Forum gitarowe
Nie jesteś zalogowany.
Witam, od nowego roku chcę zacząć naukę gry na gitarze. Gitarę dostałam od znajomych i tu zaczynają się schody, bo gitara ma złamany chyba mostek/podstrunnik/podstawkę (szukałam budowy i już sama nie wiem jak się to nazywa), tzn. to, na czym opierają się struny na końcu gitary. Plus gitara zaczyna z wierzchu pękać, wydaje mi się, że to kwestia jej przechowywania, w pokoju, bez pokrowca ... Aha, zapomniałam dodać, wydaje mi się, że to gitara akustyczna, ale pewna nie jestem, może i klasyczna, 12 strunowa, ale przerobiona na 6 strun. Jak widzicie, jestem kompletnie zielona, a nie mam do kogo się zwrócić z tym problemem, czy warto ją w ogóle naprawiać, czy lepiej rozejrzeć się za nową. Mogę porobić zdjęcia, jeśli to coś pomoże, ale proszę o pomoc.
Zrób zdjęcia, może coś doradzimy, ale raczej nie liczyłbym na to żeby się z nią dało coś zrobić...
Podstawek można kupić na allegro, a pudło pęka bo masz za małą wilgotność w pokoju(powinna wynosić 50%, a w zimę w pomieszczeniach ogrzewanych spada poniżej 20%. Normalnie w Polsce wynosi 50-60% jedynie ta przeklęta zima
), wsadź do środka marchewkę i po kilku(kilkudziesięciu) dniach pęknięcie powinno zniknąć, oczywiścię marchew trzeba wymieniać jak wyschnie.
Klasyczna ma nylonowe struny i klasyczny mostek tzn. bez kołków, akustyczna mostek z kołkami i metalowe struny.
Czy warto naprawiać? W sumie taka naprawa nic nie kosztuje (2,50zł podstawek + przesyłka) więc czemu nie?
To akustyki 12stostrinowy, zrób to co napisałem, zmierz długość podstawka, żeby wiedzieć jaki kupić. I w ogóle zmień struny bo te wyglądają jakby miały 10 lat :>
Udałam się do serwisu, żeby się dowiedzieć co będzie z moją gitarą, pan ocenił koszt naprawy na jakieś 80 zł razem z wymianą strun na nowe. Teraz to dokupię pokrowiec i od połowy lutego zaczynam. ![]()
no opłaca sie naprawić
jak sie nauczysz podstaw to sobie coś fajnego sprawisz ;D
Witam. Również mam podobny problem. Otóż chciałbym rozpocząć naukę gry na gitarze i znalazłem u siebie gitarę akustyczną. Jedyny problem to jej stan. Otóż brakuje jej 3 strun, brak jednego stroika i ruchomy mostek. Brak jakichkoliwiek pęknięć. Czy te uszkodzenia są do naprawy? Czy są jakieś szanse by jeszcze na niej grać?
Zrób zdjęcie tego mostka.
Struny można wymienić bezproblemowo, klucz przy odrobinie dobrej woli.
Mostek jest w całości. Problem w tym, że trzyma się pudła rezonansowego. Mogę go teraz przesunąć wzdłuż strun do grzbietu lub do dołu gitary. Robiąć zdjęcia i tak chyba niczego nie wskuram. Mam go jakoś przykleić w odpowiednim miejscu, czy cos?
A co do strun.. To ile może kosztować ich komplet wraz z wymianą?
A i dzięki za odpowiedz ![]()
Ostatnio edytowany przez pitagoras2 (2010-04-25 19:28:52)
pitagoras2 napisał:
Problem w tym, że trzyma się pudła rezonansowego. Mogę go teraz przesunąć wzdłuż strun do grzbietu lub do dołu gitary.
Czy tylko ja tu nie widzę sensu? o0
Struny koło 15-30zł kosztują z wymianą i youtubem powinieneś sobie poradzić.
chodzi mu o to, że mostek, to po prostu kawałek deski która nie trzyma się w jednym miejscu.
Myślę że jeśli o ów mostek chodzi to trzeba iść do lutnika żeby na stałe przykleił. Ale jakbyś dał zdjęcie to może byśmy coś innego wykombinowali.