Odp: [Gitara Elektryczna] Co Wybrać?
Mam pytanie, przymierzam sie da kupienia Corta X 11, ale przeraża mnie ruchomy mostek,
Czy jest jakaś podobna gitara (humbuckery i single) ze stałym mostkiem?
Forum gitarowe
7 bezpłatnych lekcji video dla początkujących [ODBIERZ TERAZ]
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 … 35 36 37 38 39 … 74 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Mam pytanie, przymierzam sie da kupienia Corta X 11, ale przeraża mnie ruchomy mostek,
Czy jest jakaś podobna gitara (humbuckery i single) ze stałym mostkiem?
Masz sporo kasy do wydania ;p poszukałem trochę o tych gitarach i zdania są podzielone , widzę że ostatnio sporo staniały bo kiedyś różnica wynosiła 500zł.
Na forum czytałem że gitary mają bardzo podobne brzmienie a różnicę widać tylko w wyglądzie .
Najlepiej przejdź się do sklepu i ograj obie i zobacz która ci bardziej podchodzi .
Skoro wybrałeś tylko 2, to idź do sklepu i je ograj. Która przypadnie Ci do gustu, to weźmiesz. Proste
ja to brałbym ec, ale to już mój własny gust.
Masz 3 tys. do wydania i chcesz kupić ltd? Szkoda kasy. Zastanów się nad tymi:
http://allegro.pl/gibson-les-paul-custo … 85167.html
hahahahahahhaahaha, taaa, wiedziałem, że musicie pokazać swój geniusz Jasne...dla wieszkosci z Was gibson to marzenie i musicie narzucac swoją wole (daje stówe że nigdy nie trzymałeś nawet tych gitar), ale kupując najtanszego gibola (custom :-) cena 2500 4 oferty i 12 dni do konca) zastanów się co piszesz) do tego używanego, a pożądne nowe, na gwarancji ltd to sprawa chyba jest jasna. Z odeli gitar które zaproponowałeś to raczej bedziesz gral mocny metal, a ltd za emg na pokladzie w tym gatunku żądzi.
Jest wiele osób, które wolą pożądne epi niż najtańsze gibolki a co do tego ltd za 2700
,,LTD EC-410 FM wypada ciekawie od strony brzmieniowej. Nie da się ukryć, że gitara chowa część swojego potencjału brzmieniowego za zasłoną aktywnych przystawek. Bardzo chciałbym móc przetestować ten sam instrument, ale wyposażony w porządne pasywne humbuckery. Wtedy, po uderzeniu w struny, można by usłyszeć trochę więcej harmonicznych, a w brzmieniu udałoby się uzyskać więcej przestrzeni. Jednak i z pickupami EMG na pokładzie jest niezwykle emocjonująco. Miłośnicy takiego właśnie rodzaju brzmienia będą w stu procentach zadowoleni, jeśli tylko w głowie grają im ciężkie, nasycone przestery. Niemal sportowy profil gryfu, szerokie progi oraz dostępne dwie oktawy predysponują ten instrument do użycia go przez metalowych wyczynowców ceniących sobie klasyczny design. Ten model gitary to wyjątkowo piękna i dopracowana wizualnie zabawka przeznaczona do bardzo mocnego grania, której wyglądu pozazdrości nam niejeden muzyk.,, masz kawałek recenzji
Krester, popieram. Jest wiele niedocenienych gitar (np. właśnie LTD), które niby nie są z
najwyższej półki cenowej, ale brzmnieniowo wypadają na wysokim szczeblu i zjadają nejednego takiego LP Studio.
@przemek1236, rozważ jeszcze to http://allegro.pl/esp-ltd-ec-1000-delux … 65624.html wyższy model w podobnej cenie. Czasem warto rozglądnąć się za używkami, bo w tej cenie jest wiele propozycji na świetne brzmienie. Nowa gitarka za taką kwotę zmusza Cię do kupna niższego (niekoniecznie gorszego) modelu i płacisz za świecącą się gitarkę, a po 2 tygodniach i tak będzie wyglądała na używaną (to nieuchronne - ryski, itp), a jej wartość już będzie niższa, więc analogicznie wyższe, lepsze, ale używane modele kupisz za niższą cenę.
ltd mają perfekcyjne wykonianie, porównywałem moją gitare z wieloma gitarami nawet z takimi za 500 euro (za swoje ltd dałem 230 w pormocji (najtanszy model ltd (50)) i nie wiele może wykonaniem się nim równać. Firma naprawde dba o klijenta.
Bez obrazy Krester, ale:
gibson to marzenie i musicie narzucac swoją wole (daje stówe że nigdy nie trzymałeś nawet tych gitar),
Czy ktoś tu narzuca swoją wolę? Poprostu padają propozycje a ty narzucasz swoją wolę.
(custom :-)
Ta gitara akurat to Custom i na podstawie tych ujęć nie widzę powodu żeby twierdzić inaczej.
ale kupując najtanszego gibola (custom :-) cena 2500 4 oferty i 12 dni do konca) zastanów się co piszesz)
Owszem, cena podskoczy, ale co się tak czepiasz? Przecież podał jeszcze dwie inne aukcje prawda?
do tego używanego, a pożądne nowe, na gwarancji ltd to sprawa chyba jest jasna.
:mindfuck:
Tylko gibol studio którego on kupi (o ile mu się poszczęści) za 3000 za dwa lata będzie dalej warty 2800-3000 a ten ltd może 1800, a poza tym to wątpie żeby był lepiej wykonany od Gibsona.
Z odeli gitar które zaproponowałeś to raczej bedziesz gral mocny metal, a ltd za emg na pokladzie w tym gatunku żądzi.
Nie powiedziałbym.
Jest wiele osób, które wolą pożądne epi niż najtańsze gibolki a co do tego ltd za 2700
Takie osoby nazywam delikatnie mówiąc niemądrymi, poza tym chyba nie ma już epi w cenie najtańszych gibolków. No patrz, ltd za 2700 a Gibol Studio za 3600. To Gibson jest lepszy o 1/3!
ale brzmnieniowo wypadają na wysokim szczeblu i zjadają nejednego takiego LP Studio.
Rozumiem że masz długie doświadczenie jeżeli chodzi zarówno o LTD jak i LP Studio i na podstawie tych doświadczeń formułujesz arbitralną opinię?
taaa... to może dwuletni ltd za 1800? Podaj może przykład narzucania mojej woli to pogadamy.
Wątpisz? Idź do sklepu muzycznego i przyjżyj się tym dwóm gitarą to zmienisz zdanie.
Lepszy? W czym? W znaczku gibsona i napisu made in usa?
taaa... to może dwuletni ltd za 1800
Tak?
Podaj może przykład narzucania mojej woli to pogadamy.
Cały poprzedni post, a w szczególności tekst "narzucacie swoją wolę".
Wątpisz? Idź do sklepu muzycznego i przyjżyj się tym dwóm gitarą to zmienisz zdanie.
Już się przyglądałem i zdania nie zmienię.
Lepszy? W czym? W znaczku gibsona i napisu made in usa?
Ograsz to zobaczysz.
krethh, nie każdy kto kupuje gitarę potrzebuje napisu Gibson na głowce. I teraz to Ty za wszelka cenę próbujesz zripostować nasze posty, żeby pilecić gibola.
Rozumiem że masz długie doświadczenie jeżeli chodzi zarówno o LTD jak i LP Studio i na podstawie tych doświadczeń formułujesz arbitralną opinię?
wystarczy posłuchać próbek na YT ;*
krethh, nie każdy kupuje potrzebuje napisu Gibson na głowce. I teraz to Ty za wszelka cenę próbujesz zripostować nasze posty, żeby pilecić gibola.
Ja próbuję zripostować posty za wszelką cenę? Ale odpowiedź mi się sama nasuwa na usta. A nawet jeżeli nie potrzebujesz napisu Gibson na główce to można mieć duuużo lepszą kopię za te 3000 niż ltd ec-401.
wystarczy posłuchać próbek na YT ;*
Słuchając próbek na YT słyszysz to co przekazują: kabel, wzmacniacz, mikrofon i twoje głośniki. Nie czujesz za to tego co gitara ci oddaje.
jeżeli nie potrzebujesz napisu Gibson na główce to można mieć duuużo lepszą kopię za te 3000 niż ltd ec-401
Podalem model EC1000 Deluxe. Jakby tak każdy czytał ze zrozumieniem swiat bylby o wiele piękniejszy.
Słuchając próbek na YT słyszysz to co przekazują: kabel, wzmacniacz, mikrofon i twoje głośniki. Nie czujesz za to tego co gitara ci oddaje.
Tak, ale w obu przypadkach dźwięk będzie tak samo "odbierany przez moje głośniki" i jeszcze słuch mam na tyle dobry, żeby usłyszeć która brzmi lepiej.
Podalem model EC1000 Deluxe. Jakby tak każdy czytał ze zrozumieniem swiat bylby o wiele piękniejszy.
Nie ogrywałem, nie będę się kłócił. A tego ec-401 podał Krester.
Tak, ale w obu przypadkach dźwięk będzie tak samo "odbierany przez moje głośniki" i jeszcze słuch mam na tyle dobry, żeby usłyszeć która brzmi lepiej.
Będzie brzmiał lepiej dla ciebie. Ja np. z jakiegoś powodu wolę brzmienie Hagstroma za 1300 niż Ibaneza za 2000. Poprostu czuję że gitara mi oddaje to co na niej gram.
Nie ogrywałem, nie będę się kłócił. A tego ec-401 podał Krester.
więc nie bardzo rozumiem dlaczego w odpowiedzi na moj post uzyles tego modelu -.-
Będzie brzmiał lepiej dla ciebie. Ja np. z jakiegoś powodu wolę brzmienie Hagstroma za 1300 niż Ibaneza za 2000. Poprostu czuję że gitara mi oddaje to co na niej gram.
To Twoje odczucia.
Myślę, że w tym momencie dyskusja dobiegła końca.
Krester, chłopie..., na początek zainwestuj w słownik poprawnej polszczyzny, zarówno ty na tym skorzystasz, jak i osoby które czytają, co masz do powiedzenia. Na Boga..., niczego nie narzucam. Wiadomo, że to kolega "przemek1236" dysponuje kasą, to on chce kupić gitarkę, i to on koniec-końców podejmie decyzję, co chce kupić. LTD, to firma należąca do ESP, która produkuje tańsze modele w Chinach, czy innej Indonezji (na tych samych zasadach, co Epiphone i Squier). Dlatego ładowanie 3 tysiaków w taką gitarę, w momencie kiedy można mieć za podobną cenę jeden z tańszych modeli uznanej firmy jaką jest Gibson, mija się łagodnie rzecz ujmując z celem. Druga rzecz piszesz coś, że przystawki EMG, że do metalu, że to, że tamto. Skąd pomysł, że kolega chce grać metal, nic o tym nie wspominał, a w każdym razie ja tego nie zauważyłem. A nawet jeśli, to już lepiej zainwestować w któregoś z giboli, a przystawki wymienić. Piszesz, że dla niektórych ma znaczenie napis "made in USA". Wyobraź sobie, że ma, kupując taką gitarę wiem, że ktoś ją sprawdzał 10 razy i że firma nie wypuściła na rynek bubla.
@grzesiek2805
Niech będzie że dobiegła. Ale chciałem odpowiedzieć przede wszystkim Kresterowi a nie tobie.
Tak?
o boszz, ujmijmy to tak, skoro mówisz, żę używane ltd kosztuje 1800 a gibol prawie 3000, to oplaca się 1200 zł wiecej płacić?
Podaj może przykład narzucania mojej woli to pogadamy.
Cały poprzedni post, a w szczególności tekst "narzucacie swoją wolę".
Wieć tekst ,,narzucacie swoją wolę,, jest narzucaniem swoej woli? Gratulacje.
Ograsz to zobaczysz.
Ograłem i widziałem
Krester, chłopie..., na początek zainwestuj w słownik poprawnej polszczyzny, zarówno ty na tym skorzystasz, jak i osoby które czytają, co masz do powiedzenia. Na Boga..., niczego nie narzucam. Wiadomo, że to kolega "przemek1236" dysponuje kasą, to on chce kupić gitarkę, i to on koniec-końców podejmie decyzję, co chce kupić. LTD, to firma należąca do ESP, która produkuje tańsze modele w Chinach, czy innej Indonezji (na tych samych zasadach, co Epiphone i Squier). Dlatego ładowanie 3 tysiaków w taką gitarę, w momencie kiedy można mieć za podobną cenę jeden z tańszych modeli uznanej firmy jaką jest Gibson, mija się łagodnie rzecz ujmując z celem. Druga rzecz piszesz coś, że przystawki EMG, że do metalu, że to, że tamto. Skąd pomysł, że kolega chce grać metal, nic o tym nie wspominał, a w każdym razie ja tego nie zauważyłem. A nawet jeśli, to już lepiej zainwestować w któregoś z giboli, a przystawki wymienić. Piszesz, że dla niektórych ma znaczenie napis "made in USA". Wyobraź sobie, że ma, kupując taką gitarę wiem, że ktoś ją sprawdzał 10 razy i że firma nie wypuściła na rynek bubla.
Słownik nie jest mi potzrebny ponieważ od paru lat nie używam języka polskiego nigdzie pozatym forum i przyszłości z tym językiem nie będe wiązał.
Poprostu wiedziałem pisząc pierwszego posta, że na 100% zaproponujecie gibka.
Skąd pomysł że kolega chce grać metal? A stąd, że... Przyjżyj się gitarą podanym przez Niego, chwilke pomyśl i może zgadniesz.
Wymiana przystawek to koszt ok. 800 zł (sam daje w poniedzialek do wymiany) więc Gibson plus przetworniki to 3800 i tu już jest 1000 zł więcej na używanej gitarze.
Myślisz, że sprawdzają studio 10 razy? Może w customie ale napewno nie w najtańszym modelu firmy.
Pozdrawiam
o boszz, ujmijmy to tak, skoro mówisz, żę używane ltd kosztuje 1800 a gibol prawie 3000, to oplaca się 1200 zł wiecej płacić?
Za lepszą jakość tak.
Wieć tekst ,,narzucacie swoją wolę,, jest narzucaniem swoej woli? Gratulacje.
Żebyś wiedział
Ograłem i widziałem
Widocznie nie widzimy tego samego
Wymiana przystawek to koszt ok. 800 zł
Ale jak kupujesz Gibsona to on już ma na pokładzie dobre przystawki -_-
Myślisz, że sprawdzają studio 10 razy? Może w customie ale napewno nie w najtańszym modelu firmy.
Przede wszystkim studio wcale nie jest najtańszy. I napewno sprawdzają lepiej niż te LTD.
chciałem odpowiedzieć przede wszystkim Kresterowi a nie tobie
Niech będzie. Jak chcecie to się kłóćcie.
Witam,
Chciałabym kupić gitarę Washburn WR121, lecz nie wiem czy ona się nada dla początkującego, który chce grać muzyke typu Green Day, AC/DC, Metallica. Proszę o szybką odpowiedz. :]
dla początkującego się nada ale lepiej kup sobie coś lepszego na początek
Czym się różni gitara dla początkujących od gitary dla zaawansowanych?
Ja jakoś nie widzę problemu, żeby osoba która dopiero chce się nauczyć grać kupiła sobie Gibsona za 10tyś i wzmak Marshalla za 4tyś. Co więcej nawet będzie lepsza, bo wygodniejsza i będzie miała lepsze brzmienie.
Tylko że taka gitara jaką julka podała to nie gibson ani inna gitara za 10tyś , więc może sprawiać problemy początkującemu . No i moim zdaniem lepiej kupić raz a nie za pół roku następna .
Jak gitara sprawia problemy to nadaje się na śmietnik, a nie do grania.
Co do ruchomego mostka, może być trudny w obsłudze, ale człowiek jest od tego, żeby się uczyć.
Za lepszą jakość tak.
Nie chcem ciągnąć dalej tego tematu, ale jako info dodam że do studio można 200 zł więcej dopłacić i mieć coś takiego http://allegro.pl/show_item.php?item=12 … mp;bid=958
I co będzie lepsze?
Nie wiem, nie widziałem nawet takiego ESP.
Mama zamiar w niedalekiej przyszłości zakupić taką oto gitarkę
http://www.bigbeat.pl/gitary/gitary-ele … t800-2820/
i ciekaw jestem Waszych opinii
hmm nie znam sie ale moze by dodac pare stowek i kupic gibsona uzywanego? prosze oto linki
http://allegro.pl/gibson-sg-special-i1255294056.html
http://allegro.pl/gibson-les-paul-studi … 11624.html
http://allegro.pl/nowy-gibson-sg-specia … 88801.html
http://allegro.pl/gibson-usa-sg-special … 68506.html
Hej, mam pytanie. Chcę sobie kupić gitarę elektryczną, żeby grać na niej taką muzykę rockową (konkretnie mi chodzi o taką jaka jest w j-rocku, ale to na jedno wychodzi xd) i znalazłem sobie taką:
http://muzyczny.pl/131737_Fender-Squier … eczna.html
I tutaj pojawia się moje pytanie - czy gitara jest dobra i czy jest odpowiednia do grania tego typu muzyki? ;P
A jeśli nie, to byłbym wdzięczny za jakieś inne propozycje. (tylko pamiętajcie, żeby jak już szukać gitar dla leworęcznych, bo jestem mańkut xD)
I jeszcze jeśli możecie, to poradźcie mi jakieś sensowne wzmacniacze do tego (tylko niech nie będa za mocne, bo mieszkam w bloku i sąsiedzi by mnie zjedli^^)
Dobra gitarka, tylko fajnie by było, gdybyś znalazł z układem HSS, dodałoby to uniwersalności
Dzięki za odpowiedź, ale tutaj pojawia się kolejne pytanie, ponieważ jestem kompletnie zielony w gitarach i jak na razie prawie nic nie wiem.
Także więc na czym polega ten układ HSS i czym się różni od innych? No i gdzie jest wykorzystywany oczywiście
Z góry dzięki za odp.
Humbucker-Singie-Singiel. Co to dokładnie jest? Znajdziesz w internecie. No chyba, że nie masz komputera.
Chodzi o przetworniki w tym co podałeś są 3xsingle ale na humbuckerach można zagrać więcej rzeczy choć jeśli będziesz grał tylko 1 rodzaj muzyki i brzmienie gitary pasuje do niego to ja bym wziął .
A jeśli już o wzmak chodzi to crate fw15r jest całkiem niezły sam taki mam i w użytku domowym spisuje się bardzo dobrze a kosztuje ok 380zł .
zagrać więcej rzeczy
Nie zgodzę się z tym. Na każdym rodzaju przetwornika można zagrać wszystko, jedynie będzie to inaczej brzmiało, tak samo jest z rodzajem drewna.
Humby brzmią cieplej niż single. Ogólnie sprawa jest bardziej złożona, bo to zależy jak humbucker jest zbudowany, z jakiego rodzaju drewna jest zbudowana gitara(nie chodzi tylko o dechę, ale także o gryf i podstrunnice). To samo z singlami.
chodziło mi o to że można uzyskać więcej typów brzmienia
Witam!
Chcę w końcu zastąpić swój ShitWay (z którym powoli już kończe) na jakąś gitarę elektryczną do 950 zł. Zastanawiam się nam Cortem TS-200 ( http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g … -ts-200-gt ) lecz nikt o nim nic nie piszę. Może tutaj ktoś się wypowie?
A ja zas chcialbym sie dowiedziec jakie polecacie wiosla elektryczne do 850 zl
I co bardziej polecacie? tzn lepiej zaczac od akustyka czy od elektryka?
z gory dziekuje
Strony Poprzednia 1 … 35 36 37 38 39 … 74 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc