Forum gitarowe
Nie jesteś zalogowany.
ćwicze codziennie i żadnego rezultatu to nie daje... jak tak dalej pójdzie to nie wiem co zrobie ![]()
T__T
tak mocno przyciskam wszystkie struny że aż ręka mi się trzęsie. i nie moge znalezc dobrej pozycji palca...
słabe te palce jakies masz
popros kogos kto gra zeby zobaczyl czy wszystko dobrze robisz, moze zle palcxe ukladas albo cos ;p swoja droga jaka masz gitare? moze stuny sa za wysoko ~~
mój tata świetnie gra na gitarze, tzn grał w młodości...
on mnie uczy wszystkiego i mówi mi że mam nie mocno przyciskać ale dokładnie...
no ale cholera jak mam dokładnie skoro kręcę tą łape tego palca przesuwam i g***o... =_=
mam t.burtona greengo akustyk struny ciężko się przyciska no ale według starszego "wszystko jest ok"....
Poćwicz przez parę dni do dwóch tygodni coś innego, a potem wróć do chwytów barowych.
Ja też miałem problem z barrami, ale kiedy zacząłem chodzić do Domu Kultury na lekcje to nauczyciel mnie zmotywował piosenką ze Shrek'a i się nawet 3 takich akordów nauczyłem ![]()
Jak proste F-dur opanujesz to reszta idzie jak krew z nosa xD
Ostatnio edytowany przez Sylwestersobinek (2010-01-30 11:00:22)
Jak krew z nosa= powoli.
Odsyłam do słownika związków frazeologicznych.
Ostatnio edytowany przez WiedźMatt (2010-01-30 12:44:58)
wniósł
po twojej wypowidzi wyglądało jakby po nauczeniu sie F reszta byla wciaz bardzo trudna do nauczenia, a tak wcale nie jest ;f
Tadam!
Ok, zrób tak: Najpierw poćwicz chwyty barrowe przez 5 minut. Potem zrób coś innego. Poćwicz przez 10 minut... i tak co jakiś czas przerywaj i zwiększaj czas gry.
No i kolejna dobra rada: Ucz się "zwykłych" chwytów bez użycia palca wskazującego. Potem wystarczy tylko położyć poprzeczkęz palca wskazującego, reszta palców sama się ułoży.
Ostatnio edytowany przez WiedźMatt (2010-01-30 17:22:19)
Mam problem z chwytami barre, Chwyty na podstawie E mi wychodzą dosyć dobrze, na podstawie e już gorzej, na podstawie A i a całkiem nieźle, ale największy problem mi stwarzają na podstawie E7, e7, B7, b7 bo wtedy najczęściej tłumią mi się struny G i D. I teraz mam pytanie, jeśli teraz gram na strunach 'jedenastkach' to warto je zmieniać na 'dziesiątki', czy pozostać przy 'jedenastkach', pytam bo będę w najbliższym czasie kupował nowe struny i nie wiem jakie wybrać, i nie wiem czy to będzie jakaś wielka różnica pomiędzy 'dziesiątkami' a 'jedenastkami'.
Jedyną różnicą miedzy tymi strunami to grubość. Dziesiątki będą troszeczkę cieńsze, ale pod palcami tego i tak nie wyczujesz
Ja gram tylko na 10, więc jak chcesz to możesz spróbować.
Jeżeli grasz na elektryku to bierz chemikalia ;D
czyli "Elixiry NanoWeb". Bardzo dobrze gra się także na "DR'ach Extra Life (black)" ![]()
Jeżeli znów śmigasz na akustyku to zdecydowanie Elixiry ![]()
A co do klasyka to się za bardzo nie znam, bo swoją przygodę z graniem rozpocząłem na aku ![]()
Powiem Wam tylko, że do chwytów barowych to naprawdę trzeba mieć cierpliwość ;p
W moim przypadku wpierw układałem sobie palec na całym progu i grałem, potem dokładałem kolejny, kolejny, kolejny i barowy chwycony
F-Dur po 1 dniu wychodził bardzo ładnie, tylko był problem ze zmienianiem chwytów np. z A-Dur do barowego F-Dur ;D
Pozdrawiam !
Ostatnio edytowany przez SoulKing (2010-08-25 12:32:57)