1,401

Odp: [Gitara klasyczna i akustyczna] Co wybrać?

Witam serdecznie, jestem tu nowy. Mam 25 lat bylem dzisiaj na pierwszym kursie dla początkujących. Mam pewien problem, ponieważ mam chorobę stawów i ścięgien. Ale jak chwyciłem gitarę to instruktor powiedział, że damy rade smile Tylko muszę ćwiczyć. Na początek chce kupić taką gitarę
http://allegro.pl/gitara-klasyczna-ashl … 42167.html

Najbardziej mi zależy, żeby się nauczyć na niej chwytów i ćwiczyć paluchy. Dźwięk ma drugorzędne znaczenie, ale wiadomo, że coś musi być słychać. Więc czy jest to dobra gitara ? Jimim Hendrixem to nie będę. Chodzi mi o granie przy ogniskach, wśród znajomych. Słuch mam dobry smile

Proszę o opinie smile

1,402

@Eric
Hmm LAG to dobra firma, jak bylem na jednym wystepie z klasa to gosciu wlansie gral na Lagu z elektronika i zajefajnie brzmiala big_smile wiec polecam.

@mistrz
Chłopie silna wola i zdzialasz cuda big_smile hmmm co do gitarki to mysle ze dobra bedzie ale jeszcze polecam
Hohner Hc-06 http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g … hner-hc-06
troszke dolozysz ale warta jest swojej ceny, kumpel ma i brzmi ladnie big_smile Hmmm ten gosciu co wyrzej wymienilem gral na akustyku, ALE mial zrobione cos z reka, stracil w niej czucie (podczas grania w pilke poslizgnal sie i reka trafil w szklana butelke i stracil czucie) ale cwiczyl latami i wkoncu odzyskal czucie smile i gral swietnie, wiec silna wola dziala cuda big_smile czyli nawet z twoja reka da sie grac big_smile

Takamine G320 NS big_smile (Nareszcie ";.....:")

1,403

Już zamówiłem tamtą, w czwartek może będzie smile Więc pierwsze chwyty będę się uczył smile Zobaczymy czy coś może wyczaruję smile

1,404

Masz rację Oabliss, ta firma jest wręcz świetna. Dziś ograłem tego Laga T66DCE, "na sucho" i podłączona do wzmaka. Kiedy chwyciłem ją do ręki i przejechałem cztery razy po strunach w te i we wte. Jest wygodna, bardzo, i pomyślałem se" o ku*wa". Później podłączyłem do wzmaka, wziąłem kostkę i znowu. Teraz pomyślałem "Dżisas, ja pie*dole, kuwa mać". Sorry ale "babciu ten Lag jest zaje*isty!"

Ze szczęściem bywa czasami tak jak z okularami,
szuka się ich, a one "siedzą" na nosie.
Tak blisko!

1,405

gosciu co gral na tym lagu gral mial wersje jumbo tongue wiec tez fajniej brzmiala <3

1,406

Chłopie... jak ja coś robie to na maxxxa, więc też na jumbo grałem. Ej, ale czym te gitarki się różnią, tylko kształtem? Bo różnica w cenie jest dość wysoka (jeśli) jak na inny kształt.

Tak blisko!

1,407

jumbo = mniejsza wygoda (dla mnie nie az tak) ale ladniejsze brzmienie smile

1,408

Hmmmm.... dziwne, mnie wygodniej grało się na tej jumbo, może to jest mini jumbo? Hmmm... Chodzi mi o Lag T66 ACE

Tak blisko!

1,409

Witam
Nie mam zielonego pojęcia o graniu. To ma być przymiarka, żeby zobaczyć czy mnie wciągnie. Co myślicie o tej gitarze, czy jej wady rzeczywiście nie są tak złe i wystarczy mi do nauki???
Proszę o opinie
http://allegro.pl/gitara-akustyczna-t-b … 86662.html

Pozdrawiam

1,410

@sylkr Nie brałbym; ta rysa na gryfie jest niewybaczalna. Ale sam w sobie; jak T.Burton Greengo nie jest zła.

A co lepsze?: Lag T66DCE, lub T66ACE (ograłem, zaje*ista) czy Walden D 350 CE BK? (Walden: http://czakmusic.pl/sklep/product_info. … 000000)??? pomocy

Tak blisko!

1,411

To nie jest rysa, tylko pęknięcię w miejscu łączenia głowki z gryfem. Jedno stuknięcie i główka poleci w kosmos.

Poza byciem gitarzystą, jestem wielkim fanem gitary. Kocham ten cholerny instrument. - Steve Vai
//Washburn WI24 (TESLA Plasma 2 set) -> VOX V845 -> Ashdown G60R, Epiphone DR100
GG: 7365993

1,412

ok, dzięki chłopaki. Nie ma to jak dobra rada kogoś wtajemniczonego w te sprawy smile.
Pozdrawiam

1,413

No właśnie...
Proszę o pomoc

Tak blisko!

1,414

Eric wiesz... za ta cene bubla nie ma big_smile skoro lag ci sie podoba to kup bo za ta cene bubla nie dostaniesz smile

1,415

Ja wiem... ale chce coś wiedzieć o tym Waldenie. Na Lagu grałem, jest wysmienity i w ogóle. Ale raczej czarna gitara mi do niedawna tkwiła w głowie. Wiem, że powiecie że to ja mam wybrać która mi się podoba, bo jest dla mnie. Oczywiście, to prawda ale po prostu chcę wiedzieć coś o Waldenie.

Tak blisko!

1,416

@Eric
Nie pomoge w sprawie waldena, ogolnie czarna gitara ma jedna wade, niniejszym widac paluszki big_smile nasze DNA big_smile

1,417

Właśnie, jak zabije gitarą to szybciej mnie złapią. Biore Laga big_smile:D:D

Tak blisko!

1,418

"Czarne gitary nie mają duszy" jak zwykł mawiać pewien przesympatyczny sprzedawca w nakłaniając ludzi do kupna gitar, który są na sklepie. Ja mu uległem tongue.

1,419

Jak widzę to wiosło, to przychodzi mi do głowy tylko jedna myśl: "pie*dolić wszystkie topy z wzorzystego klonu w kolorach tęczy, czarny ftw!". Ale to tylko w tym przypadku tongue

Poza byciem gitarzystą, jestem wielkim fanem gitary. Kocham ten cholerny instrument. - Steve Vai
//Washburn WI24 (TESLA Plasma 2 set) -> VOX V845 -> Ashdown G60R, Epiphone DR100

1,420

A jaką masz gitarę Bluskaj?

Tak blisko!

1,421

Witam.
Jestem początkującym graczem. Aktualnie mam klasyka ale chciałbym kupić akustyka. Co myślicie o Epiphone DR100 VS

http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g … e-dr100-vs

"Żaden powietrzny łowca nie powinien skończyć jako ofiara. Lepiej zginąć w locie, niż umrzeć na ziemi"

Christopher Paolini

1,422

Gitara podobno dobra... ale ja jestem zdania, że każdą gitarę trzeba obejrzeć przed kupnem i posłuchać jak brzmi...

Ja sam polecam gitary mało znanej firmy "primewave". Ceny niskie, a gitara którą kupiłem po prostu... "sama gra".

1,423

To podobno odpadki z T. Burtonów.

Sam mam taką i... ma klucze lepsze od 4 razy droższego Vintage. Z tym, że ta lepszość polega na tym, że trzymają strój a te w vintku tylko jak mają ochotę.

1,424

http://musicman.pl/sklep/gitara-i-akces … c-bs-5779/
http://musicman.pl/sklep/gitara-i-akces … wc-n-2416/

Według tego co wyczytałem na forum gitara ta nadaje się na początek?

1,425 (edytowany przez Bluskaj 2011-03-20 21:22:27)

Nie. Nadają się na koniec. Od włóczni.

W sumie to bez sensu bo włócznia ma metalowy koniec. No, ale można też pomyśleć, że na tylny, drewniany.

Jokhe!

Nadaje się. Nawet bardziej niż myślisz.

1,426

No to gitara! :-)

1,427

Teraz prędziutko do sklepu, żeby przemiły pan sprzedawca powiedział, że nie mają takiej gitary i że albo jest na zamówienie, albo doradzi ci coś innego i potem stwierdzisz, gdy to kupisz, że chciałeś jednak t. burtona, a masz coś o nie wymawialnej nazwie.

To tylko przykładowy scenariusz lol. Ale cicho sza! Mogą mnie oskarżyć o offtop.

1,428

@eragon
lepiej dorzuc 30 zl i juzm masz lepszego t.burtona greengo smile... ludzie prosze czytajcie cos z wczesniejszych postow jak cos macie napisac prosze ... bo pisze jedno i to samo po 50 razy smile

1,429

Witam wszystkich
Postanowiłem ostatnio zrealizować swoje dziecinne marzenie, gry na gitarze wink. Mam zamiar wydać do 750 zł na gitarę, oczywiście akustyk. Wygląd dla mnie jest bez znaczenia. Na razie jak się rozglądałem to bym wybrał:
http://www.musicandmore.pl/gitary/akust … ign-CD100/

1,430

Grałem na  nim.... Fajne brzmienie ale ten brak cutaway'a niewybaczalny...
Lepiej weź Laga; dopłacisz trochę ale masz gwarancję jakości; pod względem wykonania, brzmienia itd.

Tak blisko!

1,431

"brak cutaway'a niewybaczalny" jakie inne niż elektro-akustyczne i TBurton mają wcięcie?

1,432

Chociażby niektóre modele Laga, Morrisona, Kirklanda, Fender Deluxe Acoustatonic Strat..
Powiedziałem ogólnie...

Tak blisko!

1,433

Akurat ja właśnie bardziej bym wolał akustyka niż elektroakustyka ;D

1,434

Allaba, why? Przecież lepiej mieć od razu możliwość podłączenia do pieca, niżeli później wydawać znowu...
Poza tym w elektroakusykach na 95% jest cutaway..

Tak blisko!

1,435

Lepiej kupić dobrego akustyka, niż za tą samę cenę kiepsiego e-akustyka. I dlaczego brak cytawaya ma być niewybaczalny?

1,436

Oochh... użyłem złego słowa.. chodzi o to że przy fajnej gitarze aż płakać się chce że nie ma cutaway'a .
Zgadzam się, ale jak masz na oku dobrego e-akustyka to to lepsza inwestycja...

Tak blisko!

1,437

Jeśli mowa o przedziale cenowym 700 zł to nie powiedziałbym ze to dobra inwestycja.

1,438

Nie chcę elektroakustyka, bo nie wiem, czy elektronika w nim będzie dobra. Dlatego właśnie wolałbym Fendera, który nie ma elektroniki.

1,439 (edytowany przez krs 2011-03-27 12:27:41)

Witam, od jakiegoś czasu zamierzam zakupić tanią gitarę akustyczną do nauki. Buszuje po necie czytam opinie o różnych modelach, mam do wydania w praktyce ok. 350zł.
Ciężko mi znaleźć opinii o gitarach marki : PrimeWave i Durango tudzież J&D. Może się ktoś wypowiedzieć na ich temat?
dokładnie to te modele :
http://allegro.pl./primewave-c-bk-gitara-akustyczna-kurier-gratis-i1520019390.html#gallery
http://allegro.pl./gitara-akustyczna-durango-mg-916-3-ksiazki-i1527470242.html#gallery
http://allegro.pl/gitara-akustyczna-ag- … ml#gallery

znalazłem też aukcję z lekko uszkodzoną T.Burton Greengo która ma bardzo dobre opinie. Co sądzicie, czy na początek mi wystarczy?
http://allegro.pl./gitara-akustyczna-t-burton-greengo-wc-cs-okazja-i1513588846.html

1,440

Może dozbieraj do tego T. Burtona.

To Pirmewave mam i to podobno jakieś odpadki z T. Burtonów (tak gdzieś, kiedyś czytałem a na jakiejś stronie pisało T. Burton - Primewave cośtam). Mam takie coś i... no rozlecieć się jeszcze nie rozleciało. Z 1,5 roku jest. Brzmienie takie 'specyficzne'. Strasznie dużo basu daje i to tak brzmi średnio, chyba, że grasz cieńszymi kostkami.