Witam
jak łatwo zobaczyć, jest to mój pierwszy post na forum 
Przyznam że pierwszą rzeczą jaką chciałem zrobić było wklepanie nowego tematu w stylu "Kupno gitary do 300 zł + akustyczna czy klasyczna?", ale gdy zdałem sobie sprawę jak wielkie hordy laików zaśmiecają Internet dokładnie takimi samymi tematami, postanowiłem że się wyróżnię i zapiszę w temacie już stworzonym dla takich narwańców 
Mam 16 lat i absolutnie zerowe pojęcie o muzyce oraz gitarach. No dobra, absolutne minimum (co to jest mostek i gryf
) wiem, słucham sporo muzyki (rock/metal, zarówno starsze klasyki jak modern shit), co nie zmienia faktu że te wszystkie bicia, riffy i solówki są dla mnie czarną magią 
Zamiar kupna gitary przedsięwziąłem ok. 2 miesiące temu, gdy stwierdziłem że nie chcę reszty życia przesiedzieć przed kompem i chcę COŚ UMIEĆ. W sumie zawsze gitary i te klimaty mnie pociągały, lubiany kolega gra na elektryku, a że ostatecznie nie jestem głuche beztalencie (śpiewanie nawet mi wychodzi) to stwierdziłem- czemu nie?
Udało mi się desperacko zwiększyć osobisty budżet ze 100 do 400 zł, rodzina niewiele dołoży do gitary lub wcale tak więc 400zł to górna granica. W ciągu najbliższych paru dni wybieram się do muzycznego sklepu, mam jeszcze tylko kilka pytań...
1) Zakładając, że kupuję taniego klasyka i nie chcę badziewia z bazaru- z tego co widzę w necie najbardziej polecane cenie 300-400zł są dwa modele: Yamaha C-30 i Hohner HC-06.
Tak z ciekawości... Który byście bardziej polecali? 
2) Strasznie banalne pytanie: co muszę obowiązkowo kupić do kompletu z gitarą? Pokrowiec i stroik są niezbędne?
3) Muszę kupować specjalne środki konserwacyjne do gitary?
4) Prawdą jest obiegowa opinia, że klasyki są lepsze dla początkujących, ale sensownie da się grać dopiero na akustykach? 
5) Prawdą jest opinia że klasyczne gitary są raczej do muzyki rozrywkowej, jazzu itp, a potrzeba akustycznych do prób pogrywania rocka? Prawdę mówiąc bardziej niż harcerskie piosenki pociąga mnie rock, choć wiem że wiele wody w Wiśle przepłynie zanim będę zdolny sensownie zagrać coś takiego :f
Z góry dzięki za rady 
PS
Samą determinację do nauki gry mam olbrzymią, co w połączeniu z moim uporem może sprawi że się nauczę grać samodzielnie (kursy nauki gry są dla mnie niedostępne
)