2,401

Odp: [Gitara Elektryczna] Co Wybrać?

Ja nie grałem, ale czytałem wiele o niej bo sam miałem ją kupować tongue Ale tu masz fajną recenzję o niej:
[video]http://www.youtube.com/watch?v=wW38JOr4 … re=channel[/video]

2,402 (edytowany przez DontKillMe 2012-03-06 16:41:01)

Wprawdzie jestem tylko amatorem gry na kiepskim klasyku chcącym przerzucić się na elektryka, ale zawsze lepiej jest mieć coś lepszego w łapie do wiosłowania niż tanią gitarkę. A ta wydaje się w dobrej cenie i nawet nawet dobra;]

2,403

DontKillMe napisał/a:

Wprawdzie jestem tylko amatorem gry na kiepskim klasyku chcącym przerzucić się na elektryka, ale zawsze lepiej jest mieć coś lepszego w łapie do wiosłowania niż tanią gitarkę. A ta wydaje się w dobrej cenie i nawet nawet dobra;]

Tak, dobry sprzęt to dodatkowa motywacja do gry.
Brzmienie wzmaka lampowego mnie ujęło, dlatego zarabiam na niego właśnie smile
Btw. nikt nie potrzebuje strony internetowej? tongue

Greco '90 SG 61 Made In Japan + Blackstar HT Studio 20 + Yamaha F310 + thumbpick
GG: 5042784

2,404

GeNeX tylko skąd wziąć kasę na nową i DOBRĄ gitarę.

2,405

Ja właśnie z tworzenia stron internetowych, moją gitarę kupiłem w 100% za swoją kasę smile

Greco '90 SG 61 Made In Japan + Blackstar HT Studio 20 + Yamaha F310 + thumbpick

2,406 (edytowany przez DontKillMe 2012-03-07 06:30:14)

Ja informatykiem nie jestem;]
Mam tylko jakieś 400-600zł na razie. Może uda mi się dalej coś uzbierać, może w wakacje będę miała więcej uzbierane i wtedy coś lepszego kupie. Na razie się wstrzymam  z zakupem.
A na czym grasz? jeśli można wiedzieć.

2,407

Ja przecież też nie jestem informatykiem, nie jestem nawet pełnoletni.
Po prostu pewnego dnia zacząłem się uczyć tego sam z siebie.
To na czym gram jest wypisane w podpisie smile
Greco SG 61 z 1990 roku.

2,408

Ładna gitara. Jak się sprawuje?

2,409

Świetnie, to kawał bardzo dobrego wiosła.
Gdy przyszedłem do muzycznego ograć wzmaki to sprzedawca zazdrościł smile

2,410 (edytowany przez Panki 2012-03-11 15:46:59)

DontKillMe: cort kx5  z pokrowcem nówka nie śmigany Zielona Góra polecam ;D

2,411

Niestety mieszkam w Sochaczewie pod Warszawą i trochę daleko bym miała ;]

2,412

Witam, planuję zmienić moje stare wiosło na coś nowszego.
- Przedział cenowy 700-1000 zl.
- Dla praworęcznych
- Najlepiej ciemny kolor i jakiś przyjemny wygląd (tak wiem, wyglądem nie powinno się kierować, ale zależy mi na czymś fajnym) / (bardzo podoba mi się Cort KX5 Katana)
- Mostek stały (broń boże ruchomy)
- Coś do grania mocnych, tłustych, metalowych i diabolicznych kawałków tongue
- Niekoniecznie nowy sprzęt, ale też nie zdezelowane g***o które rozsypie się podczas wysyłki.

2,413

Meddemon - z ciekawości, jaką masz teraz gitarę?

2,414

Pierw kupiłem (tak wiem... bez komentarza big_smile) hit allegro "soundera", tak by sprawdzić po ilu mi się znudzi gitara (nie powiem... kostki fajne big_smile). Potem dorwałem akustyka Senger Colorado za symboliczne grosze od znajomego i chcę wrócić do jakiegoś porządnego elektryka, gdyż brakuje mi ostrzejszego brzmienia.

2,415

ja mam katane na sprzedaż, skąd jesteś młody padawanie? ^^

2,416

Żagań big_smile

2,417 (edytowany przez Panki 2012-03-11 15:39:10)

hmm jakby nie patrzec całkiem niedaleko Zielonej xd pisz do mnie na gg wink
na dole w sygnaturce jest jak coś ;D

2,418

Można liczyć na jakieś porady w sprawie pieca do gitary? Chodzi mi o taki nie za duży i 2 w 1, bo nie mam zbyt dużo miejsca w pokoju.

2,419

http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/w … te-fw-15-r
http://muzyczny.pl/131851_Kustom-KG-112 … arowy.html

2,420

W ogóle elektryki w stylu corty x1, x2, staggi, squiery, tanie washburny (gitary około500złotowe, że się tak wyrażę) stroją dobrze na progach czy są jakieś odchyły w okolicach 15-20 centów (które już są chyba całkiem słyszalne). Oczywiście wiem że może trafić się bubel który nie stroi, ale czy w zdecydowanej większości można się spodziewać tego że będą dobrze stroić? jak np. w gitarach akustycznych, na których w tej cenie już idzie pograć.

J&D l80 + T. Burton Greengo + Randall RX75RG2 + Coxx Cg-15

2,421

epiphone sg / squier bullet są równe

2,422

Witam. Warto brać Epiphone Les Paul Special II EB ? Cena nówki ok 550 zł. Styl gry który preferuję to hard rock/trash, bywa i blues.

Jeżeli niezbyt, możecie podać jakieś propozycje do 800 zł.

2,423

800 złotych to już nie będzie najgorszy sprzęt.

Nie bierz nic co zaczyna się na epi i kończy na phone.

2,424

mikel1994 napisał/a:

Dlaczego?

"Gitara jest ludzką duszą wysyłającą wiadomość poprzez sześć strun."
Yamaha F-310
Schecter Omen Extreme DVS + Laney LV 100 + Soldano Atomic 5W [DIY] + Line 6 Floor POD

2,425

No przecież wiadomo, jak coś zaczyna się na epi i kończy na phone to od razu jest be.

Epiphone Les Paul Standard Plus + Marshall AFD DIY ;] (full lampa) + Dunlop GCB-95

2,426

ten epi będzię przyzwoity, ale jeżeli masz te 200zł żeby dołożyc i chcesz coś ostrzejszego to proponuje corta KX5, chyba że uda ci się tanio Schestera Omena 6 zdobyc to już by było mega wink

2,427

lis1994 napisał/a:
mikel1994 napisał/a:

Dlaczego?

Bo setki negatywnych opinii na temat tych wioseł są dla mnie wiarygodne?
Poza tym wystarczy mi, że trzymałem w rękach ponoć "dobrze wykonanego" sg. I rozumiem, że jeżeli miałbyś kasę na w miarę dobry samochód, to wziąłbyś nowego smarta?

2,428 (edytowany przez lis1994 2012-03-18 11:36:13)

Osobiście grałem kiedyś na Les Paul'u kumpla firmy zaczynającej się na Epi a kończącej na phone i nie uważam, że jest to aż tak straszna gitara a wręcz przeciwnie.

Yamaha F-310
Schecter Omen Extreme DVS + Laney LV 100 + Soldano Atomic 5W [DIY] + Line 6 Floor POD

2,429

A ja też jestem przeciwnikiem Epiphonów, chociaż też dotykałem tylko SG. Moim zdaniem to gitary, które kosztują więcej niż są warte, tylko dlatego, że wyglądają jak Gibsony.

2,430

Oj Lisu, nie chodzi o to że to jest bardzo okropnie okropna gitara, ale o to że w tej cenie można mieć lepsze gitary, bo podobno w większości są to słabo wykonane wiosła. Nawet jeżeli trafi się egzemplarz który będzie stroił ładnie na progach, to klucze nie będą trzymały stroju i co chwilę będzie trzeba stroić. Po prostu prawdopodobieństwo trafienia bubla jest o wiele wyższe niż w jakiś cortach, washburnach, czy innych takich.
Chociaż z tego co idzie wyczytać to ostatnio wszystkie produkowane gitary w tej cenie to badziewie większe niż kilka lat temu, ale co poradzić jak się kasy nie ma?

2,431

Dlatego najlepiej kupować używki wink (czyt. używane instrumenty, nie chodzi mnie tu bynajmniej o alkohol czy papierosy)

Yamaha F-310

2,432

Z kolei jeżeli kupujesz używaną gitarę przez internet to może to być tym bardziej badziew. Jak używane, to byle nie przez neta.

Darek powiedział:
Kuba02 został mianowany oficjalnie forumowym Archeologiem więc [...] ma prawo robić odkopy
big_smile

2,433 (edytowany przez DontKillMe 2012-03-19 17:50:27)

Mam pytanie. A mianowicie czy duża różnica jest między wiosłem elektrycznym za około 400-500zł, a gitarką za ok. 700-800? Jak się pytałam w sklepie u siebie w mieście to taki koleś powiedział, że gitary do tysiaka są takie same i, że nie ma różnicy między gitarą za 400zł a gitarą za 600zł. Za to jak się pytałam w riffie o gitary to powiedział, że najtańsze mają pow. tysiąca i te tańsze nie nadają się do grania.

2,434

Bzdury. Moim zdaniem nie ma zauważalnej różnicy w wykonaniu w gitarach z przedziału 500-1000 zł, jedynie kwestia np pickupów, że to droższe już mogą mieć EMG czy SD, ale to też nie zasada. Gitary nie tańsze niż 500 zł są zazwyczaj ok, jeżeli nie ma się dużego pecha i nie trafi się na jakiegoś bubla. Gitary poniżej 400 zł stanowczo odradzamy.

2,435

Co sądzicie o corcie x2 ?

2,436

Posiadam epiphona lp standard i roland cube 15x. Chciałabym jednak zakupić nowy wzmacniacz do ok 1300 zł. Jaki byście polecili? Gram rock i metal, ale najbardziej zależałoby mi na dźwięku chociaż w pewnym stopniu podobnym do Slasha, te jego solówki itp. Czy za tą cenę jest taka możliwość?

2,437

Brzmienie Slasha z AFD było dość długo zagadką. Możesz kupić JCM800, potem trochę przerobić na mod #34 i już będzie super brzmienie z UYI big_smile. A za tą cenę raczej ciężko Ci będzie kupić coś co zabrzmi podobnie, chyba że umiesz to możesz sobie zrobić jakąś lampę  np. preamp JCM800 #34 + końcówka mocy 5W, co zabrzmi nieziemsko dobrze i Slashowo wink

Epiphone Les Paul Standard Plus + Marshall AFD DIY ;] (full lampa) + Dunlop GCB-95

2,438

Czyli zwykłe komba mi nie dadzą zbyt wiele?

http://rnr.pl/p12562.894_marshall_mg30c … arowe.html

2,439

MG na pewno nie bo to shit wink

2,440

Kup sobie jakieś multi typu Zoom G3 (którego osobiście polecam), Floor PODa, albo Bossa GT-8, czy ME-70, to najłatwiejszy sposób na uzyskanie dobrego brzmienia za taką kasę.