1,121

Odp: [Gitara Elektryczna] Co Wybrać?

hih dzięki.mogli byście mi opisac pare "typów"przetworników tzn.hambruckery,aktywne i nie aktywne.no wiecie.był bym bardzowdzięczny.

Brzmienie idzie z łapy.

1,122 (edytowany przez Shinigami 2010-06-19 18:30:32)

Dodatkowo o hambuckerach na forum (plus nieco o aktywnych, pasywnych)

1,123 (edytowany przez kubaskubi 2010-06-20 18:39:32)

A wiec gram na starym defilu jakies 2 tyg ale juz nie wytrzymuje z tymi brzeczacymi strunami itd wiec postanowilem kupic sobie nowa elektryczna gitarke :] Mam na niej zamiar grac rozne kawalki linkin park, metallica, nickelback, ac/dc . Ogladalem troche gitarek na GC spodobaly mi sie kilka :
http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g … ort-evl-z4
http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g … cort-x6-bk
http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g … rn-wi17-vb
http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g … urn-x100-b

Z innego forum dowiedzialem sie ze corty z serii evl sa nie ciekawe a na temat washburnow wyczytalem soporo dobrego takze na tym forum i pojawia sie pytanie czy ktoras z tych gitarek by pasowala do muzyki jaka chcial bym grac i czy nadaja sie dla poczatkujacego. >Licze tez na wasze propozycje.< Do tego chyba by mi sie przydal jakis piecyk ;p z tego co wyczytalem to crate FW 15 R to najlepszy wybor.
Co do kasiorki to mam zamiar przeznaczyc od 1000 do moze 1300 zl zalezy ile uzbieram smile
I jeszcze jedno pytanie czy do tego musial bym dokupywac jakies kable itd a jak tak to jakie?

pozdrowiam

1,124

http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g … ack-chrome a co powiecie na temat tej gitarki?? Albo podobnych tej firmy?

1,125

@kubaskubi, jeszcze nie widziałem tego Washa, ale wydaje mi się, że z tych wszystkich, które podałes on jest najciekawszy i uniwersalny, bo ma opcję rozłączania cewek. Z reguły washburn ofeuje swietny stosunek ceny do jakości.
@polusia93, Squier ok wink

Poza byciem gitarzystą, jestem wielkim fanem gitary. Kocham ten cholerny instrument. - Steve Vai
//Washburn WI24 (TESLA Plasma 2 set) -> VOX V845 -> Ashdown G60R, Epiphone DR100
GG: 7365993

1,126

Co powiecie o takim połaczeniu i sprzęcie? Vintage V100 http://muzyczny.pl/127195_Vintage-V100H … burst.html i VOX http://muzyczny.pl/123402_Vox-Pathfinde … arowy.html mały, wiem ale tylko do potrzeb domowych?

1,127

Temat był wałkowany z milion razy. Lepiej kupić dobry wzmacniacz i trochę gorszą gitarę (to znaczy z w miarę dobrego drewna i wygodną, ale z kiepskimi przetwornikami, które sobie potem wymienisz) bo na kiepskim wzmacniaczu nawet lutnicza gitara od Witkowskiego zabrzmi jak shit.
Przede wszystkim sprecyzuj co chcesz grać, jaki lubisz styl. No i ile masz łącznie pieniędzy.

Aha i żeby nie było nieporozumień. Dobry wzmacniacz to nie taki który ma dużą moc, tylko taki który ma dobre brzmienie i jest oparty na dobrej jakości głośniku (co najmniej 10"). Moc to sprawa którą należy się kierować na końcu.

Epiphone Les Paul Standard Plus + Marshall AFD DIY ;] (full lampa) + Dunlop GCB-95

1,128 (edytowany przez polusia93 2010-06-21 15:16:09)

A więc fundusze ok. 1500zł, a muzyka którą zamierzam grać to raczej lekkie klimaty jazz, blues może troche rocka ale lekkiego. Rzecz w tym, że wzmacniacz będzie tymczasowy i jak będzie mnie stać to kupię dużo lepszy, to jest tylko chwilowa alternatywa więc szukam takiego do 400zł żeby sie nadawał do takiej muzyki i najlepiej w połączeniu z tą gitarą (jeśli to dobry wybór, dlatego pytam o sugestie i inne propozycje).

1,129

vintage z tego co tu słyszałem jest lepasza od np.epiphone les paul standard
a piecyk chyba troche mały.6,5" głośnik to mały.moza jakis roland albo crate fw 15 r

Brzmienie idzie z łapy.

1,130

To najlepszy będzie squier affinity fat. A na piecyk weź sobie VOX Pathfinder 15R takie klimaty na nim spokojnie zagrasz bez zgrzytania zebami. A potem dozbieraj i kup coś lampowego.

Epiphone Les Paul Standard Plus + Marshall AFD DIY ;] (full lampa) + Dunlop GCB-95

1,131 (edytowany przez polusia93 2010-06-21 15:51:48)

Jest tańszy od Vintage?? Różni się czymś konkretnym?? I czy ruchomy mostek przy takiej cenie to dobry pomysł? Bo bynajmniej chyba taki posiada, z tego co widze.. jeszcze jedno pytanko czy coś w stylu AC/DC też zagram na takiej??

1,132

Wyczytalem ze uklad HH nadaje sie do raczej hard metalu i ze nawet po rozlaczeniu cewek to brzmi tak samo , wiec jaki uklad przetwornikow by sie nadawal do tej muzyki(patrz wyzej) Milo by bylo gdybyscie jakies gitarki odpowiednie dla poczatkujacego zaproponowali zebym wiedzial z czego wybierac roll

1,133

jaro, zacznij czytać to forum a nie zadajesz ciągle pytania na które jest 100000 odpowiedzi.

Wyczytalem ze uklad HH nadaje sie do raczej hard metalu

Bzdura smile

1,134

A czy ruchomy mostek w gitarze o takiej cenie przejdzie??

1,135

mpx napisał/a:

Wyczytalem ze uklad HH nadaje sie do raczej hard metalu

Bzdura smile

No bzdura, bo nie ma czegoś takiego jak hard metal, albo ja niedoinformowany jestem roll nadaje się właściwie do wszystkiego, po prostu death metalowcy grają często na takim układzie, ale np gitarzysta Iron Maiden (heavy metal) gra na SSH więc nie można powiedzieć że coś jest tylko do "metalu" itd

Dodam od siebie ze hard death black metalowcy grają raczej na humbuckerach aktywny, a nie pasywnych jak to mają standardowe gibsony - mpx

1,136

A czy ruchomy mostek w gitarze o takiej cenie przejdzie??

Mój brat ma takiego squiera tyle ze wersje SSS, i mostek jest ok nie rozstraja gitary. Ogólnie zawsze możesz wykręcić wajchę i go nie używać. No i jasne Fenderowskie brzmienie na pewno jest dobre to muzyki której chcesz grać. Jedynie będziesz musiała kiedyś uzbierać na jakiegoś lampiaka plus dobre przetworniki i tyle smile

1,137 (edytowany przez lucky06 2010-06-21 18:42:20)

W pełni się zgodzę z mpx'em smile Bardzo fajne brzmienie posiada ten Squier, z tym że na pewno nie pożałujesz jeśli wzięłabyś z układem HSS. Humbucker dodaje gitarze uniwersalności smile
Co do hambuckerów, to znów poprzednicy mają rację. Bob Marley np. grał na gibsonowskim układzie HH, a do death metalowców on nie należał smile

Squier Affinity Stratocaster + Kustom KG 112 FX
http://www.lastfm.pl/user/lucky3311 -  zapraszam!

1,138

Wiec rozumiem ze ten wash X100 bylby spoko? A ktos nie mial z nim przypadkiem stycznosci? smile

1,139

Polusia93,
1. Nie, nie chodzilmo mu o Vintage, tylko jak na pisał o Washa X100.
2. Istnieje cos takiego jak opcja edytuj.

Poza byciem gitarzystą, jestem wielkim fanem gitary. Kocham ten cholerny instrument. - Steve Vai
//Washburn WI24 (TESLA Plasma 2 set) -> VOX V845 -> Ashdown G60R, Epiphone DR100
GG: 7365993

1,140

Fender Stratocaster za 2700zł nówka, jak to widzicie??

1,141 (edytowany przez jaro 2010-06-22 13:24:24)

podasz link albo cos ?? big_smile

Brzmienie idzie z łapy.

1,142

Nie bardzo, bo oglądałam w sklepie..

1,143

Pewnie meksyk. Trzeba ograć bo może trafić się grat.

1,144 (edytowany przez jaro 2010-06-22 17:55:01)

http://www.allegro.pl/item1089332070_fe … kazja.html
fajna okazja nie??według mnie spoko
albo taki zestaw ale ten piecych to chyba jakas kupa mi się wydaje big_smile
http://www.allegro.pl/item1089963389_ep … e_36m.html
co mogli byscie mi powieidź o firmie Vintage.robi dobra gitary??

Użytkownik Jaro będzie łaskaw sam sobie poszukać na forum...i nie pisać posta pod postem

Brzmienie idzie z łapy.

1,145

Dzień dobry tak naprawdę jeszcze nie zacząłem z gitarami. Jako fan metalu postanowiłem, że zacznę od razu od elektryka. Chciałem was poprosić o radę w sprawie zakupu. Tak, więc na allegro znalazłem naprawdę ciekawą propozycję (przynajmniej moim niedoświadczonym okiem).
Oto ona:http://www.allegro.pl/item1082045050_gitara_elektryczna_3ko_piec35w_kurs_18xgratis_raty.html
Chciałem się dowiedzieć czy ów sprzęt warty jest zbierania pieniędzy i błagania rodziców o pozwolenie na taki sprzęt.
Z góry dziękuję za pomoc.

1,146

Nie. Za tyle to nawet najtańszej znośnej gitary nie kupisz, nie mówiąc o wzmacniaczu, który do metalu też będzie swoje kosztował, nawet 2x tyle co ten zestaw. Gitarę za 500zł kupisz, ale jak chcesz grać znośnie metal to raczej nie wzmacniacz tylko Pocket POD + słuchawki/wieża.

1,147

Zdecydowanie nie należę do początkujących, bo na gitarze elektrycznej gram już od dwóch lat i bardzo dobrze mi to wychodzi. Założyłem własny zespół, lecz już na samym początku miałem poważne problemy, gdyż dysponowałem bardzo ograniczonym budżetem i musiałem sobie "brzdąkać" na sucho na pierwszym ćwiczebnym wiosełku. Teraz, kiedy nareszcie udało mi się zarobić trochę kasy chcę się zapytać o radę. Siedzę już w tym fachu sporo czasu więc znam się dobrze na sprzęcie, ale łatwiej dawać radę komuś, kiedy już poznasz jego oczekiwania niż samemu podejmować w tej kwestii decyzję. Chodzi mi o gitarę w pułapie cenowym 2100 - 2300 złotych. Po długich poszukiwaniach wyłoniłem dwóch zdecydowanych faworytów: Schectera Damien 6 Elite i Jacksona RX10D. Chcę grać głównie melodic death metal i technical death metal. Doradźcie mi proszę, którą z nich wybrać, bo nie mam bladego pojęcia.

1,148

http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g … x50-pro-eb
Ten schecter ma "EMG-HZ H4" tzn pasywne wersje emg 81 i 85, trudniej będzie uzyskać ciekawy przester niż w tym washburnie, a na jackach w ogóle się nie znam. Zobacz czy pasuje ci ta gitara w linku.

1,149

Skoro wybrałeś dwie gitary to idź i je ograj.

1,150

Nie mam gdzie ich ograć. Schecter jest w wersji z emg 81/85 na o wiele tańszym niż polskie sklepy niemieckim Thomannie, który również ma swój polski oddział. http://www.thomann.de/pl/schecter_damie … 6_mbk.htm. Myśl, że w połączeniu z mahoniowym korpusem można by na nim wykręcić całkiem ciężkie brzmienie. Z Washburnów interesowałby mnie tylko wm 526, (gdybym miał na niego 10 tysięcy złotych), inne gitary z tej marki są raczej słabe. Co do Jacksonów to są moje ulubione gitary. Mają jednocześnie ciężkie, agresywne jak i melodyczne, "solówkowate" brzmienie.

1,151

Hej

Zastanawiam sie nad wymiana przetwornikow(na razie jednak chyba tylko jednego) w moim vintage'u v100.Chciałbym przedewszystkim otrzymać ciepłe brzmienie,które fajnie sprawdziło by sie w bluesie,blues rocku czy też hard rocku(lata 70,80).Czekam na propozycje.

Ps.Wzmacniacz pod jaki się podpinam to Marshall vs100

Vintage V100+Marshall VS100

1,152

Mogę ci polecić Dimarzio D-Sonic lub Dimarzio Evolution.

1,153

Witam.Chciał bym sie dowiedziec coś o firmie Richwood a konkretnie model RE-129.co o nim sądzicie, jak oceniacie wykonanie, brzmienie i czy polecili byście ten sprzęt za tą cene??Pozdrawiam

Brzmienie idzie z łapy.

1,154

Są różne wersje i lepiej nie trafić na chłam. Porównuje się je z Epiphonami za tę samą cenę. To zależy jaką bierzesz (zwykłą, czy custom pro, bo praktycznie nie różnią się cenowo). Wielu użytkowników ceni sobie wygodę gry na owej gitarce i jej brzmienie. Klon Płomienisty w topie nada brzmieniu czystości, przejrzystości i klarowności. Korpus jest raczej z innej bajki. Mówi się, że nato to odmiana mahoniu, lecz jest od niego trochę gorsza. Podstrunnica z sonokelinu ma podobne właściwości jak palisandrowa i łatwo je pomylić. Ich właściwości są bardzo podobne, przy czym sonokelin jest twardszy. Miejsce łączenia gryfu tworzy łagodną linię, więc grać będzie się całkiem przyzwoicie, gdyż da ci to wygodny dostęp do każdego z jego 22 progów. Jak na tą klasę cenową to jakość wykonania jest w miarę wysoka. Pickupy będą miały dosyć słaby sygnał, bo są seryjne, czyli tak zwane no name. Sam musisz ograć, żeby sprawdzić, czy tobie przypadnie do gustu. Na pewno będzie brzmiała bardzo klarownie na kanale czystym, natomiast cięższego metalu na tym nie ukręcisz, ale po twoim wyborze sądzę, że raczej nie do tego będzie ona używana. Zdecydowania nada się do Jazzu, Bluesa, czy Hard Rocka.

1,155

uuuuuaaa...dużo się rozpisałeś, dzięki.Mógł byś coś powiedziec o wykonaniu??progi,gryf itd

Brzmienie idzie z łapy.

1,156

Wykonanie przyzwoite, trwałe. Zdecydowanie nie rozleci się po nawet wielokrotnym upadku na ziemię (wszystko się może zdarzyć). Gryf jest wklejany, więc zapewni gorszy sustain niż neck through. Progi są dobrze wyeksponowane, oznaczone i rozmieszczone. Gitara ta cechuje się starannością wykonania. Nie ma odprysków, odchodzącego lakieru, itp. Ludzie, którzy je budują naprawdę włożyli w to kawał dobrej roboty. Jedynym mankamentem będą kiepskie struny założone fabrycznie, które będziesz musiał wymienić. Mniemam, że to jedna z twoich pierwszych gitar i dobrze, że zdecydowałeś się na stały mostek. Jest dobry dla początkujących gitarzystów, gdyż nie trzeba go ustawiać i regulować, jak w przypadku floydów.Gryf dobrze leży w dłoni, jest w miarę cienki, dobrze wyprofilowany. Brzmienie będzie mięsiste i jasne.

1,157

a jak wypada w porównaniu z np.epiphone g400 ,  vintage v100 ,

Brzmienie idzie z łapy.

1,158

w tym Epiphonie gryf jest dosyć gruby, zdecydowanie nie jest wyścigowy, choć z drugiej stronie nie męczy zbytnio ręki. Jest bardzo trwały, dobrze stroi w progach. Siodełko szyjki bardzo szybko się w nim zużywa. Klucze dobrze trzymają strój. W elektronice raczej nie ma szumów. Brzmienie jest ciepłe. Crunch wypada w niej z lekką siarą. Jest lekki, ale źle wyważony, gryf może lecieć w dół podczas grania. Mało trwałe progi, dobry dostęp do najwyższych pozycji. Epiphone jest znany z tego, że dobre gitary zaczynają się u niego od progu 2000 zł, więc nie bierz chłamu.

Co do Vintage v 100 to wiosło wyprodukowane w Japonii. Jest to jedna z najlepszych w swojej klasie. Przystępna cenowo, wysoka jakość brzmienia. Dosyć ciężka ze względu na mahoniowy korpus, który doda więcej dołu do brzmienia. Nadaje się do mocnych riffów i długo wybrzmiewających solówek. Top z płomienistego klonu podobnie jak w przypadku wyżej wymienionego Richwooda doda jeszcze przejrzystości, klarowności i szlachetności. Klucze dobrze trzymają strój. Widać, że lubisz les paulowskie kształty. Wykończenie zaskakująco dobre, jak na tą cenę. Zdecydowanie doradzam vintage'a, będzie najlepszym rozwiązaniem z tych trzech.

1,159

Vintage V100 imo gniecie wszelkie epiphone czy tam inne RIchwoody w tej cenie.Sam posiadam i sobie chwale,przebija jak dla mnie Schectery ktore sa tu tak zachwalane.Pograsz na niej bardzo dużo,od bluesa do metalu.

Vintage V100+Marshall VS100

1,160

ghazghoroth widzę szczegółowo opisujesz gitary smile Po fachu, z zamiłowania czy info w sieci?
Nieco inna półka cenowa: Washburn WI14 vs. X12 - coś napiszesz? Swoje wiosło już mam ale jak na moje oko to są dwie takie same gitary nie uwzględniając wyglądu.