681

Odp: [Gitara klasyczna i akustyczna] Co wybrać?

Kumpel mówił zapewne o elektrycznym Ibanezie. Nie wydaje mi się żeby ichnie akustyki były robione pod jakąś super-szybką grę.

Powiem tak: jeśli masz te gitary w porównywalnej cenie, a do którejś dostajesz więcej dodatków, to ta z mniejszą ilością gratisów zwykle będzie lepsza.

"Tore out my heart, handed to me on a silver platter"
Avenged Sevenfold !!!

682

Mój kuzyn ma e-akustyka firmy Ibanez, fajnie się na nim gra. Wydaje mi się że to dobra firma.

Muzyka wyraża wszystko, co nie może być wypowiedziane, ale o czym nie można milczeć.

683

No tak tylko że jest też taki motyw że przeglądając katalog z gitarami firmy Ibanez w większości znalazłem gitary elektryczne a nie akustyczne. Tak więc wnioskuję iż firma ta bardziej kieruje się ku Elektrykom a nie akustykom. Sam nie wiem ... pojade jeszcze do paru i zobaczymy co mi tam powymyślają

684

Broń Boże nie kupuj Ibaneza akustyka za tą kase.

Vintage V100+Marshall VS100

685

To tak jak myślałem od samego początku gdy usłyszałem słowo Ibanez ... A te dodatki i zestaw dla początkującego i oczywiście że sie zmieszcze w cenie to z skądś tu na forum juz znam tongue Thx Własnie po wejściu do sklepu i obczajeniu gitar doszedłem do wniosku że 80 % z nich to firmy Ibanez czyli reszty możnaby się już domyśleć tongue

686

Witam. Dopiero zaczynam swoją przygodę z gitarą. Po wielu...ekhem...namowach rodzice w końcu zgodzili sie kupić mi gitarę. Postawili tylko jeden warunek: nie może być za droga. No więc znalazłam takie gitary, które nie mają jakiś wygórowanych cen i ma nadzieję nie sa to wyroby gitaropodobne.

T.Burton GREENGO
http://www.allegro.pl/item946576720_git … atisy.html

T.BURTON RIVERSIDE
http://www.allegro.pl/item946629830_git … ratis.html

Yamaha F-310P
http://www.allegro.pl/item952919062_git … atpol.html

EPIPHONE AJ 100
http://www.allegro.pl/item947709776_epi … 130zl.html

Osobiście miałam okazję posłuchać tylko Epiphone i dźwięk całkiem ładny i przyjemny. Oczywiście przed zakupem którejkolwiek mam zamiar przesłuchać je wszystkie, ale mam kilka pytań (uprzedzam, ze niektóre mogą być trochę głupie, ale pomimo usilnego wczytywania się w rózne fora gitarowe itp. dosyć mało jeszcze wiem o tym szlachetnym instrumencie:D)

1.Chciałabym się dowiedzieć czym różnią się te dwie pierwsze gitary?
2.Którą polecacie? (chodzi zwykłe luźne porady, bo nie chcę kupić czegoś co grozi odpadaniem przeróznych części itp.)
3.Czy to prawda, że gitara z tymi wszystkimi dodatkami może być gorsza od takiej bez, np. ta yamaha, którą podałam wcześniej. Wiem, ze lepiej kupić w sklepie, ale rodzice pewnie będą woleli taką z gratisami (uważają, że skoro już cos jest razem to po co mają wydawać więcej pieniędzy).

Z góry dzięki za wszelakie odpowiedzi.

Jeżeli dadzą ci papier w linie, pisz w poprzek.

687

Jutro mam godziny rektorskie więc będę miły big_smile
1. Jakością (chociaż sam nie wiem dokładnie)
2. Yamaha bezapelacyjnie.
3. Nie tyle chodzi o to że gorsza tylko, że te dodatki nie są za darmo. Więc np. gitara która kosztuje na allegro 200zł z dodatkami typu pokrowiec, struny, kostki, kapo etc w rzeczywistości jest warta 120zł.

Epiphone Les Paul Standard Plus + Marshall AFD DIY ;] (full lampa) + Dunlop GCB-95

688 (edytowany przez Grzechu2401 2010-03-15 19:26:30)

Witam. Ja podobnie jak wielu moich poprzedników mam problem z wyborem mojej pierwszej gitary. Wiele osób bardzo pochlebnie wypowiada się o gitarach T.Burton Greengo oraz Yamaha. Która byłaby lepsza??? Bo szczerze mówiąc po przeczytaniu tej opinii: http://www.gitaradlapoczatkujacych.pl/f … eengo.html mam mieszane uczucia. Zaznaczam, że do wydania mógłbym mieć pewnie nawet do 600zł. Facet w sklepie polecał mi z kolei Ashtona (nie znam modelu ale cena wahała się miedzy 350-500 nie pamiętam dokładnie) i mówił, że to bardzo dobra gitara. Polecał też mi gitary elektroakustyczne. Tak więc moje pytania:

1. Co lepsze T.Burton czy Yamaha (do około 600zł) a może zupełnie coś innego (uprzedzam, że jestem totalnym laikiem)
2. Czy jest wogóle jakiś sens zawracania sobie głowy tym Ashtonem?
3. Czy może kupić elektroakustyka (od razu zaznaczam, że mam świadomość iż przedrostek elektro- nie czyni z tej gitary gitary elektrycznej)

689

No dobra tam pisze, że Yamaha jest lepsza, ale T.Burton Greengo jest od niej dużo tańszy, a jeśliby wziąść jakiegoś w podobnej cenie???

690

a czy wogóle ta gitarka, o której wspominała koleżanka Sponge:
T.Burton Greengo W-C MEGA) jest godna uwagi? Czy może lepiej nie kombinować i wziąść normalnego T.Burtona Greengo bez tego wycięcia u góry?

691

To wycięcie to Cutaway, ale mniejsze z tym. Jesli ją wezmiesz to wcale nie przekombinujesz.

Poza byciem gitarzystą, jestem wielkim fanem gitary. Kocham ten cholerny instrument. - Steve Vai
//Washburn WI24 (TESLA Plasma 2 set) -> VOX V845 -> Ashdown G60R, Epiphone DR100
GG: 7365993

692 (edytowany przez Morvin 2010-04-04 17:48:31)

Nie wiem czy już wcześniej to było ale godna polecenia jest gitara : marris d220
polecam naprwawdę dobre "wiosło" big_smile

693

Witam. Jestem początkującym gitarzystą i chciałbym uczyć się grać. Chcę kupić niedrogiego akustyka. Chciałbym poradzić się was odnośnie mojego wyboru. Jest to gitara Epiphone DR100: http://www.rnr.pl/p5637.1721_epiphone_d … yczna.html Od razu mówię, że nie chcę kupować drogiego sprzętu, ponieważ i tak mam mało czasu żeby ćwiczyć. Byłem w wyżej wymienionym sklepie i rozmawiałem ze sprzedawcą, który sam jest gitarzystą od ładnych paru lat i w tej cenie zaproponował właśnie tą gitarę. W tym sklepie jest oferta tej gitary razem z kilkoma dodatkami takimi jak: pokrowiec czy tuner elektroniczny co według mnie jest niezbędne. Będę często ją przewoził więc pokrowiec na pewno mi się przyda. Jeszcze chciałbym zapytać czy lepiej kupić gitarę na allegro czy w sklepie? Na allegro oczywiście taniej więc skłaniałbym się ku allegro.

694

Kupowanie na allegro gitary ma niestety ten minus że nie możemy sobie ograć gitary (lub ewentualnie poprosić sprzedawcę żeby coś nam zagrał i posluchać czy podoba nam sie brzmienie instrumentu itp.). Zawsze można oczywiście obejrzeć i osluchać gitarkę w sklepie a potem kupić przez allegro ten sam model, ale gitarki mają to do siebie że dwie teoretycznie takie same gitary mogą brzmieć różnie wink
400 złotych piechotą nie chodzi, daltego ja doradzam jednak zakup w sklepie - wtedy przynajmniej widzisz i słyszysz co kupujesz wink
Pozdrawiam

www.hobosonwheels.wordpress.com - blog z moich podróży

695

Dzięki za radę.

696

A ja mam pytanie co do tych trzech gitar podanych w przedziale 350 - 550 zł w temacie ranking gitar akustycznych. Cenowo są one zbliżone do siebie wiec chce się zapytać, która z nich jest najlepsza ? Jak uważacie???, a może poleca ktoś jeszcze jakaś gitarę z tego przedziału?

697

Te gitary zostały podane, bo wiele osób je sprawdziło i uznało za bardzo dobre (w podanej kolejności, ale najlepiej jak sam sobie obejrzysz, posłuchasz i ocenisz).

Nawet jak ktoś Ci poleci coś innego to skąd będziesz wiedział, że akurat jemu nie trafił się wyjątkowo dobry model.

Tak młody jak dzisiaj nie będziesz już nigdy. Bierz gitarę i graj!
Gitara dla początkujących
Ukulele dla początkujących
Ćwiczenia słuchu dla gitarzystów

698

No wiem, że one są bardzo dobre , ale właśnie mam dylemat którą z nich wybrać...

699 (edytowany przez Janusz755 2010-04-18 20:15:14)

Witam kolegów.
Szukam dla 12-sto córki dobrej gitary akustycznej w przedziale do max 500zł. Córka ma już gitarę marki gitara za 170zł. Uczy się gry już ok. jednego roku z bardzo dobrym skutkiem. Dla tego postanowiłem kupić coś lepszego. Akustyczna dla tego iż gryf jest węższy i łatwiej uczyć się chwytów barowych, co z trudem jej przychodzi na obecnej gitarze klasycznej.
Przeszukałem internet i wybrałem kilka modeli(firm) które przypadły mi do "gustu".

1. FENDER CD-60 Sunburst > http://www.allegro.pl/item1003703290_gi … burst.html

2. T. BURTON GREENGO W-C-BS > http://www.allegro.pl/item998607599_git … _c_bs.html

3. Samick D2 N GPlanet_b > http://www.allegro.pl/item1003798841_gi … net_b.html

4. VENTURE USA VTB-CS > http://www.allegro.pl/item999221665_ven … yczna.html
     Proszę kolegów o weryfikację tego wyboru z naciskiem na jedną konkretną firmę.
Proszę również o wypowiedź na temat wycięcia CUTAWAY, czy ono ma jakiś większy wpływ na akustykę, głośność itd.

700

Jeszcze jest YAMAHA F310  ale cena tej już trochę przekracza moje fundusze

701

ta lub ta raczej nie przekraczają 500 pln ^^

"Gitara jest ludzką duszą wysyłającą wiadomość poprzez sześć strun."
Yamaha F-310
Schecter Omen Extreme DVS + Laney LV 100 + Soldano Atomic 5W [DIY] + Line 6 Floor POD

702

No a FENDER CD-60 Sunbursth ? http://www.allegro.pl/item1003703290_gi … burst.html
Nigdzie nie mogę znaleźć recenzji na jej temat.

703

Jak to oryginalny fender to powinno śmigać wiosło.

Epiphone Les Paul Standard Plus + Marshall AFD DIY ;] (full lampa) + Dunlop GCB-95

704

Dzwoniłem do gościa i powiedział mi, że to "oryginał" wyprodukowany w Chinach.

705

prawdziwe Fenderki są "Made in U.S.A." xd osobiście posiadam Yamahe F 310 która jest "Made in Indonesia" więc chyba trochę lepiej niż China ;]

Yamaha F-310
Schecter Omen Extreme DVS + Laney LV 100 + Soldano Atomic 5W [DIY] + Line 6 Floor POD

706

Kolego lis1994 właśnie słucham testów na YouTube yamahy. Powiedz mi jak się sprawuje bo zostały mi w tej chwili trzy alternatywy:Yamaha f310, Marris d220m i Samick d2n.

707

hmm osobiście gra mi się na niej bardzo dobrze i nie mam z nią problemów ;] dość długo trzyma struj i w ogóle rozstraja się bardzo mało smile

Yamaha F-310

708

Właśnie dokonałem zakupu wybór padł na SAMICK D1.Zauroczyła mnie czyściutkim pięknie brzmiącym dźwiękiem. Jako nieliczna, fabrycznie regulowana i strojona. Mając porównanie w sklepie z Yamaha f310 i Marris d220 wybrałem właśnie tą, chociaż Marris też pięknie brzmi. Samick okazał się jednak bardziej miękką gitarą i ten fakt zdecydował o zakupie.
Na Allegro ceny są kuszące (450zł) ja jednak zdecydowałem się na sklep wydałem 550 w tym pokrowiec i pasek.

709

Witam,jestem , że tak powiem początkującą gitarzystka po przejściach (akustyk skyway)
Chciałabym nauczyć się grać na gitarze akustyczne.
Mam już upatrzone kilka modeli T.Burtonów.
-Greenego
-Riverside
-Passage

Który mi polecicie ?

710

Cześć!  Przeczytałem calutki wątek ! nie było łatwo bo co chwilę jakiś żałosny człowiek pytał się o dosłownie to samo co napisał dwa, 10 , 15 postów dalej inny człowiek. Ale to nic.  Były też w pośród tej całej masy pytań (chce kupić moja pierwsza gitare... blabkalabasbksa) inne pytania które mi pomogły. Nie musiałem wkurzać ekipy zadawając je ponowanie.

No i chyba już wszystko co chciałem wiedzieć wiem.  Niebawem idę do sklepu we wrocławiu ograć gitary do 600zl. Szczególną uwagę będę brał na Burtona, Yamahę i Marrisa.

A właśnie. Ktoś odwiedzał sklep "gitaryiperkusje" we wrocłąwiu na kosciuszki ? niegdyś był on na dworcowej.
Chyba powinny być na sklepie wyżej wymienione gitary? Ponoć to najbardziej znany sklep we wroclawiu.
Ponoć.

711

yamaha i t.burton to dość popularne gitary, wiec powinny być, nie wiem jak z marrisem wink

Poza byciem gitarzystą, jestem wielkim fanem gitary. Kocham ten cholerny instrument. - Steve Vai
//Washburn WI24 (TESLA Plasma 2 set) -> VOX V845 -> Ashdown G60R, Epiphone DR100

712

zbyszko napisał/a:

Cześć!  Przeczytałem calutki wątek ! nie było łatwo bo co chwilę jakiś żałosny człowiek pytał się o dosłownie to samo co napisał dwa, 10 , 15 postów dalej inny człowiek. Ale to nic.  Były też w pośród tej całej masy pytań (chce kupić moja pierwsza gitare... blabkalabasbksa) inne pytania które mi pomogły. Nie musiałem wkurzać ekipy zadawając je ponowanie.

Order Ci się należy smile

Tak młody jak dzisiaj nie będziesz już nigdy. Bierz gitarę i graj!
Gitara dla początkujących
Ukulele dla początkujących
Ćwiczenia słuchu dla gitarzystów

713

Mam pytanie.
Zdecydowałem się kupić Yamahę F310. W sklepie muzycznym najbliżej mnie ta gitara kosztuje 550zł, a w sklepach internetowych o 100zł mniej. Czy opłaca mi się jechać do tego sklepu i ograć tam egzemplarz czy zamówić z jakiegoś sklepu internetowego. Co o tym myślicie
Pozdrawiam

714

w sklepie internetowym żeby nic jej sie nie stało doplacisz okolo 50 dych za przesyłkę. a w sklepie nie dosyc ze wybierzesz bankowo nie uszkodzoną gitarę to jeszczę bedziesz mógł ją ograć i a nóż spodoba Ci się bardizej inna.

715

zbyszko napisał/a:

50 dych za przesyłkę.

Hohoho big_smile Straszliwie drogo ;p A przesyłka z guitarcenter kurierem to 20 zl smile Ale fakt faktem, że jednak lepiej jechać do sklepu i zobaczyć to co sie kupuje smile

Ibanez GRG 170DX + Laney LX35

716

no okej przesadziłem ; p

717

Na GC od 399 zl transport gratis.

718

A to właśnie swoją drogą smile Co nie zmienia faktu że lepiej gitarę ograć przed zakupem jak jest taka możliwość tongue

Ibanez GRG 170DX + Laney LX35

719

w ogole nie powinno być takiej opcji "kup gitarę przez internet" hehe ; p

720

ok, dzięki za pomoc... będę musiał doskładać jeszcze trochę kasy i jechać do tych Kielc