481

Odp: [Wzmacniacze i efekty gitarowe] Co wybrać?

Hm.. z tego co pamiętam, to akurat ludzie bardzo chwalili tego Kustoma. Ale ja we wzmakach nie siedzę. Choć i tak myslę że ci potwierdzą. Na pewno dotrzymuje Crate'owi kroku.

"Tore out my heart, handed to me on a silver platter"
Avenged Sevenfold !!!

482 (edytowany przez Klaudija 2010-12-14 23:59:02)

Ja brałam Kustoma ze względu na delay i reverb. Crate ma tylko reverb.

SEX, Drugs, Rock'n Roll
Dean Vendetta 1.0 + MXR dist+diy + Kustom KG112FX
GG:2539337

483

delay i reverb

Co to?
Czyli lepszy będzie Kustom?

484

To efekty, w kustomie jest fajne, ze sa 2, minusem jest to ze to sa cyfry, a w cratcie jest sprezynowy reverb.

Ex Emg 81 /60 ->Dunlop GCB-95 -> Valveking 112 (Celestion Vintage 30)
Nie mam polskich znakow!

485

Jaki piecyk do Samicka AV3 do grania hard rocka [AC/DC, Guns N' Roses, Black Sabbath, Nirvana, Papa Roach] i trochę metalu [Metallica, Iron Maiden]? Myślałem nad tymi:
- VOX PATHFINDER 15R
- RANDALL RX15M
- ROLAND Cube 15 X
<wybrałem same 15W, bo chyba do użytku domowego to w sam raz, no chyba, że powiecie, że mi wystarczy dziesiąteczka>

486

Same gow... chaly, poszukaj jakiegos z 10 bedz 12 calowym glosnikiem.

Nie mam polskich znakow!

487

Crate FW15 R

"Śmiejcie się ze mnie, że jestem inny, ja śmieję się z was że wszyscy jesteście tacy sami,
Epiphone Les Paul Custom + Laney CUB 12R+Dunlop GCB95
takamine eg260c WR

488

No to bardzo bym poprosił, żebyście mi wybrali najlepszy model z tych co są na riff.net.pl , rnr.pl , lub gdzieś do odbioru osobistego w Warszawie - tak do 500-600 zł. Z góry wielkie dzięki.

489

Krester napisał/a:

To efekty, w kustomie jest fajne, ze sa 2, minusem jest to ze to sa cyfry, a w cratcie jest sprezynowy reverb.

Co jest złego w cyfrowych efektach modulacyjnych/reverbie?

490

To, że są cyfrowe.

Epiphone Les Paul Standard Plus + Marshall AFD DIY ;] (full lampa) + Dunlop GCB-95

491

Nie wiem już co mam wybrać.

Interesuje mnie nowy piecyk do 500-600 zł, głośnik powyżej 10", moc od 20 W.

Z góry dziękuję za konkretne odpowiedzi.

492

mpx napisał/a:

To, że są cyfrowe.

Co jest złego w Żydach?
To, że są Żydami.

?

493

Jak nie podoba Ci sie odpowiedz, to mozesz zawsze dac lepsza, a nie glupia anegdote.

Nie mam polskich znakow!

494

krethh napisał/a:
mpx napisał/a:

To, że są cyfrowe.

Co jest złego w Żydach?
To, że są Żydami.

?

Głupie porównanie.
Oczywiście są dobre cyfry jak np. Voxy ADXXVT, ale...
Sygnały cyfrowe są dyskretne w dziedzinie czasu i wartości, dlatego nigdy nie będą mogły dorównać sygnałom analogowym(oczywiście chodzi mi o akustykę). Co to oznacza? Żeby zmienić sygnał analogowy, czyli ten naturalny, na cyfrowy trzeba go poszatkować, ponieważ sygnał analogowy zawiera nieskończoną ilość informacji, a układ cyfrowy musi pracować na skończonych liczbach (ileś tam bitowych).
To tak w telegraficznym skrócie.

Epiphone Les Paul Standard Plus + Marshall AFD DIY ;] (full lampa) + Dunlop GCB-95

495

A które combo z tych:
- Roland Cube 20x / Roland Cube 15x
- Orange CR 20L
- VOX AD15VT-XL
- VOX PATHFINDER 15R
- PEAVEY Rage 258
- Randall RG 15 RXM

496

Uczymy sie czytac Raff, napisalem pod Twoim pierwszym postem, ze minimum glosnik 10 cali, badz najlepiej 12, a Ty wklejasz same osmio calowe i w dodatku kilka, ktore juz byly na popszedniej liscie Twej. Jak wymienisz wzmacniace z takimi glosnikami jakie Ci podalem i podasz maksymalna kwote jaka jestes w stanie wydac na wzmacniacz, wtedy ladnie pomoge wybrac i wybor uzasadnie.

Nie mam polskich znakow!

497

Ok Krester, ale dwa z tych wzmacniaczy, a mianowicie Randall RG 15 RXM i VOX AD15VT-XL mają głośniki 10", przynajmniej wg. tego co jest na stronie rnr.pl .

No więc szukam czegoś tak do 600zł, do domu, muzyka kilka postów wyżej, ze sklepów Rock'N'Roll, Riff, lub jakiś inny w Warszawie lub Allegro z odbiorem osobistym w Warszawie.

498

Bierz Voxa

499

Muszę ponowić prośbę.
Interesuje mnie nowy piecyk do 600 zł, głośnik od 10", moc od 20 W.

Co sądzicie o:
HARLEY BENTON HB-80R - http://www.thomann.de/pl/harley_benton_hb80r.htm

500

mpx, chodzi Ci oczywiście o VOX'a AD15VT-XL?

501

Raff575 napisał/a:

Ok Krester, ale dwa z tych wzmacniaczy, a mianowicie Randall RG 15 RXM i VOX AD15VT-XL mają głośniki 10",

http://www.abixolkusz3.avx.pl/p,pl,1914 … 5+rxm.html randall

Sorrki, nie wiedzialem tego voxa.

czupakabra napisał/a:

Co sądzicie o:
HARLEY BENTON HB-80R - http://www.thomann.de/pl/harley_benton_hb80r.htm

Piecyk mi sie podoba jak na ta cene.

Nie mam polskich znakow!

502

mpx napisał/a:
krethh napisał/a:
mpx napisał/a:

To, że są cyfrowe.

Co jest złego w Żydach?
To, że są Żydami.

?

Głupie porównanie.
Sygnały cyfrowe są dyskretne w dziedzinie czasu i wartości, dlatego nigdy nie będą mogły dorównać sygnałom analogowym(oczywiście chodzi mi o akustykę). Co to oznacza? Żeby zmienić sygnał analogowy, czyli ten naturalny, na cyfrowy trzeba go poszatkować, ponieważ sygnał analogowy zawiera nieskończoną ilość informacji, a układ cyfrowy musi pracować na skończonych liczbach (ileś tam bitowych).

Akustyka to jedno, możliwości modulacji dźwięku - drugie.
Mam na myśli że jeżeli chciałbyś kupić tyle analogowych kostek żeby dorównać możliwościom "bawienia się dźwiękiem" zwykłego poda, to szybko byś zbankrutował smile

503

krethh napisał/a:
mpx napisał/a:
krethh napisał/a:

Co jest złego w Żydach?
To, że są Żydami.

?

Głupie porównanie.

Mam na myśli że jeżeli chciałbyś kupić tyle analogowych kostek żeby dorównać możliwościom "bawienia się dźwiękiem" zwykłego poda, to szybko byś zbankrutował smile

Równie dobrze możesz powiedzieć "Po co kupować Mese DR skoro można kupić Line6 Spidera, bo z Mesą się zbankrutuje a ze Spiderem nie". Każdy sygnał cyfrowy jest zniekształcony względem swojego analogowego pierwowzoru.

504

O! Myślę, że lepszego porównania nie da sie zrobić. Polać mu!

Poza byciem gitarzystą, jestem wielkim fanem gitary. Kocham ten cholerny instrument. - Steve Vai
//Washburn WI24 (TESLA Plasma 2 set) -> VOX V845 -> Ashdown G60R, Epiphone DR100
GG: 7365993

505

krethh napisał/a:

Zeby analogowo uzyskac brzmienie cyfry to uwierz mi, nie trzeba kupowac kostek za 400 zl.
Co z tego ze w podzie masz np. 100 roznych efektow jak i tak bedziesz uzywal 10, a za reszte i tak sie placi.

Nie mam polskich znakow!

506

mpx napisał/a:

Równie dobrze możesz powiedzieć "Po co kupować Mese DR skoro można kupić Line6 Spidera, bo z Mesą się zbankrutuje a ze Spiderem nie". Każdy sygnał cyfrowy jest zniekształcony względem swojego analogowego pierwowzoru.

Dawg, rozumiem i się zgadzam. Nie to miałem na myśli, chodziło mi o to że takiego początkującego grajka lepiej zadowoli 15 efektów cyfrowych zamiast jednego analogowego.

Krester napisał/a:

Zeby analogowo uzyskac brzmienie cyfry to uwierz mi, nie trzeba kupowac kostek za 400 zl.

No rzeczywiście, moge sobie złożyć coś na PT2399. Tylko po co mam uzyskiwać brzmienie cyfry na analogu?

Co z tego ze w podzie masz np. 100 roznych efektow jak i tak bedziesz uzywal 10, a za reszte i tak sie placi.

Argument wg mnie nie trafiony, bo za te 90 efektów (których od czasu do czasu użyję) i tak zapłacę nieporównywalnie mniej niż za kostki.

507

Krester napisał/a:

No rzeczywiście, moge sobie złożyć coś na PT2399. Tylko po co mam uzyskiwać brzmienie cyfry na analogu?

Jemu raczej chodzi o funkcjonalność, a nie o brzmienie.

508

jaki polecacie multiefekt mniej wiecej ok.400 zł ?
chciałbym, zeby mial wah waha, tremolo no i jakis ciekawy mocny przester.

Cort X2 + Laney LX12

509

Za 400 mozna mieć ciekawego wah-waha a nie mulit:P

Szukaj jakiegoś POD a

510

Line 6 Floor POD co sadzicie o nim ? nada się?

Cort X2 + Laney LX12

511

mpx napisał/a:

Czyli słuchając muzyki z komputera albo płyt CD, słuchamy w badziewnej jakości, bo to w końcu w technologi cyfrowej. Myślę, że jednak wielu z nas - amatorów - zadowoli dobra cyfra, bo mi się tam podoba brzmienie gitar w mp3, których słucham tongue

512

Rames, to tak nie działa. Ścieżka dźwiękowa jest nagraniem sygnału analogowego. Nagranie nie kształtuje innego dźwięku i brzmienia, tylko zapisuje to so słychać.

Poza byciem gitarzystą, jestem wielkim fanem gitary. Kocham ten cholerny instrument. - Steve Vai
//Washburn WI24 (TESLA Plasma 2 set) -> VOX V845 -> Ashdown G60R, Epiphone DR100

513

Co innego sprzęt Hi Fi, a co innego gitarowy kolego.

514

Wyjaśnienie mpxa wydało mi się dość dziwne, dlatego napisałem jak to rozumiem, a że analogi lepiej brzmią to wierzę, mimo że tylko na koncertach je słyszałem.

515

Piecyki cyfrowe są gorsze, bo zniekształcają sygnał 2x: przy konwersji z analogu do cyfry na wejściu i z cyfry na analog na wyjściu.

Takamine G330S

516

właśnie zamówiłem na allegro tego oto Line 6 Floor POD jak myślicie ? wszystko powinno być w porządku raczej no nie ? big_smile

"Gitara jest ludzką duszą wysyłającą wiadomość poprzez sześć strun."
Yamaha F-310
Schecter Omen Extreme DVS + Laney LV 100 + Soldano Atomic 5W [DIY] + Line 6 Floor POD

517

super pozazdrościć ci tylko

"Śmiejcie się ze mnie, że jestem inny, ja śmieję się z was że wszyscy jesteście tacy sami,
Epiphone Les Paul Custom + Laney CUB 12R+Dunlop GCB95
takamine eg260c WR

518

Niezła cena za tego poda. Miej nadzieje że wszystkie footswitche działają, bo w podach się czasami psują. No i po 2 godzinach wkurzania się czemu ten soft nie działa, oraz jak to się programuje powinieneś byc zadowolony ^^

519

też mam nadzieje że footswitche będą działać .. kupiłem kilka miesięcy temu Footswitch FS-2 do Laney'a używany i teraz przełączniki muszę wymienić bo nie popsuły ...

"Gitara jest ludzką duszą wysyłającą wiadomość poprzez sześć strun."
Yamaha F-310
Schecter Omen Extreme DVS + Laney LV 100 + Soldano Atomic 5W [DIY] + Line 6 Floor POD

520

Dobrze, że masz pętlę, bo tak to mogłoby to nieciekawie brzmieć. I faktycznie okazyjna cena wink