Temat: Nothing Else Matters
Jak zagrać tą piosenkę? I jaka tabulatura jest dobra bo spotkałem się już z kilkoma i nie wiem za co mam się zabrać. Chodzi mi głównie o intro. Byle było by dobre. Ma ktoś jakiś link z odpowiednią tabulaturą?
Forum gitarowe
7 bezpłatnych lekcji video dla początkujących [ODBIERZ TERAZ]
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jak zagrać tą piosenkę? I jaka tabulatura jest dobra bo spotkałem się już z kilkoma i nie wiem za co mam się zabrać. Chodzi mi głównie o intro. Byle było by dobre. Ma ktoś jakiś link z odpowiednią tabulaturą?
Chcesz zwykłą tabulaturę czy na guitar pro?
Na guitar pro już mam ale w sumie jak masz jakiegoś pewniaka to zapodaj.
P.S. Co znaczy taka kreseczka przechodząca z jednej liczby na drugą?
I taki przekreślony myślnik?
P.S. Co znaczy taka kreseczka przechodząca z jednej liczby na drugą?
I taki przekreślony myślnik?.
Więc tak: Jeśli chodzi o ten "przekreślony myślnik" to nie mam pojęcia o czym mówisz, a ta kreseczka to [jeśli dobrze cię rozumiem] slide, z jednego progu na drugi.
Na gp prawie zawsze są najpewniejsze. Proponuję Ci korzystać z tabulatur najlepiej ocenianych, te prawdopodobnie będą najlepsze.
Ale jak ich szukać? I gdzie? Bo mam na gp ale różne wersje dlatego proszę o tą najpewniejsze!
co do Nothing... to mam pytanie jak wykonać coś takiego 7^0 wiem ze to ma być pull off, ale jak ??
Ale jak ich szukać? I gdzie?
Na www.911tabs.com jest bardzo dużo tabów. Wyszukujesz dany utwór i szukasz tabulaturę najwyżej ocenianą ![]()
co do Nothing... to mam pytanie jak wykonać coś takiego 7^0 wiem ze to ma być pull off, ale jak ??
Normalne pull off, trącasz strunę na 7 progu i puszczasz.
Trudno jest tam znaleźć ten właśnie wstęp. Może ktoś ma coś gotowego? I pewnego?
Nie wiem jakie mam wybrać tyle tego tam jest. Potrzebuje kogoś kto to już grał i wie na 100% jaka to tabulatura.
Nigdy nie ma 100%! Możesz co najwyżej dążyć do tego, by zagrać to tak jak Metallica, ale każda tabulatura jest po prostu interpretacją utworu przez tworzącego zapis - jest to sztuka odtwórcza i nie zawsze spójna z oryginałem.
Jester ma rację. Mój kolega z zespołu nigdy nie gra solówek dokładnie tak jak w tabach, zawsze dorzuca coś od siebie.
Jeśli chodzi o taby z GP to ściągnij tabulaturę, odsłuchaj ją i stwierdź, czy to to, czego szukasz ![]()
Ja intro uczyłem się z tego:
http://www.chords.pl/chwyty/metallica/2 … tters/#271
i moim zdaniem brzmi całkiem solidnie. Dalszej części kawałka nie ruszałem.
Mam pytanie - jak to zrobić?
5p3/2
Z tego co się domyślam to chodzi o to, żebym szarpnęła strunę na 5 progu potem oderwała palec na 3 i przesunęła na 2... ale chyba robię jakiś błąd w rozumowaniu, bo wydaje się to awykonalne. Ktoś wie może jak to zrobić?
To nie jest awykonalne, tylko wygląda skomplikowanie. A twoje rozumowanie jest ok. Więc ćwicz, aż wyjdzie ![]()
Prosze bardzo. Moim zdaniem stronka REWELACJA!
http://farhatguitar.com/index.php?load= … p;part=335
Ale jak mam przesunąć palec na gryfie skoro tego palca już na nim nie ma?
rozumiem, że w takim razie z powrotem mam go tam położyć? bo wtedy to chyba wyjdzie coś w stylu hammera, a nie slide'a chyba...
5p3/2
To proste. Dociskasz jednocześnie strunę na 3 i 5, trącasz, po czym puszczasz na 5, a palcem z 3 przejeżdżasz na 2.
no moze nie tyle puszczasz co uzywasz legato czyli kiedy spuszczasz palca lewej reki to tracasz ja jeszcze raz lewa i wychodzi Ci pull of czy jakos tak to sie zwie w tabach
Tylko nie popelniaj tego bledu ze po porstu puszczasz palca musisz tracic ta strune jeszcze raz palcem u lewej reki ![]()
Dzięki wielkie, bo już nie miałam nadziei, że kiedyś uda mi się to zagrać ![]()
Pearl, masz jakieś dziwne sposoby. To jest najwyżej technika wzmocnienia głośnosci Pull-offa na akustyku, ale na elektryku się po prostu puszcza. nie kombinuj, bo mieszasz ludziom w głowach.
Spróbowałem tego, ale jak już mówiłem, to nie brzmi jak pull-off.
ehh Raph jak naraize nie mieszlem ludziom w glowach a im pomagalem technika legato jest jedna prawidlowa sa inne style ale ja tu mowie o prawidlowym legato. Jak nauczysz sie tak robic na elektryku, to jak bedziez gral na klasyku i akustyku gdzie tak Ci nie wybrzmi?
P.S mi sie nie wydaje zebys dobrze to zrobil i dlatego Ci nie wybrzmialo ;]
Wybrzmiało. Ale ma zupełnie inne brzmienie niż Pull-off. No, może nie aż tak zupełnie, ale inne.
Pearl ma rację. Bez "trącania" (nie do końca bym to tak nazwał, ale sam nie mam w tej chwili lepszego zamiennika) struny nie wyjdzie Ci dłuższa kombinacja pull-off'ów i hammer-on'ów razem. W solówkach często tak grają.
No tak wiem dziwne to określenie ale trudno opisać o co biega i może dlatego koledze nie wychodzi:P
Pearl, akurat z czytania ze zrozumieniem miałem piątki, więc o to się nie martw. Mówię tylko, że nie wybrzmiewa jak pull-off. Ale rzeczywiście, dzięki temu tematowi wiem, jak zagrać solo z Unforgiven... Oczywiście, jęsli w moim klasyku znajdę 20 próg ![]()
Jak zagrać tą piosenkę? I jaka tabulatura jest dobra bo spotkałem się już z kilkoma i nie wiem za co mam się zabrać. Chodzi mi głównie o intro. Byle było by dobre. Ma ktoś jakiś link z odpowiednią tabulaturą?.
mam tu parę filmików w częściach mam nadzieję że pomogą:
http://www.youtube.com/watch?v=2zq6mDlM … re=related
ja gram według tego, jak wejdziesz na tamtą stronke co jest w tytue wpisana to znajdziesz calkiem sporo piosenke, kazda można zwolnic, co naprawde ulatwia czasem nauke
Witam, czy ktoś potrafi wytłumaczyć "na chłopski rozum" kompletnie zielonemu "muzykowi" takie zapisy: 7h8/5 albo 5p3/2 czy 0h5p0 ? ![]()
http://www.gitaradlapoczatkujacych.pl/techniki-gry.html wszystko masz tu
a jeśli ciągle nie łapiesz to napisz
A jak zagrać to:
Harm ----|
-|-------------12----------|--
-|-----12--12------0-------|--
-|-----12-------------0----|--
-|-------------------------|--
-|-------------------------|--
-|--0----------------------|--?
Dla ścisłości dodam, że jest to fragment tabulatury, którą polecił Par. A tak swoją drogą: czy wg was ta tabulatura jest dobra?
Tu akurat odpuściłem sobie harma i gram zwykłe flażolety. No ale niech się inni wypowiedzą.
ja tam myslalem ze harm to n.harmonic czyli zwykly flazolet ![]()
ja tam myslalem ze harm to n.harmonic czyli zwykly flazolet
Też zawsze tak myślałem...
Ja taby biorę zawsze albo
www.chords.pl
www.ultimate-guitar.com
Bo to są naturalne flażolety oO
Aha, czyli wyszły moje braki w znajomości nazewnictwa, za to przypadkiem grałem dobrze ;D
http://farhatguitar.com/metallica_9/not … 0/part_335
I wszystko jasne... ![]()
Ja w tej piosence mam problem z zagraniem czegoś takiego:
Eb-7-----------7^0---------|---------7---8---7^8\5---7-5-/0------|
Bb---------0-------0-------|---------0---0-----------0-------5---|
Gb-----0---------------0---|-----0-------------------------------|
Db-------------------------|-------------------------------------|
Ab-------------------------|-------------------------------------|
Eb-0-----------------------|-0-----------------------------------|
Później pojawia sie cos takiego:
Eb-------------2^0---------|-------------0---0---0---|
Bb-5-------5-------5-------|---------5-------5---5---|
Gb-----5---------------5---|-----5-----------5---5---|
Db-------------------------|-------------------------|
Ab-0-----------------------|-0---------------0---2---|
Eb-------------------------|-------------------------|
Chodzi mi głównie o to co pogrubiłam, mógłby mi ktoś to wytłumaczyc ? Byłabym bardzo wdzieczna ![]()
Mhmmmm to "potem" to da sie zagrac zrobic poprzeczke. ze najpiwer dwoma palcami 55, a potem poprzecka i dociskasz na progu 2.
wykonalne.? ![]()
A to pierwsze to 7^ to jest bend, podciagniecie tak zwane 8/5 to masz slajde czyli od 8 progu jedziesz palcem do 5. taki slizg ;p
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc