1,841

Odp: [Gitara klasyczna i akustyczna] Co wybrać?

są fendery, są takamine, za gitarkami tych firm bym patrzył, no i jeszcze ibanezy ale to do ogrania

1,842

A poleciłbyś jakieś konkretne modele tych Takamine, Fenderów, ewentualnie Ibanezów? Z góry dzięki smile

Lag Tramontane T200DCE

1,843

Takamine...hmm...ja mam G320 i się dobrze sprawuje smile

"Naszą największą zaletą nie jest to, że nigdy nie upadamy, ale to, że zawsze potrafimy się podnieść." Ralph Waldo Emerson
--------------------------------------------------
Schecter Diamond Series Omen 6 i Fender Frontman 25R smile

1,844

witam..mam do wyboru dwa akustyki...Fender CD60  lub T.BURTON GREENGO W... co polecacie.. dajcie jakieś opinie  z góry dzięki
pozdo.. darek

1,845

Teoretycznie obydwie propozycje są dobre,a która lepsza? To już zależy tylko od ciebie. Proponuję wizytę w sklepie muzycznym i przymiarkę tych dwóch wioseł.

1,846

Czy zna ktoś jakieś dobre sklepy muzyczne w Warszawie? Bo, gdy już się wybiorę tam, to chcę przynajmniej wiedzieć, gdzie jechać, bo w tym dniu, co pojadę muszę kupić gitarę ;]

Lag Tramontane T200DCE

1,847

Jest jeden mi znany, duży i dość dobry sklep... Ulica bokserska.

Epiphone Futura CUSTOM Prophecy EX, Cort KX-5 Katana, Fender CD-60 + Laney IRT Studio (CRATE FW 15R) + Harley Benton G212 V30 + Digitech Bad Monkey + MXR M-116 Fullbore Metal + Zoom G3X

1,848

jeszcze Ada-Music i Riff jest, wklep w google i wejdź na ich strony, gdzieś tam są adresy

1,849

ŁAP

1,850 (edytowany przez Dreammaker 2011-10-09 15:02:44)

Dobra, dzięki za pomoc. Wybiorę, któryś z tych i pojadę do niego, może nawet w tym miesiącu ;]

A powie mi ktoś coś więcej na temat gitar Takamine, bo zaciekawiły mnie cholernie ;] Z tego, co widziałem (bo na razie usłyszeć nie mogę) są ładnie wykonane.

Czym różnią się te trzy modele (oprócz nazwy, oczywiście big_smile):
http://www.riff.net.pl/gitary-akustyczn … ne-g-330-s
http://www.riff.net.pl/?p=26310&o=takamine_g340s-ns
http://www.riff.net.pl/gitary-akustyczn … iec-gratis

Lag Tramontane T200DCE

1,851

320 i 330 różnią się topem. Jedna ma cedrowy, druga świerkowy. Ogólnie świerk ma bardziej jasne, wyraziste brzmienie,a cedr ciemniejsze, głębsze.
Ogółem takamine robi świetne akustyki więc jeśli akustyk to jak najbardziej wiosło z ich stajni cię zadowoli smile

1,852

Witam wszystkich forumowiczów smile

Moja przygoda z gitarą zaczęła sie jakiś niecały rok temu...oczywiscie na sprzecie na którym nie bardzo da się pograć(elektryk skywaya xD), dlatego też przymierzam się do kupna gitary akustycznej. Gitarę chcę na dłuższy czas dlatego najlepiej z Cutaway'em, ponieważ nie chce mi sie bawić w sprzedawanie i kupowanie nowego akustyka. Czytałem trochę o gitarach i myślałem nad Ibanezem - Ibanez V72ECE. Pisaliście, że elektronika jest w tej gitarze badziewna, ale elektronika mnie nie interesuje, potrzebuję gitarę uniwersalną ( z Cutaway'em) do grania w domu czy gdzieś w plenerze. Moje pytanie brzmi - czy to dobry wybór ? Dodam, że sklep mam niedaleko, więc mogę ograć tą gitare, nawet przyjść ze znajomym który się zna trochę na gitarach. Co o tym myślicie? Ogólnie czy opłaca się kupić ten model, tej firmy? Ewentualnie wziąłbym corta AD850 CE, którego też już ktoś polecał w tym temacie. Niestety corta w sklepie nie ma i nie mam możliwości ogrania sprzętu. Proszę o jakieś porady, będę bardzo wdzięczny za pomoc smile Aaaa i mój budżet to do 700 zł, może polecacie coś innego?

Pozdrawiam.

Ibanez S420 + Marshall MG15 CD

1,853 (edytowany przez Vicossess 2011-10-11 15:27:01)

Gitarę najważniejsze ograć i sprawdzić czy jest w miarę dobrze ustawiona(i zrobiona)(Pomocny ten artykuł KLIK) Jeśli tamta Ci odpowiada to nie widzę przeciwwskazań(nie ogrywałem, nie wiem) ale mógłbyś popytać o Lag'a T66D(minusem jest brak cutaway'a) i ograć jakieś wiosło Takamine dostępne w tym przedziale

1,854

takamine też mają na stanie, ale jest bez cutaway'a właśnie, a mi na tym zależy, bo tak jak mówie chcę kupić uniwersalnego akustyka...za około 2 lata jak już się czegoś nauczę, będę próbował sił na elektryku. W sumie to teraz uczę się na elektryku ale tak jak mówie skyway to nie gitara, więc na początek jakiś w miarę dobry akustyk mnie interesuje.

1,855

Chce kupić gitarę , jedną z tych jaką polecacie :
-WASHBURN http://allegro.pl/oscar-schmidt-by-wash … 02482.html
-EPIPHONE AJ 100 http://allegro.pl/gitara-akustyczna-epi … 85550.html
-EPIPHONE DR 100 VS http://allegro.pl/epiphone-dr-100-vs-gi … 58451.html
-SQUIER by Fender SA-105 http://allegro.pl/gitara-akustyczna-squ … 69423.html
-STAGG SW 201 http://allegro.pl/znakomita-gitara-akus … 11255.html

Jeszcze nie umiem grać na gitarze ale się chce nauczyć . Gitarę chce kupić tak do 350zł .

1,856

z tych ogrywałem tylko Epka AJ 100(i grał całkiem przyzwoicie) więc sądzę że z tych pięciu to te epki, reszta nie.
Radzę spojrzeć jeszcze na Cort'a AD810NS

1,857

Epi AD100 i AJ100... Kto na tym nie grał? smile AD100 jest bardzo sensownym wiosłem w tej cenie. A co do porad, to zgadzam się z poprzednikiem. Cort AD810 jest warty uwagi smile

Epiphone Futura CUSTOM Prophecy EX, Cort KX-5 Katana, Fender CD-60 + Laney IRT Studio (CRATE FW 15R) + Harley Benton G212 V30 + Digitech Bad Monkey + MXR M-116 Fullbore Metal + Zoom G3X

1,858 (edytowany przez Dreammaker 2011-10-14 09:36:37)

A jakie opinie krążą na temat Laga t200a? Czu udałoby mi się znaleźć tę gitarę w jakimś sklepie Riff, czy jednak do innego musiałbym się udać?

Lag Tramontane T200DCE

1,859

Sprawdź na stronie internetowej riffu czy jest, jeśli nie ma to wątpie by był w sklepie

1,860 (edytowany przez Jagodzianka 2011-10-15 11:41:23)

Witam! Jestem osobą początkującą i zamierzam kupić pierwszą gitarę. Nie wiem, czy lepszy jest klasyk czy akustyk, bo naczytałam się różnych opinii. Z jednej strony waham się nad wyborem klasyka, ponieważ ma szerszy gryf, co podobno jest dobre dla początkujących, ma cieplejsze brzmienie i jest tańszy od akustyka. Z drugiej strony zastanawiam się nad akustykiem, bo niektórzy twierdzą, że właśnie węższy gryf jest lepszy do nauki, gitara ma wyraźniejsze brzmienie i można na niej grać praktycznie wszystko. Czy to prawda, że na gitarze klasycznej można grać tylko palcami, a piosenki rockowe albo jazzowe źle brzmią? Dodam, że chciałabym grać właśnie wszystko.

1,861

Jagodzianka, (mmm, ale pyszny nick tongue) powiem Ci z mojego doświadczenia, że najlepiej to idź do sklepu, dotknij, zagraj, poczuj, wtedy zobaczysz o co chodzi. Ja np. mam gitarę akustyczną, tanią, co prawda, jednak akustyczną, nawet niezły dźwięk ma i nie zamienił bym jej na klasyka, bo klasyk w łapie mi nie leży. Czasami, będąc u brata, gram na jego klasyku i nie mam takiej sam satysfakcji z gry jak na mojej gitarze.
Na akustyku zagrasz sporo rzeczy, ja na swoim trochę klasyki zagram, trochę nowszego, zależy od tego na co mam w danej chwili ochotę. Co do klasyka, może i rockowe piosenki brzmią gorzej, bo mimo wszystko metalowe struny i większe pudło w akustyku robią swoje, ale jak słyszę gdy mój nauczyciel gra na swoim klasyku Angie zespołu The Rolling Stones, to naprawdę ładnie to brzmi.
Czy na klasyku gra się tylko palcami? Mój nauczyciel gra palcami, ale jest pewna osoba na tym forum (nicku nie pamiętam:)), która gra kostką, więc grasz tak ja Ci pasuje.
Ale zapomniałbym o najważniejszym, ile Ty możesz na gitarę pieniędzy przeznaczyć, bo czasami z małą kwotą lepiej nie pchać się do akustyków ;]

Pozdrawiam, Dreammaker

Lag Tramontane T200DCE

1,862

Zależy jakie masz palce, duże paluchy - szerszy gryf lepszy, małe paluchy - węższy.

Czy to prawda, że na gitarze klasycznej można grać tylko palcami, a piosenki rockowe albo jazzowe źle brzmią?

Po prostu piosenki nie będą miały werwy, klasyki są używane do grania palcami ale bez przesady, można grać biciem też.
W twoim przypadku raczej lepszy będzie akustyk smile

1,863

Na gitarę mogę przeznaczyć tak do 500 zł, raczej nie chciałabym przekraczać tej kwoty.  Mogę poprosić kolegę, który gra, żeby poszedł ze mną do sklepu, bo sama nie chcę iść. Jeszcze wcisną mi jakieś badziewie.

1,864

To w tej cenie akustyk... Yamaha F310 byłaby chyba dobrym wyborem ;]

Lag Tramontane T200DCE

1,865

A oprócz tej Yamahy na co jeszcze warto zwrócić uwagę?
Czy polecacie jakiś dobry sklep internetowy z gitarami? Z tego, co słyszałam, Bratpol jest całkiem dobry. Pytam się, bo istnieje możliwość, że kupię gitarę właśnie przez neta.

1,866

Lepiej pójść i ograć(najlepiej z kimś kto umie grać lub się troche zna)
do 500zł... hm... Yamaha którą mam jest dobrą gitarą, chwaloną, jeszcze warto popatrzeć na Fendera CD-60

1,867

Wiem, że warto iść i ograć, ale rozważam wszystkie możliwości smile.

1,868

powiedz z jakiego jesteś miasta ew. do jakiego miasta mogłabyś dojechać to doradzimy Ci sklepy

1,869 (edytowany przez Jagodzianka 2011-10-15 14:01:24)

Mieszkam na obrzeżach Krakowa, dojazd do miasta nie stanowi problemu.
Z tego, co wiem, Yamaha F310 i Fender CD60 są dość porównywalne, ale jeżeli mielibyście wybrać, to który model byłby lepszy?

1,870

w Krakowie są Riff(riff.net.pl), Rock'n'roll(rnr.pl) i pewnie wiele więcej sklepów więc tutaj google > 'sklepy muzyczne kraków' i znalezienie nie będzie żadnym problemem
Co do gitar akustycznych(ogólnie) to 'Każde drzewo jest inne' więc porównywanie nie jest na miejscu bo jeden egzemplarz może grać super a drugi słabo, więc najbezpieczniejsza opcja to ogranie obu gitar.

1,871

Ogrywał ktoś gitarę LAG T66DC ? co myślicie o tym sprzęcie? Cena nie jest jakaś wygórowana a i cutaway jest, co mi bardzo odpowiada tongue

1,872

Myślę, że niezła, słyszałem o Lagach wiele dobrego, sam zamierzam kupić Laga T200 ;]
Ale jednak powinieneś ograć tę gitarkę albo jak się nie znasz iść z kimś, kto może Ci doradzić.

Lag Tramontane T200DCE

1,873

no obowiazkowo pojdę z kimś kto ma o tym pojecie, nie chce poźniej jeździć po lutnikach i regulować tamto i siamto

1,874

Miał ktoś styczność z gitarą Cort AD850 NS? Jest lepsza czy gorsza od Yamahy F310 i Fendera CD60?

1,875

witam..czy ktoś ogrywał MarisaD220 i Yamahę f 310...niestety nie mam możliwości w moich sklepach ich równocześnie ograć..jak jest jedna nie ma drugiej...co polecacie z ww wymienionych..
pozdro:)

1,876 (edytowany przez Jagodzianka 2011-10-20 14:59:23)

Poluję na Corta AD810 lub Corta AF510... Niestety w żadnym sklepie, gdzie szukałam - ani w mieście, ani w internecie - te gitary nie są dostępne, a szkoda, bo z nagrań brzmienia te gitary wydały mi się najfajniejsze. Zamiast tego zaproponowano mi za podobną cenę gitarki Epiphone AJ-100 i Washburn OG-2 lub Washburn OG 200 N. Czy ktoś orientuje się, czy w jakimś sklepie są dostępne te Corty? Czy zaproponowany mi Epiphone i Washburn są godne uwagi, czy lepiej rozejrzeć się za czymś lepszym?

1,877

Nie gralem na Epiphonie i Washburnie, ale mam Corta AD810 , dla mnie gra swietnie , po 1,5 roku grania nie ma zadnych problemow smile

|Cort AD810 | Fernandes Dragonfly |
"When I got my first guitar my fingers wouldn't go to the sixth string so I took off the big E and played with just five strings. I was only 6 or 7. "
Les Paul

1,878 (edytowany przez Jagodzianka 2011-10-20 16:46:07)

Dostałam wiadomość od jednego sklepu, że Cort (AD810) jest dostępny, ale w packu... A z tego co słyszałam, gitary w packach mogą okazać się bublami. Warto zastanowić się nad tym packiem, czy lepiej szukać czegoś innego?

Słyszałam, że jeszcze warto zastanowić się nad tym Epiphonem AJ-100, którego mi proponowano.

1,879

Witam.Specjalnie założyłem konto na tym forum by was zapytać czy któraś z  tych gitar to nie żaden złom tylko coś porządniejszego na oku mam te modele
http://muzyczny.pl/125015_Fender-Squier … yczna.html
http://muzyczny.pl/118790_Epiphone-DR10 … yczna.html
http://muzyczny.pl/115525_Stagg-SW201BK … yczna.html
http://www.musicandmore.pl/gitary/akust … son-BD100/
Od razu mówię że na gitarze grałem raz u kolegi i tak mi się spodobało że uzbierałem trochę kasy
jeśli żaden z powyższych modeli nie jest dobry to możecie coś doradzić:) mam do wykorzystania do 500zł

1,880

Ogólnie twoje propozycje nie są złe ale w cenie do 500 zł znajdziesz coś lepszego np.yamaha f310, fender cd60 albo jakiś cort, ewentualnie jeszcze obejrzyj gitarę z mojego podpisu