2,761

Odp: [Gitara Elektryczna] Co Wybrać?

no to kurde, chyba warto by było to kupić, no nie?

2,762

Jakiś czas gram na pożyczonej gitarze akustycznej, ale od początku wiem, że w niedalekiej przyszłości kupię własną gitarę elektryczną i to na niej będę kontynuował naukę.
Teraz rodzi się pytanie. Na jaką się zdecydować. Na samą gitarę mogę przeznaczyć do około 550zł. Jeśli chodzi o układ przetworników to najbardziej odpowiada mi brzmienie HSS i HSH (Mam zamiar grać głównie rocka).
Zastanawiam się nad gitarą Washburn x10, ale jestem otwarty na inne propozycje.

Ps. Wolałbym nową gitarę.

2,763

No i nie dodałem, że stały mostek by mi najbardziej odpowiadał.

2,764

nie musiałeś robić nowego posta, mogłeś tamtego edytować tongue
ja mam pytanie dotyczące tego http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g … rt-m200-bk
gitara kosztuje 700zł niecałe, ponieżej są przedstawione zestawy z ta gitarą i one są tańsze od samej gitary.. lepiej wziąć samą gitare za te 700zł i dodać do koszyka resztę rzeczy czy może wziąć ten zestaw? istnieje jakieś ryzyko zamówienia 'crapu' ?

2,765 (edytowany przez Bezimienny 2012-11-22 19:14:31)

@AlexAFC

Bardzo dobry wybor ten Wash jest swietny jak na swojo cene i slusznie uwazasz ze staly mostek jest najlepszy na poczatek, nie ma tyle zachodu np przy zmianie strun po za tym tanie ruchome mostki to shit

@Alcatraz

§6 Odstąpienie od umowy / Zwrot towaru

1. Zgodnie z Ustawą z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz. U. Nr 22 z 2000 r. poz. 271), w przypadku zakupu on-line Klient ma prawo zrezygnować z zakupionego urządzenia w ciągu 10 dni od daty otrzymania zamówienia, bez podania przyczyny. Zwrotu towaru można dokonać tylko w przypadku, gdy instrument lub urządzenie nie nosi żadnych śladów użytkowania, posiada wszystkie oryginalne folie, posiada oryginalny karton w stanie, w jakim otrzymał go Klient oraz pełne wyposażenie dodatkowe otrzymane wraz z produktem.

2. Obowiązek dostarczenia sprzętu do Sklepu Internetowego Guitar Center spoczywa na Kliencie i nie może to nastąpić później niż 10 dni od daty otrzymania zamówienia.

3. Klient, który skorzystał z opcji dostawy "Darmowa Przesyłka", zwracając zamówiony towar zobowiązany jest do pokrycia kosztów dostarczenia zamówienia poniesionych przez Sklep Internetowy Guitar Center. Aktualne stawki to 25 zł za 1 paczkę z wyłączeniem gitar i futerałów. Koszt wysyłki gitar i futerałów to 32,50 zł za 1 paczkę.

4. W przypadku odstąpienia przez Klienta od umowy kupna-sprzedaży zwrot należności nastąpi w terminie 14 (czternastu) dni roboczych od dnia otrzymania zwróconego towaru, na konto, z którego została dokonana płatność za zamówienie. Jeżeli Klient nie posiada własnego konta bankowego należność zostanie zwrócona przekazem pocztowym na adres przez niego wskazany.

§7 Warunki reklamacji (zgłoszenie niezgodności towaru z umową)

1. Sklep Internetowy Guitar Center ustosunkuje się do reklamacji w terminie 14 (czternastu) dni roboczych od dnia otrzymania reklamowanego towaru i powiadomi Klienta o sposobie dalszego postępowania.

2. Warunkiem koniecznym rozpatrzenia reklamacji jest dostarczenie reklamowanego towaru wraz z dowodem zakupu i opisem reklamacji.

3. W przypadku rozpatrzenia reklamacji na korzyść Klienta - Sklep Internetowy Guitar Center naprawi reklamowany towar lub - jeżeli naprawa nie będzie możliwa - zwróci należność za reklamowany towar w terminie 14 (czternastu) dni kalendarzowych od daty rozpatrzenia reklamacji.

Tu masz info wobec reklamacji \zwrotów mozesz zawsze zareklamowac towar.
Zawsze jest szansa na zamowienie crapu, zawsze kurier moze rozlac kawę na wzmacniacz, gitare.

Satani, satani in amus dignita
Satani, satani e vade retro sagitta
Schecter Omen 6 + Crate Fw 15 R + Krank Distortion Maximus[DIY]

2,766 (edytowany przez Alcatraz 2012-11-22 19:22:10)

haha, dzięki Bezi, ale nie musiałeś tego wszystkiego tu pokazywać ;D
ja też z początku myślałem nad tym washburnem smile

2,767

Oj Alc a o czym ty nie myslales tongue

2,768

ja myślałem nad wszystkimi gitarami big_smile bo chciałem wybrać jak najlepiej tongue

2,769

Cześć,
Gram na akustyku już od ponad roku, więc postanowiłem kupić elektryka.
Krótka piłka: 700 zł do wydania na gitarę, jakie polecacie w tym przedziale cenowym?
W jakim sklepie warto kupić? Czy lepiej najpierw ograć ją bezpośrednio w sklepie, a następnie kupić taniej w jakimś internetowym?
Zamierzam grać szeroko pojętego rocka. Dzięki za odpowiedzi.

Takamine G320

2,770

Powiem Ci że kupiłem Yamahę Pacyfike 112 V (używaną) i jest to chyba najlepsza możliwa opcja wśród stratów w tym przedziale. Jeśli taką dorwiesz, oczywiście.

Fender Stratocaster MiA + Marshall VS 8080
poradnik teorii gitarowej - http://www.sendspace.pl/file/ec10e24565 … za-ver-2-0 wink

2,771

Ok, przyjrzę się temu smile A jakieś inne modele w tym przedziale cenowym? Chcę po prostu, jak pójdę do sklepu mieć porównanie z innymi grywalnymi gitarami, aby umieć wybrać dla siebie najlepszą możliwą za tą kasę.

Takamine G320

2,772

http://rnr.pl/p9936.893_cort_x_1_gitara … yczna.html
Moja kumpela na niej gra, świetne wiosło. big_smile

2,773

Ok smile Czemuś jeszcze warto się przyjrzeć? Nie chcę się skupiać głównie na opinii sprzedawcy, bo wiadomo,że w większości przypadków wciśnie droższe- niekoniecznie lepsze wink

Takamine G320

2,774

No wlasnie sprzedawca bedzie probowal  wcisnac cos co sie nie sprzedaje np Soundery

2,775

No to jeszcze gorzej, dlatego tak czy siak potrzebuję rady i możliwości jak największego wyboru żeby nie zostać z przysłowiową ręką wiadomo gdzie tongue

Takamine G320

2,776

Wiec moze katana jesli uzywka wchodzi w gre mozna cewki rozlaczyc wiec jeszcze wiecej brzmien

http://allegro.pl/cort-katana-kx5-i2829811070.html

2,777

Witam, jestem tutaj nowy i bardzo zalezy mi na Waszej pomocy. Chce kupic gitare i zeby nie byl to jakis bubel tylko cos co bedzie gralo dobrze. Dopiero zaczne swoja przygode z gitara i odrazu chcialbym zaczac od elektrycznej smile co sadzicie na temat tych gitar bo moge miec okazje te oto wlasnie kupic? Ktora z nich najlepiej bylo by wybrac Ponizej wymienione(sa to uzywane gitary):

Schecter Omen 6 Diamond Series
SCHECTER - 006 DELUXE diamond series
Ibanez GART60 BKN
ESP LTD EC-50

Czy ktoras jest warta kupna? Czy nie sa to jakies shity?

2,778

Schecter Omen 6 Diamond Series
SCHECTER - 006 DELUXE diamond series

Schectery porzadne wiosla do metalu, ale tez mozna wycisnac na nich inne gatunki muzyczne, wiec ja bym bral ktoregos z tych Schecterow

2,779

Witajcie, chciałbym sobie sprawić nowego elektryka smile Mój budżet to jakieś 1100 zł. Gram głównie rocka (spokojnego i tego mocniejszego), grunge i trochę metalu. Jestem średnio zaawansowany więc i o radę pytam ^^. Myślałem nad Epiphone g400, czy może macie lepsze propozycje?

2,780

Witam. Podpinam się do pytania kolegi wyżej. Chcę kupić gitarę elektryczną. Również chciałbym grać rocka, metal, jak i spokojniejsze kawałki. Jestem raczej początkujący, mam jedynie trochę doświadczenia w grze na akustyku.
Na samą gitarę chciałbym przeznaczyć do ok. 1000zł. Przeglądałem fora i w tej cenie gitarzyści polecają Vintage V100, jako dobrą gitarę za taką cenę. Bardzo podobają mi się Les Paule, dlatego jak dotąd rozważałem właśnie Vintage v100 oraz Samicka AV7. Moglibyście się wypowiedzieć na temat tych gitar?
Co innego byście mi polecili?

2,781 (edytowany przez Bezimienny 2012-12-17 15:54:25)

Vintage v100 jest spoko, jeszcze moze Vintage VS 6 SG oraz Cort kx 5

Z uzywek moge polecic Jackson Performer PS -1 , PS-2 (made in JAPAN! to jest wazne!)

No i moim zdaniem Vinatge jest lepsszym wybore,

2,782

Czy warto zmieniać Cort X2 na RG331M BOR. Czy osobą ucząca się grać będzie widziała jakąkolwiek różnicę? Drugie pytanie czy wogole RG331M BOR to dobry wybór. Grać będę najczęśćiej klasycznego rock'a.

2,783 (edytowany przez superenio1 2013-01-29 18:30:48)

Witam
gram (no uczę się smile ) na akustyku ale chciałbym od dawna zacząć grać na elektryku
I mam pytanie odnośnie gitary, co możecie polecić, żeby było tanie, a co do dźwięku to wystarczyłoby mi na sam początek żeby tylko grało, nieistotne jak ale żeby się na tym wyćwiczyć.
Oglądałem takie coś
1. http://skladmuzyczny.pl/bullet-stratoca … quier.html
2. http://www.instrumenty.pl/washburn--127 … 0-0-0.html
3. http://guitarcenter.pl/catalog/washburn … rn-rx10-mb
Z góry dzięki za poradę smile Co do muzyki jaką będę próbował grać to coś hard rock/rock, rzadziej metal
I jeszcze takie pytanie co to jest mostek tremolo?

"Give peace a chance. " - John Lennon

2,784

W tych kwotach, do hard rocka, moim zdaniem najlepsza będzie Yamaha Pacifica
http://tablica.pl/oferta/yamaha-pacific … 29jtf.html
Nie opłaca się kupować gitar nowych (zwłaszcza w tym przedziale cenowym), celuj w używane. Za tą samą kasę masz solidniejsze wiosło (skoro już pare lat pograło i żadna wada nie wyszła, jest mniejsze prawdopodobieństwo że wyjdzie w przyszłości ; w tym aspekcie nówki to loteria, zwłaszcza jak kupujesz przez internet wpierw ich nie obejrzawszy), rozegrane drewno.
Moim zdaniem to co Ci podrzuciłem to niezła oferta, ta wersja Pacifici ma lepsze od 012 pickupy i inne drewno. To bardzo dobry wybór na początek.
Mostek tremolo pozwala wajchą luzować i naciągać struny (może być taki z możliwością zmiany napięcia strun w obie strony, bądź jednostronny), przez co zmienia się wysokość dźwięku.

Greco '90 SG 61 Made In Japan + Blackstar HT Studio 20 + Yamaha F310 + thumbpick
GG: 5042784

2,785

Dzięki za pomoc smile
Rozważę Twoja propozycję GeNeX
a duża jest różnica w grze na elektryku i akustyku?
Ciężko będzie się "przestawić" ?

2,786

Pamiętam te dziwne uczucie, gdy pierwszy raz grałem na elektryku - dźwięk wydobywał się nie z gitary, a z głośnika. Teraz to wydaje się dla mnie trochę zabawne smile
Ale poza tym - moim zdaniem cięższa byłaby przesiadka na odwrót - z elektryka na akustyka.
Mówi się "Pokaż mi jak grasz na akustyku, a powiem ci jakim jesteś gitarzystą".
Oczywiście dochodzi sporo nowych technik charakterystycznych dla gitary elektrycznej (ale nie tylko, w końcu nikt nie powstrzymuje Cię od użycia ich na akustyku - no może oprócz 'volume swell' itp) ale generalnie na akustyka zakłada się grubsze struny, ciężej się podciąga (dlatego nawet dla gitarzystów grających na elektryku to dobre ćwiczenie).
Moim zdaniem taka przesiadka nie będzie ciężka, ale nie zapominaj o grze na akustyku bo moim zdaniem warto smile

Greco '90 SG 61 Made In Japan + Blackstar HT Studio 20 + Yamaha F310 + thumbpick

2,787

Dzięki wielkie smile
Przynajmniej palce mam przygotowane bo już od paru tygodni strupy na palcach lewej ręki big_smile
Co do wzmacniacza to później pomyślę, na początku do kompa podłączę.
Można zrobić coś takiego
gitara --- komp --- kolumny ?
a kolumny taty dobry bas mają smile

2,788

Można

2,789

Z tym elektrykiem też się tak spieszyć nie będę.
Niedługo kolega sobie jakiegoś kupuje, Squiera prawdopodobnie, i piecyk 15 W to go parę razy "odwiedzę" big_smile

2,790

No jeżeli możesz te kolumny podpiąć do kompa, to co stoi na przeszkodzie? smile
Jakbyś miał jakieś pytania to wal jak w dym, możesz też na gg, podrzucę Ci.
Podpowiem albo nakieruję gdzie szukać. Też pamiętam jak wchodziłem w świat gitar elektrycznych po kilkuletniej grze na akustyku i nie wiedziałem o nich właściwie nic.

2,791

Kolejny raz dzięki, w razie wątpliwości będziesz mieć ostry spam na gg smile

2,792

Gitarę do gniazda od mikrofonu i do tego jakis program, tak? smile

2,793

A masz może gniazdo Line In?

http://gdrbughy.files.wordpress.com/2009/07/line_in.jpg

2,794

No właśnie nie, tylko na słuchawki i mikrofon.

2,795 (edytowany przez matus39 2013-01-31 23:59:07)

Witam.
Mam pytanko odnośnie gitary elektrycznej i parę pytań pobocznych.
Nigdy nie grałem na żadnym instrumencie ani nikt w mojej rodzinie na niczym nie gra. Ale od zawsze moim najważniejszym hobby było słuchanie muzyki począwszy od rocka, rap, reggae, metal wszystko po trochu. Oczywiście na gitarze marzy mi się grać kawałki rock/ metalowe np: Metallica to mój ulubiony zespół.
Na obrone swojego widzi mi się stawiam osłuchanie muzyczne i to, że od pół roku coś piszę na kartce ( wena) ale piszą to artyści moje to wypociny.
Najważniejsze po co mi to? Jako hobby na odreagowanie od codzienności, może zagrania czasem tego co czuję a wyrazić na co dzień ciężko.  Boje się tylko bo mam słomiany zapał. Chociaż muzyka i hobby sportowe towarzyszy mi przez całe życie i mi się nie znudziły może z tym będzie podobnie.
Taki grubszy wstęp by po krótko powiedzieć, ze jestem niżej niż amator.
Jaką gitarę byście mi polecili? Jako, że pierwsza gitara, muzyka jaką chce grać mówiłem styl metalliki kawałki rockowe. Cenowo myślałem 500-600 zł. O wzmacniaczu w ogóle nie myślałem mam komputer stacjonarny podłączony do wieży może wystarczy?
Co wy na to? Nikogo nie znam co by na czymś w ogóle grał więc jak się domyślacie czeka mnie ścieżka samouka. Dlatego się ośmieliłem napisać dość długi post by nakreślić Wam mój problem. Będę wdzięczny za każdą opinię może mi wybijecie tą myśl z głowy hehe.
Jeśli mój post padł w niewłaściwym temacie to przepraszam jestem tu nowy.

Pozdrawiam czekam na Wasz odzew wink

2,796

Nie wiem czy można wklejać linki konkurencji, ale akurat dzisiaj czytałem świetny artykuł o tym czym się kierować przy kupnie gitary dla początkującego smile

http://forum-gitara.pl/artykuly/_/porad … asz-na-r17

2,797

Witam.
Przeczytałem część tego artykułu- dzięki w lepszej wolnej chwili do kończę sobie.
Doprecyzuje trochę na podstawie artykułu:
Ile mam pieniędzy na sprzęt?
500-600zł
Chcę gitarę nową czy używaną?
Zawsze jak coś kupuje za lepsze pieniądze to biorę nowe rzeczy ale jak czytałem artykuł w tym wypadku jest różnie. Na pewno nie zamierzam kupować na allegro ani innych sklepach internetowych. Jestem z tych co lubią iść do sklepu popatrzeć, dotknąć spytać sprzedawcy. Może polecicie coś w Warszawie raz w miesiącu tam jestem.
Jaką chcę grać muzykę?
Już mówiłem style Metallicy, kawąłki rockowe, blouse te gatunki.
Jakie gitary mi się podobają?
skoro temat gitar elektrycznych to gitara elektryczna.
Jakie powinna mieć ona parametry techniczne?
Jako kompletny amator nie wiem. Nawet nie gdzie się dotknąć co i jak i tu jest największy problem. Ale z tym jak ze wszystkim trzeba się nauczyć. Wcześniejsze pytania dalej aktualne.

2,798

Przeczytaj cały artykuł, praktycznie wyczerpuje temat i masz w nim odpowiedzi chyba na wszystkie Twoje pytania smile

2,799

Artykuł jest dobry sporo wyjaśnił. Przeglądając tutejszy portal myślę, że wraz z nim samouk może sobie jakoś poradzić. Zostało mi tylko jedno pytanie którego nie zaspokoił mi artykuł i odwołujący się do pytania tego tematu- co wybrać- czy moglibyście mi podać parę ciekawych linków? Co moglibyście polecić?
Wiem, że cały czas wychodzą co raz to nowsze rzeczy ceny się zmieniają dlatego odp na to pytanie też się zmienia.
mrgreg dzięki za ciekawy artykuł gdybym go wcześniej namierzył to pewnie z 3/4 mojego tekstu by wypadło wink

2,800

witam. chciałbym kupić gitare elektryczna. jestem początkującym. w jakie firmy na celować ? zastanawiałem się nad tymi gitarami :
http://allegro.pl/dean-vendetta-xm-i3004491511.html
http://allegro.pl/gitara-elektryczna-wa … 38978.html
co do piecyka myślałem nad tym
http://allegro.pl/piec-gitarowy-marshal … 42131.html
co o tym sądzicie ?