961

Odp: [Gitara klasyczna i akustyczna] Co wybrać?

oabliss napisał/a:

Haha xD to za te 5 tys to by juz byl wzmacniacz i gitara cud miod i orzeszki D:.

A i powiedzmy ze chce sie przerzucic na giarke elektryczna to musialbym kupic nowy wzmacniacz do tej gitarki?? Jakbym mial juz kustom sienna 30

Ray napisał/a:

dzieki wielkie, ale jak juz moze kiedys kupie gitare to wole u siebie na miejscu kupic tongue tylko musze sie jeszcze dopytac czy cos dodaja do tego czy sama gitara... zreszta, nie jestem pewien czy kupie ta gitare czy nie, boje sie ze mi odejdzie ochote na granie, gdy mi nie bedzie to za bardzo wychodzilo ;P jestem uparty i zazwyczaj nie zniechecam sie, no ale roznie to bywa...

Tez tak mam tylko mi czesto cos sie znudzi wiec jak narazie gram na Klasyku z metalowymi strunami (ciiii.... tongue) gitara z firmy Defil (nie najlepsza) hmm gitara ma 23 latka i powiem gitarzysta mowi ze ladnie brzmi mi tez sie podoba wiec narazie to wystarczy potem sobie dopiero kupie corta 850 ce smile. Najlepiej pozyczyc od kogos (jesli jest taka opcja) gitarke i sprobowac czy ci sie to spodoba smile

coz, na wycieczce mialem w lapach gitare, kolega mnie nauczyl bardzo prostej melodii (na 1 strunie ;P), zaczalem uczyc sie tez galopu i mi sie to calkiem spodobalo, ale nic poza tym nie robilem z gitara, no ale ok, najpierw musze kase zebrac, i wtedy sie zobaczy czy kupie czy nie, jesli kupie to zapewne bede was tu wszystkich meczyl na forum ;P

962

oabliss napisał/a:
oabliss napisał/a:

A i powiedzmy ze chce sie przerzucic na giarke elektryczna to musialbym kupic nowy wzmacniacz do tej gitarki?? Jakbym mial juz kustom sienna 30 [

odpowie ktos na to pytanie? sad

Do elektryka pasuje piec do elektryla smile

963

A wlasnie bo coraz bardziej boje sie elektryki tej gitary http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g … -ad-850-ce
Grzesiek dobra ma elektronike? bo coraz wiecej postow czytam o elektro-akuustykach i nie wiem bo wszyscy mowia ze tanie e-akustyki maja badziewna elektronike D: a chcialbym cos troche pod rock podchodzace brzmienie gdy podlacze do wzmacniacza D: mam nadzieje ze znajde ta gitarke w sklepie muzycznym. A moze zna ktos jakis dobry sklep muzyczny w malopolsce?

Takamine G320 NS big_smile (Nareszcie ";.....:")

964

Mikael
w tej cenie poszukaj juz raczej coś
z TAYLORA czy T.BARTONA jakiegoś IBANEZA
lub lekko używanego GARRISONA

965

obaliss, to jest gitara za 500 zl z hakiem, wiec cudów nie można się spodziewac. Ale jak mowiłem grałem na niej na scenie i smigała pięknie. Nie namawiam Cie na nią za wszelką cenę, tylko polecam na prawdę dobrą gitarkę.

Poza byciem gitarzystą, jestem wielkim fanem gitary. Kocham ten cholerny instrument. - Steve Vai
//Washburn WI24 (TESLA Plasma 2 set) -> VOX V845 -> Ashdown G60R, Epiphone DR100
GG: 7365993

966

Witam!

Wpadła mi w oko pewna gitara firmy Stagg, SW 201 BKS, czy warta czegoś jest ta gitara, czy po paru miesiącach użytkowania nie rozpadnie się i czy wiecie jakie jest jej brzmienie?

Link: http://www.artmusic.pl/offer/61/2379/st … 1_bks.html

967

Z tego co slyszalem firma stagg to dosc dobra firma . Najlepiej wziasc pojechac do muzycznego ograc ja i kupic jesli ci sie podoba smile

968

Firma nie taka zła ale raczej nie w tej cenie
polecam futerały na gitare tej firmy
faktycznie nie drogie i grają prawie tak fajnie jak ich tanie gitary smile

969 (edytowany przez mikael 2010-09-17 15:38:50)

dzieki  Marcocx , jeszcze jak by sie mogl ktos wypowiedziec czy warto taka gitare Morgan WG 104 CE kupic ? cena to ok 700 zl. a tu gdzie mieszkam to wybor jest maly . czy jest to gitara z seri zakazanych ?

ibanez sgt 120
vintage v100
blackheart bh5-112

970

Dziękuję, a co sądzicie o T.Burton Greengo? Z tego co słyszałem na YT jest świetna, moja mama była pod wrażeniem wink

971 (edytowany przez oabliss 2010-09-17 19:33:15)

@@up up
morgan? nie  ale mysle ze za ta cene to gitarka bedzie dobra zreszta poszukaj na innych forach wypowiedzi

@up
Tak t.burton jest swietny smile najbardziej polecana gitarka na poczatek smile
Sam nie wiem co moglbym kupic D: T.burtona greengo albo cort ad 850 ce D: ale mysle ze corta wezne smile

Grzesiek a czy cort ad 850 ce dobry dla poczatkujacych? Tzn. czy ma wysoko polozony mostek

972

A jaka jest gitara dla niepoczątkujących?;> Na tej co grałem mostek był chyba najniżej jak się da osadzony (nawet wyglądało jakby był piłowany). Moze byc tak moze być inaczej. Rozne jest, wśród bubli znajdzie się perełka, a wśród perełek bubel. Tzn. nie mowie ze to byla wada, nic takiego. Tylko niekiedy z pozoru dwie takie same gitary mogą się różnić (np. wysokością mostka).

Poza byciem gitarzystą, jestem wielkim fanem gitary. Kocham ten cholerny instrument. - Steve Vai
//Washburn WI24 (TESLA Plasma 2 set) -> VOX V845 -> Ashdown G60R, Epiphone DR100

973 (edytowany przez oabliss 2010-09-17 21:18:44)

aha dziekuje smile to teraz zostalo mi ograc ta gitare D: Kurde mam nadzieje ze ja znajde gdzies bo do  lodzi to ja mam 255 km D:

974

Jest np. w Łodzi, i to tylko tam.

975 (edytowany przez oabliss 2010-09-17 21:23:21)

no wlasnie sie kaplem D:

Ibanez V72CE BK   jakby co dobra ta gitara?

976

gratulacje, tak to dobra gitara

Ex Emg 81 /60 ->Dunlop GCB-95 -> Valveking 112 (Celestion Vintage 30)
Nie mam polskich znakow!

977

elektryke ma dobra? nie wiem masz jakies porownanie miedzy cort ad 850 ce a Ibanez V72CE BK?

978

obaliss, ogranie gitary to najlepszy sposob na jej sprawdzenie wink
PS. o ile się nie mylę to GuitarCenter ma oddział w Łodzi smile

979

Dziękuję, uzbierać resztę funduszy i zacząć przygodę wink

980

Powodzenia smile

981

Dziękuję, oby granie na gitarze mi się spodobało, przecież moja mama ma starą gitarę wink Dokupić struny i zobaczyć czy mnie wciągnie. smile

982

http://allegro.pl/profesjonalna-gitara- … 64620.html

Opał czy dałaby rade? Pytałem się bodajże na 38 stronie o Firme Morrison- dostałem odpowiedz ze to w sumie dobra firma. Ale chciałbym poznać opinie innych użytkowników- czy grał ktoś może na jakimś morrisonie? Jakie wrażenia? Nie chodzi mi o to że jest elektroakustyk tylko o to że ma cutaway co w tym przedziale cenowym na którym mi zależy jest raczej rzadkością. Więc liczę na was  smile

983 (edytowany przez hippie 2010-09-19 09:58:44)

ja bym prawie 4 stow za to nie dał.

peace!

strat hss -> dunlop JH-1B -> Marshall JCM 900

984

Można wiedzieć dlaczego ?:)
Jak na moje oko nie jest to wyrób pokroju Skyway, tenson czy Ever Play a taniej chyba nie da się kupić gitary w miarę dobrej na początek.

985

To elektroakustyk, więc miałabym opory kupić. Może poszukaj zwykłego akustyka?

Epiphone G400 CH r. 2006 + Roland Cube 30X
gg:5122421

986

Ciężko nazwać Profesjonalną gitarą gitarę, która kosztuje 400 zł, jest to elektro-akustyk i jakiejś firmy, której nie kojarzę. Profesjonalną bym nazwał np. Gibsona za 2 kafle...

Muzyka wyraża wszystko, co nie może być wypowiedziane, ale o czym nie można milczeć.

987

Serdecznie wszystkich witam!

Noszę się z zamiarem zakupu gitary klasycznej, która miałaby służyć mi do nauki, a następnie gdyby okazało się, że potrafię grać chciałbym zakupić elektryka. Mój budżet jest bardzo skromny, nie mam możliwości powiększenia go w najbliższych miesiącach, a czekać tak długo nie potrafię. Przewertowałem to forum, wiem co odradzacie, wiem też co polecacie(ale nie mam pieniędzy na T.Burtona), zapytuję się więc czy gitara Stagg C542 jest dobrym wyborem, czy posłuży co najmniej rok. Nie znalazłem tego modelu gitary z cutaway'em, więc po raz kolejny odnosząc się do waszego doświadczenia pytam się, jak bardzo jego brak przeszkadza osobie kompletnie początkującej.

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

988

Osobiście brak cutaway'a mi w ogóle nie przeszkadza.  Jest on przydatny tylko do grania solówek (nawet nie wszystkich), a jako całkowicie początkujący raczej ich na razie nie będziesz grał.

989

Gibsona za 2 kafle...

Gdzie takie tanie gibsony są ? big_smile

Epiphone Les Paul Standard Plus + Marshall AFD DIY ;] (full lampa) + Dunlop GCB-95

990

pewnie ostro zuzyty na allegro  D:

991

Sg speciale faded czasami schodzą do 2200.

992 (edytowany przez oabliss 2010-09-20 20:01:28)

jak myslicie co moze byc lepsze? ibanez v72 ce bk czy cort ad 850ce? Tak narazie spytam was

Jutro pojade do muzycznego to sie spytam czy maja taki towar big_smile

993

Corta masz sprawdzonego (niby przeze mnie), ale z czystym sercem moge polecic smile

994 (edytowany przez oabliss 2010-09-20 20:40:56)

a na jakim wzmacniaczu grales? a wlasnie dobrze jest isc na akustyka a potem na elektryka? tongue a wlasnie co byloby lepsze ? gitara basowa czy elektryczna  np do solowek itp tongue chcialbym rocka grac tongue

995

Myślę, że warto, ale jeśli patrzysz już dalej w przyszłość, to zastanów się, czy nie będzie Ci potrzebna gitara z cutaway'em. A struny im są niżej, tym lepiej się je dociska, czyli jest większa wygoda gry.

996

Fenderowi zdecydowane tak  smile

997 (edytowany przez oabliss 2010-09-21 18:38:28)

Fender? Ofcourse ze tak ! big_smile Bylem wlasnie dzis w muzycznym! I! nie maja corta ad 850ce tylko 880 lepsze bedzie? czy lepszy bedzie ibanez v72 ece?

998

Z tąd wnioskuję, że ta druga ma troche inna elektronikę, pewnie lepszą. Ja stawialbym na Corta i mowię to już ostani raz tongue

999 (edytowany przez oabliss 2010-09-21 20:04:26)

pytam sie bo nie mieli takiej w sklepie i chcialem sie upewnic smile jeszcze mieli e-akustyka firmy aria bodajze za 600 zl uzywanego robiony w polsce tak jakos babka mowila tongue

1,000

Ta robiony w Polsce... chyba w China.