Forum gitarowe
Nie jesteś zalogowany.
To jak tą gitarę w końcu trzymać na lewym czy na prawym udzie bo widzę różne zalecenia tu akurat na prawym, a wszędzie jest na lewym i ze szkoły muzycznej uczniowie też trzymają na lewym jak widzialam na występie. Czy to w końcu dowolna sprawa?
To akurat nie robi żadnej różnicy jeśli chodzi o grę- trzymasz i opierasz gitarę jak Ci wygodniej.
Ja podobno obracam gitarą jak kosmitka, to naprawdę nie ma znaczenia, trzeba sobie wyrobić własny sposób. Niby na początek jest zalecane trzymanie jej na lewym udzie z opartą na czymś tą nogą, żeby była wyżej. Ale jak zobaczysz zdjęcia gitarzystów to przekonasz się, że każdy kombinuje jak może ![]()
Tak samo w (nie których) szkołach muzycznych albo w jakimś domu kultury ułożysz inaczej(dla ciebie wygodniej) palce przy jakimś akordzie to wtedy każą ci zmieniać, a tak muzycy na to nie patrzą bo jak ci tak lepiej to tak graj.....
Po prostu to kwestia własnego upodobania
To kwestia własnego upodobania, ale trzeba sobie zdawać z napięć mięśniowych i z tego, w jakich pozycjach ułatwiacie sobie granie, a w jakich utrudniacie. Niby wydaje się, że każdy może wybrać dowolny sposób trzymania gitary, czy łapania gryfu, ale jednak może mięć to wpływ na postępy w uczeniu się.
Ostatnio edytowany przez master (2009-03-07 10:28:39)
Master napisał:
ale jednak może mięć to wpływ na postępy w uczeniu się.
Nie może, a ma! Sam widzę (na swoim przykładzie) jak czasem drobna zmiana chwytu, ułożenia ręki czy kostki w łapie wprowadza przełom w nauce. Choć czasem wystarczy podpatrzeć jakiś trik na filmiku czy u znajomego gitarzysty, lub po prostu zapytać ![]()
A ja nie wiem jak trzymać lewą rękę. Może ktoś mógłb dokładną fotkę strzelić, niż ta co jest w kursie. Bo zawsze jak chce nacisnąć próg to obijam o drugi, i tak w kółko, co uniemożiwia mi granie,
"obijam o drugi" być może chodziło ci o tlumienie strun palcami. Musisz ćwiczyć to wyeliminujesz ten problem z czasem. Pamiętaj tylko aby zawsze starać się tak ułożyć palce gdy przyciskasz struny, zeby były jak najbardziej prostopadle do gryfu.
Dobra, mam pytanie. Byłbym wdzięczny za odpowiedź. To gdzieś tu się już pojawiało ale nie mogę znaleźć i to był chyba offtop. Mianowicie chodzi mi o ustawienie prawej ręki. Gdzie co i jak. Jest dużo o tym na necie ale nigdy nie znalazłem nic o opieraniu ręki. Gdzieś słyszałem, że można ją oprzeć o mostek, ja sam zazwyczaj opieram wew. część dłoni na strunach (na których w danym momencie nie gram) ale to podobno nie poprawne, wielu gitarzystów opiera 3 palce na pickguardzie ale nigdy nie doszedłem do tego jak ułożyć rękę żeby to było wygodne i czy to w czymś pomaga. Co o tym myślicie?