Forum gitarowe
Nie jesteś zalogowany.
ćwicze codziennie i żadnego rezultatu to nie daje... jak tak dalej pójdzie to nie wiem co zrobie ![]()
T__T
tak mocno przyciskam wszystkie struny że aż ręka mi się trzęsie. i nie moge znalezc dobrej pozycji palca...
słabe te palce jakies masz
popros kogos kto gra zeby zobaczyl czy wszystko dobrze robisz, moze zle palcxe ukladas albo cos ;p swoja droga jaka masz gitare? moze stuny sa za wysoko ~~
mój tata świetnie gra na gitarze, tzn grał w młodości...
on mnie uczy wszystkiego i mówi mi że mam nie mocno przyciskać ale dokładnie...
no ale cholera jak mam dokładnie skoro kręcę tą łape tego palca przesuwam i g***o... =_=
mam t.burtona greengo akustyk struny ciężko się przyciska no ale według starszego "wszystko jest ok"....
Poćwicz przez parę dni do dwóch tygodni coś innego, a potem wróć do chwytów barowych.
Ja też miałem problem z barrami, ale kiedy zacząłem chodzić do Domu Kultury na lekcje to nauczyciel mnie zmotywował piosenką ze Shrek'a i się nawet 3 takich akordów nauczyłem ![]()
Jak proste F-dur opanujesz to reszta idzie jak krew z nosa xD
Ostatnio edytowany przez Sylwestersobinek (2010-01-30 11:00:22)
Jak krew z nosa= powoli.
Odsyłam do słownika związków frazeologicznych.
Ostatnio edytowany przez WiedźMatt (2010-01-30 12:44:58)
wniósł
po twojej wypowidzi wyglądało jakby po nauczeniu sie F reszta byla wciaz bardzo trudna do nauczenia, a tak wcale nie jest ;f
Tadam!
Ok, zrób tak: Najpierw poćwicz chwyty barrowe przez 5 minut. Potem zrób coś innego. Poćwicz przez 10 minut... i tak co jakiś czas przerywaj i zwiększaj czas gry.
No i kolejna dobra rada: Ucz się "zwykłych" chwytów bez użycia palca wskazującego. Potem wystarczy tylko położyć poprzeczkęz palca wskazującego, reszta palców sama się ułoży.
Ostatnio edytowany przez WiedźMatt (2010-01-30 17:22:19)
Mam problem z chwytami barre, Chwyty na podstawie E mi wychodzą dosyć dobrze, na podstawie e już gorzej, na podstawie A i a całkiem nieźle, ale największy problem mi stwarzają na podstawie E7, e7, B7, b7 bo wtedy najczęściej tłumią mi się struny G i D. I teraz mam pytanie, jeśli teraz gram na strunach 'jedenastkach' to warto je zmieniać na 'dziesiątki', czy pozostać przy 'jedenastkach', pytam bo będę w najbliższym czasie kupował nowe struny i nie wiem jakie wybrać, i nie wiem czy to będzie jakaś wielka różnica pomiędzy 'dziesiątkami' a 'jedenastkami'.
Jedyną różnicą miedzy tymi strunami to grubość. Dziesiątki będą troszeczkę cieńsze, ale pod palcami tego i tak nie wyczujesz
Ja gram tylko na 10, więc jak chcesz to możesz spróbować.
Jeżeli grasz na elektryku to bierz chemikalia ;D
czyli "Elixiry NanoWeb". Bardzo dobrze gra się także na "DR'ach Extra Life (black)" ![]()
Jeżeli znów śmigasz na akustyku to zdecydowanie Elixiry ![]()
A co do klasyka to się za bardzo nie znam, bo swoją przygodę z graniem rozpocząłem na aku ![]()
Powiem Wam tylko, że do chwytów barowych to naprawdę trzeba mieć cierpliwość ;p
W moim przypadku wpierw układałem sobie palec na całym progu i grałem, potem dokładałem kolejny, kolejny, kolejny i barowy chwycony
F-Dur po 1 dniu wychodził bardzo ładnie, tylko był problem ze zmienianiem chwytów np. z A-Dur do barowego F-Dur ;D
Pozdrawiam !
Ostatnio edytowany przez SoulKing (2010-08-25 12:32:57)
Ja nie mogę ogarnąć akordu H-dur i wszystkich pokrewnych, na elektryku jeszcze sie udaje metodą 2 poprzeczek ale na pudle już nie, a żeby złapać to jak A-dur i dołożyć poprzeczkę mam za krótkie palce
macie jakąś metodę na ten akord ?
Najpierw połóż te 3 palce na 3 progu a potem poprzeczkę
moi koledzy tak robią ;p a w piosence już jest gorzej ;/
Ostatnio edytowany przez OZKO (2010-09-22 07:42:14)
na 4 progu, nie moge ge grać w ten sposób, nie mogę opuścić całego progu do zrobienia poprzeczki, palec wlatuje mi wtedy na pusty próg
przepraszam na 4. Spróbuj tak: Połóż najpierw te 3 palce na 4 progu.. potem połóż poprzeczkę na 3 progu żeby wiedziec jak ją położyc na 2. Kiedy to już będzie ci wychodzić, spróbuj przełożyć poprzeczkę robioną palcen wskazującym (
) na 2 próg. W razie jak by dalej nie wychodziło porozciągaj palce ćwiczeniem na stronie i próbuj do skutku. Osobiście mi jakoś barowe przychodzą z wielką łatwością dlatego spróbuj tak jak ci mówię. Ja tak robiłem jak pierwszy raz usłyszałem o chwycie H-dur. Powinno w końcu wyjść.
Ostatnio edytowany przez OZKO (2010-09-22 21:16:05)
Nie wiem jak rozpoznać którą grupę akordów mam grać.
Np w kursie jest takie coś
Dżem - Wehikuł czasu zwr: A E fis D, A E D A | ref: E fis D A
Dźwięk fis jest na 2 progu struny grubej E więc poprzeczka będzie na drugim progu ale co robić z resztą palców ?
Ostatnio edytowany przez Hunter (2010-10-31 18:07:00)
reszta palców jak do akordu e-moll, f-moll itp. fis uzyskujesz przesuwając e o dwa progi.
na gitarze ucze sie grac prawie 3 tygodnie i juz mi wychodzi czysty F-dur ![]()
czy to możliwe skoro wszyscy takie problemy z tym mają a ja jakiś specjalnie silny nie jestem??
ta
'97 napisał:
na gitarze ucze sie grac prawie 3 tygodnie i juz mi wychodzi czysty F-dur
czy to możliwe skoro wszyscy takie problemy z tym mają a ja jakiś specjalnie silny nie jestem??
Jesteś supermanem. Zacznij ratować świat!
ja jak gram to na samym poczatku grania jako tako wychodza te barre ale po kilku minutach juz nie, czuje sie tak jakby mi sie rece zmeczyly.. moze to kwestia rozgrzewki. znacie jakeis piosenki zeby pocwiczyc sobie te chwyty barre?
stairway to heaven?
Wszystko można zagrać na barowych. Zagraj to co grasz zwykle, tylko, że na barowych.
motyw z mission imposible w wykonaniu siggi'ego martensa czy jak on tam mial ;P
Tak jak Grzesiek mówił.
Znajdź sobie jakąś piosenkę i zagraj ją na barowych, potem normalnie, a potem na zmianę, a jeszcze później weź Deprim jeżeliby ci nie wychodziło.