881 (edytowany przez wet willy 2010-08-06 20:43:05)

Odp: [Gitara klasyczna i akustyczna] Co wybrać?

Serum czemu fendera nie polecasz na początek. Taki np fender cd 60 jest zły?
A przy okazji mam też prośbę do wszystkich w temacie. Moglibyście polecić mi gitarę do około 500 zł ale uwaga: bardzo mi zależy aby była z cutawayem i żeby to nie był t. burton greengo. Troch o nich poczytałem i opnie na jej temat są różne także wolałbym coś pewniejszego:D

882

A co sądzicie o tej gitarce?

http://www.tenor.com.pl/marris-d306nt-p-1732.html <- Marris D306NT

883

Wet willy, chodzi mi o to, że Fender to naprawdę bardzo dobra firma, a jej gitary można by kupować w ciemno, ale dla osoby początkującej nie ma to prawie znaczenia, bo nie doceni wszystkiego w takiej gitarze. To tak, jakby dać początkującemu Gibsona Les Paula, żeby się na nim uczył podstaw. Moim zdaniem warto kupić coś, o jest tańsze. No, chyba, że znajdziesz coś Fendera w cenie 600-700 zł x) Nie mówię, że masz nie kupować gitary tej marki. Są to moje osobiste odczucia. Sama na początku marzyłam kupić Ephiphona - widziałam takiego za 800 w moim ulubionym sklepie muzycznym. A pół roku później kupiłam tańszą od niego Takamine.

To ma być gitara dla ciebie, więc jeśli interesuje cię Fender, to po prostu poproś, żeby ci nastroili jakiegoś w sklepie i trochę na nim pobrzdękaj smile

Przepraszam, ze odpisuję dopiero teraz, ale nie miałam dostępu do internetu...

Serum

"(...) I'll try it in the normal key, and if it sounds bad these people are just going to have to wait"

884

Dzięki:) Podoba mi się Fender CD60 ale na kilku forach spotkałem się z opiniami, że wszystkie gitary z przedziału cenowego 500- 600 zł są Made in China albo w innym kraju dalekiego wschodu, a różnica w brzmieniu jest kosmetyczna i niezauważalna dla nowicjusza ( czyli mnie ) tak więc szukam i pytam gdzie się da. Jakbyś wiedziała coś na temat gitar fendera ale z niskiej półki to byłbym wdzięczny:D

885

Cóż, tu nie chodzi o to, czy są Made in China, ale o to jakiej są firmy. Wychodzę z założenia, że niżej jak 500-600 zł nie ma co patrzeć (chyba, że mówimy o T.Burtonie), chociaż jak wcześniej mówiłam - gitarę trzeba ograć. Może być tak, że w dobrej firmie trafisz bubla (przecież cuda się zdarzają, ne? XD), a w takiej, do której nikt się nie zbliża - coś dobrego. Jeśli podoba ci się ten Fender, zobacz go. Dobrze jest pograć na kilku gitarach, porównać je brzmieniowo i pod względem wykonania, popytać sprzedawcę z sklepie. W końcu, to ma być gitara do nauki, a nie do grania koncertów, prawda?

Gitary Fendera mnie nie interesowały do tej pory, bo mam słabość do takich, które kosztują straszliwie dużo; zresztą, gdybym miała wybierać, wzięłabym coś Gibsona (takie małe zboczenie na punkcie marki wink )

Serum

"(...) I'll try it in the normal key, and if it sounds bad these people are just going to have to wait"

886

Ten fender CD 60 o którym wspomniałem wcześniej kosztuje w granicach 500 zł także z tego co wiem to gitary w tej cenie są najtańszymi pozwalającymi nie tylko na naukę ale i późniejsze granie. Dzięki Serum. Pzdr;)

887 (edytowany przez krethh 2010-08-24 15:51:31)

Serum napisał/a:

Gitary Fendera mnie nie interesowały do tej pory, bo mam słabość do takich, które kosztują straszliwie dużo; zresztą, gdybym miała wybierać, wzięłabym coś Gibsona (takie małe zboczenie na punkcie marki wink )

Serum

Ta, drogie...
http://www.elderly.com/new_instruments/items/D50KDX.htm

Kosztuje, bagatelka, 45000$...

Nie mówiąc np. o http://www.fabrykadzwieku.pl/Gitary/Ele … Picku.html

http://froggybottomguitars.com/pricelist.html

To się nazywają pudla ^^

Cóż, tu nie chodzi o to, czy są Made in China, ale o to jakiej są firmy. Wychodzę z założenia, że niżej jak 500-600 zł nie ma co patrzeć (chyba, że mówimy o T.Burtonie), chociaż jak wcześniej mówiłam - gitarę trzeba ograć. Może być tak, że w dobrej firmie trafisz bubla (przecież cuda się zdarzają, ne? XD), a w takiej, do której nikt się nie zbliża - coś dobrego. Jeśli podoba ci się ten Fender, zobacz go. Dobrze jest pograć na kilku gitarach, porównać je brzmieniowo i pod względem wykonania, popytać sprzedawcę z sklepie. W końcu, to ma być gitara do nauki, a nie do grania koncertów, prawda?

Swoją pierwszą gitarę firmy Dean Marley kupiłem za 105 zł (nową). Mam ją do dziś, jedyne co się zepsło to jeden klucz (bo jak debil próbowałem zerwać najgrubszą strunę przez naciąganie jej aż pęknie), mam 2mm nad 12 progiem, brzmi super. Jedynie binding mam krzywo położony.  Często niektóre sklepy wyprzedają gitary słabych firm (np. MSA, Dean Marley, Everplay, Echo) na allegro, chodź nie ma ich w katalogu na stronie za śmieszne pieniądze. Warto pojechać i ogrywać gitary, bo wśród szitów zdarza się perełka.

888

Kirk Hammet pierwszą miał za 10$ + struny 5$ smile
Na upartego nauczymy się podstaw na każdej... no prawie każdej tongue

889 (edytowany przez Serum 2010-08-11 14:33:16)

Swoją pierwszą gitarę firmy Dean Marley kupiłem za 105 zł (nową). Mam ją do dziś, jedyne co się zepsuło to jeden klucz (bo jak debil próbowałem zerwać najgrubszą strunę przez naciąganie jej aż pęknie), mam 2mm nad 12 progiem, brzmi super.

Moja pierwsza gitara? Klasyk, 3/4, gitara marki "gitara", 130 zł, kupiona przez rodziców w jakimś komisie. Jak ją zobaczyłam w pokoju, chwyciłam się za głowę. Nad 7 progiem miała jakieś 4 mm, rozstrajała się niesamowicie szybko (wystarczył jej jeden dzień, czasami mniej), musiałam podokręcać śrubki, bo jak przyciskałam strunę G to słyszałam, jak drżą, miała fatalny dźwięk i męczyłam się z nią przez pół roku zanim nie zapracowałam na porządną, która brzmi, a nie... jęczy. A mimo to nauczyłam się na niej podstaw, chociaż szło to straszliwie wolno. Powgniatane miejscami progi nie ułatwiały zadania. Życie w małym mieście czasami jest uciążliwe x)

Ten akustyk, który mi się marzy, kosztuje jakieś 15 tys. Mogło być gorzej XD

Koniec off topicu XD

Serum

890

Witam wszystkich forumowiczów!
Chciałbym rozpocząć przygodę z gitarą i tu pojawiają się pierwsze problemy, a mianowicie wybór pierwszej gitary.
Co możecie powiedzieć o T.Burton PrimeWave C-CS?
http://allegro.pl/item1184456876_t_burt … _raty.html
lub o tej ( FENDER CD-60)
http://allegro.pl/item1184247858_gitara … atisy.html
lub MARRIS D-306 SB
http://allegro.pl/item1178370905_najlep … r_waw.html
lub F-310 YAMAHA
http://allegro.pl/item1177567555_yamaha … _pack.html
lub co możecie polecić od siebie?  ;-)
z góry dzięki za pomoc.

891

Yamaha i jesteśmy w domu.

SEX, Drugs, Rock'n Roll
Dean Vendetta 1.0 + MXR dist+diy + Kustom KG112FX
GG:2539337

892

Niech jeszcze się nad Marrisem zastanowi, dobre gitary.

Epiphone G400 CH r. 2006 + Roland Cube 30X
gg:5122421

893

słyszałem że jeszcze FENDER CD-60 to bardzo dobra gitara. co o niej sądzicie?

894 (edytowany przez mati1921 2010-08-13 08:35:32)

Witam wszystkich serdecznie!

Czytam sobie czytam...temat "kupujemy gitarę akustyczną" i zainteresowała mnie 1 rzecz.
Mianowicie widzę że firma Epiphone jest w przedziale cenowym "powyżej 550zł" i tu moje pytanie:

http://allegro.pl/item1172015721_epipho … _odss.html

Taka cena za ta firmę?Czy to jakaś lipa?

http://allegro.pl/item1175544982_fender … p_krk.html

Coś takiego znalazłem kolejna dobra firma ale ta cena jest zbyt przystępna bym w nią uwierzył...a co wy sądzicie?

895

Czytałam gdzieś na forum, chyba nawet w tym temacie (albo którymś podobnym), że Ephiphone'a poniżej 800 zł raczej nie warto kupować, bo można się przejechać. A gitary poniżej 350-400 zł (jak ten Fender) to już w ogóle lepiej omijać dla bezpieczeństwa.
Gdybym miała wybierać gitarę w jakimś przystępnym przedziale cenowym, poszukałabym Yamahy albo T. Burtona x)

Serum

896

Myślę, że sama cena nie jest jeszcze wyznacznikiem...czasami ludzie za bardzo skupiają się na nazwie i kwocie,a bywa różnie.

897

Niby tak,ale skoro firma jest renomowana marką to chyba nie mogą sobie pozwolić na produkcje bubli,czy jednak się tak zdarza?:P

898

mati1921 napisał/a:

to chyba nie mogą sobie pozwolić na produkcje bubli,czy jednak się tak zdarza?

Taa:P dobrym przykładem są wzmaki z serii MG Marshalla, w sumie takich przykładów można więcej podawać: Fender Frontman, Epiphony poniżej tysiaka-(chociaż ja mam do wszystkich Epi jakąś wrodzoną niechęć).

SEX, Drugs, Rock'n Roll

899

Witam Szanownych Forumowiczów. Od dłużego czasu planuję zakup gitary i zdecydowałem, że będzie to akustyk. I moje pytanie: co poleciacie kupić w budżecie do około 500 zł i gdzie? Mieszkam w małej miejscowości i o dobry sklep muzyczny będzie ciężko. Gitara ma mi służy do nauki, nigdy nie grałem i nie próbowałem grać na żadnych gitarach, a bardzo chciałbym się nauczyć smile

900

Pabl02 napisał/a:

I moje pytanie: co poleciacie

Polecamy przeczytać ten temat smile

SEX, Drugs, Rock'n Roll

901

Taaaa, niedawno skończyłem czytać i zastanawiam się nad tą Yamahą i T.Burtonem. Ale gdzie to mogę zakupić? Znacie jakieś zaufane sklepy internetowe ? I z tych dwóch gitar co będzie lepsze?

902

http://www.bratpol.com.pl/?prod=6572&cat=8

Brałbym yamahę.

903 (edytowany przez Isogashii 2010-08-21 09:28:11)

Jestem tu nowy i mam takie pytanie.
Co sądzicie o tej gitarze?

Fender Squier SA105-NT
http://muzyczny.pl/125013_Fender-Squier … yczna.html

No i jest jeszcze ta gitara

Cort AD810
http://www.rnr.pl/p11154.1721_cort_ad81 … yczna.html

uwaga admina: pisz o jakie gitary chodzi oprócz podawania linków

904

ja uważam że lepsze są akustyczne koleżanka ma klasyczna dla mnie nylony są kompletnie do du py ale jak kto woli

905 (edytowany przez Klaudija 2010-08-22 19:33:22)

Rocker007 napisał/a:

ja uważam że lepsze są akustyczne koleżanka ma klasyczna dla mnie nylony są kompletnie do du py ale jak kto woli

O.o To troche jak porównywanie spodni ze spódnicą, bo zależy kto, co chce grać, bo klasyk jest do czego innego a akustyk do czego innego, więc to porównywanie  jest zupełnie bez sensu tongue Chociaż w sumie nikt Ci nie zabroni grać sobie jakichś Mozartów na akustyku, chociaż to się troszkę mija z przeznaczeniem gitary. W każdy razie: to porównanie nie ma sensu.

SEX, Drugs, Rock'n Roll

906

A co myślicie o gitarach marki Santander?
Mówię konkretnie o modelu Western WS 60 [http://allegro.pl/santander-gitara-el-a … 97101.html]
Nie wiem czy skusić się na takową. Dopiero zaczynam swoją przygodę z gitarą i nie wiem czy na sam początek wybrać tę gitarę.

907

Klaudija no ja to wiem po prostu napisałam jakie wole tyle że ona chciała na tym grać muzyke typu Farba-Chcę tu zostać a ja to w ogóle poszłam i zaczełam grać hells bells na klasycznej no to w ogóle załamka

908

kwiatek napisał/a:

A co myślicie o gitarach marki Santander?
Mówię konkretnie o modelu Western WS 60 [http://allegro.pl/santander-gitara-el-a … 97101.html]
Nie wiem czy skusić się na takową. Dopiero zaczynam swoją przygodę z gitarą i nie wiem czy na sam początek wybrać tę gitarę.

Kurcze, nie chcę wydawać osądów o gitarze na której nie grałem, ale... elektroakustyk za 300zł? Coś mi tu śmierdzi. Opis jak z aukcji z sounderami i innymi dimawery, w dodatku ten pan sprzedaje 80W wzmacniacze gitarowe za 400, z układem głośników: 1x6'' + 1x8'' (WTF?) i inne gitary w cenie dobrej przystawki. Lepiej poszukaj Hohnera HC-06 albo jakiegoś Craftera.
Chociaż... mogę się mylić. Trzeba by ograć, opukać instrumenty, a, jeżeli nie umiesz grać, to raczej nie wchodzi w rachubę (no chyba że masz jakiegoś znajomego).

909

Krethh, dziękuję za opinię smile Myślałam już o Hohnerze, ale na nowego akustyka mnie nie stać. Porozglądam się za używanymi. W przyszłości marzy mi się gitara marki Takimine, ale najpierw chciałabym się nauczyć na czymś grać. Wpadła mi w oko ta gitara, nie wiem czy jest warta uwagi:

http://allegro.pl/profesjonalna-gitara- … 95951.html

GITARA AKUSTYCZNA
Producent: Morrison
Model: GW355 SB

Nie znam tej firmy i niewiele jest opinii na jej temat w necie. Mógłby ktoś rzucić okiem i doradzić? smile
Z góry dziękuję

910

kwiatek napisał/a:

Krethh, dziękuję za opinię smile Myślałam już o Hohnerze, ale na nowego akustyka mnie nie stać. Porozglądam się za używanymi. W przyszłości marzy mi się gitara marki Takimine, ale najpierw chciałabym się nauczyć na czymś grać. Wpadła mi w oko ta gitara, nie wiem czy jest warta uwagi:

http://allegro.pl/profesjonalna-gitara- … 95951.html

GITARA AKUSTYCZNA
Producent: Morrison
Model: GW355 SB

Nie znam tej firmy i niewiele jest opinii na jej temat w necie. Mógłby ktoś rzucić okiem i doradzić? smile
Z góry dziękuję

Hmm
+ drewniany mostek
+ dobrze wklejony binding
- klucze puszkowe
+ sprzedawca sprzedaje w miarę dobry sprzęt.
Nie kupiłbym w ciemno.

911

kreth: czemu uważasz, że klucze puszkowe(monolityczne) są złe?

912

zygmen napisał/a:

kreth: czemu uważasz, że klucze puszkowe(monolityczne) są złe?

Miałem 3 gitary z dokładnie takimi kluczami jak na zdjęciu i wszystkie trzymały strój beznadziejnie.
Może nie wszystkie ale te które pakują do tanich gitar jak ta na zdjęciu tak (zobacz aukcje jakichś adelit czy dimawery - wiele ma takie klucze).

PS. monolityczne?

913

Czyli klucz zamknięty w puszce z olejem. Akurat dobre klucze są dosyć tanie i kluczowe w trzymaniu stroju gitary, więc nie są rzadkością w tanich gitarach (w przeciwieństwie do badziewnego drewna itp.)

914

zygmen napisał/a:

Czyli klucz zamknięty w puszce z olejem. Akurat dobre klucze są dosyć tanie i kluczowe w trzymaniu stroju gitary, więc nie są rzadkością w tanich gitarach (w przeciwieństwie do badziewnego drewna itp.)

Za przeproszeniem, ale większość kluczy przy których pisze 'olejowe' olej widziały może na zdjęciu :] Rozbierałem wiele kluczy, od takich kwadratowych montowanych w badziewiach po dużo lepsze, i naprawdę NIE MA tam w środku oleju. I dobre klucze nie są tanie smile Chyba najtańszymi kluczami które można uznać za dobre są Gotohy, ew. jakieś Jin-Ho (mam obecnie blokowane tej firmy i są bardzo ok).

915 (edytowany przez KizLP 2010-08-28 00:52:46)

Cześć. mam pytanie.
Co myślicie o gitarze elektro-akustycznej Ibaneza AEG10E ?
Ibanez AEG10E)

Jak potrafilibyście wycenić tą gitarę ?
Grał ktoś kiedykolwiek z Was na takim pudle ?
Zaiste bardzo ujmuje mnie ta gitara big_smile
hehe z góry dzięki za pomoc =]

916

http://allegro.pl/gitara-akustyczna-cut … 94257.html
Będzie dobra? ;>

917

Będzie, idzie zima więc można będzie do pieca dorzucić smile

przeczytaj to wszystko zanim zadasz kolejne pytanie

Tak młody jak dzisiaj nie będziesz już nigdy. Bierz gitarę i graj!
Gitara dla początkujących
Ukulele dla początkujących
Ćwiczenia słuchu dla gitarzystów

918

Nie będzie dobra.

Napisz, ile możesz na gitarę przeznaczyć, czy wolisz klasyczną czy akustyczną? Z taką wiedzą będzie nam łatwiej Tobie pomóc.

Epiphone G400 CH r. 2006 + Roland Cube 30X
gg:5122421

919 (edytowany przez Lee26 2010-08-30 21:42:15)

do angelique: chciałem kupić tego cutaweya ale po wciśnięciu próbki dźwięku i przeczytaniu nazwy pliku postanowiłem kupić Tobiasa Xaviera,lepiej dołorzyć 50 zł i mieć pewniejszą gitarę.Ja po swojego T.Xaviera jechałem autobusem 30 kilometrów do krakowa i z powrotem z gitarą w kartonowym pudle.Kolega mi polecił Xaviera,on ma już 4 gitary tej firmy i bardzo je sobie chwali.Ja zwróciłem uwagę na nazwę próbki dźwięku, trzeba zwracać uwagę na detale.Kupiłbym tą gitarę i co ?Do pieca się nie nadaje bo to sklejka.Mój kumpel zraził się do grania przez taką gitarę tylko bez wycięcia.

PS.plik próbki dźwięku nazywa się: akustyk sounder.

"Sięgaj tylko tam gdzie gryf sięga."
Teraz-Tobias Xavier .
W przyszłości- T. Burton Swallow

920

Chciałbym poznać wasze zdanie na temat gitar firmy Morrison. Widziałem że był poruszany wątek kilka postów wyżej ale bardziej odniosło się to do jakości kluczy zamontowanych w ww Morrisonie niż do samej gitary. A więc warto było by kupić gitarę firmy morrison na początek czy jest to chłam pokroju Ever Play, Tenson czy SkyWay? Dopiero zaczynam swoją przygodę z gitarą więc liczę na wszą pomoc i wiedzę.