2,361

Odp: [Gitara Elektryczna] Co Wybrać?

to wtakim razie ja mam strasznie beznadziejny egzemplarz albo poprostu do tego nie mam talentu:)

2,362

A na co w nim narzekasz? Porównam ze swoją gitarą, ew. pomogę.
Ofc. nie ma porównania do Takamine za 2 tysiące które ogrywałem, ale mój egzemplarz to na prawdę porządna gitarka.

Greco '90 SG 61 Made In Japan + Blackstar HT Studio 20 + Yamaha F310 + thumbpick
GG: 5042784

2,363

może jest to spowodowane tym że częściej gram na elektryku ale na akustyku muszę bardzo mocno przyciskać struny na gryfie żeby wydobył się czysty dzwięk bez brzęczenia

2,364

mundziman, to normalne, moja kolezanka ktora gra na gitarze 15 lat tez ma ten problem, w zespole gra na elektryku a jak przyszlo jej przy mnie na akustyku zagrac, to male problemy miala, jakbys dluzej na akustyku posiedzial to nie mialbys ich smile

Oabliss here ~~
Takamine G320 i pickup Shadow SH330 Soon

2,365

ale jakoś do elektryka mnie bardziej ciągnie więc przy nim zostane a akustyk zawsze się przyda to co myślicie o tele??

2,366

Telecaster dobry, chociaz i tak brałbym cos z ukladem SSS poniewaz na tym ukladzie wszystko sie zagra big_smile a na tele to predzej cos jazzowego chyba? nie wiem nie znam sie akurat na tele big_smile ale wiem ze ten tele nie jest zly, poczytaj jeszcze cos na innych forach co o nim pisza itp smile

Oabliss here ~~

2,367

mundziman napisał/a:

może jest to spowodowane tym że częściej gram na elektryku ale na akustyku muszę bardzo mocno przyciskać struny na gryfie żeby wydobył się czysty dzwięk bez brzęczenia

Serio? Dla mnie leciutko.
Może dlatego, że gram już sporo czasu na akustyku i poświęcam mu trochę czasu.
Jakie masz struny?

Btw. ja osobiście nie wziąłbym gitary bez humba.
Mam 2x humbucker z rozłączanymi cewkami.

Greco '90 SG 61 Made In Japan + Blackstar HT Studio 20 + Yamaha F310 + thumbpick

2,368

właśnie czytałem że ten tele w tym przedziale do tysiąca zł to najleprzy jest a co do akustyka to mam założone ELIXIR PHOSPHOR BRONZE 10-47 tak więc zajebiszcze struny ale już troche stare bo ponad pół roku mają

2,369

@genex
Wiekszosc ludzi mowi ze na SSS wszystko sie wyciagnie, od hard rzeczy po chill

Oabliss here ~~

2,370

Jakiego elektryka polecili byście początkującemu gitarzyście? Coś w przestępnej cenie. smile

2,371

Cort m200 taiego jak ja mam 400zł i moge sprzedac gitara na początek bardzo fajna

2,372

mundziman napisał/a:

właśnie czytałem że ten tele w tym przedziale do tysiąca zł to najleprzy jest a co do akustyka to mam założone ELIXIR PHOSPHOR BRONZE 10-47 tak więc zajebiszcze struny ale już troche stare bo ponad pół roku mają

Stare struny mocno pogarszają wygodę gry, może dlatego aż tak niewygodnie.

2,373 (edytowany przez Rames 2012-02-24 22:37:05)

Sklerotyk napisał/a:

Telecaster dobry, chociaz i tak brałbym cos z ukladem SSS poniewaz na tym ukladzie wszystko sie zagra big_smile

LOL

2,374

Przynajmniej na wiekszosci forach tak slyszalem o,O

Oabliss here ~~

2,375

w XV wieku palili 'czarownice' bo wiekszośc słyszała że posługują się one magią, a skoro większośc coś mówi to musi byc prawda, no nie ma innej możliwości o_0

btw jeżeli nie jesteście czegoś pewni to tego nie piszcie i nie rozpowiadajcie, oczywiście że jak by sie uprzec to i na ukulele zagra sie death metal no ale bez przesady

2,376

ale chyba się zdecyduje na to tele bo chcę troche bluesa pograc

2,377

mundziman napisał/a:

ale chyba się zdecyduje na to tele bo chcę troche bluesa pograc

Z humbem na pokładzie?

2,378

mundziman napisał/a:

chcę troche bluesa pograc

http://www.youtube.com/watch?v=VYvXQflsFTs
http://www.thomann.de/pl/johnson_jm998s_dobro.htm
Mówisz masz big_smile

Poza byciem gitarzystą, jestem wielkim fanem gitary. Kocham ten cholerny instrument. - Steve Vai
//Washburn WI24 (TESLA Plasma 2 set) -> VOX V845 -> Ashdown G60R, Epiphone DR100
GG: 7365993

2,379

Mi też Dobro się podobają big_smile
Te brzmienie jest takie... inne smile

2,380

A jest dostępny w wersji Zło?

2,381

qrde fajna gitarka ale za droga na moją kieszeń

2,382

Rames napisał/a:

A jest dostępny w wersji Zło?

Niestety, nie jest to gitara dla tru metalowców.

Poza byciem gitarzystą, jestem wielkim fanem gitary. Kocham ten cholerny instrument. - Steve Vai
//Washburn WI24 (TESLA Plasma 2 set) -> VOX V845 -> Ashdown G60R, Epiphone DR100

2,383 (edytowany przez GeNeX 2012-02-26 14:24:23)

mundziman napisał/a:

qrde fajna gitarka ale za droga na moją kieszeń

Niestety dobre Dobro mają to do siebie, że dobrze kosztują.

2,384

Witam wszystkich! smile

Mam pytanie na które oczekuje szybkiej odpowiedzi. Planuje kupić gitarę elektryczną i będąc w sklepie muzycznym sprzedawca zaproponował mi Washburn-a rx10 (o dziwo tańsza gitarka niż mój przedział cenowy) Sam szukając wczesniej informacji w internecie natknąłem się na Yamaha Pacifica (model 012 oraz 112J) i teraz nie wiem którą gitarę wybrać.
Dodam, że na gitarze elektrycznej dopiero uczę sie grać, wcześniej uczyłem się na akustyku marnej jakości (struny wiszące wysoko nad gryfem hmm) i nie chciałbym znowu kupić "bubla" do powieszenia na ścianie...

Na gitarę przeznaczone mam do 800zł Do tego planuje kupić wzmacniacz Fender Mustang I (wiele pochlebnych opinii na jego temat można wyczytać )

Proszę o pomoc w wyborze tej gitary bo wg sprzedawcy nie warto dokładać 300zł do tej yamahy bo to ponoć ta sama klasa co Washburn i radził mi zamiast do gitary to dołożyć do piecyka. A jakie jest wasze zdanie na ten temat? O Washburnie ciężko cokolwiek wyczytać w internecie  za to Yamaha z serii Pacifica w internecie rozsławiona jest jako "sprzęt dla początkujących" 
Martwi mnie jeszcze sprawa tych mostków z "wajchą" bo mają je obie gitary, a mostek taki ponoć nie jest dobry "dla początkującego" ponieważ mogą powodować szybsze rozstrajanie sie gitary...  Proszę o szybką odpowiedź, ponieważ gitarę muszę kupić jak najszybciej (mam lekcje w muzycznej wykupione, a nie ma na czym ćwiczyc w domu sad )

2,385

Washburny są ok, chociaż można trafić na gorzej wykonany model, ale na to nie ma chyba rady, jeśli kupujemy tanie gitary. Tyle, że ten ruchomy mostek to jak zauważyłeś zły pomysł, dlatego proponuję Washburna np RX12 albo WIN14.

2,386 (edytowany przez SpeedeM 2012-03-03 10:16:52)

A ta Yamaha? Ogólnie bardziej mi sie ona podoba, ale jeżeli nie bedzie miedzy nią a Washburnem różnicy jakościowej to nie ma sensu tracić dodatkowej kasy.

Podane przez Ciebie Washburny WIN14 i RX12 mają dwa przetworniki typu humbucker, które z tego co wiem pomagają przy cięższych brzmieniach, a ja poszukuje czegoś w układzie HSS takim jak w yamaha pacifica 112, jest on ponoć bardziej uniwersalny i można zagrać i coś ciężkiego i coś lekkiego wink Mam nadzieje że dobrze mówię?

2,387

Wcale nie jest pwiedziane, że humb = ciężar. Na humbuckerze z małym outputem wszystkiego też nie zagrasz. Ale fakt, HSS bardziej uniwersalny. Ta Yamaha powinna być ok.

2,388

Sorki za pytanie które mogło już paść z tysiąc razy, ale forum ma dużo stron i było by zbyt dużo szukania. Gram na gitarze klasycznej już ponad rok. Myślałam nad zakupem gitary elektrycznej. Do dyspozycji nie mam zbyt dużo pieniędzy bo jest to jakieś 400-600 zł. Może jak dozbieram do więcej. I monotonne pytanie brzmi jaka gitara by się nadawała., Jestem dziewczyna więc gryf nie za szeroki. Coś na wzór Washburn RX12 MB,Washburn WI15 B jeśli chodzi o wygląd.

2,389

@SpeedeM Sam kupiłem miesiąc temu washburna rx 10 i musze przyznać że jest to naprawde fajna gitarka i moim zdaniem faktycznie lepiej dołożyć do pieca te 300 niż do gitary tongue A co do mostka to owszem gitara sie rozstraja ale jeżeli nie będziesz używał wajchy, odkręcisz ją to będzie trzymała strój całkiem dobrze. Jedyny minus jest taki że troszke mi przeszkadzał środkowy singiel na początku, zawsze o niego kostka zahaczałem smile ale juz sie przyzwyczaiłem i mi tak nie przeszkadza.

@DontKillMe w tej cenie rx 12 będzie dobra ale popatrz też na corty, epiphony (choc te nowe są produkowane w chinach i z tego co wiem są średnie), genialną i baardzo tanią gitarą jest też peavey raptor plus. Najlepiej by było gdybyś poszła do jakiegoś sklepu i wypróbowała jakąś gitare, wtedy byś wiedziała czy jest wygodna itd. Możesz też napisać jakie gatunki muzyki chcesz grać. I pamiętaj nie wyglad jest najważniejszy ale brzmienie! big_smile

2,390

Wiem wiem. Najlepiej iść do sklepu i ograć gitarę. Byłam w sklepie riff, ale koleś pokazywał gitary po 1000zł wzwyż.. Powiedział, że to najniższa półka gitar. Ogólnie to słucham rapu(który nie za bardzo nadaje się na gitarę) Grać to różne rodzaje. Szczerze mówiąc nie znam się na nich. Umiem grac parę piosenek dżemu, the cranberries jedną i inne takie. Na pewno nie ciężkie brzmienie. Czytałam sporo na forach i oglądałam filmiki z cortami itp.

2,391

Mam ok 800 zł
Mam okazję kupić Yamahe Pacifice 112 http://allegro.pl/yamaha-pacifica-112-g … 01306.html
Washburna  http://allegro.pl/washburn-mg-701-plus-i2171288703.html

Myślałem jeszcze nad Bulletem LUB Affinity

Szukam czegoś na HSS, chciałbym grać od Rocka/Metal/ Hard Rock/Punk Rock
Mam ok 800 zł, ale jeśli np. jakbym kupił Yamahe, to bym miał więcej na Piecyk
A ogólnie chciałbym kupić do domu Mustanga I Fendera.
Na pewno chciałbym coś układem HSS.

Macie jakieś inne propozycje? Czy brać Yamahae albo Łośka??

2,392 (edytowany przez Sklerotyk 2012-03-04 13:26:48)

ja bym raczej w drozsza gitare celowal, by miec lepsza a potem dluzej poczekac na piec, bo mozesz do kompa podlaczyc gitarre  big_smile

Oabliss here ~~

2,393

@mireck, ten Wash wydaje się być zajefajny. Sam bym go dziabnął gdybym miał kasę.
@up, to co droższe, wcale nie znaczy lepsze.

2,394

@up
no wiadomo, nie wszystko zloto co sie swieci, no ale czasem.. big_smile

Oabliss here ~~

2,395

@dontkliime Skoro nie zamierzasz grać cięższych brzmien to możesz celować w coś w układach sss albo hss. Ja bym ci polecał np:http://www.bigbeat.pl/gitara/gitary/gitary-elektryczne/peavey-raptor-plus-exp-sss-bs-14602/ Jest to naprawde tania gitara a ma świetne opinie, myslę że sie nie zawiedziesz smile Albo washburn rx 10. Do tego jakiś piecyk i masz fajny zestaw.

2,396 (edytowany przez Bezimienny 2012-03-05 08:32:15)

Witam!

Przerzucam sie z akustycznej gitary na elektryczno. Zamierzam grac metal, jaki piecyk i gitare polecacie?. Mam na nie tak 1100-1300zl.(Moze 1500-1600 ale to jak cos pod koniec roku)  . Z gory dziekuje

Muslalem o tym

Schecter OMEN 6 BLK

Satani, satani in amus dignita
Satani, satani e vade retro sagitta
Schecter Omen 6 + Crate Fw 15 R + Krank Distortion Maximus[DIY]

2,397

@dawcio1994 Gitara fajna. Nie ma ona ruchomego mostka? bo podobno to może być problem. Problemu z kupnem takiej gitary to chyba nie będzie. Iść do sklepu ograć, nawet sklep jest w Warszawie więc nie daleko mam. Spisze sobie model i może w najbliższym  czasie ją obejrzę.

2,398

A co myślicie o tej gitarce? i innych tego typu? Moja mama pracuje w firmie która posiada ten sklep i zniżka mogła by być.
Gitara elektryczna TANGLEWOOD DBT6-STR

2,399

Akurat o tanglewood nie słyszałem ale pewnie jest to coś w stylu ever playa big_smile takie mam wrażenie, moim zdaniem ten peavey byłby 100 razy lepszy, chociaż nie grałem nigdy na tanglewoodzie. A co do mostka, to faktycznie w tanich gitarach takie mostki to nieporozumienie ale jeżeli nie będziesz używać wajchy to powinno być ok. Dobrym pomysłem jest też zablokowanie mostka tongue

2,400

No cóż będę musiała wybrać się do sklepu do Warszawy i obejrzeć wymienioną przez Ciebie gitarkę. A grałeś na niej? W necie jak jakiś filmik jest o niej to nie za dobrej jakości i trudno ocenić.