Forum gitarowe
Nie jesteś zalogowany.
myślę że nie jest źle jak na niecałe 3 miesiące nauki w tym przez cały sierpień grałem bardzo mało bo nie miałem czasu ![]()
komentujcie oceniajcie doradzajcie ![]()
(uzupełniam żeby były wszystkie w jednym poście ;])
jest już dość spora kolekcja tych filmików ![]()
Ostatnio edytowany przez lis1994 (2011-04-30 21:05:45)
Nie wiem jak to okreslic ale przy chwytaniu G powienienes kciuk trzybac u gory, bedzie ci latwiej (chyba) sami wiecie o co chodzi.
To zalezy od ulozenia reki, jesli kciuk bedzie za wysoko a kolega nauczy sie tak grac to pozniej ograniczy sobie pole manewru przy np. solowka. Ale tak jak napisal Dawisiek troche wyzej byloby chyba lepiej, chociaz jesli Ci tak pasuje to nie ingeruj w to.
O dokladnie jak na obrazkach
Hah, palca mi nie starcza!
ja mam dość długie paluchy i w ogóle całą łapę mam wielką więc nie mam jakichś większych problemów ;]
Na drugim obrazku jest prawidłowo! Kciuk ma być prosty i najlepiej, zeby nie wystawał bo wtedy jest większe pole manewru później przy solówkach. Z biegiem czasu jest się ciężko odzwyczaić złych nawyków
Ja proponuje Ci samemu sobie dopasowac lape tak zeby pasowala. Kazdy gitarzysta ma inne predyspozycje do gry i roznie to bywa, pamietaj tylko zeby nie ograniczac sobie pola manewru, na pierwszym zdjeciu i na drugim moze byc poprawnie to juz zalezy od Ciebie i osobistej wygody obcowania z gitara tak samo jak sposob siadania i ulozenia gitary - kazdy powinien ja samemu dopasowac jedynie wzorujac sie na pewnych zasadach ;]
Zasada jest jedna: jak Ci wygodniej
Jednak przy grze akordowej... moim zdaniem pozycja kciuka powinna byc zmienna. Trzymany kciuk tak jak na 2 zdjeciu ułatwia chwytanie barre, ale utrudnia granie "zwykłych" chwytow.
Przy graniu solo - jak Ci wygodniej.
Pozdr
PS. Od czasu do czasu oglądaj nagrania bardzo zaawansowanych gitarzystów i obserwuj ich techniki lewej ręki. ![]()
coś nowego kolejny raz Moon on the water tym razem nagrywane aparatem wiec jakość bedzie lepsza i oryginał w tle
oczywiście nie mogło się obyć bez błędów, pomyłek, niezdecydowań, pogubień xD oraz głosów w tle mam nadzieje że sie spodoba tak czy siak ![]()
No, no, mimo małych potknięć jest o wiele lepiej niż poprzednio! A poprawa to najlepsza motywacja ^^
(Coveru Moon on the Water też sobie nie oszczędzę xDD)
Dzięki chciałem coś nagrać na koniec wakacji i chyba wyszło nieźle tak czy siak błędy są i trzeba jeszcze popracować;]
Nie mogło się obyć bez metallic'i oczywiście Nothing Else Matters i oczy wiście z błędami ![]()
oj nie wiem czy znajdę
bo ja mam to w pliku i z tux gitar się uczyłem ![]()
ok mam http://www.911tabs.com/link/?3143622 ;]
Lis1994 Graj troche pewniej nie boj sie gitary (takie odnosze wrazenie) ona nie gryzie. Palce Ci jeszcze troche za sztywno chodza i radze popracowac nad tym bo pozniej moze byc klapa z oduczeniem sie tego nawyku. Po tych slowach krytycznych chcialem powiedziec ze pozytywnie odebralem moon on the water ;] mam nadziej ze nie bylem za surowy, milej nauki ^^
nie do końca rozumiem o co ci chodzi z tymi palcami ![]()
Chodza CI sztywnie widac to na niektorych twoich filmikach, usztywniajac je bardziej meczy Ci sie reka zwlaszcza palce ktore powinny chodzic luzno i swobodnie.
mi się wydaje że nie są sztywne i nie wiem jak to mogę poprawić...
Graj troche pweniej, zobacz swoj cover metallici palce prawej reki chodza troche sztywno ;p
bo mam długie paluchy
i faktycznie morzę trochę sztywno chodzą ![]()
Nom to nic zlego ale pozniej moze to byc pewien problem dla Ciebie ;p