1,041

Odp: [Gitara Elektryczna] Co Wybrać?

http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g … burn-x10-b

Może to smile

Ibanez GRG 170DX + Laney LX35

1,042

Cort X2 albo X6 big_smile Nie wiem jak z dźwiękiem

Muzyka wyraża wszystko, co nie może być wypowiedziane, ale o czym nie można milczeć.

1,043

Macius jak nie pisałeś w ogolnym jak pisałeś?? big_smile Tam też odpowiedziałem na Twojego posta,podałem linki do dwóch aukcji, z czego jedna się skończyła. Popatrz jeszcze na tą http://allegro.pl/item1037274532_zak_pr … onesa.html

Poza byciem gitarzystą, jestem wielkim fanem gitary. Kocham ten cholerny instrument. - Steve Vai
//Washburn WI24 (TESLA Plasma 2 set) -> VOX V845 -> Ashdown G60R, Epiphone DR100
GG: 7365993

1,044

Źle się wyraziłem, nie chciałem już odpisywać by nie odbiegać od tematu wink Co do tej ZAK Pro Line Professional to nie wiem jaka opinia krąży, czy są to "solidne gitarki" - jak juz wiele razy wspomniałem początkujący jestem nie znam się neutral.

@Nightmare
Mostek: vintage tremolo

Nie dopisałem w poście że mostek stały hmm

@Sylwester
Corty HHS wink
i mostki tongue

Chyba nie będzie takiej jakiej szukam w takiej cenie.

1,045

Zak jest od Mayonesa wiec gitarka ok, poza tym ma spełnia Twoje wymagania wink

Poza byciem gitarzystą, jestem wielkim fanem gitary. Kocham ten cholerny instrument. - Steve Vai
//Washburn WI24 (TESLA Plasma 2 set) -> VOX V845 -> Ashdown G60R, Epiphone DR100

1,046 (edytowany przez Macius 2010-05-14 17:07:33)

Wymagania spełnia, używana to tańsza nówka mi nie potrzebna. Ile ona może kosztować, bo pytałem sprzedającego a on sam tego nie wie. Ponadto gitara jest w zakładce LUTNICZE. Kupilibyście ją z tej aukcji? Wcześniej została wystawiona i wylicytowaną ją za 215 zł. Nie dziwne że nikt jej nie chce kupic ? yikes

1,047

bo gitary od mayonesa to gitary lutnicze wink ogolnie istnieje ryzyko kupna bubla przez internet, ale jeśli sprzedawca jest uczciwy i niczego nie ukrywa, to myślę że warto powalczyć o nią wink

1,048

Przede wszystkim wypytać o dosłownie wszystko apropo wiosła, począwszy od brzęczenia strun, trzymania stroju, przez drewno (czy nie wyschło, pękło coś... ) Przez sprawność elektroniki, jacka, pokręteł czy trzymają. Wysokości strun, kiedy były zmieniane. Czy gryf jest nienaturalnie skręcony czy coś, przez to czy dobrze trzyma się korpusu - co tylko Ci do głowy przyjdzie.
Lepiej wpierw popytać niż później żałować bubla.

1,049

Pytanko:
Co znaczy skrót P.A.F. przyniektórych przetwornikach?? Może nie tyle co znaczy, lecz czym się różni od tych bez tego dopisku i oczywiście które są lepsze?? smile

1,050

P.A.F. - Patent Applied For. Jak lud z Gibsona wymyślił humbuckera to odrazu go opatentowali i przyklejali takie znaczki PAF pod nim. Ogólnie chodzi o to, że humb o klasycznym brzmienieniu.

Epiphone Les Paul Standard Plus + Marshall AFD DIY ;] (full lampa) + Dunlop GCB-95

1,051

czyli, że one są lepsze brzmieniowo od tych bez PAF'a ?? smile

1,052

Nie nie. Różnica jest taka jak między Gibsonem Flying V a Gibsonem SG, albo jak między Stratocasterem a Telecasterem. Ogólnie chodzi o to, że jak widzisz PAF to wiesz ze to humb z klasycznym brzmienie. Wejdz na http://www.merlinpickups.com/merlin/?action=humbuckery i tam masz Melin PAF i Merlin Sabotage razem z próbkami dźwiękowymi (tylko te próbki w Firefoxowym odtwarzaczu nie wczytują się do końca dlatego lepiej je ściągnąć na dysk) zobaczysz, że oba humby brzmią inaczej co nie znaczy, że jeden jest gorszy od drugiego.

Epiphone Les Paul Standard Plus + Marshall AFD DIY ;] (full lampa) + Dunlop GCB-95

1,053

Rzeczywiście jest różnica smile i to znacząca (jak dla mnie), PAF'y mają bardziej czytelne i wyraziste brzmienie, zarówno na kalane czystym jak i przesterowanym. Odnioslem wrażenie, że PAF spod gryfu (na clinie) wpada w dźwiek szklaneczkowego fendera, conajmniej jak singiel. Dla mnie bomba smile

1,054

Też kiedyś byłem napalony na te PAFy ale ja jednak preferuje ostrzejsze brzmienie, dlatego prawdopodobnie wrzucę pod most Sabotaga, albo jakiegoś Seymoura smile

1,055 (edytowany przez grzesiek2805 2010-05-19 22:30:24)

Właściwie Sabotage też jest fajny, genialnie gra dołem, świetny bas.
Edit:
mpx, co myślisz o zestawieniu: PAF pod most i Sabotage po gryf?? Czy może lepszy jeden komplet?? smile

1,056

Raczej grają środkiem, chodź basu też mają sporo, ale ogólnie raczej kupię używkę, żeby nie stracić kasy jakby mi nie przypasował.

@Up, ja raczej odwrotnie bym wstawił. Ostry sabotage pod most i lżejszy do fajnych solówek coś ala God Father Slasha. Ogólnie coś w stylu popularnej konfiguracji: pod most SH-4 pod gryf SH-2.

1,057

ahh tak, to samo miałem na mysli, tylo z angielskimi nazwami mi sie pomieszalo tongue

1,058

Miałem napisać: Ostry sabotage pod most i lżejszy PAF pod gryf(...).
Ogólnie ja mam ochotę wstawić SH-2 pod gryf bo jego brzmienie jest naprawdę fajne. Niestety cena odstrasza.

1,059

Aa wlasnie apropo, jeśli w komplecie humbów sa jakies tam oznaczenia cyferkowe np w emg (85,81), to to który jest pod mostem, a który pod gryfem?? Tzn chodzi mi o proste wytlumaczenie, która liczba (mniejsza, czy wieksza) gdzie?? tongue

1,060

To raczej tak nie działa. Najlepiej wejść na stronę producenta/sklepu i sprawdzić.

1,061

aaa ok, tak tylko z ciekawości pytam wink

1,062

siema zastanawiam sie nad tymi Schecter'ami mozecie mi powiedziec ktory najlepszy
http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g … -omen-6-eb
http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g … tealth-b-2
http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g … xtreme-bch

"Śmiejcie się ze mnie, że jestem inny, ja śmieję się z was że wszyscy jesteście tacy sami,
Epiphone Les Paul Custom + Laney CUB 12R+Dunlop GCB95
takamine eg260c WR

1,063

Jak Metal to środkowy jak nie to 1 i 3 do ogrania.

1,064

a dlaczego te dwa nie do metalu

"Śmiejcie się ze mnie, że jestem inny, ja śmieję się z was że wszyscy jesteście tacy sami,
Epiphone Les Paul Custom + Laney CUB 12R+Dunlop GCB95
takamine eg260c WR

1,065

Środkowy ma aktywne pickupy

1,066

A włąśnie, co to za różnica jak jest aktywne i pasywne wejście?

"Tore out my heart, handed to me on a silver platter"
Avenged Sevenfold !!!

1,067

Wejście?

1,068

Czy przetwornik. Nie wiem, jak kumpel miał wzmacniacz do basu to było Active i Passive, dlatego tak mi się skojarzyło.

"Tore out my heart, handed to me on a silver platter"
Avenged Sevenfold !!!

1,069

Sygnał z przetwornika aktywnego jest wzmacniany wstępnie przez preamp przetwornika dopiero potem leci do wzmacniacza. Sygnał ten jest na poziomie 9V (może być więcej, zależy ile baterii włożymy), a pasywnego to dziesiąte części wolta, w zależności od magnesów i ilości uzwojenia.

1,070

Jetem początkującym i poszukuje gitary do nauki. Kwota jaką dysponuje to ok. 800zł choć fajnie by było znaleźć coś tańszego. Zastanawiam się nad 2 gitarami.

Washburn x12
http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g … rn-x12-mgy

Dean Vendetta 1.0
http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g … a-10-black

Która jest lepsza pod względem cena/jakość. A może zaproponujecie coś innego.

2 rzecz, jak wygląda sprawa podłączenia gitary do kompa. Czy to ma sens i co (poza dobrą kartą muzyczną) potrzebuje.

1,071

Gdyby mógł mi ktoś pomóc to byłabym wdzięczna. Poszukuje gitary elektrycznej do grania chałtury (wesela, przyjęcia itp.) kwota : do 1500zł. Z góry dzięki:)

1,072

http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g … rat-rw-bkm
albo dołóż i kup oryginalnego stratocastera.

1,073

jaką gitarę warto kupić na start dla leworęcznego, bo kupiłem (nie wiedząc co robię) Sounders'a (T_T) i dowiedziałem się, że to totalny złom od kolegi, który gra już całkiem sporo, teraz mam stracha jeśli chodzi o kupno gitary, że znowu jakiegoś bubla kupię, więc chcę znać czyjąś opinię zanim cokolwiek zrobię, max do 1000zł wzmacniacz mam "Voice Kraft VK 2065C" PLS Help

1,074

Szukaj w Cortach, Washburnach używanych Mayonezach (w sumie nie wiem ile masz kasy). Ogólnie lepiej jakbyś grał tak jak praworęczni wtedy miałbyś większy wybór.

1,075

próbowałem na praworęcznej ale o wiele gorzej mi się gra, ta byłaby dobra? http://www.allegro.pl/item1045581106_sa … ml#gallery

1,076

Tak

1,077

Samick to juz Gitt,ale sprawdz sobie jeszcze Yamahe Pacifica,nie bedziesz zawiedziony:)

1,078

Dobra ale co kolega chce grać bo gdzie brzmieniowo ten Samick do Pacificy (nie że gorsze ale inne brzmieniowo)

1,079

http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g … trat-rw-mr

Opłaca się wydać na taką gitarkę 800 zł, biorąc pod uwagę, że grałbym na niej Reggae i raczej lekkiego rocka?

Squier Affinity Stratocaster + Kustom KG 112 FX
http://www.lastfm.pl/user/lucky3311 -  zapraszam!

1,080 (edytowany przez lis1994 2010-06-08 17:55:49)

moim skromnym zdaniem powinna się nadać ale niech ktoś bardziej obeznany się wypowie ^^

"Gitara jest ludzką duszą wysyłającą wiadomość poprzez sześć strun."
Yamaha F-310
Schecter Omen Extreme DVS + Laney LV 100 + Soldano Atomic 5W [DIY] + Line 6 Floor POD