561

Odp: [Gitara Elektryczna] Co Wybrać?

Ramzes pisz w jednym poście! Ten piec ma 2 efekty: overdrive(czyli tak jak każdy piec) i reverb(czyli też jak większość piców.

Krester kup sobie tańszą gitarę i lepszy piec, ale nie tego Spidera IV bo to cyfra czyli innymi słowy straszna kompresja, jeśli grasz metal(sądząc po avatarze i gitarach big_smile) kup sobie VOX'a AD30VT-XT który jest przeznaczony do metalu(ale lżejsze rzeczy na nim ukręcisz spokojnie), albo dłuż na http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/w … ad50vt2-xl i szatan Ci nie podskoczy dzięki dwóm głośnikom wink

A najlepiej kup lampe + jakaś kostka Boss'a wink O ile Ci starcza funduszy.

Epiphone Les Paul Standard Plus + Marshall AFD DIY ;] (full lampa) + Dunlop GCB-95

562

a co powiecie na takie gitarki ?
http://www.allegro.pl/item837343418_git … ml#gallery

http://www.allegro.pl/item837943634_cor … ml#gallery

http://www.allegro.pl/item839968619_dea … ml#gallery

http://www.allegro.pl/item842014205_git … ml#gallery

563 (edytowany przez Krester 2009-12-13 21:07:17)

mpx w sobote jade do sklepu to zobacze jakie będą i sobie musze przetetować, boje się wzmacaniacz kupować przez neta, bo nie wiem czy dźwięk będzie mi się podobał. Oferta sklepu to takie coś http://www.musik-erber-shop.de/ wejdź w ton/zubehor i tam po prawej gitarren amps/ e-gitarren. Oczywiście są jeszcze wzmacaniacze w sklepie na miejscu, których nie ma w ich ofercie internetowej do wydania na wzmacaniacz mam ok. 280euro. Grać będe w domu, ale na poda się nie skusze hmm musze zagrać na mamy ślubie solówke november rain, tak żeby to było słychać tongue

Edit: tu jest link to spider IV 30 test na youtube:  http://www.youtube.com/watch?v=NIsZsq6bjkA

Myśłałem o 75w ale do domu i tak mi 3 dyszki starczyły by, a już na przełącznik nożny to mi nie starczy... sad

Ex Emg 81 /60 ->Dunlop GCB-95 -> Valveking 112 (Celestion Vintage 30)
Nie mam polskich znakow!

564 (edytowany przez lis1994 2009-12-19 19:50:15)

mam takie pytanie do mpx : jakim sposobem można rozłączać cewki w schecter omen 6 extreme skoro ma 3 pozycyjny przełącznik ?? nie powinien być czasem 5-cio pozycyjny ?? czy coś w tym stylu??

PS: co sądzicie o tym vintage co mi ktoś tam wcześniej polecił ?? http://allegro.pl/item849304727_vintage … dynia.html na aukcji pisze że nadaje się do ostrych metalowych riffów a ja szczerze mówiąc wolałbym coś łagodniejszego tongue

"Gitara jest ludzką duszą wysyłającą wiadomość poprzez sześć strun."
Yamaha F-310
Schecter Omen Extreme DVS + Laney LV 100 + Soldano Atomic 5W [DIY] + Line 6 Floor POD

565

lis1994- Z tego co widziałem na youtube to do rocka jak idealna.

mpx. Kupiłem już ltd ex 50 w promocji za 199 euro tongue Teraz czekam aż przyjdzie. A co do wzmacniacza to przetestowałem dzisiaj całą mase w muzycznym i wybór padł na lampowy smile Peavey valve king 112, 60 watowe, lampowe combo wink Dźwięk to po prostu cudny, ale kupuje dopiero po świętach z większą gotówką smile

Nie mam polskich znakow!

566

witam kupiłem washa wi64 i randalla 15 i jestem z tego bardzo zadowolony ale powiedzcie mi czy opłaca się kupić squiera afinity i piec marshalla 15 za 600 zł komplet gitarka super jak nowa żadych rys itp czysto brzmi piec głośny czyściutko brzmi bez szmerów i innych i kabel 5m do tego co o ty powiecie ?

Washburn WI64 , Squier By Fender Affinity , Marshall MG15CDR , Randall RG15RXM

567

Marshalle MG maja bardzo gówniany przester, każde(niezależnie od mocy i rozmiaru głośnika). Ogólnie jak piec ma głośnik mniejszy niż 10" to lepiej go nie brać bo to pierdziawa.

Epiphone Les Paul Standard Plus + Marshall AFD DIY ;] (full lampa) + Dunlop GCB-95

568

Rozwaliłem piecyk na maksa i żadnych szmerów i bardzo duży ten piec bo to nie jest mg wersja a co z gitarką co o niej powiesz ? wink

Washburn WI64 , Squier By Fender Affinity , Marshall MG15CDR , Randall RG15RXM

569 (edytowany przez lis1994 2009-12-19 21:31:05)

a co z tymi cewkami u schectera ??

a i czy można ukręcić coś jeszcze lżejszego niż rock na tym vintage czy już raczej nie bardzo ?? tongue
(chodzi mi o to że lubie grać każdy rodzaj muzyki ^^)

Yamaha F-310
Schecter Omen Extreme DVS + Laney LV 100 + Soldano Atomic 5W [DIY] + Line 6 Floor POD

570

lisie, pociągasz potencjometr Ton w góre i masz single(tzw potencjometr push-pull).Na vintage pewnie tak, duzo zależy od pickupów jakie ma i od wzmacniacza. Bo jak wzmak ma jednen kanal, a pickupy duzy sygnał to nawet na małym gainie moze sie przesterowywać, ale pewnie spokojnie sobie ugrasz lekkie rzeczy smile

571

ok dzięki smile

Yamaha F-310

572 (edytowany przez lis1994 2009-12-20 16:34:35)

a i jeśli można zapytam jeszcze o wzmacniacz jaką różnicę robi ilość kanałów i o co w tym w ogóle chodzi ?? big_smile i jaki piecyk byłby dobry do tego schectera do grania rocka hard rocka czegoś lżejszego oczywiście i może czegoś cięższego w ogóle jeśli można to napiszcie mi wszystko co muszę wiedzieć przy wyborze piecyka ^^  ?? tongue myślę nad jakąś używką i zainteresował mnie ten Lanley : http://allegro.pl/item847915677_piec_wz … kazja.html

Yamaha F-310

573

Co myślicie o gitarze Ibanez GRX40JU ?? ; )

574

Zestawy startowe to zwykle syf. Poza tym, raczej nie ufałbym Ib'kom stylizowanym na Straty.

"Tore out my heart, handed to me on a silver platter"
Avenged Sevenfold !!!

575

Lisu, Laney fajny, tylko nie wiem czy 65W nie będzie za głośne do domu(bedziesz mial problem z ustawieniem przesteru). 2 kanał czyli pierwszy ma clean, a drugi crunch(czyli pewien rodzaj overdrive'u) i sobie po prostu przełączasz między nimi, np footswichem, albo po prostu przyciskiem w piecu. Do grania takich rzeczy byłby fajny VOX AD??VT (nie XL tongue ), gdzie w znaki zapytania wstaw sobie liczby 30 albo 50 (najlepiej 50 bo ma większy głośnik). Peavey Bandit też bardzo jest bardzo dobry no i przewaga jest taka, że nie jest to cyfra.

576 (edytowany przez lis1994 2009-12-20 22:43:38)

ten vox i peavey fajne nawet tylko że peavey raczej za drogi jak na razie tongue myślę że najpierw kupie coś tańszego używanego w stylu tego Lanley'a a potem będę myślał nad czymś lepszym w końcu ten peavey z tego co widzę ma 80 W a dla mnie i tak 30 W by wystarczyło ale chciałbym mieć coś lepszego smile w każdym bądź razie dzięki za pomoc smile

Yamaha F-310

577

Peavey ma ogranicznik mocy, sobie wybierasz np 25% mocy i już z 80W zrobiło się 20 ;]
P.S. Niedługo ma do mnie przyjść Kustom 12 Gauge, fajny piecyk, 15W i 12" głośnik, wiec jest tani bo nie ma za dużo mocy i brzmi fajnie bo ma duży głośnik wink

578

ooo to jak tak to co innego ^^ tylko że jedyny używany bandit jaki widze obecnie na allegro (http://allegro.pl/item851191397_piec_gi … gwara.html) jest za 930 i nie wiem czy to nie za dużo jak na razie tongue tak jak mówiłem pewnie kupie najpierw coś tańszego i słabszego a potem się będzie zbierać na lepszy sprzęt ^^ poza tym po zakupie piecyka mam zamiar zacząć zbierać na POD'a ;p

Yamaha F-310

579

Tak myślisz WiedźMatt ? Bo widzisz... Gram już 3 miesiące na akustycznej gitarze i rodzice kupili mi pod choinkę właśnie tego Ibaneza. Ja co do gitar jestem zupełnie zielony, w moim mieście żadnego sklepu muzycznego nie ma więc szukam pomocy na forach. Dzięki za opinię. Dobrą, czy złą, ważne, że szczerą smile

580

taaa od ceny całego zestawu można odjąć cenę wszystkich poszczególnych "gratisów" i wyjdzie ci cena gitary ^^ xd

Yamaha F-310

581

mpx. a o co chodzi z tym co napisałeś ,,tylko nie wiem czy 65W nie będzie za głośne do domu(bedziesz mial problem z ustawieniem przesteru,, ? Przester ustawia się tlyko na dużych głośnościach czy jak? Jestem kompletnie zielony jeśli chodzi o elektryka. Zamierzam kupić Peavey Valve King'a 112 i nie wiem czy nie będzię za głośny do mieszkania, ale i tak za 3 miesiące przeprowadzam się do domku. Tyle że do tego czasu chciałbym troche pograć ,,ostrzej,, (Metallica, Iron Maiden itp.)

Nie mam polskich znakow!

582

Przester ustawia się dwoma pokrętłami (czasem więcej), pokrętłem Gain i Volume. Gain(czasami ta gałka jest nazywana inaczej np. drive, albo overdrive) to czułość wzmacniacza im większa tym przester jest bardziej nasycony, a volume to wiadomo. Jeżeli kręcimy pokrętłem gain to razem z czułością rośnie głośność(przy dużym gainie, słychać nawet jak się dotyka strun). Więc jeśli chcemy mieć mięsisty przester to musimy ustawić duży gain, ale w domu, żeby nam uszu nie urwało, trzeba ustawić mały Volume i tu jest problem przy wzmkach dużej mocy, bo jak przekręcimy Volume lekko w lewo to będzie za cicho, lekko w prawo to będzie o wiele zagłośno i tak trzeba kręcić praktycznie o 1/10mm żeby ustawić pożądaną głośność.

583

Dzięki!

Nie mam polskich znakow!

584

Pytanko, do mojego przyszłego Schectera lepszy będzie piecyk czy ten POD, o którym pisałem?
Jeśli jednak piec, to jaki byłby dobry do grania "uniwersalnego" w granicach do 400zł?

Fender Squier Fat Strat Affinity + Pocket POD

585

Ok, czas napisać tego posta. Skłonił mnie do tego mały wypadek podczas próby naprawiania mojej gitary akustycznej, jeśliby się tak zdarzyło, że się nie podniesie, to chciałbym mieć nadal na czym grać(nawet jeśli wszystko z nią będzie OK, to i tak za jakieś 4 miechy planowałem kupno elektryka, więc informacje mi się tak czy inaczej przydadzą)

Przechodząc do sedna, budżet to będzie jakieś 1500-2000 zł razem z piecykiem(ew. mógłbym dołożyć jakby zdarzyła się niesamowita okazja)
Celuję raczej w nową gitarę, piecyk może być używany.
No i jeszcze jedno - jestem totalnym laikiem, nie znam się praktycznie w ogóle na tym.
Chciałbym raczej uniwersalne wiosło, tzn. żeby zarówno dobrze grało się ballady (folkowe, rockowe) oraz rocka(hard rocka, ac/dc, led zeppelin itd.)
Zastanawiałem się nad Stratocasterem, podobno to najbardziej uniwersalna gitara, tylko pozostaje sprawa budżetu...
Jakieś sugestie? smile

586

Bardziej uniwersalny byłby pewno Line 6 Variax, ale to trza mieć hajs.
Myślę że niegłupim pomysłem może być darowanie sobie piecyka i wydanie większej kasy na gitarę, ale niech się jeszcze ktoś wypowie, żeby potem nie było na mnie ;p
Racja, Straty są dość uniwersalne, ale za te pieniądze kupisz jedynie Squiera a obecnie podobno ciężko dostać dobrego Squiera Strata.

Avenged Sevenfold !!!

587

z tego co mówi mpx i ja mu wierze ^^ Schecter omen Extreme jest bardzo uniwersalny

Yamaha F-310

588

Ok, to teraz ja mam pytanko ws. elektryka.

Zastanawiam się czy opłaca się kupić gitarę w cenie 2000-2500 i czy posłuży mi ona naprawdę długo, bo chciałbym zrobić jednorazowy zakup i nic nie kupować przez najbliższe kilka lat.
Jeden znajomy stwierdził że nie ma sensu, lepiej kupić gitarę za 1200 i piec, a potem zbierać na taką za 6 kafli.
Z kolei inny stwierdził że taka gitara za dwa patole powinna być w porządku.
Jeszcze inny powiedział żebym kupił beznadziejnego elektryka i na nim się nauczył grać (a gram prawie rok na akustyku i nieźle idzie).

Tak więc poszukuję:
-Ibaneza który będzie dobrze wyglądał (podobają mi się RG, ale to shit, więc raczej SA, ponoć seria dość niezła)
-stały mostek (no chyba że z ruchomym będzie mi naprawdę dobrze trzymał strój, bo na tym mi przede wszystkim zależy)
-W podanym przedziale cenowym
I to chyba tyle.

Jakieś porady?

Avenged Sevenfold !!!

589

A ja mam jeszcze takie pytanie, ktorego nie chciałem umieszczac w nowym wątku zeby nie robic haosu. pytanie odnosnie  schectera extreme. Czy po rozłączeniu cewek zyskamy "pełnowatrościowego" singla, który będzie brzmiał identycznie jak standardowy wbudowany w gitarę?
Głównie chodzi mi o to, czy będzie słyszalna ta "szklaneczka" big_smile

Squier Affinity Stratocaster + Kustom KG 112 FX
http://www.lastfm.pl/user/lucky3311 -  zapraszam!

590

WiedźMatt, zapomniałeś o najważniejszym, jaką muzykę chcesz grać?
Z Ibanezów polecam Ci S320 ma ruchomy mostek, ale ZR więc nie będzie problemów z rozstrajaniem się gitary. Tutaj fajna recenzja http://www.magazyngitarzysta.pl/sprzet/ … 20-wk.html
Będzie Ci ona służyć dopóki sam jej nie rozwalisz, a i w cenie się zmieścisz spokojnie.
Co do pieca lepiej kupić jakiś fajny oparty na 12" głośniku niż jakąś 8" pierdziawę. Peavey Bandit 112(uniwersalny), albo VOX AD30/50VT(raczej do lajtowych rzeczy) lub w wersji XL (do cięższych rodzajów muzyki, chociaż też jest).

591

O właśnie miałem napisać, a potem przerabiałem posta i zapomniałem wspomnieć:
Chciałbym grać rockowo/metalowo/grunge'owo, ogólnie mocniejsze brzmienia.
Gitara fajna, ale napisali że niewygodnie się na nim gra w pozycji siedzącej, a ja to raczej przede wszystkim tak gram z powodu problemów anatomicznych z lewą ręką ;/ Choć musiałbym samemu przetestować gitarę, ale dzięki za podpowiedź.

Avenged Sevenfold !!!

592 (edytowany przez Plam 2009-12-23 22:55:07)

Czyli ewentualnie omen extreme (jak się to wymawia?) byłby dla mnie ok? Tylko która wersja, bo jest ich chyba kilka. Mógłby się ktoś jeszcze wypowiedzieć na temat tego wiosła? Na youtubie same filmiki z ciężkimi brzmieniami, a fajnie by było oprócz wspomnianego rocka/hard rocka zagrać sobie takie też takie "house of the rising sun"
Ogólnie coś mało o tej gitarze jest.

593 (edytowany przez maciejaszek 2009-12-25 23:32:28)

Witam wszystkich !!!
Ostatnio pograłem jakiś czas na akustyku siostry(w sumie, to tylko rozruszałem palce, ale nawet mi się spodobało) ale doszedłem do wniosku, że taka gitara nie ma "mocy" i chciałbym elektryka, by móc grać metal, ale nie Metallice, tylko porządny thrash, groove i death...

Naczytałem się sporo różnych rzeczy na ten temat, ale i tak jestem zielony ;P
chciałbym się zmieścić w 1000 - 1100 zł, w związku z tym pytania:

- dean vendetta 1.0  czy cort katana kx5
dean jest obecnie 50 zł tańszy na gc, wiec  mimo wszystko skłaniałbym się w jego stronę, a podobno dobrze nadaje się do cięższych brzmień

- jeśli mój budżet niespodziewanie by zmalał to, czy

http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g … ta-xmt-mbk
lub
http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g … ta-txm-tbk

te propozycje byłyby lepsze od washburna  x12 b, bo podobno deany lepiej się nadają do metalu i te tańsze nie są też takie złe, czy nie muszę się "obawiać się"  ruchomego mostka, jeśli nie będę go używał, czy nie będzie mi rozstrajał gitary

- mpx tak polecasz te pocket pody i odstraszasz od kupowania tanich pieców, czy nawet na głośnikach komputerowych creative 5.1 efekt będzie lepszy ?? (to akurat raczej głupie pytanie, ale chce się upewnić, bo na takich głośnikach musiałbym grać)

-czy do grania w miarę podstawowych rzeczy wystarczyłby mi ten tańszy pocket pod (express bodajże), czy ZDECYDOWANIE lepiej jest od razy się zdecydować na tego droższego, przy tak ograniczonym budżecie

-osobiście jakoś trochę ciągnie mnie do piecyków, czy Crate FW 15 R mimo 12" nadal byłby gorszy od pocket poda, podobno Kustomy Arrow 16 zwykły lub R też nie są takie złe

(jeśli wcześniej ktoś zadawał tutaj identyczne pytania, to przepraszam, ale tyle się naczytałem, ze mam już mętlik w głowie)

Z góry dziękuję i pozdrawiam, wesołych świąt !!!

594

Dużo zależy od głośników. Efekt na pewno będzie lepszy niż na 8" gitarowych pierdziawach. Jednak na przykład mi już nie pasuje przester z głośników szerokopasmowych jest zbyt siarzysty, no i kompresja cyfry też przeszkadzać zaczyna, ogólnie wole coś co mogę podłączyć i już grać dlatego czekam na Kustoma 12 Gauge, ale z POD'a nie zamierzam zrezygnować, będę dopalał piecyk przesterami z POD'a, no chyba że nie będzie chciał się dogadać z piecem to wtedy nie będzie wyboru. Ogólnie to jest sprawa na dłuuuugą dyskusję.
W każdym razie POD daję możliwość sprawdzenia ogólnego brzmienia gitary, obycia się z róznymi typami przesterów i naprawdę można na nim fajnie pograć, aż do swojej pierwszej lampy x]

595

A to ja zadam takie dość głupie pytanie- mianowicie, jak wygląda podłączanie sprzętu typu panele/przestery/wah/cokolwiek innego do wzmacniacza lampowego? Bo niby wzmacniacz- jaki jest- każdy widzi (i słyszy), ale czy konstrukcja jego bebechów wymusza też specjalny sprzęt dodatkowy?

Avenged Sevenfold !!!

596

Albo podłączasz tak:

Gitara -> kabel -> efekty -> opcjonalnie kable między efektami -> piec

lub jeśli wzmacniacz ma tzw: "pętlę efektów"

to tak:

Gitara -> kabel -> piec oraz efekty -> opcjonalnie blablabla -> efekty.

Pozdrawiam i miłego grania.

597

Nie o to mi chodzi... mam na myśli to czy podłączanie efektów w zwykłym i lampowym piecu czymś się różni.

Avenged Sevenfold !!!

598

Czyli pocket pod nie byłby dla mnie najlepszym rozwiązaniem na głośnikach 5.1, jeżeli zależy mi na przesterze? Wiecie coś na temat tego crate fw 15 r z 12" głośnikiem, grał ktoś na nim ?

(nadal czekam na odpowiedzi do moich poprzednich pytań odnośnie gitar i różnicy miedzy podami)

599

dobra, w końcu zdecydowałem się kupić elektryka big_smile"
tylko teraz szybkie pytanie: Cort czy Epiphone?

600

z tego, co czytałem (wiec mogę się mylić), to z cortow tylko katana się nadaje, a niesprawdzonego epi tez nie warto bo możesz trafić na bubel (wszystko dotyczy sprzętu do 1000 zł)