1,241

Odp: [Gitara Elektryczna] Co Wybrać?

SoulKing napisał/a:

Dla uczących się polecam gitary z 2 hambuckami i 1 singlem wink
Daje to bardzo dużo możliwości, m.in. można spokojnie pograć piosenki biciem, a także można ostro przygrzać <peace> !

Według mnie Washburn to tanie *****, każda gitarka tej firmy na zdjęciach wygląda w miarę, ale jak zobaczyłem jedną w sklepie... masakra (dokładniej chodzi mi o WM17)

Polecam Ibanezy, gdyż już za około 700/900zł ma się porządnego Ibanezka, na którym można nieźle dać czadu wink

Dla tych którzy nie mieli jeszcze gitary w ręku, a chcą grać polecam Ibaneza GRX40. Można go wyrwać za 600zł.  Na filmie można zobaczyć co ona potrafi (przypadkowy film z yt)
link: http://www.youtube.com/watch?v=eo8Q34mwAdA

Dla początkującego może być zarówno HSH jak i HSS smile Zależy od tego jakiego brzmienia oczekuje się od gryfowej przystawki. Np. w czwartej pozycji w stracie HSS można uzyskać piękny dzwonek, a w HSH nie.

PS. Ile widziałeś w sklepie ibanezów GRX40 że wiesz że wszystkie są wzorowo wykonane?

1,242

która gitarka będzie lepsza J&D SG100 czy stagg g300

1,243

widziałem masę Ibanezów wink
a ruchome mostki w GRXach można spotkać wink

1,244

polak1995 napisał/a:

która gitarka będzie lepsza J&D SG100 czy stagg g300

Raczej Stagg.

1,245

Witam!
Szukam gitary elektrycznej do 1000zł. miałem okazje grac na gitarze firmy (ze sie tak wyraże) Adelita i szczerze powiedziawszy mam dosyć! Chciałbym zakupić tradycyjnego strata bo najbardziej kreci mnie blues.smile W tym momencie zaczynaja sie schody jaka firma, jaki układ przystawek czy SSS czy też SSH, a może HH, mostek wydaje mi się, ze stały bo i tak vibrato nigdy nie uzywałem.
Proszę o rade, szukałem odpowiedzi na moje pytania ale nic konkretnego nie wpadło mi w oczy bo każdy chwali swoje(niestety)neutral
Dodam jeszcze ze myślałem nad tymi firmami: Squier by Fender, Cort...
A co polecili by mi forowicze?wink
Czekam na odpowiedzi:)
(Dzieki "Rouge" za pokazanie takiej miejscowy;) nie wiedziałem ,że moge posty o kupnie gitary dodawac bo nie załozyłem tego watka(idiioooota!)

1,246

Yamaha Pacifica ponoć jest niezła, Squiery tylko używane (z lat 90-tych, są świetne), Dean Vendetta 1.0, Schectery też są niezłą opcją wink Jeśli jesteś skłonny kupić używaną to polecam też gitary Flame (nowych ponoć się nie opłaca kupować).

Epiphone G400 CH r. 2006 + Roland Cube 30X
gg:5122421

1,247

Witam! Szukam gitary do  800 zł. Co możecie mi polecić?

1,248

Polecamy ci sformułowanie posta tak żeby można było odpowiedzieć na pytanie bo mi ostatnio szklana kula szwankuje. Jeżeli się nie domyślasz:
- powiedz co lubisz grać
- czy chcesz ze stałym mostkiem czy ruchomym
- któroręczny jesteś
- czy masz jakieś preferencje typu np. Les Paule źle ci leżą w łapie
- itp.

1,249

A co myślicie o Dean Vandetta ?

1,250

Ok. Ale do lżejszych rzeczy bardziej coś stratopodobnego.

1,251

A co myślicie o Cort Katana KX5 ?

1,252

Bardzo ok.

1,253

Lepszy niz Dean Vandetta?

1,254

Nie odważę się stwierdzić że tak big_smile Z vendettą miałem do czynienia mało, z kx5 trochę więcej, i nie ma jakichś dużych różnic w cenie i w wykonaniu.

1,255

Brać Vendette czy Corta?

1,256

Myślę że odpowiedź sprowadza się do słówka: OGRAJ. wink

1,257

Do sklepu z takimi gitarami mam 70 km i raczej tam nie pojade w najbliższym czasie a więc muszę się sugerowac waszymi opiniami

1,258 (edytowany przez krethh 2010-09-03 22:02:23)

Nie chcę wydawać niesprawiedliwych opinii. Może niech ktoś inny się wypowie?

PS. 70 km to tak dużo? Za to wrócisz z tą gitarą która będzie lepsza.

1,259

Odpowie ktoś ? Vendetta czy KX5 ??

1,260

Może odpowiedz najpierw ty na pytania postawione przez krethh'a. To tak jakby ktoś pytał który samochód lepszy: np. Fiat Panda, czy Mercedes W124. Zależy do czego, Fiat będzie lepszy w zatłoczonym mieście a Mercedes w trasie. To samo jest z gitarami.

1,261

MusicManiac napisał/a:

Może odpowiedz najpierw ty na pytania postawione przez krethh'a. To tak jakby ktoś pytał który samochód lepszy: np. Fiat Panda, czy Mercedes W124. Zależy do czego, Fiat będzie lepszy w zatłoczonym mieście a Mercedes w trasie. To samo jest z gitarami.

70 km to dla mnie dużo. Tak jak pisałem wcześniej będę grał raczej blues i rock. Żadnych ciężkich brzmień nie będę grał.

1,262

MusicManiac napisał/a:

To tak jakby ktoś pytał który samochód lepszy: np. Fiat Panda, czy Mercedes W124. Zależy do czego, Fiat będzie lepszy w zatłoczonym mieście a Mercedes w trasie. To samo jest z gitarami.

No właśnie. Skąd my mamy wiedzieć, czy Ty będziesz chciał grać w mieście czy w trasie?

Poza byciem gitarzystą, jestem wielkim fanem gitary. Kocham ten cholerny instrument. - Steve Vai
//Washburn WI24 (TESLA Plasma 2 set) -> VOX V845 -> Ashdown G60R, Epiphone DR100
GG: 7365993

1,263

Kolo__ napisał/a:
MusicManiac napisał/a:

70 km to dla mnie dużo. Tak jak pisałem wcześniej będę grał raczej blues i rock. Żadnych ciężkich brzmień nie będę grał.

Calkowicie subiektywnie stwierdzam: KX5.

1,264

KX5 WP jest piękna i jeszcze te rozłączane cewki mmm... big_smile Ale Vendetta to kawał mahoniowej dechy, a pickupy można zawsze zmienić, a i wykończenie jest naprawdę solidne. Ta Katanka musi być lekka, skoro ma korpus z topoli, bo mahoń swoje waży. W sumie to uwiódł mnie wygląd tego białego Corta big_smile

SEX, Drugs, Rock'n Roll
Dean Vendetta 1.0 + MXR dist+diy + Kustom KG112FX
GG:2539337

1,265 (edytowany przez pawulinho17 2010-09-04 20:16:25)

ja bym potrzebował jakichś propozycji gitar do 800 złotych. Najchętniej to jakieś podmarki ( epiphone, squier) ale wiem ze nie wszystkie ich gitary są dobre dlatego prosze o pomoc
+ widze że tu pytania podane to tak:

Grałem wcześniej na LP epiphone'a. No było nieźle ale do "ostrzejszych kawałków" jakby sie nie nadawał. Wiem że dużo osób chwali SG ale one są podobno drogie. Na pewno nic typu stratocaster, max. 3 przestawienia ( tak jak w LP ) no gram na prawej rzecz jasna big_smile

1,266

Przeczytaj post 1251 w tym temacie i odpowiedz na pytania proszę.

1,267

Dzięki za wszystkie rady! Biorę Corta. Teraz tylko wybrać kolor big_smile

1,268

pawulinho17 napisał/a:

ja bym potrzebował jakichś propozycji gitar do 800 złotych. Najchętniej to jakieś podmarki ( epiphone, squier) ale wiem ze nie wszystkie ich gitary są dobre dlatego prosze o pomoc
+ widze że tu pytania podane to tak:

Grałem wcześniej na LP epiphone'a. No było nieźle ale do "ostrzejszych kawałków" jakby sie nie nadawał. Wiem że dużo osób chwali SG ale one są podobno drogie. Na pewno nic typu stratocaster, max. 3 przestawienia ( tak jak w LP ) no gram na prawej rzecz jasna big_smile

Kurcze, to cięższych brzmień LP ci nie pasuje...

Zostają tylko BiCiRicze ;D

A tak na poważnie:

Ciężko dostać pełnoprawnego LP w tej cenie (tzn. mahoń, mahoń, klon, palisander, set-in). Możesz szukać używanych vintage v100 (LP) względnie epiphone g400 bo to najtańsze pełnoprawne LP i SG. No chyba że coś wygrzebiesz ze skarpety ;]

1,269

no a co z np. tą ??? http://www.rnr.pl/p5123.893_epiphone_sg … yczna.html

1,270

Nie jest dobra i nie jest zła. Ale pamiętaj że z SG to ma wspólny tylko kształt ;]

1,271

ahaa. no wlasnie o ten kształt mi chodzi. Ale jak tylko kształt to nie dziękuje bardzo. Czyli z SG- podobnych tylko EB ?

1,272

Co EB?

Chcesz mieć real SG - kupuj G400 smile

1,273

a co z vintage vs6 ?? Podobno lepsza od g400 ?

1,274

Btw. większość g400 jest źle wyważonych.

SEX, Drugs, Rock'n Roll

1,275

jeszce znalazłem g310 . co o niej ?

1,276

Jak dla mnie wszystkie tanie Epiphony to szajs. Po prostu ani w pień mi nie pasują. Za tysiaka z kawałkiem możesz mieć o wiele lepszą gitarę. Durnota kierować się wyglądem w tej cenie imo.

SEX, Drugs, Rock'n Roll

1,277

pawulinho17 napisał/a:

jeszce znalazłem g310 . co o niej ?

Nie warta swojej ceny.

1,278

no to pomyślę nad tym vintage'm vs6. Dzieki za pomoc. Jakby ktoś coś znalazł to proponujcie plz i jeszcze raz dzięki

1,279 (edytowany przez Kolo__ 2010-09-05 11:01:18)

Może będę mieć możliwość kupienienia gitary Mayones po bardzo niskiej cenie zamiast Cort'a KX5. Co myślicie o tej firmie?

P.S. Cort KX5 ma ruchomy mostek?

1,280

Jaki model mayonesa?

Kx5 ma ruchomy mostek w wersji KX5-FR, inne modele mają stały.