Odp: [Wzmacniacze i efekty gitarowe] Co wybrać?
Hm.. z tego co pamiętam, to akurat ludzie bardzo chwalili tego Kustoma. Ale ja we wzmakach nie siedzę. Choć i tak myslę że ci potwierdzą. Na pewno dotrzymuje Crate'owi kroku.
Avenged Sevenfold !!!
Forum gitarowe
7 bezpłatnych lekcji video dla początkujących [ODBIERZ TERAZ]
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 … 11 12 13 14 15 … 25 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Hm.. z tego co pamiętam, to akurat ludzie bardzo chwalili tego Kustoma. Ale ja we wzmakach nie siedzę. Choć i tak myslę że ci potwierdzą. Na pewno dotrzymuje Crate'owi kroku.
Ja brałam Kustoma ze względu na delay i reverb. Crate ma tylko reverb.
delay i reverb
Co to?
Czyli lepszy będzie Kustom?
To efekty, w kustomie jest fajne, ze sa 2, minusem jest to ze to sa cyfry, a w cratcie jest sprezynowy reverb.
Jaki piecyk do Samicka AV3 do grania hard rocka [AC/DC, Guns N' Roses, Black Sabbath, Nirvana, Papa Roach] i trochę metalu [Metallica, Iron Maiden]? Myślałem nad tymi:
- VOX PATHFINDER 15R
- RANDALL RX15M
- ROLAND Cube 15 X
<wybrałem same 15W, bo chyba do użytku domowego to w sam raz, no chyba, że powiecie, że mi wystarczy dziesiąteczka>
Same gow... chaly, poszukaj jakiegos z 10 bedz 12 calowym glosnikiem.
Crate FW15 R
No to bardzo bym poprosił, żebyście mi wybrali najlepszy model z tych co są na riff.net.pl , rnr.pl , lub gdzieś do odbioru osobistego w Warszawie - tak do 500-600 zł. Z góry wielkie dzięki.
To efekty, w kustomie jest fajne, ze sa 2, minusem jest to ze to sa cyfry, a w cratcie jest sprezynowy reverb.
Co jest złego w cyfrowych efektach modulacyjnych/reverbie?
To, że są cyfrowe.
Nie wiem już co mam wybrać.
Interesuje mnie nowy piecyk do 500-600 zł, głośnik powyżej 10", moc od 20 W.
Z góry dziękuję za konkretne odpowiedzi.
To, że są cyfrowe.
Co jest złego w Żydach?
To, że są Żydami.
?
Jak nie podoba Ci sie odpowiedz, to mozesz zawsze dac lepsza, a nie glupia anegdote.
mpx napisał/a:To, że są cyfrowe.
Co jest złego w Żydach?
To, że są Żydami.?
Głupie porównanie.
Oczywiście są dobre cyfry jak np. Voxy ADXXVT, ale...
Sygnały cyfrowe są dyskretne w dziedzinie czasu i wartości, dlatego nigdy nie będą mogły dorównać sygnałom analogowym(oczywiście chodzi mi o akustykę). Co to oznacza? Żeby zmienić sygnał analogowy, czyli ten naturalny, na cyfrowy trzeba go poszatkować, ponieważ sygnał analogowy zawiera nieskończoną ilość informacji, a układ cyfrowy musi pracować na skończonych liczbach (ileś tam bitowych).
To tak w telegraficznym skrócie.
A które combo z tych:
- Roland Cube 20x / Roland Cube 15x
- Orange CR 20L
- VOX AD15VT-XL
- VOX PATHFINDER 15R
- PEAVEY Rage 258
- Randall RG 15 RXM
Uczymy sie czytac Raff, napisalem pod Twoim pierwszym postem, ze minimum glosnik 10 cali, badz najlepiej 12, a Ty wklejasz same osmio calowe i w dodatku kilka, ktore juz byly na popszedniej liscie Twej. Jak wymienisz wzmacniace z takimi glosnikami jakie Ci podalem i podasz maksymalna kwote jaka jestes w stanie wydac na wzmacniacz, wtedy ladnie pomoge wybrac i wybor uzasadnie.
Ok Krester, ale dwa z tych wzmacniaczy, a mianowicie Randall RG 15 RXM i VOX AD15VT-XL mają głośniki 10", przynajmniej wg. tego co jest na stronie rnr.pl .
No więc szukam czegoś tak do 600zł, do domu, muzyka kilka postów wyżej, ze sklepów Rock'N'Roll, Riff, lub jakiś inny w Warszawie lub Allegro z odbiorem osobistym w Warszawie.
Bierz Voxa
Muszę ponowić prośbę.
Interesuje mnie nowy piecyk do 600 zł, głośnik od 10", moc od 20 W.
Co sądzicie o:
HARLEY BENTON HB-80R - http://www.thomann.de/pl/harley_benton_hb80r.htm
Z góry dziękuję za konkretne odpowiedzi.
mpx, chodzi Ci oczywiście o VOX'a AD15VT-XL?
Ok Krester, ale dwa z tych wzmacniaczy, a mianowicie Randall RG 15 RXM i VOX AD15VT-XL mają głośniki 10",
http://www.abixolkusz3.avx.pl/p,pl,1914 … 5+rxm.html randall
Sorrki, nie wiedzialem tego voxa.
Co sądzicie o:
HARLEY BENTON HB-80R - http://www.thomann.de/pl/harley_benton_hb80r.htmZ góry dziękuję za konkretne odpowiedzi.
Piecyk mi sie podoba jak na ta cene.
krethh napisał/a:mpx napisał/a:To, że są cyfrowe.
Co jest złego w Żydach?
To, że są Żydami.?
Głupie porównanie.
Sygnały cyfrowe są dyskretne w dziedzinie czasu i wartości, dlatego nigdy nie będą mogły dorównać sygnałom analogowym(oczywiście chodzi mi o akustykę). Co to oznacza? Żeby zmienić sygnał analogowy, czyli ten naturalny, na cyfrowy trzeba go poszatkować, ponieważ sygnał analogowy zawiera nieskończoną ilość informacji, a układ cyfrowy musi pracować na skończonych liczbach (ileś tam bitowych).
Akustyka to jedno, możliwości modulacji dźwięku - drugie.
Mam na myśli że jeżeli chciałbyś kupić tyle analogowych kostek żeby dorównać możliwościom "bawienia się dźwiękiem" zwykłego poda, to szybko byś zbankrutował
mpx napisał/a:krethh napisał/a:Co jest złego w Żydach?
To, że są Żydami.?
Głupie porównanie.
To tak w telegraficznym skrócie.Akustyka to jedno, możliwości modulacji dźwięku - drugie.
Mam na myśli że jeżeli chciałbyś kupić tyle analogowych kostek żeby dorównać możliwościom "bawienia się dźwiękiem" zwykłego poda, to szybko byś zbankrutował
Równie dobrze możesz powiedzieć "Po co kupować Mese DR skoro można kupić Line6 Spidera, bo z Mesą się zbankrutuje a ze Spiderem nie". Każdy sygnał cyfrowy jest zniekształcony względem swojego analogowego pierwowzoru.
O! Myślę, że lepszego porównania nie da sie zrobić. Polać mu!
Akustyka to jedno, możliwości modulacji dźwięku - drugie.
Zeby analogowo uzyskac brzmienie cyfry to uwierz mi, nie trzeba kupowac kostek za 400 zl.
Co z tego ze w podzie masz np. 100 roznych efektow jak i tak bedziesz uzywal 10, a za reszte i tak sie placi.
Równie dobrze możesz powiedzieć "Po co kupować Mese DR skoro można kupić Line6 Spidera, bo z Mesą się zbankrutuje a ze Spiderem nie". Każdy sygnał cyfrowy jest zniekształcony względem swojego analogowego pierwowzoru.
Dawg, rozumiem i się zgadzam. Nie to miałem na myśli, chodziło mi o to że takiego początkującego grajka lepiej zadowoli 15 efektów cyfrowych zamiast jednego analogowego.
Zeby analogowo uzyskac brzmienie cyfry to uwierz mi, nie trzeba kupowac kostek za 400 zl.
No rzeczywiście, moge sobie złożyć coś na PT2399. Tylko po co mam uzyskiwać brzmienie cyfry na analogu?
Co z tego ze w podzie masz np. 100 roznych efektow jak i tak bedziesz uzywal 10, a za reszte i tak sie placi.
Argument wg mnie nie trafiony, bo za te 90 efektów (których od czasu do czasu użyję) i tak zapłacę nieporównywalnie mniej niż za kostki.
Krester napisał/a:Zeby analogowo uzyskac brzmienie cyfry to uwierz mi, nie trzeba kupowac kostek za 400 zl.
No rzeczywiście, moge sobie złożyć coś na PT2399. Tylko po co mam uzyskiwać brzmienie cyfry na analogu?
Jemu raczej chodzi o funkcjonalność, a nie o brzmienie.
jaki polecacie multiefekt mniej wiecej ok.400 zł ?
chciałbym, zeby mial wah waha, tremolo no i jakis ciekawy mocny przester.
Za 400 mozna mieć ciekawego wah-waha a nie mulit:P
Szukaj jakiegoś POD a
Line 6 Floor POD co sadzicie o nim ? nada się?
Czyli słuchając muzyki z komputera albo płyt CD, słuchamy w badziewnej jakości, bo to w końcu w technologi cyfrowej. Myślę, że jednak wielu z nas - amatorów - zadowoli dobra cyfra, bo mi się tam podoba brzmienie gitar w mp3, których słucham
Rames, to tak nie działa. Ścieżka dźwiękowa jest nagraniem sygnału analogowego. Nagranie nie kształtuje innego dźwięku i brzmienia, tylko zapisuje to so słychać.
Co innego sprzęt Hi Fi, a co innego gitarowy kolego.
Wyjaśnienie mpxa wydało mi się dość dziwne, dlatego napisałem jak to rozumiem, a że analogi lepiej brzmią to wierzę, mimo że tylko na koncertach je słyszałem.
Piecyki cyfrowe są gorsze, bo zniekształcają sygnał 2x: przy konwersji z analogu do cyfry na wejściu i z cyfry na analog na wyjściu.
właśnie zamówiłem na allegro tego oto Line 6 Floor POD jak myślicie ? wszystko powinno być w porządku raczej no nie ?
super pozazdrościć ci tylko
Niezła cena za tego poda. Miej nadzieje że wszystkie footswitche działają, bo w podach się czasami psują. No i po 2 godzinach wkurzania się czemu ten soft nie działa, oraz jak to się programuje powinieneś byc zadowolony ^^
też mam nadzieje że footswitche będą działać .. kupiłem kilka miesięcy temu Footswitch FS-2 do Laney'a używany i teraz przełączniki muszę wymienić bo nie popsuły ...
Dobrze, że masz pętlę, bo tak to mogłoby to nieciekawie brzmieć. I faktycznie okazyjna cena
Strony Poprzednia 1 … 11 12 13 14 15 … 25 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc