Odp: [Gitara klasyczna i akustyczna] Co wybrać?
yamaha i t.burton to dość popularne gitary, wiec powinny być, nie wiem jak z marrisem
nie było ani burtona ani yamahy a marrisy są ;D haha
Forum gitarowe
7 bezpłatnych lekcji video dla początkujących [ODBIERZ TERAZ]
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 … 17 18 19 20 21 … 60 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
yamaha i t.burton to dość popularne gitary, wiec powinny być, nie wiem jak z marrisem
nie było ani burtona ani yamahy a marrisy są ;D haha
To chyba jakis skrajny przypadek wiesz, ale to tez nie do konca tak. Sklep po prostu może nie sprowadzać gitar danych marek.
no ; p yamachy w ogole nie sprowadzają. w sensie że nic z tej firmy.
Witam was;]
Takie pytanko ze strony zielonego gitarzysty... Czy Skyway jest naprawdę taki do du**?? wczoraj byłem w muzycznym i chwilkę grałem na modelu MD 3... brzmienie miał nawet fajne, epiphone dr 100 gubił się przy nim ( na moje ucho ;p).
Czy Skyway jest naprawdę taki do du**??
Oczywiście, że skyway nie jest naprawdę taki do dupy, on się nawet na rozpałkę nie nadaje, a co mówić do dupy (BTW:pytania o dupę, to raczej nie na tym forum):)
Cześć i czołem,
Moja przygoda z gitarą zaczęła się w chwili (...) no i wtedy kupiłem tę gitarę (akustyk firmy...Echo) za 80 zl od kolegi koleżanki. Dopiero potem przeczytałem w "jakich gitar się wystrzegać" że echo to eee...dno. Jednakże nie było tak źle, ocenił ją mój znajomy gitarzysta (gra na klasyku, jest po szkole muzycznej, ogólnie pro) - "za 80zl widziałem gorsze". więc grałem, grałem, palce bolały, bolały, przestały, grałem dalej (...) W tej chwili potrafię już złapać te parę chwytów, coś tam zaplumkać, ale nie mam gitary...
Tutaj zaczyna się akcja właściwa.
Chcę kupić nową gitarę. Przeczytałem od cholery różnych opinii, for, tematów, wątków, blabla... Doszedłem do decyzji, że kupię sobie tego "zawalistego" t.burtona greengo. Udałem się do najbliższego sklepu muzycznego, pewny siebie - zamówię greengo, za parę dni odbiorę i będę szczęśliwy... A tu sprzedawca wyskakuje mi z takim oto tekstem: "miałem dużo greengo już w swoim sklepie i muszę przyznać, że nie jest to nic wspaniałego, za tą cenę ze szczerego serca polecam ci tę oto gitarkę, którą jest o klasę wyższa, i którą mogę ci sprzedać od ręki - jakiegoś tam (nie wiem jaki model...) Corta za 490zl." Bądź co bądź, koleś był bardzo przekonywujący i budzący zaufanie...
I tu pytanie do Was, co o tym wszystkim sądzicie? Brać tego Corta? Bo już wcześniej też spotkałem się z opinią "greengo to raczej szajs z fajną naklejką". A o Cortach same raczej pochlebne opinie. Pomóżcie!
"Za 80 zł widziałem gorsze"... podoba mi się to zdanie xD
IMHO facet próbuje Cię nabić w butelkę, bo ja raczej nie brałbym akustycznego Corta w cenie Yamahy.
Koleś w sklepie ZAWSZE będzie przekonywujący i budzący zaufanie. JA rozumiem że można się nie znać na gitarach, ale żeby nie znać się na ludziach ;p
Dlaczego nie akustycznego Corta w cenie Yamahy? O właśnie, zapytałem też o tę yamahę 310, ale powiedział, że nic o niej nie wie, więc nie będzie się wypowiadał. Czy tanie Corty to złe Corty? Bo miał jeszcze jakieś SX'y w tej cenie, ale uznałem że Cort jest bardziej renomowaną firmą i kupię Corta. Powiedz (powiedzcie) tylko czy odnośnie tego Corta nie ma jakiś cisnących się na usta przeciwwskazań, bo jak nie, to jutro go biorę.
Oczywiście troszkę na nim (i na tym sxie) pograłem w sklepie i muszę przyznać że dźwięk obu jest duuużo ładniejszy niż mojego starego echo...xD Nic nie brzęczy, wszystko ładnie, pięknie, serio mówię.
A co do kolesia, to ja wiem, że sprzedawca, że chce mi wcisnąć, to co ma, ale np powiedział, że "proszę bardzo, oczywiście może mi sprowadzić t.burtona, ale nie będzie to rewelacja". Może nie znam się ogromnie na ludziach, ale wyczułem po tym spotkaniu, że był to raczej koleś z tych "uczciwych po czterdziestce, z łagodnym wyrazem twarzy, znających się na swojej pracy i szanujących klienta". Serio.
Więc ponawiam pytanie: Czy nie macie co do tego Corta jakiś szczególnych przeciwwskazań?
Z powodu wielu bezlitosnych czynników zewnętrznych nie pojechałem do sklepu i nie kupiłem dzisiaj gitary. Więc pytanie pozostaje aktualne.
Ja osobiście polecam te firme, mam od nich gitare, z której jestem zadowolony. Nie wiem jak z Twoją, ale skoro jest z porządnej firmy, ma ładny dźwięk i do tego jest po przystępnej cenie, to chyba bym wział.
Cześć. Szukam gitary do rozpoczęcia nauki gry, myślałem na razie o akustyku lub klasyku. Wolałbym chyba jednak akustyka bo słyszałem, że potem łatwiej byłoby mi sie nauczyć grać na elektryku, a bólem palców się za bardzo nie przejmuje:P ( ale to jeszcze przetestuje). Wybrałem kilka interesujących mnie gitar w granicach moich na razie niewielkich możliwości ( oczywiście kasy):P..
Akustyki:
Epiphone AJ100 lub DR100
Ibanez V50
Yamaha F310
T.Burton Greengo
Klasyki:
Hohner HC-O6
Yamaha c30m
Ibanez Salvador
Może ktoś z Was miał którąś z tych gitar lub o nich coś wie(kolega miał itp) i mógłby polecić , odradzić lub zaproponować jakąś inną w granicach 350-450 zł. Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc:)
Z yamahami, burtonem i hohnerem dobrze wybrałeś, gorzej z resztą
Chociaz imo yamaha f310 byłaby najlepsza.
A ja muszę powiedzieć, że z burtonem to źle wybrałeś, słyszałem wiele nieciekawych rzeczy o nim. Ja osobiście polecam Corta AD870, którego jestem szczęśliwym posiadaczem (patrz: kilka historia kilka postów wyżej). Gorąco polecam tę gitarkę. Na początku miałem wątpliwości, bo raczej nie jest ona w przedziale "pierwsza gitara dla początkującego", ale uważam, że bardzo do tego się nadaje. Pięknie trzyma strój, ma stosunkowo miękkie struny (przynajmniej w moim odczuciu) no i ten piękny dźwięk - nic tylko brać i grać A z ceną to można trafić w Twój przedział.
Mam nadzieję, że pomogłem, pozdro.
chwalisz ją dlatego, że ją masz??
Chwalę dlatego, że ją mam i jestem z niej bardzo zadowolony. O to Ci chyba chodziło, tak? Serio, moim zdanie gitarka jest spoko, nie mam jej nic do zarzucenia. No, ale nie wybiorę za Ciebie, nie?
Jestes zadowolony bo wczesniej miałes echo, wiec teraz kazda gitara znanej, renomowanej firmy bedzie dla Ciebie dobra.
O kurde, pomyliłem... Myślałem, że to Ty chcesz kupić gitarę.... xD Ale o czym rozmowa? Ja jestem zadowolony ze swojego Corta, (a echo nie była taka zła, wbrew pozorom) więc go chwalę. Chcesz mi zarzucić, że się nie znam na gitarach, tak? Zgoda, nie jestem żadnym starym wyjadaczem, ale gdy sam kupowałem gitarę, to właśnie opinie takich świeżych gitarowców mnie najbardziej interesowały. Bo chyba przy pierwszej gitarze o to chodzi, nie? Żeby była w miarę niezawodna, przyjemna w dotyku , ładnie brzmiała i była dość tania. Przedstawiam tylko swoje doświadczenia, może komuś się przyda.
Pozdrawiam
Chcesz mi zarzucić, że się nie znam na gitarach, tak?
Ja tego nie powiedziałem
Dobra koniec tematu.
Mam takie pytanie: Co sądzicie o firmie BURSWOOD ?
A co powiecie na temat akustyka cort AD 850NS. Nadaje sie na poczatek?
Jest ok, ale w tej cenie celuj w Yamahe F310, chyba, że masz możliwość ograć obie i wtedy możesz wybrać
OK, dzięki zobaczę czy w sklepie mają tą Yamahe i wtedy dokonam wyboru;)
Chcę zacząć grać na gitarce. Postanowiłem kupić akustyka, jako że lubię rocka, nie mam zamiaru grać muzyki klasycznej, chyba, że właśnie w takim brzmieniu jak ma akustyk.
Poszukałem więc na allegro jakie są ceny i zakładam, że w sklepie nie przekroczą one ceny 400 złotych.
Tak w ogóle zauważyłem, że gitary J&D nie są drogie, a nie trafiły na listę złych i słabych. Jakie są Wasze opinie o tej marce, i czy faktycznie opłaca się je kupić?
Ja mam o J&D taką opinię, że grałam na jednej gitarce tej firmy i miałam całkiem fajne wrażenia. Ale na pewno kosztowała więcej niż 400 zł. Więc jak to jest z tańszymi modelami, nie wiem.
no i mam problem, a możecie polecić jakiś model do 350 złotych? wiem, że każdy powinien sprawdzić, czy w ogóle mu się na tym dobrze grać, tylko jest jeden problem, ja kompletnie nie umiem grać
aha, może wiecie, gdzie można kupić używaną gitarę (Allegro oczywiście odpada, np. jakiś komis) w okolicach Warszawy
Dzieki za pomoc:P
W końcu wybrałem Yamahe. Niestety Ibanezów nie znalazłem w sklepie, ale z tych gitar które przesłuchałem brzmiała mi najlepiej. Jeszcze raz dzieki za pomoc.
ROSARIO czy ktos gra grał na tych gitarach czy sa dobre
a co myślicie o tej gitarze GreenVille WG-42 C?? byłem w muzycznym i dźwięk nawet fajny miała
Planuje kupić http://musicman.pl/sklep/gitara-i-akces … cd60-6933/ lub http://musicman.pl/sklep/gitara-i-akces … o-w-2415/. Która?
Chcę dopiero zacząć uczyć się grać. Może jest coś lepszego i w miarę tańszego ew. ten sam próg cenowy?(Do 500zł)
yamaha f310
Wiem, że pewnie było już milion takich pytań ale strasznie długi ten temat i przebrnąłem tylko do 10 strony
A więc: w cenie do 500zł~ (ewentualnie ciut więcej) znajdę jakąś DOBRĄ (nie zajebistą ale też nie szajs) gitarę akustyczną z cutaway'em i w kolorze czarnym(albo bardzo ciemnym)? Patrzałem w 3 sklepach i same w kolorze naturalnego drewna albo bez cutaway'a ;< a zależy mi właśnie na tych aspektach.
T.Butron Greengo.
Problem jest tego typu, że nigdzie go nie mają ;x w 4 sklepach byłem, dzwoniłem do 2 hurtowni i nic ;x nie mają... Tylko jakiś Samick elektro-akustyczny za 6 stów ;/
no to popros zeby ci go sprowadzili,jak porzadny sklep muzyczny to ci sprowadzi bez problemu
Dostałem właśnie maila, że ta: http://musicman.pl/sklep/gitara-i-akces … c-bk-7954/ gitara będzie dostępna, lecz pojawia się pytanie: kupować przez neta? Możecie mi coś powiedzieć o tej gitarce? Nie wiem czy kupowanie przez neta w takim sklepie jest dobrym rozwiązaniem. ;/
O tej gitarze, jak i kupowaniu przez neta napisano już mnóstwo postów (nawet w tym wątku)...
Może ja mylę pojęcia ale co tam. Greengo to jest MODEL tak? Czyli jak jest mowa o Greengo to wszystkie są takie same?
Różnią się kolorem, wielkością pudła, poza tym powinno być to samo.
Ta, która ukrywa się pod Twoim linkiem ma powiększone pudło... Jumbo czy coś takiego... Mnie osobiście to odpycha xD Brzydko wygląda i inny pokrowiec trzeba. Nie wiem czy komfort trzymania jest taki sam, bo nie grałem... No, ale to Twoja decyzja
siema moj kolega postanowił sobie kupic gitare ma taka na oku http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g … n-og2-ce-b
czy dobre są Washburn'y e-akustyczne warto kupic te gitare
no i do tego taki wzmak http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/w … -sienna-30
mowcie czy warto
Strony Poprzednia 1 … 17 18 19 20 21 … 60 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc