761 (edytowany przez Alias 2010-02-15 08:10:32)

Odp: [Gitara Elektryczna] Co Wybrać?

heh, no to już jakieś 200 zł mniej zapłacę,  za schectera, jak do sierpnia stanieje jeszcze bardziej  w co wątpię to  zainwestuję w jakiś mocniejszy piecyk, chociaż ten crate FW 15 R polecany przez mx'a, moim zdaniem jest w porządku smile

"Naszą największą zaletą nie jest to, że nigdy nie upadamy, ale to, że zawsze potrafimy się podnieść." Ralph Waldo Emerson
--------------------------------------------------
Schecter Diamond Series Omen 6 i Fender Frontman 25R smile

762

Alias ja też się cieszę że Schecter'ki staniały ;] ale Crate sobie nie odpuszczę raczej big_smile

"Gitara jest ludzką duszą wysyłającą wiadomość poprzez sześć strun."
Yamaha F-310
Schecter Omen Extreme DVS + Laney LV 100 + Soldano Atomic 5W [DIY] + Line 6 Floor POD

763

W tej cenie Dean Vendetta będzie chyba najlepszym wyborem.

"Tore out my heart, handed to me on a silver platter"
Avenged Sevenfold !!!

764

na deanie gra Mustaine, nawet wyprodukowali gitarę z jego sygnaturą, tyle, że ona za 5 tysięcy stoi ;D, ale takie cacko mieć to już  jest COŚ big_smile

"Naszą największą zaletą nie jest to, że nigdy nie upadamy, ale to, że zawsze potrafimy się podnieść." Ralph Waldo Emerson

765

Dean Vendetta dzięki wezmę ta gitarę, ponieważ mnóstwo osób w sieci ją zachwala. Dziękuję za pomoc w wyborze sprzętu.

766

Alias w Niemczech http://www.musik-schmidt.de/Dean-Dave-M … Peace.html 4000zł

Ex Emg 81 /60 ->Dunlop GCB-95 -> Valveking 112 (Celestion Vintage 30)
Nie mam polskich znakow!

767

Po pierwsze : witam wszystkich forumowiczów smile .
Po drugie : jak podpowiada temat - szukam gitary .
Po trzecie : szukam wiosła które nadawało by się do grania w stylu Metalliki i SOAD . Ogólnie to zastanawiam się nad wyżej wymienionym Dean Vendetta albo ... no właśnie - albo co można wybrać w cenie DO 1700zł (wliczamy w to cenę pieca czyli , również wymienionego wyżek - Crate FW 15 R ) . Aha... tak przy okazji - zawsze podobały mi się gitary w kształcie "V" smile (chociaż nie wiem czy to możliwe z tak ograniczonym budżetem) .

768

Krester, chodziło mi raczej o ten model http://www.bratpol.com.pl/?prod=7435&cat=382
smile

769

ladna ale 5k to tez nie jest smile

DanEs: http://muzyczny.pl/pokaz.pl?id=125678 chyba ze masz na mysli bardziej metalowy wyglad http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g … -vmntx-cbk do tego http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/w … te-fw-15-r albo http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/w … auge-combo

Nie mam polskich znakow!

770

z tego co mówił mpx na tego Kustoma nie idzie się doczekać na GC ;] więc raczej lepszym wyborem jest Crate

Yamaha F-310
Schecter Omen Extreme DVS + Laney LV 100 + Soldano Atomic 5W [DIY] + Line 6 Floor POD

771

no 5 nie, chyba staniał big_smile

Krester fajne gitarki, ciekawe jakie brzmienie, właściwie  takiej nigdy w rękach nie miałem, tzn w takim kształcie smile

772

Z tego co slyszalem to epi flying to syf.

Vintage V100+Marshall VS100

773 (edytowany przez Plotfer 2010-02-20 22:41:59)

Witam mości panowie.  Mam do wydania tylko 500zł. Nie chcę wydać więcej bo nie wiem czy się wciągnę(oby).Zastanawiam się nad pierwszą gitarką i wpadł mi w oko wash wi14. Dobry wybór?
Chciałbym grać taką muzykę jak GnR, RHCP, The Offspring, Nirvana, SoaD itp.

774

za 500 to bierz klasyka/akustyka

Nie mam polskich znakow!

775

Wydaje mi się, że nie ma sensu brać klasyka/akustyka jeżeli nie pasuje mi ich gra.
O tym Wi14 czytałem, że jest bardzo dobry.

776

Możesz brac od razu elektryka ale na klasyku/akustyku lepiej sobie pewne rzeczy wyrobisz,ktorych na elektryku nie zauwazysz.

777

Jak będzie grał ćwiczył na sucho to będzie ok.

Epiphone Les Paul Standard Plus + Marshall AFD DIY ;] (full lampa) + Dunlop GCB-95

778 (edytowany przez Krester 2010-02-21 20:24:25)

Plotfer napisał/a:

Wydaje mi się, że nie ma sensu brać klasyka/akustyka jeżeli nie pasuje mi ich gra.
O tym Wi14 czytałem, że jest bardzo dobry.

Jassssasne, a ja chciałbym się nauczyć jeździć samochodem tylko, że chcem ferrari a starcza mi tylko na trabanta....

Za ile kupisz gitare jak POD/ Crate czy kustom 12 kosztują po 400zł? Chyba, że będziesz na sucho grał, ale to i tak lepiej kupić akustyka z wcięciem... pozatym co Ci nie pasuje w grze na akustyku? Myślisz, że za 500 stówek zabrzmisz jak Metallica? Jak będziesz grać na sucho to i tak nie ma znaczenia (akustyka słychać), a do elektryka to musisz mieć niestety piec albo PODa, żeby uzyskać metallowe brzmienie.

Nie mam polskich znakow!

779

Mam małe pytanie,odnosnie humbow.Co np. daje w humbach wysoki sygnal a co niski?

780

Przy tym samym gainie wysoki sygnał da większy przester.

Epiphone Les Paul Standard Plus + Marshall AFD DIY ;] (full lampa) + Dunlop GCB-95

781 (edytowany przez Plotfer 2010-02-22 11:09:07)

Za ile kupisz gitare jak POD/ Crate czy kustom 12 kosztują po 400zł? Chyba, że będziesz na sucho grał, ale to i tak lepiej kupić akustyka z wcięciem... pozatym co Ci nie pasuje w grze na akustyku? [...] Jak będziesz grać na sucho to i tak nie ma znaczenia (akustyka słychać), a do elektryka to musisz mieć niestety piec albo PODa, żeby uzyskać metallowe brzmienie.

Że trzeba piec/POD to mnie zaskoczyłeś -_- Myślisz, że na palanta trafiłeś? Nie tym razem. Tak się składa, że PODa akurat mam... Nie chce mi się z tobą gadać .

Myślisz, że za 500 stówek zabrzmisz jak Metallica?

Wolę GnR i po tygodniu nauki zagram Paradise City... (to żart jest).
Wiem, że za 500zł nie będzie cuda i wcale go nie oczekuję.
Sprzęt za 5tys. nie nauczy mnie gry szybciej niż ten za 500.

782 (edytowany przez Nemoris 2010-02-22 15:23:47)

Nie jeden juz tak chcial kupowac wiec dlatego Krester zwrocil uwage,poza tym on chcial dla ciebie dobrze wiec nie rozumiem czemu sie tak fochujesz.

Bierz uzywke jakiegos corta/washburna,chociazby tego co podales,w tej cenie te firmy maja w sumie rowne gitary.

edit: Patrzac na to co chcesz grac to szukaj raczej gitary z ukladem przetwornikow H-S-S.

783

duża różnica jest pomiędzy mostkiem stałym a mostkiem ruchomym który został unieruchomiony/zablokowany?

784

Jeśli tremolo np jest zablokowane klockiem drewna, to nie ma prawie żadnej, chyba poza wyglądem wink

785

Plotfer za taka cene nie znajdziesz lepszego wiosła i kropka. Kolega ma tego washa ja mam wi24 - ideał jak na tą cenę. Gdzieś znalazłem opinię o tym washburnie ze nawet gdyby kosztował jakos ponad tysiaka to i tak byłby wart swojej ceny (może nie do końca, ale jak ktoś mial ją do porównania z innymi dobrymi gitarami to ma prawo tak mówić). Jak dla mnie gitarka jak najbardziej ok.

Poza byciem gitarzystą, jestem wielkim fanem gitary. Kocham ten cholerny instrument. - Steve Vai
//Washburn WI24 (TESLA Plasma 2 set) -> VOX V845 -> Ashdown G60R, Epiphone DR100
GG: 7365993

786

mpx napisał/a:

Przy tym samym gainie wysoki sygnał da większy przester.

Czyli mam rozumiec ze przetwornik ze srednim sygnalem bedzie brzmial lepiej na srednim gainie niz ten z wysokim sygnalem(i na odwrot)?

787

Witam. Gram na gitarze klasycznej i chciałbym się przerzucić na gitarę elektryczną. Miałaby być to gitara dla początkującego. Mogę na ten cel przeznaczyć 1000-1500 zł (gitara + wzmacniacz). Chcialbym grać na niej punk rock np. Green Day. Proszę o doradzenie wyboru gitary, ponieważ nie znam sie tak na elektrykach.

788

Nemoris, nie. Chodzi o to że przetwornik z dużym sygnałem da więcej mięcha niż ten ze słabszym.
Np. odkręcisz gain na połowę to na EMG z sygnałem 36V przesteruje wszystko dookoła i sam szatan krzyknie z zachwytu,a taki zwykły singiel z sygnałem 0,01V da lekki crunch. Nie ma to związku z jakością brzmienia, tylko raczej ze stylem gry.

789 (edytowany przez gacugac 2010-02-23 18:47:59)

Czy wzmacniacz może być taki http://muzyczny.pl/pokaz.pl?id=127199 a gitara taka http://muzyczny.pl/szczegoly.pl?id=117333

790

Gitara niezla, a piecyk do bani, kup sobie crate 15r

mpx. Chociaz jakosc brzmienia miedzy emg a przetwornikiem ktory masz w gitarze za 1000 zl to tez bedzie.

Nie mam polskich znakow!

791 (edytowany przez gacugac 2010-02-23 19:41:08)

Thx

792

Krester, ale chodzi mi tu o samą różnice w poziomie sygnału, nie rozważając przy tym innych parametrów pickupa.

793 (edytowany przez Metallik 2010-02-23 21:18:08)

Chciałbym sobie kupić gitarę elektryczną!Czy taka oto gitara http://www.rnr.pl/p8977.893_epiphone_le … yczna.html  będzie miała dobre brzmienie? i jaki piecyk do niej wybrać (700-1000zł)              Chciałbym zobaczyć wasze opinie o tej gitarze z góry dzięki!!

794

Mam deja vu? Niedawno pytałeś się o to samo i dość dokładnie Ci odpowiedziałem. Tylko nie wiem gdzie ten temat się podział...

795

http://muzyczny.pl/pokaz.pl?id=107023
Może ktoś powiedzieć coś na temat tego Epiphona??

796

Jaki kabel wybrać do Yamahy Pacifiki 012RM i pieca Crate FW 15 R ?

797

polusia93-ja ci powiem tyle: Vintage V100

gacugac-jakis proel die hard

798 (edytowany przez Gtinstal 2010-02-23 23:59:38)

mam pytanko, czy piecyk Laney GC80 jest coś wart? Bo sie do niego przymierzam.

799

Vintage lepsze od Epiphona chociaż tańsza?

800

z tego co słyszałem to Vintage V100 jest dużo lepszy od Epi LP chociaż nie jestem pewny czy byłby lepszy od tego Custom'a tak czy siak wile ludzi poleca bardziej Vintage niż Epi ^^'

Yamaha F-310