1,321

Odp: [Gitara klasyczna i akustyczna] Co wybrać?

Sorry, że jestem naparczywy ale jest to dla mnie bardzo ważne, wybrałem 4 gitary, powiedzcie która z nich jest najlepsza :
Fender CD60CE BK: http://www.thomann.de/pl/fender_cd60_ce_bk.htm
Marris D220CEQ: http://www.tenor.com.pl/marris-d220ceq-p-152.html
Cort MR100F BK: http://www.musicandmore.pl/gitary/akust … R-100F-BK/
Ibanez V72ECE BK: http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g … z-v72ce-bk
Proszę pomóżcie !!! cool

Ze szczęściem bywa czasami tak jak z okularami,
szuka się ich, a one "siedzą" na nosie.
Tak blisko!

1,322

@oabliss dzięki za odpowiedź. A tak na marginesie należę do płci żeńskiej big_smile

1,323 (edytowany przez oabliss 2011-02-23 20:38:49)

@sylkr
A to wybacz mi smile nie wiedzialem big_smile

@eric
A ja jestem uparty i bralbym Marrisa ! big_smile chociaz fender tez nie jest zly smile Kwestia gustu ;3

Takamine G320 NS big_smile (Nareszcie ";.....:")

1,324

wybaczam hehehe

1,325

@oabliss
wracając do tematu staga to znalazłam taką gitarę i widzę że wykonanie jest z lipy amerykańskiej, a nie świerku hmm
oto link http://www.chorus.pl/stagg-sw-201bk.html
co Ty na to??

1,326

http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g … -500-ra-ns
co wy macie do świerku? sklejka to zło

1,327

@sylkr
hmmmm nie znam dokladnie tej firmy, mam stycznosc z klasykami ( za 150 zl) i nawet fajnie graja, ale jak sprawaja sie akustyki to sama musialabys zobaczyc w sklepie muzycznym jesli masz mozliwosc smile ja bym bral dalej t.burtona big_smile bo tylko 20 zl roznicy a masz jednak ta pewnosc ze dobra bedzie big_smile

@zygmen
nikt nie mowil ze swierk to zuo, ja mowilem o sklejce swierkowej tongue i cos tania gitara co nie? xD
nie poswiecilbym tylu pieniedzy na ta gitare xD wolalbym inna kupic za ta cene, zreszta elektryka xD

1,328

@oabliss    ok, dzięki za rade

1,329

Mam gitarę Tanglewood DBT DLX D i kiedy ją kupowałem porównywałem ją z Yamahą F-310. Tanglewood był o 20 zł droższy, ale grało się na nim moim zdaniem lepiej. Dodajcie tą gitarę do Rankingu gitar akustycznych (jako tą, z rewelacyjną  jakością w stosunku do ceny).

1,330

@sylkr
nie ma za co smile do usług

@Bajtosz
emmm.... Wiele jest gitar ktore sa wspaniale jakosc/cena wiec nie ma co sie z tym bawic smile tanglewood to dobra firma wiec nie ma co sie dziwic smile

1,331

Eric Clapton, Marris w mojej ocenie wygrywa, w pierwszej kolejności odpada Cort, potem Ibanez,  w tych cenach nie są to godne gitary, że tak powiem.

1,332

A Fender ? Coś mnie do niego ciągnie..

Tak blisko!

1,333 (edytowany przez Roger 2011-02-26 00:00:06)

Witam! Chciałem zapytać co sądzicie jako na pewno lepiej zorientowani, o tym modelu : Durango   MG 014 C ? smile

1,334

Eric Clapton,
może nie miałem szczęścia do modeli, może po prostu to nie moje brzmienie, ale ile razy miałem w rękach fendera, nie czułem za specjalnie lekkości pod palcami. Jeśli Ty masz akurat życzenie grać na Fenderze - dobrze go sprawdź lub poproś kogoś by to zrobił. Tobie może to teraz nie robić większej różnicy, ale za pół roku czy rok okaże się że brzmienie wymarzonej gitary nie jest takie jakbyś sobie tego życzył smile

1,335

Masz rację... Ale mam mątlik w głowie, z jednej strony ludzie polecają Marrisa, z drugiej, na rankingu gitar akustycznych nasz kochany administrator wspominał kilka razy o Fenderze- świetna marka, świetne gitary...
Cholera, nie wiem co wybrać, jak kupiłbym Fendera, to wszystkie akcesoria kupowałbym z Fendera (tak już, że wszystko musi firmą pasować), pasek, pokrowiec...
Doradź, bo nie wiem co robić..

Tak blisko!

1,336

są szanse ,że i mi ktos doradzi ? ;>

1,337

Ej, Roger
Nie znam tej firmy, aczkolwiek znalazłem ten model na infomusic.pl
i piszą, że to jakaś meksykańska gitara...
Z wyglądu fajna (oglądałem czarną) no ale przecież wygląd nie raz zawodzi; "nie ocenia się książki po okładce" ale na gitarowym forum lepiej brzmi: "nie ocenia się gitary po wyglądzie"
Wiem, że nie pomogłem- sorry, ale pierwszy raz zobaczyłem firmę Durango. Ale nie przestawaj pytać, bo nie tylko ja na tym forum jestem (ja też czekam na wypowiedzi kilku osób odnośnie Fendera)
Pozdrawiam cool

Tak blisko!

1,338

@Roger
dla mnie malo znana ta firma, i nie dal bym na nia kasy xD

@eric
Fendery twarde czesto sa, marris jest lekki i latwo sie gra smile

1,339

A miałeś w rękach akurat ten model? (Fender CD60CE BK)
Dzięki za pomoc cool

Tak blisko!

1,340 (edytowany przez auroxx 2011-02-28 12:56:25)

Kolego,powiem Ci,że ja sam kupiłem za pośrednictwem sklepu internetowego gitarę T. Burton Greengo w kolorze naturalnym i to był błąd, przesuszona niemiłosiernie czego nie zauważyłem od razu przy rozpakowywaniu. Rysa wzdłuż łączenia gryfu z gitarą, brzęczenie na progach 12-13. Oddałem ją na gwarancję i przez kolejny miesiąc czekałem na kolejną sztukę, w końcu odzyskałem pieniądze. Rehabilitując się po drugiego burtona wybrałem się do sklepu muzycznego, grałem na paru w różnych wersjach kolorystycznych i wszystkie były sztywne, "nie leżały". W tym samym sklepie kupiłem Ibaneza V 72 ece BK, dla mnie to cudeńko, świetnie wyregulowana, niska akcja strun, przede wszystkim wygodna i solidna. Na Marrisie D220CEQ również grałem, wrażenia jak najlepsze, podobnie jak w przypadku ibaneza. Tylko ten kolor i zdobienia mnie nie zachwyciły, rzecz gustu;) Wg mnie 1) ibanez v72ece 2) Marris D220CEQ 3) yamaha f310 4) burton greengo. Każdy model gitary i poszczególny egzemplarz trzeba traktować indywidualnie, bez jej ogrania nie ma mowy o kupnie.

a jeśli chodzi o stagga 201 to samo złooo, męczyłem się z takowym 2 lata;/ niesolidnie wykonana, kiepska jakość materiałów, brzęczenie na pojedynczych strunach, wysoka akcja strun, przy chwytach barowych ręce odpadają, dla mnie firma stagg produkuje gitary podobnej "klasy" co skyway.

1,341

@auroxx
hmmm... a powiedz mi drogi kolego w jakim to niby sklepie kupowales? Bo cos mi sie wydaje ze lichty ten sklep to  byl, pozatym ja kupowalem przez internet gitare, i powiem ci ze wszystko ladnie, pieknie bylo ^^ pozatym kupuje sie raczej przez polecany sklep a nie jakis z konca listy ^^ mamy takie sklepy jak bratpol, guitarcenter, riff tez dobry smile a co do tych gitar, wiesz jednemu lepiej sie gra na burtonie, drugiemu na yamaszcze a trzeciemu na marrisie ^^ kwestia gusty i dopasowania gitary pod siebie ^^ pozatym, gitara nie pasuje? zwracasz i juz, tez nie powinno byc z tym problemu, poprostu kupiles w zlym sklepie, i zly egzemplarz dostales, zdaza sie ^^

1,342

@oabliss,żeby to wszystko wyglądało tak jak napisałeś, gitarę zwróciłem i co? okrągły miesiąc czekałem na drugi egzemplarz a później na zwrot gotówki, był to sklep musicman.pl( importują masowo produkty kisielewskiego) i z tego co mi wiadomo cieszą się konkretnym zaufaniem, po prostu dostali fatalny towar, paręnaście przesuszonych sztuk burtonów, które ponoć są sprawdzane i regulowane! przez kisielewskiego tuż przed wysłaniem, jak widać niekoniecznie. A co do tych gitar owszem trzeba dopasować pod siebie jednak wiadomo czego można się spodziewać po danym modelu. W sklepie gdzie kupiłem swojego ibaneza (Biała Podlaska-musicaudio) grałem na trzech burtonach greengo, wszystkie były twarde i w ogóle nie leżały w łapach dlatego uważam, że tym bardziej kupowanie gitary przez internet jest po prostu głupie. Koszt odesłania takiej gitary na gwarancję czy też do regulacji to ok. 30 zł, warto dopłacać?

1,343 (edytowany przez CARdinal 2011-02-28 18:35:59)

Ja zgadzam sie z przedmówcą, gitarę musisz potrzymać w ręku i ograć zanim sie na jakąś zdecydujesz. I najlepiej nie kierować sie ceną. Poprostu widzisz że jest wygodna dobrze leży w ręku, nie brzęczy itp. nie rysuje ręki przy przesuwaniu barowych. I nie ma co tylko patrzeć na dźwięk bo to zależy od wstawionych strun, raczej trzeba zwórcić uwagę na jego emisję, jak długo i mocno pudło rezonuje. Najlepiej troche postukać jak tommy emmanuel w mombasie xD

I koniec końców się okaże że akustyk za 650 jest dla Ciebie lepszy niż ten za 1200 xD

Z elektrykami jest troche inaczej, przetworniki raczej sie nie zasuszą  xD itp. więc jeśli znasz renomowany sklep chociażby taki  Rock&droll który sie specjalizuje w gibsonach i epiphonach to duzo nie ryzykujesz zamawiając u nich np. Epiphona.

1,344

Hej, auroxx, byłem osobiście w sklepie muzycznym i ograłem tego Ibaneza V72ECE, tylko tam był w kolorze sunburst (czy jakoś tak) a na oku mam czarną. Hmmmm... co by powiedzieć o tym Ibanezie, nie był najgorszy, ale całkiem zaje*isty wg. mnie też nie, tak 70 % na 100% zaje*istości. Ludzie, kurna, jak wy mieszacie we łbach; jeden polecił marrisa, całkowicie skreślił Ibaneza, admin w rankingu pochwalił Fendery, a w stworzonym przeze mnie wątku, mówice, że to gó*no...
Jezu, nie wiem co robić komletnie, zmierzam ku marrisowi d220ce, ale chcę kupić przez internet, natomiast rada najwyższa (to wy, ludzie o przeróżnych zdaniach) twierdzi, iż to głupota.
Doradźcie !!!!

Tak blisko!

1,345

Fender to dobra firma. Jedna z najbardziej znanych. Na Fenderach Startocasterach gra chyba każdy porządny grajek i tyle.

Ibanez powinien być spoko. Nawet nie wiem jaki, ale sam fakt, że ta firma jest popularna chyba wystarcza.

Ostatecznie Jack White gra na plastikowej gitarze za parę zielonych.

W sumie to śmieszne. Mod jest od tego, żeby wszystko było cacy... mad.

1,346

Skoro jest jedną z najbardziej znanych firm, to dlaczego w moim wątku wszyscy piszą,że to szajs?
Bluskaj, ja nie wybieram  między Ibanezem a Fenderem, tylko między Marrisem a Fenderem.
Marris: http://www.tenor.com.pl/marris-d220ceq-p-152.html lub: http://www.tenor.com.pl/marris-d220mceq-p-154.html
Fender: http://www.thomann.de/pl/fender_cd60_ce_bk.htm

A co myślicie o tej: http://www.tenor.com.pl/ashton-spd25ceq … p-131.html
Piszecie, aby brać samą gitarę, bez dodatków, jak cos to znajdę, ale powiedzcie, co jest najlepsze.

Tak blisko!

1,347

Clapton, bo założyłeś temat i oczekujeszs od nas opinii, jakbyś chciał kupować przynajmniej oryginalnego Strata amerykańca i bijesz się z myślami czy wziąć z klonową podstrunnnicą czy palisandrową. Oczywiśce ze Fender to nie SkyWay, więc szajsu raczej nie kupisz, ale w tych cenach znaczącej roznicy nie znajdziesz. Wiadomo inny profil gryfu, kształt pudła, ale to preferencje ktore zależą od Ciebie, gitara ktora jest wydodna dla kogoś, dla Ciebie może być całkiem odwrotnie. Jeśli masz możliwość to ograj te gitary i wybierz ktora bardziej Ci odpowiada (skoro z całego ogromu świata gitar wybrałes własnie te dwie).

Poza byciem gitarzystą, jestem wielkim fanem gitary. Kocham ten cholerny instrument. - Steve Vai
//Washburn WI24 (TESLA Plasma 2 set) -> VOX V845 -> Ashdown G60R, Epiphone DR100
GG: 7365993

1,348

Wspomniałem wcześniej, że gitarę zamierzam kupić przez neta. Dlaczego? Ponieważ w żadnym sklepie muzycznym (w okolicy) nie ma tych, no i różnica cen.
P.S.: Jak miałbym już forsę na Strata amerykańskiego to biorę bez wahania i mam wszystko w dupie drogi świecie. Owszem oczekuję od was opinii, dlatego, że niestety nigdy nie miałem żadnej z tych gitar w ręku.

Tak blisko!

1,349

To bierz ktora Ci się bardziej podoba, bo jak mowilem, znaczącej rożnicy nie zobaczysz. Pozostają Ci jeszcze probki na YT.

Poza byciem gitarzystą, jestem wielkim fanem gitary. Kocham ten cholerny instrument. - Steve Vai
//Washburn WI24 (TESLA Plasma 2 set) -> VOX V845 -> Ashdown G60R, Epiphone DR100
GG: 7365993

1,350

No tak, ale

jeden polecił marrisa, całkowicie skreślił Ibaneza, admin w rankingu pochwalił Fendery, a w stworzonym przeze mnie wątku, mówice, że to gó*no...

Dlatego o Ibanezach.

Każdej firmie może się trafić bubel i na odwrót. I skywaya możesz znaleźć w miarę (podobno)... Tak naprawdę to w życiu takiej gitary w rękach nie miałem więc już nic nie mówię tongue.

Mi tam obecnie wszystko jedno na czym gram, bo po prostu mam frajdę z tego. Ostatecznie grałem wlazłkotka na gumce od pokrowca na zagłówek i... ktoś faktycznie się mnie zapytał czy to wlazłkotek.

Totalnego badziewia raczej nie kupisz. A Fender... Tak jak mówiłem, bardziej znany niż Marris co daje +10 do szpanu.

Pozostaje jeszcze kwestia elektroniki. Nie znam się (tj. nie czytałem cool) na tym to też ciężko mi cokolwiek powiedzieć.

Co do sarkających postów - przeczytaj definicję sarkazmu yikes.

1,351

znam definicję sarkazmu ale co to znaczy tj.?
wiem, że to forum GITAROWE big_smile

Tak blisko!

1,352

No bo ktoś kto pyta czy Fender to dobra firma to tak jak by pytał czy Ferrari to szybkie samochody.

mad

1,353

Ja chciałem się dowiedzieć czegoś więcej o egzemplarzu CD60CE BK

Tak blisko!

1,354

Eric, wysłałem Ci wczoraj maila, nie wiem czy dotarł, zerknij.

1,355

Dotarł i Vice Versa.

Tak blisko!

1,356

Na początku witam wszystkich serdecznie.
Za pomocą tego oto forum weszłam w świat gitar, który jest dla mnie zupełnie nową dziedziną. Ponieważ nigdy nie miałam w ręce gitary, a bardzo chciałabym nauczyć się grać (takie marzenie z młodości, które teraz chcę zrealizować) proszę Was drodzy forumowicze o cenne porady. Przeczytałam uważnie Wasze dotychczasowe posty i na ich podstawie zdecydowałam, że chcę dokonać wyboru pomiędzy trzema konkretnymi modelami gitar:
1)T.Burton Greengo
2)Fender CD60
3)Marris D220M
Wiem już, że przy zakupie powinnam "przymierzyć" każdą gitarę, oraz ją ograć. O ile pierwsze jest do zrealizowania, to drugie jest zupełnie niemożliwe. Aby dokonać rozpoznania udałam się do sklepu, w którym były dwa pierwsze modele, o Marrisie sprzedawca powiedział, żeby dać sobie z nim spokój. Może dlatego, że go po prostu nie było. W drugim sklepie był tylko Marris. Niestety droższy od dwóch pierwszych o 60 zł. Czy warto do niego dopłacić? Co to znaczy, że fendery są z reguły twarde a marrisy miękkie? Czy jest to kwestia strun? Fender według mnie jest ładniejszy a Marris chyba trochę lepiej brzmi. Proszę pomóżcie.

Jeżeli Twoja żona chce się nauczyć jeździć samochodem nie stawaj jej na drodze  /Sam Levinson/

Marris D220M smile

1,357

ja doplacilbym te 60 zl albo poszukal przez internet ciekawej oferty marrisa moze taniej bedzie smile wg mnie marris to bardzo ciekawa gitara i warta swoich pieniedzy smile zalezy tez od ciebie ktora ci sie podoba, zreszta wyglad to nie wszystko big_smile (chodzi o brzmienie) no i czy wygodnie ci sie na nich gra big_smile kwestia strun tez, ogolnie czesto do takich gitar juz daja struny 12 smile wiec grubo, grubosc tez cos tam daje ja poczulem troszke roznice z 12 na 10 smile wtedy roznica w brzmieniu tez jest lekka ale tez nie az tak duza big_smile ogolnie tyle mam do powiedzenia jeszcze ranking ktore u mnie stoja te gitary co wymienilas:
1.Marris D220M
2.Fender CD60   |
                         | <=== w sumie sa na tym samym miejscu smile 
3.T.burton          |

1,358

Dzięki bardzo za tak szybciutką odpowiedź. smile Jutro potuptam do sklepu i wezmę tego Marrisa. Nie mogę stwierdzić, na której lepiej mi się gra, bo tego JESZCZE nie potrafię. Muszę jak najszybciej zmienić tą sytuację smile  Jeszcze raz dzięki oabliss smile

Jeżeli Twoja żona chce się nauczyć jeździć samochodem nie stawaj jej na drodze  /Sam Levinson/

Marris D220M smile

1,359

Nie ma za co big_smile szybka odpowiedz bo ciagle wlaczona mam przegladarke wiec na bierzaco jestem big_smile a co do sprawdzenia jak brzmi gitara rownie dobrze mozesz goscia/kobiete co sprzedaje zeby ci zagral/a cos, jesli oczywiscie potrafia big_smile

1,360 (edytowany przez Monique 2011-03-03 20:19:12)

Sprzedawca od Marrisa potrafił, może właśnie dlatego byłam na niego prawie zdecydowana ( nie na sprzedawcę). Chciałam się jeszcze tutaj upewnić, bo to Wasz świat jest,a ja dopiero do niego wkraczam. Hihi. Mam nadzieję, że pozostanę tu na dłuuuuuuuuuuuuuuużej smile

Marris D220M smile