601

Odp: [Gitara klasyczna i akustyczna] Co wybrać?

Hmm... ja mam czarnego akusyka i moja przyjaciółka też i odradzam bo czarna sie strasznie brudzi i każdy syf widać smile A z klasyków w cenie 300-400 można kupić coś fajnego tylko trzeba szukać. Ja kupiłem Yamahe C-30 w cenie 400 zł i jest bardzo fajna i przyjemna wink

"Live To Play Live"

602

Po dozbieraniu kwoty mam dylemat:
Epihpone AJ 100 NA czy DR 100 NA
Najlepiej by przydały się próbki też.

603

To są te same gitary tylko AJ ma pudło Jumbo, a DR dreadnought. AJ będzie ciut głośniejszy.

Epiphone Les Paul Standard Plus + Marshall AFD DIY ;] (full lampa) + Dunlop GCB-95

604

@Bigby fakt Admirki są bardzo dobrymi klasykami powiedziałbym że jednymi z najlepszych. Ja jak się rozglądałem to widziałem w granicach 1000zł ;D a z tymi tańszymi sie nie spodkałem.

@Ala pochodź po sklepach pooglądaj, czasem można zamówić jakiś model za umówioną wcześniej cenę ( ja tak zrobiłem ) i wyszedłem na tym bardzo dobrze wink

"Live To Play Live"

605

Valencia CG180- mam okazję odkupić tę gitarę od kolezanki. Warto? To byłaby moja pierwsza gitara nie znam się na tym, a nie chcę odkupić totalnego złomu. Kupiona chyba 2 lata temu, w bardzo dobrym stanie...

606 (edytowany przez nowy 2010-01-18 14:08:49)

Witam,
Jakieś komentarze odnośnie niżej w/w elektro-akustyków

-Hofner HA-JC 03,
-Dowina JCE-555,
-Marris J 220 CE

Wszelkie komntarze, opinie, uwagi, spostrzeżenia mile widziane

607 (edytowany przez michal90 2010-01-14 12:20:27)

Kolega "Mały Książę" w temacie o swojej podróży do sklepu muzycznego pisał o tym, że gdy udał się tam sprzedawcy odradzili mu T. Burtona.. Mnie spotkało to samo jednak zostałem chwile i ograłem Burtona Greengo i Marrisa D-220.  Marris jest niewiele droższy od T.Burtona, ale moim zdaniem ma lepsze brzmienie  ładnie wykonane progi wygodny i przede wszystkim prosty gryf dla użytkownika soundera wręcz bajka big_smile:D no ale poważnie to szczerze polecam Marrisa  naprawdę warto...!!!. Najlepiej samemu iść i sie przekonać, w niektórych przypadkach jeśli poprosimy sprzedawca ogra nam gitarkę gdy sami nie umiemy i wtedy można ocenić jakie brzmienie nam się podoba...;). Wizualnie Marris tez bardzo fajnie wygląda, osobiście posiadam ten: http://www.bratpol.com.pl/?prod=1996&cat=8. Jest to bardzo dobre rozwiązanie dla tych co nie lubią sladów paluchów itp.. w rzeczywistości prezentuje się jeszcze lepiej niż na zdjęciu

608

Co do tematu założonego przez Małego Księcia
Marrisa nigdy nie miałem rękach, być może jest to lepsza gitara od T. Burtona, z tego co widzę w specyfikacjach bardzo dobre materiały. A co do Yamahy... kurcze dla mnie nie ma aż takiej różnicy, może minimalna. Ja z blizej nieokreślonych przyczyn mam uprzedzenie wogóle do firmy Yamaha, choć wiem, ze jest wiodącym producentem sprzętu muzycznego na świecie i to co robi robi bardzo dobrze. A T. Burton... tu się nie zgodzę ze sprzedawcami. Widziałem wiele egzemplarzy i każdy był idealnie wykonany,wiadomo, mogą sie zdarzyć gorsze sztuki. IMHO z całą pewnością nie jest to szmelc. I nie wiem jak inni, u mnie na karteczce która była w pudle z gitarą wyraźnie widnieje napis "Made in USA". Po prawie dwóch latach nauki, grając juz na bardzo wielu gitarach (od Sounderów po Takamine za ponad 1500 zł) muszę stwierdzić, że T. Burton wypada wyśmienicie, biorąc stosunek jakość - cena. A brzmi nie gorzej niż niejedna droższa gitarka. I myślę,że wielu użytkowników forum to potwierdzi.

Squier Affinity Stratocaster + Kustom KG 112 FX
http://www.lastfm.pl/user/lucky3311 -  zapraszam!

609

witam, pisze tutaj z tego samego powodu co większość nowych gitarzystów, chciałbym kupić jakąś gitarkę do nauki gry. Do tej pory grałem na gitarze mojego współlokatora (jest to gitara elektryczna). Polubiłem to i postanowiłem kupić swoją własną gitarę, myślę o akustyku w cenie 300-450zł znalazłem coś takiego:
gitara firmy epiphone
http://muzyczny.pl/pokaz.pl?id=118792

i jakaś taka

http://www.bratpol.com.pl/?prod=1054&cat=8

co o tym myślicie? szczególnie interesuje mnie ta druga, jakie krążą opinie na temat tej firmy?
Mam bardzo ograniczone środki (moje drugie hobby także pochłania duże ilości pieniędzy) a na dodatek jestem studentem:D

610

Nie moge się wypowiadać, też początkujący jestem, ale sam mam Durango, klasyczno-akustyczną i jestem z niej strasznie zadowolony, więc myślę, że jakoś ta gitara najgorsza nie będzie . tongue

611

Nie ma gitar klasyczno- akustycznych. No chyba, że założysz nylony do akustyka, ale to będzie wtedy akustyk z nylonowymi strunami tongue

SEX, Drugs, Rock'n Roll
Dean Vendetta 1.0 + MXR dist+diy + Kustom KG112FX
GG:2539337

612

Czyli crap. Też nie mam pojęcia co to jest klasyczno-akustyk big_smile

"Tore out my heart, handed to me on a silver platter"
Avenged Sevenfold !!!

613

nie wiem  na stronce pisze że to akustyk i wygląda na akustyk wink chociaż ja się nie znam

614

Hej. Jestem tu nowa i proszę o pomoc. Chciałabym się nauczyć grać na gitarze akustycznej. Wiem, że polecaliście bardzo T. Burtony, Yamahy, ale co myślicie o Cortach lub Epiphonach? Dodam, że mam do dyspozycji jakieś 450 zł. Po prostu nie chciałabym kupić bardzo drogiej gitary, boję się, że mi się znudzi wink Znacie jakieś dobre gitary w tej cenie?

Sorry, przewertowałam 20 stron i dalej nie mogę. Nie krzyczcie za bardzo.. tongue

615 (edytowany przez Nefil 2010-01-21 15:54:55)

Spokojnie, nie będziemy krzyczeć . ;p Jak już wspomniałem wcześniej dla mnie Epiphony są bezkonkurencyjne. wink

Jeszcze jedno.. trzeba było 30 stron przewertować, może by się znalazło . ;D

@Edit.
Masz już może upatrzonego jakiegoś ? tongue

616

No tak sobie upatrzyłam dwie gitary:
Cort
http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g … -ad-870-12
T.Burton
http://musicman.pl/sklep/gitara-i-akces … go-w-2415/

Na razie tyle, ale jakbyście podali mi jakieś propozycje jeszcze to byłabym wdzięczna smile

617

Jesteś pewna co do tego Corta?? Jest 12 strunowy wink

Poza byciem gitarzystą, jestem wielkim fanem gitary. Kocham ten cholerny instrument. - Steve Vai
//Washburn WI24 (TESLA Plasma 2 set) -> VOX V845 -> Ashdown G60R, Epiphone DR100
GG: 7365993

618

Aj, bo się pomyliłam, chodziło mi o tego:
http://www.twenga.pl/cena/cort-ad850-ns … iew_offers

A co wy myślicie o Cortach ogólnie? To dobra firma?

619

Jest to mój pierwszy post na forum więc chciałbym wszystkich ciepło powitać big_smile

Mam takie pytanie, otóż zamierzam kupić sobie pierwszą w życiu gitare, rozważałem między klasykiem i akustykiem i wybrałem gitarę klasyczną. Na graniu na gitarze znam się na tyle że wiem w którą stronę powinienem ja trzymać big_smile. Chodzi mi o to że poszukuję jakiejś gitary do max 300zł wiem że to mało ale więcej w najbliższych miesiącach nie uda mi się uzbierać więcej. I prosiłby Was Forumowiczów o jakieś linki do sklepów internetowych bądź aukcji na których najlepiej kupić gitarę i podaniu modeli bo jestem kompletnie zielony.

PS. nie mam z kim pójść do sklepu żeby mi pomógł w wyborze gitary więc kupie przez internet.

620

a ja mam pytanie odnośnie piecy do akustyków. Jak chce pograć w domu na przesterze to mogę używać pieca do elektryka?? Są dla mnie bardziej dostępne,  ale czy dużo stracę używając do zwykłych elektryków niż do akustyków ???

"Live To Play Live"

621 (edytowany przez zacek 2010-02-04 12:04:13)

Witam, jestem zupełnie zielony puki co ale wyczytałem ze nie ma sensu wydawać pieniędzy na syf z allegro na pseudo gitarę za 140zł wiec rozejrzałem się troszkę i znalazłem sklep z promocją na t.burtona. Greengo W-C
Jak myślicie warto?

622

Pewnie, że warto.

SEX, Drugs, Rock'n Roll

623

Mam pytanie jaki kolor lepiej wybrać czarny czy naturalny. jak myślicie?

624 (edytowany przez Klaudija 2010-02-04 12:09:18)

Ja bym brała czarny, bo podoba mi się big_smile Ale ludzie mówią, że się mocno brudzi. Ale przecież to Twój wybór;)

SEX, Drugs, Rock'n Roll

625

Witam smile
Od jakiegoś czasu myślę o nauce gry na akustyku. Nie chciałabym jednak kupować super gitary na starcie. Mam w domu Defila HS - 20, ale nie wiem czy nadaje się do nauki.
Zdjęcia:
http://img28.imageshack.us/img28/3117/img0894q.jpg
http://img7.imageshack.us/img7/8329/img0891ka.jpg

626

aha i jeszcze jedno co lepiej brać? T.Burtona greengo czy yamahe f310??

627

Tak na oko to wygląda dobrze. Jeszcze zobacz czy nie ma jakichś odprysków,uszkodzeń itp. I czy jakoś przyzwoicie brzmi...

Muzyka wyraża wszystko, co nie może być wypowiedziane, ale o czym nie można milczeć.

628

Uszkodzeń ani odprysków strasznych nie widzę, gdzieniegdznie delikatne, ale gitara używana także nie ma się co dziwić. Brzmienie mogłoby być odrobinę lepsze, ale myślę, że na razie mi wystarczy. smile Może nie jest najlepszej jakości, ale mam nadzieję podstawy podłapać. Planuję potem kupno czegoś lepszego, np. T.Burton czy Yamaha. W przyszłości. big_smile Jutro pędzę po struny, zobaczymy co z tego będzie. Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam. smile

629

Witam. Jak na razie uczę się grać na gitarze znajomej (Stagg), jednak powoli zaczynam zastanawiać się za czymś własnym (akustyk). Limit wynosi około 450 zł. Przeglądając ofertę krakowskich sklepów ( bo tam właśnie będę kupował - jeżeli ktoś zna jakiś godny polecenia byłbym wdzięczny za informacje ) trafiłem na kilka modeli , które wydają się ciekawe ( wiadome - trzeba ograć, jednak chciałbym wiedzieć za czym warto się rozglądać a co od razu odrzucić ). Chciałbym, żeby gitara trochę mi posłużyła, a nie nadawała się tylko do nauki. Oto te kilka modeli ( oczywiście z chęcią poznam również Wasze propozycję) :
- http://www.rnr.pl/p2333.1721_cort_ad850 … yczna.html
- http://www.rnr.pl/p5489.1721_cort_earth … yczna.html
- http://www.rnr.pl/p9886.1721_epiphone_a … yczna.html
Z góry dziękuje za pomoc wink

630

Ja bym ci odradzał tego Corta 2 od góry. Z opisu nie za bardzo, ponieważ boki ze sklejki mahoniowej hmm a co do tego epihona do nie bierz ciemnego bo będzie każdy syf widać. ten pierwszy cort przyzwoity z wyglądu. Oczywiście za taką cenę nie będzie cudów. Bedzie to gitara do nauki początkowej i średnio zaawansowanej smile) oczywiście dobrze by było gdyby ci ktoś ograł te gitarki i doradził najlepszą wink

"Live To Play Live"

631

Wydaje mi się, że w tym przedziale cenowym napis "mahoń" oznacza sklejkę mahoniową itd. Mam racje?

632

witam, też się zastanawiam nad zakupem akustyka, też tak około 450 pln (do 500 dam radę wink)
W Częstochowie będę kupował, są tutaj salony Riff i Rock and Roll (czy jakoś tak) i jakiś sklep "malko". Więc tak, po pierwsze chciałem się spytać o to, czy z taką kasą kupię coś fajnego (nie chodzi mi o jakiś pro sprzęt, uczę się dopiero, chodzi o to, żeby po prostu ładnie brzmiał i nie rozpadł się po dwóch dniach). Wcześniej widziałem zachwalaliście T. Burtony, czy coś się zmieniło od tamtej pory (to było rok temu, więc mogło, a środkowych stron już mi się czytać nie chciało wink) co powiedzie o gitarach stagg http://www.malko.pl/go/_category/index.php?idc=19_20 ?
I pytanie ostateczne, czy między tymi salonami (Riff i RnR) są jakieś znaczne różnie? duże mają przebicie cenowe? Lepiej kupić może na Allegro (dla mnie to ostateczność, wolałbym "na żywo" takie rzeczy załatwić)?

633

Stagg NIE NIE NIE, kiepskie gitary produkują w przeciwieństwie do instrumentów dętych.

Muzyka wyraża wszystko, co nie może być wypowiedziane, ale o czym nie można milczeć.

634

a T. Burton Greengo? wcześniej czytałem, że dobra gitara. zmieniło się coś przez ten rok? i na co zwrócić uwagę przy wyborze? Z jakiego drzewa jest zrobiona?

635

Greengo spoko wiosła, ale trzeba uważać, bo mogą trafić się buble.

Epiphone Les Paul Standard Plus + Marshall AFD DIY ;] (full lampa) + Dunlop GCB-95

636

Witam! Gram od ponad roku na giatrze klasycznej, lecz przestała mi ona odpowiadać. Postanowiłem przerzucić się na akustyka. Chcę przeznaczyć na niego do 1000 zł (ewentualnie minimalnie więcej). I tu pojawia się problem. Nie znam się za bardzo na gitarach akustycznych więć prosiłbym o pomoc i polecenie konkretnych modeli smile

637

uu za 1000 to coś bardzo fajnego kupisz. Jak chciałbys elektro akustyka to popatrz za takamine są podobno rewelacyjne albo jakiś washbuun wink) szukaj w tym przedziale cenowym bubla ciężko znaleźć bo sa to gitarki solidne i pożądne. Wyższa szkola jazdy ;D

"Live To Play Live"

638

Jak masz już skill to idź do dobrego sklepu ograj paręnaście i kup odpowiednią.

639

Doskonale wiem, że musze ograć w sklepie. Tylko wlasnie prosze o konkretne modele żebym mogl o nie w sklepie popytać smile

640 (edytowany przez m_p 2010-02-12 20:54:28)

ja jestem obecnie na etapie poszukiwania gitary akustycznej (jak wynika z wcześniejszych postów) i powiem Ci, że ja to się nie znam, ale z tego co czytam, to za 300 pln niczego dobrego nie kupisz i nikt Ci modelu nie wskaże, bo każdy będzie "be". Mogę za to polecić (wg opinii wyczytanych w necie) Yamahe F310 i Marris D220. Jest jeszcze T. Burton Greengo, jednak tutaj jest na dwoje babka wróżyła, tj, ma wiele pozytywnych opinii, jednak zdarzają się buble i z tych trzech ta jest najgorsza. Koszt tych gitar to ok. 500 pln, i jeśli chcesz się zacząć uczyć, to kupowanie tanszej  gitary, której dźwięk będzie męczył to nic dobrego, wywalisz kasę w błoto. Lepiej na przykład trochę poczekać i kupić coś przynajmniej za 400 pln.

Poza tym te gitary w sklepie (jeśli będą) to będą droższe od tych allegrowych raczej nawet do 100 pln (no, chyba że masz jakiś już wyhaczony sklep z odpowiednimi cenami)