881

Odp: [Gitara Elektryczna] Co Wybrać?

Mam do wyboru dwie gitarki, kompletnie się nie znam.
Jakie dźwięki mogę z nich uzyskać? Do jakiego rodzaju grania się nadają?
Bardzo proszę o pomoc.

http://www.musiccenter.pl/?mod=item& … mp;id=5320
http://www.musiccenter.pl/?mod=item& … mp;id=7989

Która? I dalczego?
Nie wiem, jak to fachowo określić. Ale wolałabym coś ostrzejszego, dynamicznego, tak żeby dźwięki nie były stłumione.
Podoba mi się brzmienie tej gitary http://www.youtube.com/watch?v=kt_79B_S5ag

mpx napisał/a:

A ile chcesz wydać na gitarę?

1200.

Już nie noszę sukienek, nie śpiewam ładnych piosenek.
Chociaz jestem dziewczyną, z chłopakami piję wino.
[Ciemna Strona Pomidora - Czarna Owca]

882

Żadna,tanie Ibanezy,są kiepskie.
Radziłbym ci,albo schectera omena extreme,albo vintage v100,obydwie uniwersalne.

Vintage V100+Marshall VS100

883

Z tego co słyszałem to ibanezy SAxxx, są dobre za tą cenę. Nawet tu na forum takie opinie chodziły.

Poza byciem gitarzystą, jestem wielkim fanem gitary. Kocham ten cholerny instrument. - Steve Vai
//Washburn WI24 (TESLA Plasma 2 set) -> VOX V845 -> Ashdown G60R, Epiphone DR100
GG: 7365993

884

No, też myślę że ten SA się nadaje, ale zdecydowanie nie ma sensu kupować sobie jakiegokolwiek RG-podobnego w takiej cenie.

"Tore out my heart, handed to me on a silver platter"
Avenged Sevenfold !!!

885

A na wzmacniacz?

Epiphone Les Paul Standard Plus + Marshall AFD DIY ;] (full lampa) + Dunlop GCB-95

886

mpx napisał/a:

A na wzmacniacz?

ok. 400 zł

Już nie noszę sukienek, nie śpiewam ładnych piosenek.
Chociaz jestem dziewczyną, z chłopakami piję wino.
[Ciemna Strona Pomidora - Czarna Owca]

887

Grałem trochę na akustyku teraz chcę zacząć na elektrycznej, na razie wybrałem tyle:

Gitara: Vintage V100BB (jak zamawiam w sklepie to dostane do niej kostki? - jak nie to jakie i za ile brać bo nie mam w okolicy żadnego sklepu muzycznego)
Kabel: Proel Die Hard mono J/J 3m
Piecyk: Pocket POD Express(250zł) + mój amplituner/komputer czy lepiej dozbierać do Crate fw15r(~400zł) - tyle że najprędzej na wakacje zacznę jakąś prace - i do tego czasu grać przez amplituner/komputer, a może macie jakieś inne opcje?:)

Odpowiedzi prosiłbym bym razem z linkami smile

Vintage V100BB + Crate FW 15 bez R

888 (edytowany przez Nemoris 2010-03-31 19:05:18)

Wybór trafny,a pod w sumie jest ok,chyba ze chcesz z kims zagrac.

Vintage bardzo polecam.

889 (edytowany przez fallen 2010-04-01 01:40:11)

Posprzątałem w pokoju i znalazło się trochę więcej grosza big_smile
Teraz pytanie: Crate fw15r czy Pełny POD a nie jakiś okrojony Express ;p
I czy 1m takiego kabla wystarczy czy lepiej 2m czy może wziąć do tej gitary lepszy/gorszy (jaki). W razie czego jestem świadom że do tego pieca nie dają kabla ale mam taki w domu (taki jak do zasilacza komutera ponoć). Coś mnie jeszcze może zaskoczyć?? bo będę kompletnie spłukany po zakupach i wrazie czego nawet na kostki nie będe mieć wink

890

Z metrowym gitarowym kablem to raczej nie poszalejesz.

Poza byciem gitarzystą, jestem wielkim fanem gitary. Kocham ten cholerny instrument. - Steve Vai
//Washburn WI24 (TESLA Plasma 2 set) -> VOX V845 -> Ashdown G60R, Epiphone DR100

891

Minimum 3m bierz,a poza tym to myśle że jak masz troche wiecej grosza to bierz crate.

892

Ok podsumowując biorę:

Gitara: Vintage V100BB
Kabel: Proel Die Hard mono J/J 3m
Piecyk: Crate fw15r
Kostki: dostane z gitarą
Pasek: niepotrzebny/dostane z gitarą

Po świętach kupuję (jak coś się nie zgadza to pisać puki czas)
Jestem teraz kompletnie spłukany do wakacji big_smile

893

chce wziasc epiphone SG special i laney LX12

mowcie czy to dobry zestaw

894

Piec do d*py, gitara tym bardziej.

895

No ja bym nie powiedział że gitara tym bardziej, ale piec na pewno jest do dupy. 

Ludzie, kurde nauczcie się czytać!
Połowa tego działu to goście którzy piszą "ej, a ten piec to bendzie dobry???!!!razraz", a druga połowa to mpx i pozostali, którzy cały czas piszą żeby nie brać pieców "o głośniku mniejszym niż osiem cali".

"Tore out my heart, handed to me on a silver platter"
Avenged Sevenfold !!!

896

Bo taka jest prawda, nie uważasz?? Ktoś się pyta o piec (z reguły o jakąś pierdziawkę), to się z góry mowi NIE.

897

WiedźMatt, mniejszym niż 10"

Epiphone Les Paul Standard Plus + Marshall AFD DIY ;] (full lampa) + Dunlop GCB-95

898

lol

899 (edytowany przez CARdinal 2010-04-03 15:04:14)

Mam bardzo ważne pytanie wink  czym się różni fender squier <jakikolwiek model bullet, affinity, standard>  TELECASTER od STRATOCASTERA i który jest lepszy?? 

Zauważyłem że telecastery mają <chyba> tylko jeden przetwornik(?) to jest ta różnica??

I jeszcze jedno, czy warto kupić Squeier (by Fender) Telecaster Standard za 799 PLN ?? używany , Mostek:      Stały, tak to wygląda:
http://img13.allegroimg.pl/photos/400x3 … /986367841

900

da sie na tym podgrac
http://www.allegro.pl/item976332488_was … estaw.html

901 (edytowany przez grzesiek2805 2010-04-03 16:10:58)

Na gitarce jak najbardziej, ale na tym "piecu" nie poszalejesz.
Aa tak na marginesie to nowy taki Washburn WI24 kosztuje niecale 600 zl. A to cos od marshalla ponad 100, wiec koles z allegro to chyba jakis naciągacz, albo frajerów szuka.

EDIT:

Aa! Sorki! Na gitarze jest naklejka wiedzmina za 40 zł, bez bąblów!!!! Więc to pewnie dlatego taka cena.

HAHAHA jeszcze jedno:

allegro napisał/a:

za piec zapłaciłem 120 zł bez wzmacniacza, lecz DODAJĘ GO DO ZESTAWU, gdyż wzmacniacz mi się nie przyda, a ktoś napewno z przyjemnością z niego skorzysta

BTW, ten wzmacniacz i paka to marshall ms2 big_smile
HAHAHA LEŻĘ!!!!!! big_smile

902

patrz gosciu sprzedaje WI24 a mysli ze to WI14 http://www.allegro.pl/item972167305_was … cenie.html

903 (edytowany przez grzesiek2805 2010-04-03 16:21:40)

Może sprzedaje tak jak pisze, bo wi14 z wyglądu jest taki sam, tylko ma troszkę inne klucze klucze od Grover'a. Może nie widać tego dokładnie, ale ja zwróciłem uwagę bo sam mam WI24.
A no i jeszcze napis jest, że to wi24... Ale cena jak wi14 tongue

904

btw. naklejki- gratis w jakimś zeszłorocznym CD-Action, mam taką samą na laptopie big_smile

905

to co kupywac tego z marshallem czy bez

906

Oczywiście, że nie. Za drogo sobie liczy. Podałem link, że nowy wash wi24 kosztuje dokladnie 585 zł (na guitarcenter), a to gówienko od marshalla, którego nie można nazwać piecem, jakies 120, na którym pewnie nie da się grać (głośnik 1"? tongue 1W mocy, to Cię mama z domu wygoni).

907

no to biore tego tańszego

908 (edytowany przez grzesiek2805 2010-04-03 16:49:13)

Ale tańszy to wi14 big_smile a nie lepiej kupić na guitarcenter?? jakbym kupował nowy instrumet to wolałbym z jakiegoś renomowanego sklepu (przez internet), niż z allegro. Aa no i na GC masz tego wi24 za 585 zl, chociaż wi 14 też nie jest zły.

909 (edytowany przez zuziak1998 2010-04-03 16:38:23)

,,i jeszcze napis jest, że to wi24"
sam to napisałes

910 (edytowany przez grzesiek2805 2010-04-03 16:41:29)

Tak, ale tylko dlatego, że to jest taka sama z wyglągdu jak wi14, więc pewnie dlatego dal koles takie foty.
Poza tym za wi24 chciałby wiecej.

911

,chocial wi 14 też nie jest zły"

znowu cie zacytuje

912

Tak, to też powiedziałem i tak jest big_smile fajna gitarka, grałem na niej, kolega ma.
Dobra podsumowując WI24 ma jakies tak inne przetworniki, nie wiem może lepsze bo droższy i lepsze klucze, ale za to jest droższy od wi14, którego atutem jest właśnie jego cena. To już od Ciebie zależy ile kasy chcesz wydać. Poczytaj jeszcze opinie na necie o tch wiosłach.

913

wi 14 latwo sie rozstraja ale co tam elektroniczne tunery rulez tongue mozna sobie sciagnac ap tuner i stroic raz na 3 godziny grania ;]

914

CARdinal napisał/a:

Mam bardzo ważne pytanie wink  czym się różni fender squier <jakikolwiek model bullet, affinity, standard>  TELECASTER od STRATOCASTERA i który jest lepszy?? 

Zauważyłem że telecastery mają <chyba> tylko jeden przetwornik(?) to jest ta różnica??

I jeszcze jedno, czy warto kupić Squeier (by Fender) Telecaster Standard za 799 PLN ?? używany , Mostek:      Stały, tak to wygląda:
http://img13.allegroimg.pl/photos/400x3 … /986367841

Daj spokój squirerom.

915

Rames napisał/a:

wi 14 latwo sie rozstraja ale co tam elektroniczne tunery rulez tongue mozna sobie sciagnac ap tuner i stroic raz na 3 godziny grania ;]

Nie do konca, zalezy jakie masz struny. Przy stosunokowo cienkich można dość długo pograć bez strojenia.

916

mam oryginalne tongue i sa cienkie z tego co mi sie wydaje, ale zalezy tez kto co uznaje za rozstrojenie, mozliwe ze dla niektorych dopiero pol tonu to rozstrojenie big_smile

917

Czlowieku ja w moim jak mialem oryginalne to mi się rozstrajały po każdym graniu, ale najlepsze bylo to ze dzwiek sie nie tylko obnizal, ale też podnosił tongue

918 (edytowany przez CARdinal 2010-04-03 19:20:40)

NEMORIS:

Daj spokój squirerom.

a mogą być Fendery made USA?? choć słyszałem że brzmienie podobne.. jak to jest?? smile

np. Fendera Stratocaster'a  BLACK'a mam na celowniku

919

Fender śmiało...

920 (edytowany przez CARdinal 2010-04-03 19:36:47)

jedna pomyłka, ten black to nie stratocaster tylko STARCASTER, nie wiem czym to si rożni  :>   czy to s jakie podróby czy po prostu inna seria ?? wink