faktem, że kabel był grubawy i z tego co widziałem to miał jakieś specjalne oploty żeby rozładowywać wszystkie zakłócenia. Cuda na kiju generalnie. A wszystko na darmo.

2,472

Jezu...Mówię że NIEZALEŻNIE OD GRAJĄCEGO, to aż tak trudne do wyobrażenia?
To znaczy że jak jeden grajek weźmie jedną gitarę to wpinając się do różnych wzmacniaczy osiągnie różne brzmienie (barwę dźwięku) zupełnie tu nie chodzi o styl gry, czyli to co odróżnia gitarzystów.
Co do kabla to akurat, żadne cuda na kiju tylko Ty nie wiedziałeś co robisz, ani właściwie po co robisz. Zresztą jak większość audiofilii...

2,473 (edytowany przez lis1994 2012-04-02 19:42:15)

AsiR napisał/a:

dycha - 10
stówa - 100
patyk - 1000
(mała) bańka - 10 000
duża bańka - 100 000
kafel - 1 000 000

Zaskoczę cię kafel to 1000 a nie 1 000 000; to określenie wzięło się najprawdopodobniej od określenia 1k inaczej 1*10^3=1000

A na brzmienie składa się praktycznie wszystko: struny, kable, wzmacniacz a nawet to ile dana gitara ma lat i ile była grana (przykładowo dwie takie same gitary zagrają inaczej jeśli jedna była ogrywana dajmy na to przez 1000 godzin a druga przez 100 godzin)

PS: Pierwszy na setnej stronie cool

"Gitara jest ludzką duszą wysyłającą wiadomość poprzez sześć strun."
Yamaha F-310
Schecter Omen Extreme DVS + Laney LV 100 + Soldano Atomic 5W [DIY] + Line 6 Floor POD

2,474

Kurde, ale jeden koleś wywołał dyskusję i natłok głupot. Do gitary muszą być ekranowane kable, szczególnie jeśli grasz na przesterze - wzmacniasz i kompresujesz sygnał czyli wzmacniasz szumy. Taka jest też główna różnica w pickupach aktywnych i pasywnych - aktywne są ekranowane i prawie wcale nie łapią szumów, przy podobnym albo większym poziomie sygnału gitary w stosunku do pasywnych.

Na brzmienie składa się oczywiście to co Lis napisał w mniejszym lub większym stopniu, oczywiście najważniejszy jest wzmacniacz lub efekt cyfrowy oraz gitara. Nie można jednak zapominać o czynniku ludzkim i o technice gry. Mówicie, że gitarzysta nie ma wpływu na brzmienie, na jego barwę? Wg mnie ma spory np. tak prosta sprawa jak siła uderzenia w strunę. Sam nagrywam utwory z kolegą, który kostkuje dużo mocniej niż ja i nagrywając na tym samym sprzęcie wyraźnie słychać różnice w brzmieniu wynikającą z siły uderzeń, sposobu tłumienia itp.

Co do gryfu wklejanego, czy wkręcanego to o różnicy w brzmieniu nic nie wiem, za to wiem, że jest różnica w wygodzie kiedy gramy na wysokich progach. Wklejany nie zajmuje tyle miejsca, nie ma zgrubienia i jest wygodniej grać wysokie solówki itd. To jaki jest gryf w gitarze nie zależy od kształtu gitary tylko od producenta, modelu. Wklejane gryfy są zazwyczaj w droższych gitarach, bo są wygodniejsze, ale i trudniejsze w wyprodukowaniu.

2,475

Rames napisał/a:

Mówicie, że gitarzysta nie ma wpływu na brzmienie, na jego barwę? Wg mnie ma spory np. tak prosta sprawa jak siła uderzenia w strunę. Sam nagrywam utwory z kolegą, który kostkuje dużo mocniej niż ja i nagrywając na tym samym sprzęcie wyraźnie słychać różnice w brzmieniu wynikającą z siły uderzeń, sposobu tłumienia itp.

Dokładnie tak! Brzmienie to nie tylko gałki na piecu czy przetworniki w gitarze. O brzmieniu w dużej mierze decyduje feeling gitarzysty.

Rames napisał/a:

Co do gryfu wklejanego, czy wkręcanego to o różnicy w brzmieniu nic nie wiem, za to wiem, że jest różnica w wygodzie kiedy gramy na wysokich progach. Wklejany nie zajmuje tyle miejsca, nie ma zgrubienia i jest wygodniej grać wysokie solówki itd. To jaki jest gryf w gitarze nie zależy od kształtu gitary tylko od producenta, modelu. Wklejane gryfy są zazwyczaj w droższych gitarach, bo są wygodniejsze, ale i trudniejsze w wyprodukowaniu.

Z tego co wiem to gitary z gryfem przykręcanym mają lepszy atak (siłę narastania dźwięku po uderzeniu w strunę czy coś w tym stylu) za to gorszy sustain, natomiast dla gitar z gryfem wklejanym jest odwrotnie. Oczywiście mogę się mylić bo gdzieś mi się to tylko o uszy obiło.

"Gitara jest ludzką duszą wysyłającą wiadomość poprzez sześć strun."
Yamaha F-310
Schecter Omen Extreme DVS + Laney LV 100 + Soldano Atomic 5W [DIY] + Line 6 Floor POD

2,476

Co do wzmacniacza, z tego co zdążyłem się zorientować to ludzie starają się kupić jak najlepszy piec, a brzmienie w ostateczności mieć dzięki efektom, no ale mam może jakiś dziwnych znajomych.

Co do kształtu gitary i wklejanych gryfach, podając przykład miałem na myśli gibsonowskie les paule, źle się po prostu wyraziłem. 

Głupoty, czy nie. Przynajmniej starałem się pomóc i zweryfikować swoją marną wiedzę ;D

2,477

Warte jest to coś

http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g … kx5-fr-bkm

Bo gc mnie zawiodlo dowioza mi schectera w maju........

I nie wiem czy czekac

a i 2 sprawa

Poczytalem troche i podobno Crate FW 15 R łapie radia to prawda? bo tez mi go oferowali

2,478

Maj, to nie tak długo... W niektórych sklepach możesz nawet pół roku czekać. tongue       A cort za schectera, to chyba słaby wybór.

2,479 (edytowany przez Bezimienny 2012-04-25 19:03:12)

Niestety nie dotarły.
Schecter - maj lub czerwiec
Kustom - termin jeszcze nieznany.

Wiec raczej bedzie pod koniec maja sad
I oby byla...

2,480

@Bezimienny: ja mam corta kx5 na sprzedaż, stan idealny, skąd jesteś? ;P