2,081

Odp: [Gitara Elektryczna] Co Wybrać?

zawsze do usług smile

2,082

Witam,

Chciałbym nauczyć się grać na gitarze. Uważam, że już czas zacząć smile
Przechodząc do rzeczy, grać głównie chciałbym na elektrycznej. I tu nasuwa się moje pytanie. Łatwiej będzie mi się nauczyć na elektrycznej, czy na akustyku?

Do dyspozycji mam około 700zł i myślę nad kupnem już elektryka.
Co powiecie na coś takiego? http://allegro.pl/piekna-gitara-elektry … 76199.html

+ do tego jakiś tańszy piecyk.

Z góry dzięki za rady.

2,083

imho lepszy by byl epiphone sg ewentualnie squier bullet/affinity

2,084 (edytowany przez Reverso 2011-08-05 23:17:18)

Epiphone jest droższy, jak zresztą zaraz sprawdzę.

Jest duża róźnica?

2,085

masz 700zł na sama gitare? ten epi 580zł, 80zł drożej, a gra o niebo lepiej tongue

2,086

Raczej myślałem, żeby zmieścic w tym budżecie też piecyk. ewentualnie mógłbym dozbierać trochę.

http://allegro.pl/epiphone-les-paul-100 … 19319.html 888zł kosztuje ten epi

2,087

Dzieki wszystkim za pomoc w doborze gitary i wzmacniacza smile Dzieki wam, otrzymalem taki efekt : http://img13.imageshack.us/img13/9635/dsc00444az.jpg
osobiscie jestem nieziemsko zadowolony smile

Do uslyszenia smile

p.s. nie zrazcie sie ciuchami, nie wiadomo czy w nocy nie bedzie padac, takze wole w domu powiesic, zamiast rano mokre z balkonu zdejmowac tongue

Ibanez GRX 20 JB
Roland Cube 15x

2,088

Dobra, nie obraziłem się. Teraz niech tylko ktoś napisze coś, no weźcie.

Chyba znalazłem to, czego szukałem smile Tylko jeszcze muszę zapytać, czy ktoś może grał.
Gitara to Hagstrom Swede

http://www.thomann.de/pl/hagstrom_swede_bk.htm

http://www.youtube.com/watch?v=mtQpXvGS … re=related

tak, to Les Paul. Lepszy był by Epi jakiś? Chętnie posłucham Waszego zdania na temat Hagstroma.

2,089 (edytowany przez Panki 2011-08-06 16:19:14)

@reverso: no ten twój jest jeszcze droższy[wydaje sie byc lepszy od tego Epi SG ale na tym twoim nie mialem okazji zagrac takze sie nie wypowiadam tongue], do tego dojdzie piecyk, jakis najtanszy nowy to 350zł

@gitarzystek: nikogo z forum nie stac[?] na takie drogie zabawki, także nikt sie nie wypowie xD
btw dlaczego straty z humbuckerem są 'be' ? tongue

2,090 (edytowany przez Gitarzystek 2011-08-06 18:52:33)

Panki napisał/a:

@gitarzystek: nikogo z forum nie stac[?] na takie drogie zabawki, także nikt sie nie wypowie xD

nikt mi na to nie dał, całe wakacje jeżdżę do roboty. Wiem, że i tak mi nie starczy, także muszę być przygotowany na robocze soboty w roku szkolnym, ale jestem wystarczająco zdeterminowany, i wydaje mi się, że ta determinacja doprowadzi mnie do tego, że rodzina coś dołoży. smile Dla 14-letniego dzieciaka to kuupa forsy. Nie śpieszy mi się, mam mojego strata, także luzik.

Panki napisał/a:

bo mi się nie podobają. Odpycha. Ta gitara musi być utożsamiana z trzema singlami jak dla mnie.

2,091

Gitarzystek napisał/a:
Panki napisał/a:

bo mi się nie podobają. Odpycha. Ta gitara musi być utożsamiana z trzema singlami jak dla mnie.

Mi się nawet za bardzo nie podobają Les Paul'e ze stratowym hambuckerem smile

2,092

matikolbudy napisał/a:
Gitarzystek napisał/a:
Panki napisał/a:

Mi się nawet za bardzo nie podobają Les Paul'e ze stratowym hambuckerem smile

Z czym? Jaki to stratowy humbucker?

Poza byciem gitarzystą, jestem wielkim fanem gitary. Kocham ten cholerny instrument. - Steve Vai
//Washburn WI24 (TESLA Plasma 2 set) -> VOX V845 -> Ashdown G60R, Epiphone DR100
GG: 7365993

2,093

Taki, jaki jest w gitarze liliputa smile

2,094

Nie kumam, ale zapytam inaczej. Czym się rózni stratowy humbucker od "normalnego"? smile

Poza byciem gitarzystą, jestem wielkim fanem gitary. Kocham ten cholerny instrument. - Steve Vai
//Washburn WI24 (TESLA Plasma 2 set) -> VOX V845 -> Ashdown G60R, Epiphone DR100

2,095

http://www.rainbowguitars.com/accessori … 1101405/SD

http://gitara.pl/forum/viewtopic.php?pid=861746

Ten pierwszy to taki standardowy w LP smile

2,096

Przetworników nie nazywa się od kształtów gitar. Ten pierwszy to humbucker, a w drugim linku, zakładam, że chodzi Ci o singla. Single również umieszczane są w LP, więc nazywanie ich stratowymi jest bez sensu. Poza tym to nie humby, bo humb składa się dwóch cewek, czyli to 2 single połączone razem smile

2,097 (edytowany przez matikolbudy 2011-08-07 07:50:48)

Dobra nie znam się i po prostu nie wiedziałem, jak to nazwac smile

Kończmy z tym offtopem, bo tylko przeciążamy forum big_smile

2,098

Ale to tylko dyskusja na dany temat smile Nerevmind, jak chcesz wink

2,099

zabawny temat, dobra szydera się później zaczyna big_smile

2,100

Gitarzystek napisał/a:

Powiecie - no tak, będzie grał AC/DC, niech bierze jakiegoś SG. Ale nie chcę mieć SGcza bo wiem, że skończę w coverbandzie jeśli wiecie o co mi chodzi.

Nie wiem o co chodzi. Możesz wyjaśnić? Za dwa kafle spokojnie kupisz używanego Gibsona.

2,101

Spróbuję, ale tylko częściowo. Chodzi mi o wyrobienie swojego stylu. Gdy ktoś posłucha mojej gry to powie "chłopak inspiruje się AC/DC". Jeśli ktoś posłucha mojej gry na sg powie "chłopak kopiuje styl AC/DC". Nie mówię, że każdy kto ma SG, gra AC/DC to już jest xero. Rozumiesz? Bo ja sam nie do końca. Nie chcę mieć SG ani Gretscha. Po prostu tak mam we łbie nawalone. Tyle.

2,102

http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g … /cort-m900

To może coś takiego?

2,103

Nie, nie. Już wybrałem Hagstrom Swede. Ale dzięki, że chociaż jeden chciał pomóc smile

2,104

Nie ma sprawy. Kupujesz w sklepie czy przez internet?

2,105

Raczej w sklepie, ale to jeszcze kupa czasu smile Możliwe, że koło Świąt dopiero

2,106

Epiphon Flying V- co myslicie?

Lepiej jest grac, niż palić i ćpać
gadu-gadu 2817551

2,107

Dozbieraj, kup gibola

Ex Emg 81 /60 ->Dunlop GCB-95 -> Valveking 112 (Celestion Vintage 30)
Nie mam polskich znakow!

2,108

łatwo Ci mówić cieżej to wykonać.

gadu-gadu 2817551

2,109

Witam, przymierzam się do kupna gitary elektrycznej, grałem 2 lata na akustyku a na elektryku dopiero zaczynam.Mój budżet to około 1000zł na gitarę i 500 zł na piecyk. Preferowałbym nówki a nie używki. Wybrałem sobie coś takiego:

Cort KATANA kx5 big_smile
http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g … na-kx5-bkm

Co do pieca to niewiem czy się nada ;/, zastanawiam się nad: Vox'em Pathfinderem 15R lub Roland Cube 15R.

Głównie chciałbym grać rocka i trochę metalu. ;o

Prosiłbym o jakieś informacje na temat tej gitary i który piecyk wybrać smile

Z góry dzięki
Rozrzutniq

2,110

Fender Mustang  Piec

gadu-gadu 2817551

2,111

AvE napisał/a:

Fender Mustang  Piec

Nie wk****aj mnie -.-
Tak swoją drogą, to jest osobny temat do pytan do wzmaki:P
No ale jak już to lepiej wziąć Kustoma 112FX. Pisałeś, że na piec chcesz przeznaczyc 500 zł, jednak z tego co liczę, możesz przeznaczyc ok.700zł. Kurdę ja na Twoim miejscu poszukałabym jakichś fajnych używek na allegro. Gitare wybrałeś porządną, nie wiem co chcesz grać, ale gitara nada sie do rocka i nawet do cięższych brzmien :>

SEX, Drugs, Rock'n Roll
Dean Vendetta 1.0 + MXR dist+diy + Kustom KG112FX
GG:2539337

2,112

Klaudija, czemu ten Kustom miałby byc lepszy od Mustanga? Ale fakt, za 7 stowek mozna wyrwać ciekawa używkę, a nawet małą lampkę. smile

2,113

Czyli proponujesz ten piecyk ?
http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/w … om-kg112fx

Zamierzam grać głównie rocka i metal, więc powinno się nadać.

2,114

Kup sobie 60W...

gadu-gadu 2817551

2,115

60w do domu?

2,116

Jak najbardziej. Tranzystora spokojnie ściszysz i możesz bez problemu grać, a potem jak mu będzie potrzebny mocniejszy wzmak, to już będzie miał smile

2,117

60W to cena była by dużo wyższa, pozatym to do nauki i do domu więc jak będę chciał coś większego to sobie dokupię potem. Mam pytanie co do tego Fendera Mustanga a mianowicie czy można go podłączyć do kolumny jak to w niektórych piecach jest możliwe ?

2,118

Trochę nie rozumiem Twojego toku rozumowania. Nie chcesz dużego pieca, ale chcesz mniejszy, żeby podłączyć pod niego kolumnę? Wcale 60tka nie będzie droższa, ja swoją kupiłem za 550 zł. Ale jesli chcesz grać w domu to celowałbym w małą lapmkę.

2,119

Podaj jakieś modele.

2,120

grzesiek2805 napisał/a:

Klaudija, czemu ten Kustom miałby byc lepszy od Mustanga?

Przynajmniej ze względu na głośnik, który w Kustomie ma 12'  a w tym Fenderze 8' tongue

SEX, Drugs, Rock'n Roll
Dean Vendetta 1.0 + MXR dist+diy + Kustom KG112FX
GG:2539337