Odp: [Gitara klasyczna i akustyczna] Co wybrać?
A pokrowce to jakieś specjalne dla każdego modelu?
Forum gitarowe
7 bezpłatnych lekcji video dla początkujących [ODBIERZ TERAZ]
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 … 38 39 40 41 42 … 60 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Nie, pokrowce się dobiera pod pudło gitary(dreadnought, jumbo, grand auditorium itp.)
Cóż, mam zamiar kupić akustyka. Będzie to moja pierwsza gitara (no dobra mam teraz pożyczoną od kolegi, ale ona sie rozstraja co 10 minut to jej nie liczę ). A więc przejdźmy do rzeczy. Myślę nad:
http://muzyczny.pl/134988-Epiphone-EL00 … yczna.html
http://muzyczny.pl/124017_Fender-CD-140 … yczna.html
Witam,
jestem tu nowa i mam zamiar zacząć przygodę z grą na gitarze. Swoje pytanie kieruję właśnie tu, pogubiłam się już w tych wszystkich oznaczeniach modelu, a zwłaszcza w kształtach, których jest cała masa, a nie bardzo wiem jaki byłby najodpowiedniejszy. Wiem, że muszę się przymierzyć do gitary w salonie. I pytanie, otóż dysponuję kwotą od 700 zł do 1.500 zł na zakup wymarzonej gitary. Jestem zupełnie początkująca i nie co zielona w temacie doboru odpowiedniej gitary. Nie chcę kupować byle czego, by nie zniechęcić się do gry. Co do doboru mam na myśli nie tylko firmę, jakość dźwięku, ale również wymiary, gdyż jestem drobnej budowy ciała i posiadam niewielkie dłonie Dodam tylko, że poszukuję gitary w kolorze czarnym. Oto kilka przykładów, ale jestem otwarta również na Wasze propozycje.
Mogę ci powiedziec tyle... za 1.500 zł kupisz już porządnego akustyka ale zeby być pewna w 100% że się nie zawiedziesz i że otrzymasz dobry produkt w stosunku cena/jakość celuj w takie marki jak Cort, Washburn, Takamine, Epiphone. Moim zdaniem w tym przedziale cenowym te marki należy brac pod uwagę.
Jeśli wybierasz się do sklepu/salonu muzycznego to ważne jest aby nie ufać do końca sprzedawcy! Pamiętaj że salony i sklepy muzyczne to jest siedlisko naciągaczy a zwsłaszcza w małych miejscowościach gdzie utarg z tej branzy jest niski. Najlepiej pierwsze poszperaj w internecie i wyszukaj sobie konkretne modele które ci się podobają, poczytaj dokładnie ich specyfikacje (najlepiej na stronach producenta), poczytaj co one oznaczają i dopiero wtedy wybierz się do sklepu, żeby uniknąć sytuacji gdzie sprzedawca chce ci wcisnąć gitarę ze sklejki wmawiając że jest z litego drewna. W ten sposób powoli twoj mętlik rozbierznośći typów i modeli gitar będzie się zawężał, aż w końcu wybierzesz tą jedyną.
Musisz się uzbroić w cierpliwość... ja swoją gitarę wybierałem ponad 3 tygodnie uwież mi opłacało się!
Powodzenia! i koniecznie napisz co wybrałaś
Poszperałam już nie co w internecie i wiem, że podobają mi się gitary z wcięciem Cutaway tylko problem w tym, że zwykłe akustyki (chyba) ich nie posiadają. W większości były to e-akustyki. Jestem zdecydowana kupić akustyka w tym przedziale cenowym, gdyż dowiedziałam się, że w tej cenie elektro-akustyki maja po prostu kiepską elektrykę. Zależałoby mi na kupnie gitary Tekamine bądź Epiphone ale nie mogę znaleźć niczego konkretnego bo w większości są to właśnie e-akustyki ;/. I pytanie, czy znacie coś konkretnego no powiedzmy do 1.500 zł ale sam czysty akustyk? Czy znajdę zwykłego akustyka z Cutaway'em?
Z góry dzięki za odpowiedź
Posiadają posiadają. Trzeba tylko dobrze szukać Właściwie w tej cenie można już zaryzykować e-akustyka, ale jeśli nie będziesz grała na scenie, albo jakieś większe występy to nie potrzena Ci taka gitara, bo będziesz musiała kupić jeszcze piec.
Yamaha F310 czy Fender CD 60 ?
Która gitara będzie bardziej sprzyjała do nauki gry na gitarze ?
Myślę, że Fender CD 60. Ma 'prostszy i miększy (bardzo wygodny, jak w elektryku)' gryf i pełniejszy dźwięk niż Yamacha... ale to tylko moja subiektywna opinia, więc... przede wszystkim musisz wziąć te gitary do ręki i przymierzyć. Ta, która według ciebie ma lepszy dźwięk i jest wygodniejsza będzie bardziej sprzyjała nauce, bo będziesz na niej grał z większą przyjemnością. Co do jakości, IMHO te gitary są bardzo porównywalne, więc na jakość w tym przypadku (przy wyborze jednej z tych gitar) nie musisz szczególnie zwracać uwagi. OFC pamiętaj, aby przy zakupie sprawdzić dokładnie, czy gitara nie ma żadnych uszkodzeń, bo to jednak modele produkowane taśmowo.
Witam jak większość piszących tutaj zamierzam kupić swoją pierwszą gitare przeglądając forum szukając gitary zaczęłam się zastanawiać która gitara bd odpowiedniejsza z 12 czy 20 progami ? na chwile obecną przemawia do mnie T.Burton Greengo jednak pojawiły się jeszcze inne to są moje trzy typy która z nich byłaby najodpowiedniejsza oczywiscie wiem, że trzeba się wybrac do sklepu.
http://allegro.pl/gitara-akustyczna-t-b … 05375.html
http://allegro.pl/fender-cd60-bk-gitara … 13553.html
http://allegro.pl/epiphone-dr-100-vsb-m … 07453.html
Monuuu za tą kasę kupisz naprawdę porządnego akustyka z cutwayem w tej cenie nie ma lipy w chyba każdym muzycznym jak pójdziesz i poprosisz sprzedawcę to ci wszystko powie, pokaże, pogra itp.
@Kasia1044id
istnieją gitary z tylko 12 progami? :>
popatrz za yamahą f310, może Ci sie spodoba,ale z tych trzech sądze że najlepszy fender
radziłbym unikać czarnych gitar bo są odpryski(po jakimś czasie) i czarny lakier to sposób na m.in. ukrycie wad drewna
DODANE:
@Monuuu
za 1.500 można już się pokusić o e-akustyka w tym przedziale, oczywiście jakość grania gitary na wzmaku lub po podłączeniu nie będzie rewelacyjna, ale cutaway jest dosyć rzadki u czystych akustyków.
Popatrz na Fendera CD-140SCE, jakiegoś takamine, nie wiem jak grają gitary takich firm jak aria, washburn ale też można zobaczyć
Vicossess - być może przez 12 progów ma na myśli brak cutaway'a
Witam jak większość piszących tutaj zamierzam kupić swoją pierwszą gitare przeglądając forum szukając gitary zaczęłam się zastanawiać która gitara bd odpowiedniejsza z 12 czy 20 progami ? na chwile obecną przemawia do mnie T.Burton Greengo jednak pojawiły się jeszcze inne to są moje trzy typy która z nich byłaby najodpowiedniejsza oczywiscie wiem, że trzeba się wybrac do sklepu.
http://allegro.pl/gitara-akustyczna-t-b … 05375.html
http://allegro.pl/fender-cd60-bk-gitara … 13553.html
http://allegro.pl/epiphone-dr-100-vsb-m … 07453.html
Ja odrzuciłem T.Burtona z tego względu że jest to polska firma, poza tym czytałem sprzeczne opinie.
Wg tego co ludzi piszą w necie tanie Epiphone podobnie jak tanie Ibanezy są słabe.
Generalnie Greengo to po bokach i od spodu lipa, dźwięk moim zdaniem jest bardziej suchy ostry i mniej wyrazisty dla porównania jak dla mnie bardzo wyrazista jest yamaha f310 a ta spód ma już z meranti.
Właściwie tylko te 2 testowałem. U mnie w mieście mam skromny wybór.
A btw przy okazji zapytam bo napaliłem się na matowego CORTa AD810. Cena to max 400zł ale brzmienie i samą jakość wykonania sprawdzę w sklepie. Mam tylko pytanie czy matowy top może być gorszy? bardziej rysujący się, etc?
Nie znam się jakoś specjalnie ale może ktoś oceni czy te Marrisy niżej brzmią ok?:P Jak dla mnie przebijają Greengo.
d220m
http://www.youtube.com/watch?v=wraBl5TM … re=related
http://www.youtube.com/watch?v=mb7qNkFl … re=related
d306
http://www.youtube.com/watch?v=_ujUi8wAe0k
Witam wszystkich.
Mam pytanie dot. kupna gitary klasycznej. Jestem początkującym graczem, więc na razie nie zamierzam wydać więcej niż 250,-. Czytałam, że m. in. polecacie firmę "Yamaha". Na allegro znalazłam ową gitarę używaną w dobrym stanie. Poradźcie mi, proszę, czy ta gitara jest dobra i czy warto wydać na nią taką sumę pieniędzy. I jeszcze jedno: czym jest usterka widoczna da zdjęciu na dole strony? Z góry dziękuję za pomoc.
Jeśli nie idziesz do szkoły muzycznej to kup akustyka
btw mam do sprzedania Ibaneza G100 NT za 330 zł może jesteś zainteresowany, prawie jak nowy.
Ale ja już zadecydowałam, że chciałabym klasyczną.
Dziękuję wszystkim za odpowiedź, poszperam jeszcze w necie pochodzę po sklepach muzycznych i coś w końcu znajdę odpowiedniego dla siebie tylko właśnie jest ten malutki problem, że strasznie podobają mi się Cutaway'e, a do e-akustyków nie jestem przekonana (kiepska elektryka)....
Jeszcze takie pytanko, a mianowicie czy gitara z czarnym lakierem to naprawdę zły pomysł? Ile może kosztować (dobry) piecyk przeznaczony do gitar e-akustycznych? i jeszcze jedno czy gitara e-akustyczna nie podłączona do piecyka brzmi równie ładnie jak czysty akustyk?
Z góry dzięki za wszystkie pomocne odpowiedzi
Dziękuję wszystkim za odpowiedź, poszperam jeszcze w necie pochodzę po sklepach muzycznych i coś w końcu znajdę odpowiedniego dla siebie
tylko właśnie jest ten malutki problem, że strasznie podobają mi się Cutaway'e, a do e-akustyków nie jestem przekonana (kiepska elektryka)....
Jeszcze takie pytanko, a mianowicie czy gitara z czarnym lakierem to naprawdę zły pomysł? Ile może kosztować (dobry) piecyk przeznaczony do gitar e-akustycznych? i jeszcze jednoczy gitara e-akustyczna nie podłączona do piecyka brzmi równie ładnie jak czysty akustyk?
Z góry dzięki za wszystkie pomocne odpowiedzi
przeglądałem wczoraj allegro i była jedna ciekawa używana z czarnym lakierem. Rysy na łezce jeszcze ujdą ale poniżej łezki rysy na lakierze nie wyglądały dobrze ;p
czy gitara e-akustyczna nie podłączona do piecyka brzmi równie ładnie jak czysty akustyk?
W tańszym modelu może być gorsza jakość na rzecz istnienia elektroniki, w lepszym modelu nie powinno być różnicy. To nie jest elektryk że bez piecyka praktycznie nie brzmi, e-akustyk bez podłączenia jest głośny jak akustyk.
co sądzicie o 'Epiphone Performer Me'? jest dość mała, wiec idealna jak dla mnie (osoby o małym wzroście ) brzmi tez całkiem nieźle.
Witam wszystkich.
Mam pytanie dot. kupna gitary klasycznej. Jestem początkującym graczem, więc na razie nie zamierzam wydać więcej niż 250,-. Czytałam, że m. in. polecacie firmę "Yamaha". Na allegro znalazłam ową gitarę używaną w dobrym stanie. Poradźcie mi, proszę, czy ta gitara jest dobra i czy warto wydać na nią taką sumę pieniędzy. I jeszcze jedno: czym jest usterka widoczna da zdjęciu na dole strony? Z góry dziękuję za pomoc.
Mój kolega ma taką, porządna gitara, na początek idealna, usterka to tylko lekko zniszczony binding w miejscu stykania sie topu z bokami, takie cos sie tworzy jak ktos np. nieuważnie wyjmie gitare i uderzy kantem o mebel, to nie niszczy brzmienia gitary(wiem, bo sam mam kilka takich uszkodzeń )
@Monuuu
tego epka nie słyszałem, do klonu na cały korpus przekonany nie jestem, jeśli ogrywałaś go i sądzisz że jest ok to bierz,
Najgorsze że to laminat klonu(skleeeejka) , a do 1.500zł można coś wyrwać z litym topem
(sklejka ma swoje plusy np. wieksza wytrzymałość., ale lity top to zawsze lepsze brzmienie gitary)
ale jeszcze raz - jeśli ogrywałaś to bierz
Vicossess: Dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.
Jak dla mnie cedr wymiata. Semick d7n, Dowina d555, Baton Touge l6. Te 3 mają lity cedr, są przystępne cenowo (800-900zł) i brzmią świetnie. Niestety trudno dostępne, a słyszałem je tylko w audio w necie.
Jestem tu nowy. Jestem jeszcze młody więc mam bardzo ograniczony budżet (do 350zł). Chcę kupić swoją pierwszą gitarę. Trochę już czytałem opinii itp. Znalazłem kilka aukcji i zastanawiam się czy się nadają:
http://allegro.pl/t-burton-greengo-wc-s … 70028.html
http://allegro.pl/gitara-akustyczna-squ … 70470.html
I jeszcze jedno. Gdzie w tej aukcji jest haczyk?
http://allegro.pl/gitara-akustyczna-pra … 14560.html
Zakup to nie jest kwestia dnia, bo jeszcze wybieram się do sklepu muzycznego, ale chciałbym już poznać najlepsze opcje.
@Dajo3241
haczyk taki, że jeśli to jest burton to taki który nie przeszedł testów(ale to by było dziwne, bo burton oddaje gitary ktore nie przeszły testów podfirmie primewave(czy jakoś tak), nie radze brać
squiera też bym odradził, najlepiej zrobisz jak pójdziesz do sklepu i sobie ograsz tego burtona greengo(prawdziwego)
popatrz też za cortem w tym przedziale(w tym temacie się niedawno przewijała nazwa Cort, chyba grzesiek komuś polecał do 350zł )
Jestem zdecydowany zacząć moją przygodę z gitarowaniem
Zastanawiam się nad wyborem pomiędzy akustykiem/klasykiem z następujących firm:
-Cort
-Epiphone
-Ibanez
-Lag
-Stagg
-T.Burton
-Washburn
Thx, za wszystkie odp., Pozdro
Ibanez, Cort (z serii Earth), Epi, Wshburn...
Zależy ile chcesz wydać, więc nie moge na razie ci niczego konkretnego zaproponować...
Mam pytanie, http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g … ver-10-blk to w ogóle jest gitara akustyczna!?
Pozdro
Zasoby pieniężne to ok. 800 - 1200 zł
[Wiem, z tym zapleczem mogę się porwać na jakiegoś elektryka ale ja naprawdę jestem dopiero początkującym i jeszcze [NAPRAWDĘ] nigdy porządnie nie miałem gitary w rękach ]
A czy Yamaha to dobry pomysł? Bo jeśli tak to biorę jakąś Yamaha'e, może F310P TBS?
Pozdro
"Gitara akustyczna 6-strunowa z serii Travel." - czyli przenośna... ale ja bym nie ryzykował kupna...
800 - 1200zł? To niezła kasa, ja bym celował w Fendera, albo Ibaneza z litym topem, używanego. W ogóle w używane gitary...
Ja osobiście Yamachy bym nie kupił, ogólnie wg mnie Yamachy mają płaskie brzmienie. Przynajmniej w tym przedziale cenowym...
Hmmmm, ale czemu używane
[Nie mam zaufania do tego słowa, ponieważ wszyscy wiemy co może się kryć pod takimi "szyldami";)]
Dzięki za ocenę Yamaha'y [Nadal ję oglądam ale z dużo większym dystansem]
Pozdr.
Pod takimi szyldami może kryć się połowa ceny ze sklepu... A odkryć pod takim szyldem możesz to co masz na myśli, jeżeli kupujesz wiosło w internecie nigdy nie mając gitary w ręku, albo jesteś nieuważny.
Zasoby pieniężne to ok. 800 - 1200 zł
[Wiem, z tym zapleczem mogę się porwać na jakiegoś elektryka ale ja naprawdę jestem dopiero początkującym i jeszcze [NAPRAWDĘ] nigdy porządnie nie miałem gitary w rękach
]
A czy Yamaha to dobry pomysł? Bo jeśli tak to biorę jakąś Yamaha'e, może F310P TBS?
Pozdro
Widzialem na ebayu Fendera Strata Mexico (elektryk) Za jakies 200 € Pojdzie (z przesylka (22 godziny do konca nie ma zadnych ofert)) Nowa kosztuje ponad 2000 zl- naprawde przyzwoita gitara (ogrywalem w sklepie) do tego jakis POD I masz przyzwoity zestaw, lepszy niz niejeden na tym forum. Po Twojim poscie wnioskuje, ze i tak bedziesz chcial sie przesiac na elektryka, wiec po co 2 ryzy pieniadze wydawac?
A myślisz o tym wiośle -
http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g … sgt130e-vs
Mnie się osobiście podoba wersja Jumbo [Małe rzeczy w moich rękach długo nie są bezpieczne ]
Myślę że ta "gitarka" będzie jak dla mnie w sam raz, żeby zacząć przygodę z "gitarzeniem"
Dzięki za info o tym "wiośle" zaraz je obejrzę i może zalicytyję?
Masz rację [Później zamierzałem przejść na elektryka ]
Pozdr.
Nie dalem linka sorrki:
http://cgi.ebay.de/Fender-Stratocaster- … 2311b5684d
Jestem zdecydowany zacząć moją przygodę z gitarowaniem
Zastanawiam się nad wyborem pomiędzy akustykiem/klasykiem z następujących firm:
-Cort
-Epiphone
-Ibanez
-Lag
-Stagg
-T.Burton
-WashburnThx, za wszystkie odp., Pozdro
Odradzam Corta i Stagga. Cort nie ma jakiegoś wyjątkowego brzmienia a i wykonanie pozostawia wiele do życzenia, to się tyczy również modeli Earth litych. Dzisiaj w sklepie sprzedawca powiedział mi że mieli je bardzo długo ale były gówno warte i już ich nie trzymają. A brzmienie oceniam na podstawie filmików z youtube.
w cenie do 900 zł zachwycił mnie Samick D7N z litą płytą cedrową, nie słyszałem nic lepszego w podobnej cenie, jak dla mnie on przebija wszystko, niestety trudno dostępny a słyszałem go tylko z audio. Od 900 zaczynają się Craftery których nie sprawdzałem ale mają dobre opinie. Za 950~~ masz tanglewoody TRF i TRD, również polecane i Takamine g320. Z nielitych polecam Takamine g320 którego mam od kilku dni i muszę powiedzieć że jest bardzo wygodny, świetnie leży w rękach.
Ibaneza mam klasyka, osobiście nic do ibanezów nie mam, jednak nie przypodobały mi się jakoś szczególnie. Mając 800 nie kupiłbym też Epi, Washburna i T.Burtona
"wszyscy wiemy co może się kryć pod takimi "szyldami"
gitara to nie auto, jeśli nie rozleciała się pierwszemu właścicielowi, to tobie nie rozleci się tym bardziej
Dzisiaj w sklepie sprzedawca powiedział mi że mieli je bardzo długo ale były gówno warte i już ich nie trzymają.
Niech zgadnę... Potem dodał, że mają za to wspaniałe Evere Play'e i Soundery?
NoWay napisał/a:Dzisiaj w sklepie sprzedawca powiedział mi że mieli je bardzo długo ale były gówno warte i już ich nie trzymają.
Wiesz, że dokładnie o tym samym pomyślałem?
grzesiek2805 napisał/a:NoWay napisał/a:Dzisiaj w sklepie sprzedawca powiedział mi że mieli je bardzo długo ale były gówno warte i już ich nie trzymają.
Wiesz, że dokładnie o tym samym pomyślałem?
Nie zgadliście ;p w tej cenie zaproponował Yamahę f310 lub Fendera cd60
Strony Poprzednia 1 … 38 39 40 41 42 … 60 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc