1,001

Odp: [Gitara Elektryczna] Co Wybrać?

o dostępność .. ja czekam na crate od początku marca ;/

"Gitara jest ludzką duszą wysyłającą wiadomość poprzez sześć strun."
Yamaha F-310
Schecter Omen Extreme DVS + Laney LV 100 + Soldano Atomic 5W [DIY] + Line 6 Floor POD

1,002 (edytowany przez Nightmare 2010-04-23 19:53:01)

Tak o dostępność, sam chciałem go kupić ale dostałem wiadomość, że 'nie spodziwają się dostawy w najbliższym czasie' wiec ... wink

(poprawiłem żeby bardziej czytelnie było ;p )

Ibanez GRG 170DX + Laney LX35

1,003

Hehe. Głośniczek poprostu rewelacja ( tak , myślę ) jest - 12" za ~350 zł . Widzę że spory popyt na to jest ^^ trzeba na allegro może poszukać i coś podobnego upolować ;p. Zresztą jak dostawa będzie to też postaram się go jak najszybciej kupić.

1,004

jak będzie dostawa to chyba szybko zejdzie xd ja mam już zamówiony więc nie będzie problemu ;]

Yamaha F-310
Schecter Omen Extreme DVS + Laney LV 100 + Soldano Atomic 5W [DIY] + Line 6 Floor POD

1,005

Cześć Wam! Już jakiś czas temu poczułem, że chcę grać na gitarze. Na początku myślałem, żeby najpierw kupić akustyka i się poduczyć, a dopiero potem elektryka. Wyczytałem jednak (m. in. na tym forum), że jeżeli ma się wystarczająco pieniędzy żeby kupić gitarę elektryczną to nic nie przeszkadza żeby na niej zacząć grać. A ponieważ prędzej czy później i tak bym się przesiadł na elektryka, to postanowiłem, że właśnie od niego zacznę. W końcu na gitarę akustyczną wydałbym, powiedzmy ok. 600 zł a reszta pieniędzy by czekała i nie wiadomo, czy by się doczekała, bo możliwe, że wydałbym ją na coś innego.

Poniżej zamieszczam fakty i pytania, postaram się wszystko wypisać w punktach, aby wygodniej było odpowiadać.

1. Chcę grać raczej muzykę rockową, chociaż na dzień dzisiejszy nie jestem w stanie powiedzieć, czy nie zagram czegoś innego. Moją ambicją w dalekiej przyszłości jest zagranie Canon Rocka, więc dobrze by było, żeby ten kawałek dobrze na niej brzmiał (np. tak jak w oryginale). Oczywiście nie jest to główny wyznacznik, bo nie mam zamiaru kupować gitary tylko ze względu na jedną piosenkę.

2. Jeżeli mam kupić gitarę to pomyślałem o kupnie jakiejś porządniejszej, gdyż nie chcę jej zbyt szybko wymieniać. Powiedzmy, że mogę na nią przeznaczyć ok. 2500 zł. Najpierw miało to być ok. 1500-1700 zł i myślałem o tej gitarze: http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g … al-warwick
Kiedy się okazało, że mogę wydać więcej pieniędzy, myślałem nad tymi kilkoma Fenderami:
a) http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g … ster-rw-bk
b) http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g … ster-rw-mw
c) http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g … ster-mn-bk
d) http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g … ster-mn-mw
Tutaj bym prosił o opinię, która z gitar będzie najlepsza co do moich wymagań albo podać inne modele w podanym wyżej zakresie cenowym (ew. nieznacznie wykraczającym).

3. Czy strojenie gitary elektrycznej odbywa się za pomocą kamertonu, tak jak w gitarze akustycznej? Czy podczas strojenia gitara nie może być podłączona do wzmacniacza?

4. W podanym przeze mnie Ibanezie są 24 progi, podczas gdy w Fenderach tylko 21. Czy dalsze progi są wykorzystywane w grze? Czy ich mniejsza ilość nie przeszkadza? A może to gitara jest mniejsza? Proszę o wytłumaczenie tego, bo nie chcę przez przypadek kupić gitary dla juniora, czy coś.

5. Jak działa metronom i jak go używać? Czy początkującemu przyda się takie urządzenie?

Cóż, na razie to wszystko. Jeśli coś mi się jeszcze przypomni to napiszę później. Tymczasem, jeśli ktoś przeczytał mój wywód, prosiłbym o odpowiedzi.

1,006

1. Na brzmienie ma też duży wpływ wzmacniacz i to na nim ustawiasz sobie ostateczne brzmienie.

2. Fender nadaje się idealnie do muzyki rockowej, ale co zrobisz jak zechcesz pograć i metal? Proponuję Ci, żebyś poszukał Fendera z układem H-S-S, wtedy więcej rzeczy zagrasz wink
np. http://guitarcenter.pl/catalog/fender/g … s-fr-rw-aw
Nieco przekracza budżet, ale możliwości moim zdaniem większe

3. Łatwiej nastroić gitarę podpinając ją do komputera i używając programu AP Guitar Tuner

4. Zależy, w niektórych utworach używa się dalszych progów, w innych nie. A czy przeszkadza to kwestia gustu. Ja mam w swojej gitarze 22 progi i mi to nie przeszkadza.
I zapewniam, że gitara nie jest mniejsza smile

5. Metronom wystukuje rytm. Oczywiście, że się przyda, bo granie w rytmie to podstawa.

Epiphone G400 CH r. 2006 + Roland Cube 30X
gg:5122421

1,007

Rouge napisał/a:

1. Na brzmienie ma też duży wpływ wzmacniacz i to na nim ustawiasz sobie ostateczne brzmienie.

O wzmacniacz także spytam (oczywiście w odpowiednim temacie), kiedy będę wiedział ile mogę na niego przeznaczyć.

Rouge napisał/a:

2. Fender nadaje się idealnie do muzyki rockowej, ale co zrobisz jak zechcesz pograć i metal? Proponuję Ci, żebyś poszukał Fendera z układem H-S-S, wtedy więcej rzeczy zagrasz wink
np. http://guitarcenter.pl/catalog/fender/g … s-fr-rw-aw
Nieco przekracza budżet, ale możliwości moim zdaniem większe

Ostatecznie do zakupu gitary i tak mam jeszcze kilka miesięcy, więc mam sporo czasu żeby się dokładnie zastanowić nad gitarą i nad tym, co dokładnie mam zamiar grać.

Rouge napisał/a:

3. Łatwiej nastroić gitarę podpinając ją do komputera i używając programu AP Guitar Tuner

Słyszałem co nieco o tym programie ale przykładowo, gdy dojdzie do takiej sytuacji, że będę musiał nastroić gitarę nie mając dostępu do komputera to co mam zrobić? A jeśli już przy strojeniu za pomocą AP Guitar Tuner jesteśmy, to rozumiem, że mam stroić "na sucho", tzn. bez podłączania do wzmacniacza? Tylko mikrofon i gitara, tak?

Rouge napisał/a:

4. Zależy, w niektórych utworach używa się dalszych progów, w innych nie. A czy przeszkadza to kwestia gustu. Ja mam w swojej gitarze 22 progi i mi to nie przeszkadza.

Czy jeśli znajdę utwór, który wymaga naciśnięcia np. 23 progu, a gitara ma tylko 21, to czy jest jakiś sposób aby wydobyć pożądany dźwięk?

Rouge napisał/a:

5. Metronom wystukuje rytm. Oczywiście, że się przyda, bo granie w rytmie to podstawa.

Możesz mi wyjaśnić metodę jego działania? Czytałem o nim ale zupełnie nie mogę sobie wyobrazić jak się go używa. Przykładowo, jak uczę się jakiejś piosenki, to co zrobić żeby wystukiwał mi taki rytm, jakiego potrzebuję?

1,008

Ja się za bardzo na elektrykach nie znam, ale jeśli się nie mylę to kolega jest początkujący i z ruchomym mostkiem raczej nie poszaleje.

1,009 (edytowany przez WiedźMatt 2010-04-25 18:03:48)

Jeśli chodzi o strojenie- zwykły stroik za 30-40 złotych ma wejście na kabel jack od gitary- wpinasz, stroisz i styknie, to akurat nie jest problem, nawet na niepodłączonej gitarze zadziała.

Żeby nie było że post pod postem:
metronom wystukuje ci rytm- czyli po prostu klika w określonych odstępach czasu. I jest tu coś takiego jak bpm- beats per minute czyli liczba uderzeń na minutę. Domyślnie cztery uderzenia to cztery ćwierćnuty-jeden takt- ale tu się można pobawić, bo np. dając dwa razy szybsze tempo możesz albo dwukrotnie szybciej grać, albo grać tak samo i wtedy będzie ci wystukiwał ósemki a nie ćwierćnuty.

"Tore out my heart, handed to me on a silver platter"
Avenged Sevenfold !!!

1,010

Wcale nie musi go używać, a jak mostek jest dobry, to gitara nie bedzie sie (szybko) rozstrajać.

Poza byciem gitarzystą, jestem wielkim fanem gitary. Kocham ten cholerny instrument. - Steve Vai
//Washburn WI24 (TESLA Plasma 2 set) -> VOX V845 -> Ashdown G60R, Epiphone DR100
GG: 7365993

1,011

Ponoć szybko się rozstrajają ruchome mostki i są trudne do opanowania dla początkującego - dlatego proponuje się na początek mostki stałe. Jednak zwróć uwagę tutaj na cenę gitary

Pascal napisał/a:

2. Jeżeli mam kupić gitarę to pomyślałem o kupnie jakiejś porządniejszej, gdyż nie chcę jej zbyt szybko wymieniać. Powiedzmy, że mogę na nią przeznaczyć ok. 2500 zł. Najpierw miało to być ok. 1500-1700 zł i myślałem o tej gitarze: http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g … l-warwick.

- sam pisze że przeznaczy na nią 1500-2500zł więc ten mostek racze byle czym nie jest a skoro konkret to i strój może trzymać. Kwestia nauki do opanowania go smile

Oczywiście kwestię doboru pozostawiam bardziej doświadczonym i większym specom smile

1,012

Pascal napisał/a:
Rouge napisał/a:

Słyszałem co nieco o tym programie ale przykładowo, gdy dojdzie do takiej sytuacji, że będę musiał nastroić gitarę nie mając dostępu do komputera to co mam zrobić? A jeśli już przy strojeniu za pomocą AP Guitar Tuner jesteśmy, to rozumiem, że mam stroić "na sucho", tzn. bez podłączania do wzmacniacza? Tylko mikrofon i gitara, tak?

Oczywiście, że tak.

Pascal napisał/a:
Rouge napisał/a:

Czy jeśli znajdę utwór, który wymaga naciśnięcia np. 23 progu, a gitara ma tylko 21, to czy jest jakiś sposób aby wydobyć pożądany dźwięk?

Można próbować podciągania, ale to nie to samo co mieć faktycznie ten 23 próg. Jeśli duża ilość utworów, które zamierzasz grać wymagają dalszych progów to może zastanów się nad Ibanezem?

Pascal napisał/a:
Rouge napisał/a:

Możesz mi wyjaśnić metodę jego działania? Czytałem o nim ale zupełnie nie mogę sobie wyobrazić jak się go używa. Przykładowo, jak uczę się jakiejś piosenki, to co zrobić żeby wystukiwał mi taki rytm, jakiego potrzebuję?

Ustawiasz na metronomie ilość uderzeń na minutę (bmp, jak to WiedźMatt już wcześniej napisał). Możesz też ustawić akcent np. na co czwarte kliknięcie. A co do tempa wystukiwania to szukasz go po prostu w tabulaturach (najczęściej jest w nich zawarte).

1,013 (edytowany przez Pascal 2010-04-27 19:55:21)

Rouge napisał/a:

Można próbować podciągania, ale to nie to samo co mieć faktycznie ten 23 próg. Jeśli duża ilość utworów, które zamierzasz grać wymagają dalszych progów to może zastanów się nad Ibanezem?

Co do podanego wcześniej Ibaneza: można jakąś opinię, recenzję? W zeszłych postach nie zostało nic zawarte na temat tej gitary. Jest porządna? Czy osoba zamierzająca dopiero zacząć naukę da sobie z nim radę, czy jest trochę bardziej dla zaawansowanych?

1,014

Ibanez to marka gitar. Wejdź na ich stronę, pooglądaj modele.
I dobra rada- tanie Ibanezy ssą. Przyzwoite zaczynają się od ok. 1400 zł w górę.

"Tore out my heart, handed to me on a silver platter"
Avenged Sevenfold !!!

1,015

WiedźMatt napisał/a:

Ibanez to marka gitar.

Tak wiem o tym. smile W pierwszym poście podałem link, chodzi mi konkretnie o ten model: http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g … al-warwick

Trochę dziwne: w sklepie znajdującym się w moim mieście ta sama gitara kosztuje nieco ponad 1600 zł, a tu jest tańsza, w dodatku z futerałem.

No więc, może mi ktoś coś powiedzieć na temat tego wiosła?

1,016

To jest internetowy sklep, gdzie "walczą"o najniżesze ceny. Popatrz na innych sklepach internetowych, nie znajdziesz w niższej cenie. A jeżeli znajdziesz, to piszesz do GC że znalazłeś tańszą, podajesz link i wtedy możesz wywalczyć jeszcze niższą cenę wink

Poza byciem gitarzystą, jestem wielkim fanem gitary. Kocham ten cholerny instrument. - Steve Vai
//Washburn WI24 (TESLA Plasma 2 set) -> VOX V845 -> Ashdown G60R, Epiphone DR100

1,017

Dobra, może zacznę jeszcze raz, bo mam swego rodzaju mętlik w głowie. Zaproponowałem kilka gitar jednak nie mogę z żadną trafić. Podane wcześniej Fendery byłyby idealne, gdyby tylko miały ten jeden próg więcej (tak, potrzebuję 22). Szkoda, bo bardzo mi się te gitary podobają. Co do Ibaneza to sam nie wiem jaki on jest, bo progów ma aż nadto (24), wizualnie też jest ładny, ale nie wiem czy jest dobry na początek.

Tutaj zwracam się z taką prośbą do doświadczonych userów: proszę o podanie mi modeli, które możecie mi polecić. Mam takie oto wymagania:

- cena: do 2500 zł (ew. nieco przekroczona)
- liczba progów: 22 lub 24
- rodzaj muzyki: rock

Im więcej modeli tym lepiej, zawsze będą jakieś na wypadek, gdyby któryś mi się nie spodobał. Proszę o gitary znanych i dobrych firm (Ibanezy, Fendery itd.; ja zbyt dużo tego nie znam). Mam nadzieję, że mi pomożecie. smile

1,018

http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g … v-faded-wc
dołóż trochę i kup tego gibsona.

1,019

A czy koniecznie musi to być Ibanez, albo Fender?? Jest tyle dobrych gitar, że pogubić się idzie. Poszukaj coś z gitar LTD , albo taki Washburn X50 PRO.
A z Ibanezów też pewnie coś jeszcze znajdziesz odpowiedniego, poszukaj.

1,020

ten Wash jest piękny według mnie O.o roll

Yamaha F-310

1,021 (edytowany przez grzesiek2805 2010-05-02 08:06:22)

Washburny z reguły oferują świetny stosunek ceny do jakości. Raczej nie znajdziesz tańszego wiosła (nowego) z Duncanami wink

Edit:
dobry jest jeszcze Washburn WI66 PRO lub jak Ci się podoba to Washburn N61 B wink
Obczaj jeszcze Gibsona SG Faded big_smile

1,022

Oczywiście, że nie musi być Ibanez lub Fender. wink Ale z racji, że ja nie znam wielu marek, poprosiłem Was o jakieś propozycje. I muszę przyznać, że właściwie wszystkie mają coś w sobie i ciężko się zdecydować na tą jedną.

Wczoraj przeglądałem trochę właśnie gitary LTD i moją uwagę przykuł ten model: http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g … ltd-kh-202

Mogę się coś o nim dowiedzieć? Czy nadaje się do grania rocka, czy też nie bardzo? O gitary, które Wy podaliście nie pytam, bo na pewno patrzyliście na moje wymagania i wiosła pod nie podchodzą. Dlatego na razie prosiłbym o ocenę podanego wyżej przeze mnie modelu.

1,023

to gitara bardziej chyba do metalu ale rocka też powinno się dać na niej zagrać ;]

Yamaha F-310

1,024

do rocka jak najbardziej, byleby były humbuckery wink i jeśli to oryginalny floyd rose to gitarka zaje*ibta big_smile

1,025

Mój kumpel ma ten model i jest z niego bardzo zadowolony smile Tylko, że on kupił używaną na allegro za 1500zł.

1,026 (edytowany przez grzesiek2805 2010-05-02 12:50:44)

a z tamtych modeli co podałem wcześniej popatrz też na inne kolory, może to akurat duzo zmieni wink
Edit:
Jeszcze jedna propozycja: PRS SE Tremonti lub PRS SE Standard .

1,027

Z wcześniejszych modeli najbardziej spodobał mi się ten Washburn: http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g … i66pro-fts

Również w czarnej wersji kolorystycznej wygląda bardzo ładnie: http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g … wi66-pro-b

Co do tych PRSów: pierwszy ładniejszy ale też ponad 600 zł droższy. Myślę, że na chwilę obecną zastanowię się pomiędzy ESP LTD KH-202, a Washburn WI66PRO. Oczywiście inne propozycje wciąż są mile widziane, a nuż zmienię zdanie. smile Dziękuję za pomoc i opinie!

1,028

Z Washów X50 PRO popatrz też na kolorCzarny (z pickup'ami EMG), albo jakbyś chciał jeszcze więcej zaoszczędzić to ten Niebieski jest 300 zl tańszy od tego co podałem kilka postów wczesniej wink

1,029

http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g … trat-rw-mr

Mam chrapkę na to wiosełko i pytanie. Mam w Londynie znajomego i zastanawia mnie czy dałoby się taniej wyhaczyć je w Anglii, czy nie ma aż tak drastycznych różnic cenowych i nie warto zaprzątać sobie tym głowy.

Squier Affinity Stratocaster + Kustom KG 112 FX
http://www.lastfm.pl/user/lucky3311 -  zapraszam!

1,030

tak czysto z ciekawości mam pytanie - czym różnią się fendery strato amerykańskie i meksykańskie? Co znaczy deluxe? Ogólnie - jakie są rodzaje stratów?

1,031

znalazłem gitarę za 150 złoty :F
http://allegro.pl/item1029387180_gitara … iadze.html
Sprzedawca pisze ze zmaltretowana strasznie i to widać, ale z gra dobrze. co myślicie ;p ?

1,032

Jak nie przesadzają Ci te drobne wady to nawet się nie zastanawiaj. Ja bym brał i odnowił ją.

Epiphone Les Paul Standard Plus + Marshall AFD DIY ;] (full lampa) + Dunlop GCB-95

1,033

Co myślicie o tym Ibanezie S420?

http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g … ez-s420-wk

1,034

Jest ok, a najwieksza zaletą jest mostek.

1,035

Ibanezy z serii S ponoć są całkiem fajne. Mój kolega ma Ibaneza S520 i bardzo ją sobie chwali.

1,036

Pytanie bardziej do tego tematu więc nie pisałem w Ogólnym.

Chciałem zakupić Washburna X12 lub Washburna Wi 14 ale... są one w układzie HH. Czy jest jakaś gitara godna polecenia "solidna" tak jak te Washburny w takiej cenie do 550 ale (!!) układ koniecznie HSS i koniecznie mostek stały. Powiedzcie mi czy jest duża różnica między HH a HSS?

1,037

Dlaczego ci tak zależy na HSS ?

Muzyka wyraża wszystko, co nie może być wypowiedziane, ale o czym nie można milczeć.

1,038

pewnie dla tego że jest to bardziej uniwersalne niż układ HH tongue

Yamaha F-310

1,039

a jak się ma rozłączane cewki ?

Muzyka wyraża wszystko, co nie może być wypowiedziane, ale o czym nie można milczeć.

1,040

Dlaczego zależy mi na HSS? Nie chcę grać ciężkich kawałków. To raczej Pop rock typu The Offspring i GD. Nie wiem czy HH by się do tego nadawało, szczerze to nie znam się na tym, ale skłaniałbym się ku HSS. W innym temacie pytałem o gitarę na której są grane dane kawałki i była ona w układzie HSS. Tak jak pisałem tego Washburna bym kupił ale HH neutral A akustyka mi nie proponujcie bo niska cena tongue