Forum gitarowe
Nie jesteś zalogowany.
W tym wątku zasięgamy porad co do zakupu wzmacniaczy i efektów gitarowych
Dotarł do mnie ten Crate FW 15 R i powiem wam, że bardzo miło mnie zaskoczył
Rockowy przester, ale jak się da na maksa gain to wychodzą sztany z głośnika(ale przydał by się Hellfire pod mostem to było by lepiej). Bardzo skuteczne EQ na czym bardzo mi zależało i mimo, że 15W to głośny jak cholera praktycznie nie rozkręcam go więcej niż na 1/4 potencjometru na cleanie i nie więcej niż 1/8 na przesterze, a jak rozkręciłem na maksa Volume na cleanie to brat z psem podskoczyli ![]()
Rewerb też fajny ale na maksymalnym ustawieniu zaczyna sprzęgać z gitarą jak się blisko stoi.
Fotka http://i48.tinypic.com/oj4hdw.jpg
mpx co sie stalo ze kupiles "pierdziawke"
?
Jaką pierdzawię? On ma 12" głośnik więc to nie pierdziawa.
No rzeczywiscie,nie zauwazylem.W kazdym razie wydawalo mi sie ze nie jestes zwolennikiem takich piecykow ;p
Zima jest, trzeba piecem ogrzać pokój.
A tak serio jako, że studiuje i zarabianie kasy przychodzi mi ciężko to postanowiłem, że nie będę kupował tranzystorowego wzmaka za 1,5k tylko kupie jakiś tani, a fajnie brzmiący, żeby sobie umilić czas zbierania na lampę, ale myślę, że z nim szybko się nie rozstanę, bo na prawdę mi pasuje i do tego fajnie się dogaduje z PODem więc żyć nie umierać. Prędzej sobie kupie jakieś pickupy od Merlina pod most.
Jestem ciekaw jak to brzmi,czekam na jakies probki.W sumie sie zdziwilem ze 12 w tak tanim piecu ![]()
Tani jest bo nie ma dużo wat, a transformatory dużej mocy kosztują sporo. No i wiadomo nasze ulubione Manufactured in China, ale przynajmniej Design in USA ![]()
a ja mam pytanie czy takie coś wyjdzie
gitara akustyczna (przystawka)---> efekt gitarowy ---->(przejściówka z duży jack na mały) głośniki 5.1 Creative.
Mógłbym wtedy grać z jakimś przesterem bez opóźnień i czy głośniki takie coś przyjmą ???JAk ktoś sie orientuje to będę wdzięczny za odp ![]()
Zależy jaka przystawka i jaki efekt. Ogólnie do akustyków daje się przystawki piezo(czyli nie cewkowe jak w przypadku elektrycznych gitar), a całość podłącza się do wzmacniacza opartego na szerokopasmowych głośnikach, więc mogło by to działa, o ile przystawka była by dobra(czytałem o jakimś Dimarzio Piezo za 300zl, po prostu przyklejasz go do płyty wierzchniej i jazda) tyle, że musiał byś znaleźć jakiś efekt który zastępował by preamp.
Nie no 300 zł za przystawke??? heh troszkę za dużo :p ostatnio w muzycznym grałem na przystawce mono podłączonej do pieca Fendera chyba 60W. Efekt nawet był ciekawy tylko że mono ma swoje wady ale na przesterze nawet fajnie było. A przystawka działała na zasadzie zbierania drgań ze strun więc spoko ![]()
a co do efektu to np http://allegro.pl/item861474869_efekt_g … olsce.html overdrive
Ostatnio edytowany przez stysiu15 (2010-01-03 19:56:54)
dimavery ?? chyba żartujesz XD
dałem tylko przykład o co mi chodzi ja przecież tego nie mam zamiaru kupować xD
no ja myślę ^^ bierz jakiegoś BOSS'a jak już z tego co mi wiadomo to robi dobre efekty etc. xD
jak narazie to ja musze wiedzieć czy coś takiego odpali jak opisałem bo na pieca dobrego mnie nie stać a głośniki i tak musze kupic więc bym zrobił taki myk ^^ ![]()
to nie wiem jak z takimi efektami nożnymi ale wiem że na PODzie możesz pograć przez głośniki
^^' tyle że za tyle co kosztuje POD kupisz Crate FW 15 R xD
Ostatnio edytowany przez lis1994 (2010-01-03 20:16:27)
no właśnie a mi chodzi o coś w cenie niezbyt dużej . ALe zobacze jeszzce ![]()
a ja mam pytanie co do efektu zoom g2 http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/e … ty/zoom-g2 czy nie byłby on lepszy od poda ?? ma wbudowany footswich więc można grać bez przerw na zmienianie efektów np z clean na overdrive a w PODzie trzeba przestawiać ręcznie
Zoomy nie dorastają do pięt produktom(pod względem jakości i wierności symulacji) Line6. Hmm, widziałem gdzieś artykuł jak zrobić footswich dla POD'a, wystarczy tylko umieć lutować koszt dość mały, ale nie wiem gdzie za bardzo ![]()
Stysiu15, w sumie nie wiem jak rozwiązać twój problem
Najlepiej dobra przystawka + piec do gitary akustycznej.
hmmm mpx gdybyś się na to natkną to napisz ;] może się przydać a lutować umiem ![]()
@mpx tak by było najprościej ale funduszy mi nie starczy gdyby wyjść z założenia że przystawka taka przeciętna ok 50 zł to za piec trzeba dać z 300-350 zł żeby pierdziawki nie kupić ale czym sie różni piec do elektryka od pieca do akustyka ??? szerokością przenoszonego pasma bo sie nie znam na tym
@stysiu15 ja też mam głośniki 5.1 creativa, ale nie bardzo zrobisz tak jak Ty chcesz, bo one maja 3 mini jacki na końcu (króre się wpina do kompa) więc jak wepniesz tylko jeden to będzie słychać tylko w dwóch głośnikach (+ subwoofer).
Ostatnio oddalem piec do gwarancji i nie mam na czym grać, to sobie podpinam gitarę prosto do głośników (przez przejściowkę), tylko jak mowie w glośnikach 5.1 są 3 końcówki, a możesz wpiąć tyklko jedną. Myślałem o tym żeby kupić jakąś przejściowkę tak, żeby można było wpiąć 3 na raz (no przynajmniej 2) ale nie wiem czy cos takiego istnieje ![]()
hmm no właśnie wiem że jest z mini jack na 2 chinch ale jak bede miał czas to popytam ![]()
Ostatnio edytowany przez stysiu15 (2010-01-03 21:07:24)
@stysiu15, piece od elektryków mają głośniki gitarowe (czyli takie które przenoszą pasmo chyba 200-5000Hz), a od akustyków 16-40000Hz. Ogólnie przester z akustyka i tak nie będzie specjalnie dobry więc możesz kupić mały piecyk. O ile w ogóle chce Ci się w to bawić.
tzn czasami lubie jakiegoś riffa pociągnąć
i wiem że to nie to co elektryk no ale dawisek21 chyba na piecu gra tylko ma elektro-akustyka i fajnie brzmi