Temat: Bemole i krzyżyki na pięciolinii
Cześć. Chciałbym sie spytac, jak lecą bemole i krzyżyki na pięciolinii. Napiszcie coś typu: cis dis eis itp... Dzięki.
Kuba02 został mianowany oficjalnie forumowym Archeologiem więc [...] ma prawo robić odkopy
Forum gitarowe
7 bezpłatnych lekcji video dla początkujących [ODBIERZ TERAZ]
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Cześć. Chciałbym sie spytac, jak lecą bemole i krzyżyki na pięciolinii. Napiszcie coś typu: cis dis eis itp... Dzięki.
Odpowiednia na pięciolinii mogą występować krzyżyki, bemole lub kasowniki. To na której linii lub polu znajduje się krzyżyk jest zależne od tonacji w jakiej napisany jest utwór. Jeśli na którejś linii przy kluczu wiolinowym znajduje się któryś z tych znaków (krzyżyk lub bemol) to wszystkie nuty w utworze znajdujące się na tej lini będą odpowiednio podwyższone lub obniżone o pół tonu. Wyjątkiem będą nuty przy których stoi kasownik.
Jeśli szukasz jakiejś rozpiski graficznej to poszukaj sobie na necie koło kwintowe; tam będzie ładnie rozpisane ile bemoli lub krzyżyków jest w jakiej tonacji ![]()
Jakby co mogę coś o tym jeszcze napisać. ;D
A ja nie za bardzo rozumiem pytanie...
@up o to mi chodziło, czyli jak przy kluczu się ustawia zależnie od tonacji. Sorki że nie sprecyzowałem pytania ![]()
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc