2,161 (edytowany przez Anim 2011-08-29 19:50:46)

Odp: [Gitara Elektryczna] Co Wybrać?

bla bla bla, doradzili mi Mustanga na tym właśnie forum yikes. Fakt mogę Go jeszcze nie odebrać i wróci tam skąd go zamówiłem (płacę przy odbiorze). Jeśli jesteśmy już w tym temacie to bez zmiany topicu zapytam czy lepszy byłby ten Marshall?  http://allegro.pl/marshall-mg-4-15-fx-n … 55455.html

Prosiłbym o szybką odpowiedź bo piec przyjdzie jutro rano tongue

2,162 (edytowany przez grzesiek2805 2011-08-29 20:18:18)

Nie byłby lepszy. Klaudija, nie wiem czemu tak się na tego Mustanga uwzięłaś.
Anim, którą wersję zamówiłeś?

Poza byciem gitarzystą, jestem wielkim fanem gitary. Kocham ten cholerny instrument. - Steve Vai
//Washburn WI24 (TESLA Plasma 2 set) -> VOX V845 -> Ashdown G60R, Epiphone DR100
GG: 7365993

2,163

@grzesiek2805

Wzmacniacz gitarowy: FENDER
Model: MUSTANG I
Moc: 20W RMS
Głośnik 8" Fender® Special Design Speaker
Cyfrowe modelowanie wzmacniaczy i procesor efektów DSP
Korekcja: Gain, Volume, Treble, Bass, Master, Preset Select, Modulation Select, Delay/Reverb Select, Save Button, Exit Button, Tap Tempo Button
Wejścia/wyjścia: gitarowe, słuchawkowe, USB
24 Presety, 24 Efekty
Waga: 7,7 kg
Wymiary: 400 x 368 x 193 mm

Paczka doszła dziś rano, nie odebrałem ale leży i czeka aż się zgłoszę

2,164

kurde, Anim, to będzie pierdziało na przesterze, głośnik jest za mały, jakby miał już chociaż pożal sie boże minimum te 10'

SEX, Drugs, Rock'n Roll
Dean Vendetta 1.0 + MXR dist+diy + Kustom KG112FX
GG:2539337

2,165 (edytowany przez lucky06 2011-08-30 16:08:25)

Jakby nie patrzeć, mustang jest naszpikowany efektami, ale nie ma głośnika, który mógłby to wszystko udźwignąć. W tym zakresie cenowym polecam Kustoma kg112fx, lub crate fw 15 r, z tym, że ten drugi na chwile obecną bardzo ciężko dostać w Polsce. Jeśli zależy Ci na efektach, to zawsze w przyszłości możesz coś dokupić (albo zrobić własnoręcznie, jak koleżanka z posta wyżej wink )
EDIT: Zapomniałem dodać, że ze Squierem bardzo dobry wybór. Mam tę gitarkę od ponad roku, i jestem bardzo zadowolony. Na cleanie bardzo ładna szklaneczka w drugiej i "kwaczące" brzmienie w trzeciej pozycji. Dość przyzwoity przester, chociaż jak wiadomo stratocastery nie służą do całkiem ciężkiego łojenia. Wbrew obawom dość dobrze trzyma strój, nie musiałem blokować mostka, nie wpływa na rozstrajanie się gitary.  Ogółem fajna gitarka w rozsądnej cenie.

Squier Affinity Stratocaster + Kustom KG 112 FX
http://www.lastfm.pl/user/lucky3311 -  zapraszam!

2,166

Klaudija, dużo jest wzmacniaczy na 8" calowym głośniku, o wiele lepszych niż Mustang i gra to dobrze. Wszystko zależy od charakteru wzmacniacza jak to będzie brzmiało.

Poza byciem gitarzystą, jestem wielkim fanem gitary. Kocham ten cholerny instrument. - Steve Vai
//Washburn WI24 (TESLA Plasma 2 set) -> VOX V845 -> Ashdown G60R, Epiphone DR100

2,167

dobra, nie będę szukał w nieskończoność. Za taką kwotę jaką dysponuję nie można oczekiwać cudów. Odbiorę go, pomęczę się jesli będzie zły a później kupi się coś lepszego wink

2,168

Fender mustan to bardzo dbory piec oczywiście jeśli chcesz często grać różne odmiany rocka metalu itp. Klaudija za przeproszeniem ale teraz to piszesz jakieś głupoty posiadam wzmak vox pathfinder 15r i jakoś nie pierdzi, clean jest nieziemski "8" a jednak brzmi jak trzeba zwróć uwagę także że do każdego wzmaka można podpiąć kolumnę i co z tego wynika a to że dopiero w tedy poznamy co potrafi ten piec weżmy np. to cudo http://www.bigbeat.pl/gitara/wzmacniacz … -158-2184/ można powiedzieć że typowa pierdziawka ale jak się podłączy pod to cudo pakę to by wam kopary opadły po prostru wykonanie stoi na bardzo wysokim poziomie. Z tym się zgodzę że piece z 12 są lepsze bo to logiczne jest ale jak myślicie co lepiej zabrzmi dobrze zaprojektowany piecyk z 8 czy spieprzony piecyk ale z 12. Przepraszam że się tak rozpisałem w tym dziale o wzmakach ale po prostu musiałem. Jednak jeśli komuś nie pasuje cyfrowy dźwięk to mustang nie jest dla niego.

2,169 (edytowany przez Klaudija 2011-09-01 19:03:29)

Jasne tongue w takim razie wszystkie wzmacniacze z 8' sa swietne, przeciez mozemy je podpiac pod kolumne, bo przeciez kazdy tak robi... Chyba nie w tym tkwi sens, żeby kupic byle pierdzawke, jak można dołozyc stówe czy dwie i miec porządny piec bez żadnych dodatkwych kolumn. Wynika z Twojej wypowiedzi, ze 12' wzmaki są spieprzone. Może dla kogoś kto jeszcze nie miał żadego do czynienia  z brzmieniem wzmaka na żywo, pomysli, że ma cud swiata, ale i tak po pewnym czasie bedzie chciał coś porządnego. Eh, niedogadamy sie, zresztą polecajcie im dalej te fendery i voxy z 8' ja już chyba nie mam siły, żeby mówić, że to shit tongue

SEX, Drugs, Rock'n Roll
Dean Vendetta 1.0 + MXR dist+diy + Kustom KG112FX
GG:2539337

2,170

Hiwatt MWATT G 15.8??? Jeśli uważasz to za 'cudeńko', to ja tracę. A żeby się pod pakę podpinać, to się kupuje head... Jak kupujesz COMBO (hint: co ta nazwa oznacza?) to oczekujesz, że wystarczy ci to COMBO. A nie combo + paka + rack efektów...

Sweet napisał/a:

Z tym się zgodzę że piece z 12 są lepsze bo to logiczne jest ale jak myślicie co lepiej zabrzmi dobrze zaprojektowany piecyk z 8 czy spieprzony piecyk ale z 12.

Jak nie chcesz zpieprzonego pieca z 12', to go nie kupuj, a kup dobry piec 12'... Albo head, paki, systemy nagłośnieniowe, efekty... W ogóle kup całe studio, ale pamiętaj piec musi być 8'. Coby pierdziało ale efektownie big_smile

Teraz takie podsumowanie: Nie lepiej kupić pieca bez żadnych dodatkowych efektów, z 12' głośnikiem i dobrym przesterem, i cieszyć się brzmieniem za powiedzmy 300/400, niż wydawać 300 na piec + ileśset na paczkę? Pomyślcie logicznie... Jeżeli chcecie wydawać jak najmniej to wydajcie jak najmniej (ew. zmieśćcie się w cenie)

@Klaudija Chcą, to niech mają...

Epiphone Futura CUSTOM Prophecy EX, Cort KX-5 Katana, Fender CD-60 + Laney IRT Studio (CRATE FW 15R) + Harley Benton G212 V30 + Digitech Bad Monkey + MXR M-116 Fullbore Metal + Zoom G3X

2,171

To że piec ma duży głośnik, wcale nie czyni go najlepszym. Głośniki projektowane są osobno do każdego pieca. Jedne zabrzmią lepiej z 8" głośnikiem, drugie z 10" a jeszcze inne z 12". Z całym szacunkiem Klaudija, ale jak się ma do czynienia tylko z jednym rodzajem pieca, to nie powinno się wygłaszać niepotwierdzonych tez.

2,172

Dajcie Wy spokój... Chłopak się zapytał, czy dobrze kupił, a Wy awanturę zrobiliście na dwie strony, mimo, że do jego zakupu da się znaleźć bardzo dużo pozytywnych przymiotników...

2,173

Jaką awanturę? Nie wyolbrzymiaj sprawy, to tylko dyskusja wink

2,174 (edytowany przez Sweet 2011-09-02 16:33:29)

Właśnie tak jest niestety jeśli ktoś piszę prawdę od razu obrzucą go błotem. Klaudija ten http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/w … n-blue-15r piecyk jest na głośniku "8" a jest na pewno lepszy od twojego pieca który posiada 12 calowy głośnik. Po prostu nie ma reguły że wszystkie piece na 12 są lepsze taki mit narodził się właśnie odp pieca crate 15r ale właśnie była to udana konstrukcja ale jakby konstrukcja do kitu była to co myślisz że 12 pomogła by temu piecowi raczej nie a więc raz jeszcze powtarzam autor zakupił dobry piec. Gitarzystek mówisz żeby nie rozgrzebywać sprawy ale pomyśl ktoś będzie chciał zakupić piec dzięki któremu będzie mógł uzyskać dużo brzmień a przeczyta post Klaudiji i co kicha zrezygnuje z mustanga. Jeszcze raz powtarzam jednym pasują symulacje drugim nie. Niektórzy są tak mądrzy a gówno widzieli ja dałem dzieciaki taki przykład tak samo napisałem że dzięki kolumnie dowiemy się co jest naprawdę dobre a co gówniane podałem taki przykład a wy od razu beczycie. Klaudija napisała że mustang je do d**y bo nie jest na głośniku minimum "10" a gdzie jakieś konkrety naczytaliście się że wszystko pierdzi a to nie prawda powiedz mi także czy rozkręcasz na maxa swój wzmacniacz raczej nie a właśnie na największej głośności mogą zacząć się problemy ze wzmakiem na "8" ale nie zawsze a więc proszę zanim coś napiszecie zastanówcie się dwa razy lub nawet trzy i przedstawcie jakieś konkrety. Administratorze przepraszam za ten offtopic.

2,175

Nie obrzucą błotem, ale IMO nawet branie pod uwagę kupowania comba i paczki jest nie logiczne...

Epiphone Futura CUSTOM Prophecy EX, Cort KX-5 Katana, Fender CD-60 + Laney IRT Studio (CRATE FW 15R) + Harley Benton G212 V30 + Digitech Bad Monkey + MXR M-116 Fullbore Metal + Zoom G3X

2,176 (edytowany przez Sweet 2011-09-02 20:17:12)

dałem taki przykład tylko a ty tylko przeczytałeś cały mój post żeby się tego doczepić smile pewnie ucieszy was jak napisze że wzmacniacze na 12 są najlepsze a więc macie smile z tego co wywnioskowałem umiecie tylko wyrywać słowa z kontekstu.

2,177

Boszz... skończcie już.
@Anim
Mam dla ciebie jedną poradę...
graj i tyle. I nie przejmuj się narazie piecem.

2,178

Witam serdecznie jestem poczatkującym gitarzystą ,który dopiero zaczyna swoją przygode z tym instrumentem.Chciałbym się was zapytać czy ta gitarka elektryczna Epiphone Les Paul Studio ( http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g … -studio-eb ) jest dobra jak za tą cenę ?? a możę znacie jakiś lepszy model smile

Pozdrawiam serdecznie

2,179

Na allegro wisi w tej cenie Standard z casem, poszukaj i bierz. wink

2,180

Witam.
Na wstępie uprzedzam, że nie znam się na elektrykach tongue
Mam akustyka, gram juz na nim spory kawałek czasu i wreszcie zdecydowałem się na kupienie gitary elektrycznej. Na początku planuję kupić jakąś tanią. Chciałem kupić gitarę firmy MSA (Vision, dokładnie taką: http://www.ceneo.pl/showPicture.aspx?productID=10894271 Lecz juz na pierwszy rzut oka widać, że lakier z łatwością schodzi...), ale po przeczytaniu opinii na temat gitar tej firmy, zrezygnowałem. Znajomy kupił sobie gitarę firmy Epiphone i bardzo sobie ją chwali. No, ale kupił droższą, a ja wolę na początek gdzieś gitarkę do 1000 zł. smile Przeglądałem wczoraj gitary i znalazłem model, który mnie zainteresował: http://rnr.pl/p5596.893_epiphone_les_pa … yczna.html
Jak myślicie, ta gitara może być dobra (chodzi mi o taką do 1000zł)? Bo czytałem także na innym forum, że gratisy etc. są specjalnie dodawane jeśli produkty nie są wysokiej klasy tongue
Może mieliście taką/lub wasi znajomi mieli/słyszeliście jakieś opinie na temat tych gitar?

Z Góry dzięki za pomoc smile
Pozdrawiam.

2,181

gitara daje radę, do tego wzmak kustom albo crate i możesz czcić szatana w domu ;P

2,182 (edytowany przez Achven 2011-09-06 18:03:19)

Witam (to mój pierwszy post! smile)
Zdecydowałem się kupić gitarę elektryczną (do 1000zł).
Przeglądałem gitary w stylu LP. Wybrałem kilka i chciałbym abyście mi doradzili, którą wybrać smile
1. Cort TS-200 GT
2. Cort TS-250 AM
3. Jay Turser JT 220 D TR
4. Vintage V99B
5. Cort CR200
6. Epiphone Les Paul Studio
A więc, która z nich byłaby najlepsza? Czytałem o wszystkich i najwięcej pozytywnych opinii otrzymywała Cort TS-250 AM. A może znacie inne, dobre gitary w stylu LP do 1000zł?

Z góry dzięki za pomoc :-)

2,183

Co sądzicie na temat tego?:
http://allegro.pl/gitara-defil-aster-pr … 00089.html

2,184

Polecam, jeżeli mieszkasz w Gdyni i uda ci się wylicytować poniżej 20pln.

2,185

To samo chciałem napisać... Ja kupiłbym tylko dla dechy - ofc pod warunkiem, że to w ogóle by miało sens. (tj. decha by nie miała jakiś defektów i nie była z bliżej nieokreślanego materiału - ale to Defil - niczego nie ujmując tej 'zacnej marce' - wiec nie wiadomo)

2,186

Gitara Defil Aster (nie Gibson) big_smile

2,187

Potrzebuje gitarke do 6 stow, chce pograc hard rock/heavy metal, ale czasem tez cos spokojnego sie zdarzy. Piecyk - Roland Cube 15XL.
Co sadzicie o tych gitarach i ktora byscie wybrali na moim miejscu:
1. Dean Evo XM Natural
2. Cort G210 BK
3. Epiphone Les Paul Special II EB
4. Cort X2 BK
5. Epiphone SG Special EB
Chyba, ze jakies inne propozycje?

Nie moja pierwsza gitara, ale jednak i tak przede wszystkim do nauki, choc fajnie by bylo, gdyby dobrze brzmiala, ale nie licze na cuda za taka cene ^^.

2,188

Za 6 stów nie bierz gitary z wajchą. Słyszałem, że ten Epi LP Special II EB jest dobry, ale tylko słyszałem...

2,189

Ja mam dobrą gitarę z wajchą, i dałem około 550 złotych.

Squier bullet stratocaster HSS | Ibanez GRG250DKX
Stagg 20w | Hiwatt maxwatt G50 R

2,190 (edytowany przez Snazol 2011-09-11 22:09:18)

Przewaznie wajchy rozstrajaja tanie gitary, takze pewnie miales szczescie. Ostatecznie poszperalem jeszcze wiecej w internecie i doszly mi do oferty kilka Washburnow, sluchajac probek w internecie zawezilem wybor miedzy Deana EVO XM, Corta X2 oraz Washburna WI14. Najbardziej polecana z tych 3 to Cort X2, wiec chyba na nia sie zdecyduje. I tak wielkie dzieki smile

2,191

Cort X2, to rzeczywiście dość fajna gitara, ale ja bym się nie odważył na wajchę za 600zł...

2,192 (edytowany przez Damiano444 2011-09-12 17:31:53)

Zapewne macie racje, wic nie będe się sprzeczał. Ellon ma racje wajcha do gitary dla początkującego jest apsolutnie zbędna. Co prawda nie roztraja mi się gitara, ale nie używam wajchy. Lepiej kupićze stałym mostkiem, a po pewnym czsie gry zainwestować w cośz wajchą. Najlepiej przeznaczyć na ten cel powyżej 900 zł.

2,193

Epi LP Special nie jest zły, miałem do czynienia grać na nim i jest przyzwoity.
Dobra gitara z wajchą to jednak dużo większy wydatek.

"Tore out my heart, handed to me on a silver platter"
Avenged Sevenfold !!!

2,194

Chciałbym zakupić używaną gitarę elektryczną do 800-900 zł.
Moje wymagania to przetworniki w układzie HSS i ruchomy mostek.
Zastanawiam się nad Yamaha'ą Pacifica'ą 112V + Pocket Pod'em, czy to dobry wybór ?
Jestem praworęczny.

2,195 (edytowany przez Damiano444 2011-09-13 17:04:48)

Squier bullet stratocaster HSS A takie coś?

Ale jak coś to ty też nie źle wybrałeś, przynajmniej według mnie.

2,196

@WiedźMatt Przecież Floyd Rose Original można kupić dopiero za 800/900zł...

2,197

@ Ellon, Floyd Rose to już naprawdę wysoka półka. Gitarka ze znośnym systemem tremolo wcale nie musi być tak droga. wink

Squier Affinity Stratocaster + Kustom KG 112 FX
http://www.lastfm.pl/user/lucky3311 -  zapraszam!

2,198

A testował ktoś z użytkowników Yamaha'e 112V ?

2,199

Witam
Jestem tu nowy, chciałbym nawiązać do pytania mojego poprzednika wyżej, zastanawiam się nad kupnem pierwszej gitary elektrycznej (na klasycznej gram, ze 2 lata). Po przeczytaniu wielu wypowiedzi swój wybór zawęziłem właśnie do Yamahy 112V i Fendera Squier'a Standard Start, lub Standard Fat Start ewentualnie Deluxe Hot Rails(nie wiem, która będzie najlepsza). Muzykę jaką chciałbym grać jest różnorodna: RHCP, Pearl Jam, Metallica czy np. Offsrping Blink 182 czy polskie zespoły: Dzem, Lady Pank, Pidżama, Happysad oraz starsze klasyki typu Hendrix. Nie znam się na gitarach elektrycznych czy moglibyscie mi coś doradzić ? Wydaje mi się, że mój wybór stoi pomiędzy sercem a rozumem, bo Yamahę wszyscy chwlą jaką dobrą 1 gitarę mało psującą się dla początkującego, jednak Fender ma chyba lepsze brzmienie. Proszę o jakies sugestie.

2,200

Witam.

Mam małe pytanie. Która gitara będzie lepsza? Chodzi mi o jakość i wygodę gry. Poszukuje gitary ze stałym mostkiem i 24 progami. Rock, metal.

Cort KX5, Ibanez RG321, czy RGA42?