1,681

Odp: [Gitara Elektryczna] Co Wybrać?

Ogólnie lampy brzmią o wiele lepiej. 6 stów za tego rolanda to według mnie za dużo.

1,682

Gram już jakiś czas na Akustyku; uczyłem się oczywiście z tej strony (; i chce sobie teraz kupić Elektryka, ale nie znam takie dobrej, zaufanej firmy która ma przyzwoite ceny (Tzn że wykluczam Fendera i Gibsona oraz Ibaneza). Da mi ktoś jaką rade co do kupna?

1,683

ile masz kasy i co chcesz grać

"Śmiejcie się ze mnie, że jestem inny, ja śmieję się z was że wszyscy jesteście tacy sami,
Epiphone Les Paul Custom + Laney CUB 12R+Dunlop GCB95
takamine eg260c WR

1,684 (edytowany przez mireck 2011-01-09 15:26:42)

Jaka gitara elektryczna, do muzyki typu Volver, Video ale też np. Green Day.
Raczej: Soft Rock, Rock, Pop Rock
Cena do 1500 zł
+piecyk tak do 400 zł.
Jednak wolałbym zmieścić się ze wszystkim w 1600 zł.
Aczkolwiek jak byłaby znaczna różnica w tych kilku stówach, na jakości, to bym wolał poczekać i dozbierać. wink

Jaki zestaw byście mi zaproponowali???

1,685

Squier Affinity. Będziesz miał więcej kasy na porządny wzmacniacz. Mocne przestery Ci nie są potrzebne więc, poszukaj czegoś z dobrym cleanem(Może jakiś Vox, Laney, jakaś lampa?). Powinno Ci nawet zostać trochę kasy, żeby dać komuś do ekranowania elektronikę gitary, drożej niż 100zł to nie wyniesie.

Epiphone Les Paul Standard Plus + Marshall AFD DIY ;] (full lampa) + Dunlop GCB-95

1,686 (edytowany przez Kimo 2011-01-09 19:53:51)

Witam,
Od 2-3 miesięcy gram na akustyku zakupionym hoho, z 8 lat temu, który był używany ze 2 tygodnie. W każdym razie ja się w to wkręciłem bardziej niż mój brat, ale chciałem wymienić tego stagga 203, którego mam. Po pierwsze ze względu na wysoką akcję strun, co nie bardzo pomaga mi w uczeniu się (brzmienie gitary też nie jest jakieś super), a po drugie, gitara elektryczna po prostu dużo lepiej celuje w moje gusta muzyczne. Oczywiście problemem jest, że się na tym kompletnie nie znam, ale spróbowałem wybrać coś na własną rękę:
http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g … -grx40-bkn
http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g … eb-set-bag (choć chyba zbyt tanio jak na elektryka Epiphone)
i do tego:
http://rockfan.pl/index.php?products=pr … rod_id=734
Jak widzicie, zdecydowanie chciałem się zamknąć w max 1000zł. (ale to naprawdę absolutne maksimum-najlepiej coś  tak z 800zł) Potrzebuję takiego kompletu dla początkującego/średnio zaawansowanego. Co jeszcze... a oczywiście- jeśli chodzi o gusta muzyczne, to nie są to jakieś bardzo ostre rockowe brzmienia: coś w klimatach 30 Seconds to Mars, może Nickelback, trochę U2- mam strasznie rozbite gusta;) Oprócz tego nie potrzebuje jakiegoś ogromnego piecyka- nie mam zamiaru dawać koncertów, bardziej do celów domowych. Poza tym za 2 lata mam nadzieję przeprowadzić się (do bloków) więc też nie chcę strasznie męczyć sąsiadów;p
Mam nadzieję, że ktoś znajdzie czas i poradzi co uczynić w tej sytuacji.
pzdr.

1,687

Tego piecyka nie ma juz nigdzie w Polsce. Sam dzwonilem po kilkudziesieciu sklepow i bodajze w 2 mi powiedzieli, ze MOZE bedzie dostawa pod koniec stycznia (m.in. GuitarCenter mnie o tym poinformowalo).
Wiec jesli nie chcesz czekac, to moge Ci polecic Crate FW15 na 8" glosniku - do bloku jest po prostu idealny. Na maxa go nie mozna rozkrecic, bo od razu sasiedzi staja sie aktywni i wala w sciany roll

Za ta cene nie kupuj gitary z wajcha. Nie podpowiem Ci dokladnie jaka kupic, bo niestety sie za dobrze na tym nie znam, lecz cierpliwosci, na pewno ktos Tobie tutaj dobrze doradzi.

1,688

@kimo
a znajdzie sie cos fajnego znajdzie w tej pólce big_smile
cort m200 bk ---> http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g … rt-m200-bk
Dean Vandetta ---> http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g … 10-natural
Epiphone sg special EB (nie jestem pewien co do tej gitary ;]) ---> http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g … special-eb
iiii troszke jak doplacisz tongue Schecter Omen 6 ----> http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g … -omen-6-eb     ale to juz kazdy ci ta gitarke poleci big_smile

no i oczywiscie piecyk Crate Fw 15 ---> http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/w … rate-fw-15

Takamine G320 NS big_smile (Nareszcie ";.....:")

1,689 (edytowany przez Rrumcek 2011-01-09 21:24:39)

Jeszcze jedno - jesli bys kupowal ten wzmacniacz w guitarcenter, to mozesz poprosic o kabel sieciowy(koszt okolo 7zl), bo te piecyki go nie posiadaja.

Od siebie moge rowniez polecic tego Corta, bo sam go posiadam. Mozna ukrecic naprawde ladne brzmienia.

1,690 (edytowany przez Klaudija 2011-01-09 22:18:53)

oalbiss napisał/a:

i oczywiscie piecyk Crate Fw 15 ---> http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/w … rate-fw-15

No oczywiście, że nie!

SEX, Drugs, Rock'n Roll
Dean Vendetta 1.0 + MXR dist+diy + Kustom KG112FX
GG:2539337

1,691

A właśnie że nie ten. Jedna literka a taaaaaaaka różnica. Przynajmniej 4 cale tej różnicy, mam rację?

"Tore out my heart, handed to me on a silver platter"
Avenged Sevenfold !!!

1,692

@wiedzmatt
rrumcek mowi ze spoko, a kimo mowi ze chce tylko do uzytku w domu i ze moze przeprowadzi sie do bloku wiec nie potrzeba mu wiekszego glosnika ;] To juz od niego zalezy czy chce Crate Fw 15 czy Crate FW 15 R ;]

1,693 (edytowany przez Klaudija 2011-01-10 19:53:59)

oabliss, mylisz sie. Tu nie chodzi o głośność, bo to raczej wyznacza moc wzmaka, a nie to jaki ma głośnik tongue Musisz mieć chociaż z 10 cali żeby Ci nie pierdziało na przesterze i tu o to właśnie chodzi.

SEX, Drugs, Rock'n Roll
Dean Vendetta 1.0 + MXR dist+diy + Kustom KG112FX
GG:2539337

1,694

Aha, no chyba ze tak smile to wybacz big_smile

1,695 (edytowany przez Kimo 2011-01-11 00:44:16)

No dobra dzięki ogromne za pomoc forumowicze;) Zakupy będę robił na początku lutego, więc zobaczę jak wyjdzie z tym piecykiem Crate FW 15 R, czy będzie dostępny. Jeśli chodzi o gitarki to myślę, że z tych co zaoferował oabliss wybiorę Dean Vandetta, bo mówiąc szczerze mi ten Cort dosyć nie pasuje pod względem wyglądu (wiem, że w takiej cenie wybrzydzanie to głupota, ale kurczę, chciałbym, żeby gitarka chociaż trochę cieszyła moje oko). Chyba, że ktoś ma jeszcze jakieś sugestie dotyczące gitarki... A i sorry, że nadwyrężam, ale możliwe, że mój budżet się skurczy niestety, więc czy dalibyście radę poradzić jakiegoś przyzwoitego elektryka do 500-550zł, na wypadek gdyby się tak wydarzyło?
pzdr.

1,696 (edytowany przez Rrumcek 2011-01-11 07:00:04)

W Crate Fw15 nic nie pierdzi, przester jest bardzo wyrazny.
Oczywiscie jestem poczatkujacym i nie mam porownania, lecz sadze, ze jakie szumy, pierdziawki itp. bym uszlyszal smile

Jesli jednak wiec czekasz, to moze uda Ci sie upolowac R'ke.

Rowniez chcialem doplacac do Dean'a i zmieniac zamowienie, ale akurat w tym dniu doszedl Cort i sie w nim zakochalem. Wyglada cudnie, nieopisanie lepiej niz na zdjeciu.

1,697

aha. Idz do sklepu muzycznego i popros o ogranie wzmacniacza lampowego na 12 calowym gloasniku,. Pozniej wroc do domu odpal swoja osemke i wtedy napisz posta.

Ex Emg 81 /60 ->Dunlop GCB-95 -> Valveking 112 (Celestion Vintage 30)
Nie mam polskich znakow!

1,698

Zapomniales rowniez napisac o ~~500zl roznicy?
Jakbym mial dodatkowa gotowke, to pewnie, ze bym wolal kupic lepszy wzmakol. Jednak sadze, ze jak na poczatek nauki i dla calkowitego laika ten jest w porzadku jak na swoj przedzial cenowy.

Tyle ode mnie.

1,699 (edytowany przez Krester 2011-01-11 19:02:59)

http://www.thomann.de/de/peavey_royal_8_valve_king.htm tak jak fw15 8 cali glosnik, ale lampa.

N apoczatek nauki nie warto wydawac? To pozniej kupisz niby lepszy wzmacniacz? Nawet jesli to bedziesz juz te 400 zl do tylu.

Nie mam polskich znakow!

1,700

Krester napisał/a:

http://www.thomann.de/de/peavey_royal_8_valve_king.htm tak jak fw15 8 cali glosnik, ale lampa.

N apoczatek nauki nie warto wydawac? To pozniej kupisz niby lepszy wzmacniacz? Nawet jesli to bedziesz juz te 400 zl do tylu.

Gain i Master Volume przy dwóch stopniach :-O

Epiphone Les Paul Standard Plus + Marshall AFD DIY ;] (full lampa) + Dunlop GCB-95

1,701 (edytowany przez Kimo 2011-01-11 19:47:18)

To ja może ponowię pytanie;)
Czy gdyby moje fundusze się obcięły, dalibyście radę polecić jakąś przyzwoitą gitarkę w cenie 500-550zł?

1,702

ESP F-100FM to dobra gitara dla dla średnio zaawansowanych (umiem zagrac np. "enter sandman)
jak tak to dobry bylby do niej wzmacniacz Randall KH-10?

G|9---------------|7---6---5-----|
D|9---------------|7---6---5-----|
A|7---------------|5---4---3-----|

1,703

ESP F-100FM to gitara dla tych którzy umieją zagrać Master of Puppets (w całości)

A tak na serio, to gitara spoko, ale posłuchaj sobie jak brzmi ten wzmacniacz: http://www.youtube.com/watch?v=SlkrTBcbHcY

1,704

Krester - w moim przypadku niecale 250zl. Poza tym sa ludzie, ktorzy zaczynaja i koncza, po co wiec maja kupowac drogi sprzet?

Znam goscia, ktory kupil wzmacniacz Ibaneza 60W (nowka), a nie ma nawet gitary, bo mu sie odechcialo.

Konczmy ta "dyskusje", bo zaczyna sie offtop robic smile

1,705

mpx napisał/a:

ESP F-100FM to gitara dla tych którzy umieją zagrać Master of Puppets (w całości)

Czyli juz mozna brac big_smile

Nie mam polskich znakow!

1,706

Harvester of notes napisał/a:

ESP F-100FM to dobra gitara dla dla średnio zaawansowanych (umiem zagrac np. "enter sandman)
jak tak to dobry bylby do niej wzmacniacz Randall KH-10?

Nie napalaj sie na tanie sygnaturki, sam chcialem ten wzmacniacz, pozniej kh 120 i na szczescie na tym forum jest mpx, ktory poradzil mi lampe. Jesli nie stac cie na randalla rm 100kh to odpusc sobie sygnatury bo za ta kaske dostaniesz cos duzo lepszego, chociaz na wzmacniaczu za 400 zl to moze gluchy by brzmienie metallici uslyszal.

Nie mam polskich znakow!

1,707

@Krester, mam dla ciebie ciekawostkę big_smile Na gitara.pl wymyślili urządzonko które redukuje moc wzmacniacza lampowego w stosunku 1:12. Czyli z 50W robi 4W, więc spokojnie można sobie rozkręcić volume w domu i cieszyć się super brzmieniem rozkręconej lampowej końcówki mocy, nie tracąc przy tym słuchu big_smile
A cena urządzenia? 17zł big_smile:D
http://gitara.pl/forum/viewtopic.php?id=79099

1,708

Kurde fajne, dzieki. Musze tylko kolumne zbudowac, albo 2 kable wychodzace ze wzmacniacza dolutowac do wtyku jack. Fajne jest to ze to tanie jest, osobiscie zastanawialem sie nad tlumikiem mocy, ale takie cudo kosztuje 1200 zl... szkoda ze nie widzialem tego w zeszlym tygodniu jak w Polsce bylem to bym juz kupil czesci.
PS. Wstawilem sobie wczoraj vintage 30 smile teraz to nawet mojego vk na jakiegos jcm 900 bym nie zamienil. Brzmienie jest ciezkie, glebokie, slychac najmniejszy blad i zdaje mi sie ze jest wiecej gainu- jedyny minus to troszke (naprawde troszke) sypie piachem.
PS.2.teraz to bedziesz mogl sowojego pieciowatowca rozkrecic na maxa tongue

Nie mam polskich znakow!

1,709

Wiesz te części na pewno u siebie też kupisz, za tyle samo smile

1,710

poleccie jakis wzmacniacz lampowy w cenie ok 700 zlotych

1,711

nowy? uzywany?
mpx- szukalem i na ebayu i na normalnych sklepach i nie znalazlem, potrzebne mi sa wejscia jack i rezystory, reszte mam. Za 3 tygodnie mam ferie to kupie w Polsce.

Nie mam polskich znakow!

1,712 (edytowany przez Harvester of notes 2011-01-12 18:13:33)

duza roznica jest miedz lampowym a tranzystorowym o takiej samej mocy?

1,713

Jakies 30% jezeli masz na mylli glosnosc.

Nie mam polskich znakow!

1,714 (edytowany przez Harvester of notes 2011-01-12 18:21:31)

dzieki

1,715

fajna ta twoja gitara krester smile i tylko za 1000

1,716

tylko smile Chodzilo mi o wyglad, po planowanej zmianie przetwornikow cena urosla do 2000, ale warto. Tylko decydujac sie na emg wiedzialem ze delikatnego rocka juz na tym nie zagram, w metalu sprawuje sie swietnie i po ustawieniach pieca nawet troche mocniejsze ac dc da sie wycisnac.

Nie mam polskich znakow!

1,717

Krester napisał/a:

nowy? uzywany?
mpx- szukalem i na ebayu i na normalnych sklepach i nie znalazlem, potrzebne mi sa wejscia jack i rezystory, reszte mam. Za 3 tygodnie mam ferie to kupie w Polsce.

Ale takie bajery kupuje się w sklepie elektronicznym a nie na aukcjach big_smile
Tylko jacki muszą być metalowe pamiętaj, gdyż masa jednego gniazda jest zwarta przez aluminowy profil smile

1,718

Nie no, plastikow nie dam smile Nie rozumiem tylkko co znacza pojecia
,,do masy drugiego gniazda ,
(...)jego gorącego piny,,
jak mam np. http://www.cyfronika.com.pl/wtyki_jack2.htm takie gniazdo to gdzie jest ,,masa,, a gdzie gracy pin?

Nie mam polskich znakow!

1,719

http://img832.imageshack.us/img832/5282/gjdc.jpg

1,720

dzieki wielkie

Nie mam polskich znakow!